Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co raz bardziej się zastanawiam, czy robić dalej GGWC, czy zaoszczędzonej kasy nie dorzucić do multisplita na 4 jednostki do głównych pomieszczeń (salon z kuchnią, 2 sypialnie, telewizyjny). Mam zrobioną instalację na docelowo 6 jednostek wewnętrznych, ale 2 pokoje będą raczej rzadko używane, a i przeskok cenowy (+ raczej niewielki chwilowe obciążenie jednostki dla takiej opcji) wydaje mi się na razie nieopłacalne. Wstępnie rozważam Gree na R32 (Lomo Luxury). Z GGWC mam położone rurki (2x 100mb PE25), pozostaje do zrobienia wymiennik ciepła (ok. 2,5k za 8-mio rzędowy) + pompka + jakieś sterowanie i instalacja.

GGWC miał w zamyśle podnosić sprawność rekuperacji (czyli obniżyć koszty ogrzewania), w jakimś stopniu schłodzić budynek latem (stąd wymiennik 8-mio rzędowy) i zapewnić ciągłość pracy pompy ciepła CWU w zimie (Hevalex 2,5kW - teoretycznie działa do -5 st.C). Klimatyzacja pozwoliłaby na szybszą regulację temperatury, pewnie jakąś oszczędność na ogrzewaniu i raczej sprawniejsze chłodzenie latem.

Co sądzicie? Robić dalej GGWC czy jednak lepiej multisplita? Na razie finansowo raczej nie ma opcji na oba rozwiązania na raz ;)...

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/

Obydwa pomysły to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Przepłacasz za multisplita a oszczędzasz na marce zamawiając gówniane Gree. Nie wiadomo czy masz za dużo kasy, czy za mało?

Mam podobny dom jak Ty, ale kilka lat starszy i nieco mniejszy.

Zrób sobie klimę kanałową, a jeśli nie chcesz robić dużych dziur to dwie kanałówki, po jednym na każde piętro. W ostateczności splity w największych pomieszczeniach. Jednostki wewnętrzne multikanałowej klimy będą za duże do większości pomieszczeń i tym samym bardzo niekomfortowe. Ich praca będzie zauważalna, a nie powinna być jeśli chcemy wygodę.

Kanałówka może być niedostrzegalna.

Kanałówki/klimatyzatory załatwią komfort latem obniżając temperaturę a przede wszystkim wilgotność. Także nagrzeją zimą.

Rekuperacja zatroszczy się o wentylację.

To po jaką cholerę ten GGWC? Co on da i jakim kosztem? Ile kWh/rok z każdego 1000 zł wydanego na GGWC zyskasz? Podpowiem że ja z każdego 1000 zł wydanego na PV zyskuję około 150-200kWh/rok. Każdy 1000 zł wydany na klimatyzator oszczędza mi każdego roku kilka razy więcej kWh od PV.

Pokaż mi wyliczenia dla GGWC.

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617396

Dlatego właśnie rozważam, czy brnięcie w GGWC dalej ma sens. Na etapie pogłębiania parteru na gruncie wrzucilem 100mb PE25 pod budynkiem, kolejne 100mb PE25 jak kopałem pod nowy WLZ to położyłem w rozciągniętej spirali, więc koszty na razie niewielkie.

Na kanałówkę nie mam miejsca, już z wentylacją była rzeźba (kanały pod posadzką na parterze, w ociepleniu podłogi, a na piętrze powyżej stropu w ociepleniu stropodachu). Do tego mamy dość niskie pomieszczenia (ok. 2,4m), więc nie chcemy żadnych zabudów pod sufitem. Podstawowe ogrzewanie miałoby lecieć z podłogówki akumulacyjnej, a że nie jesteśmy jakoś specjalnie ciepłolubni (w mieszkaniu mamy 18-19 st.C, tylko jak się siedzi i coś robi to podkręcamy trochę grzejniki akurat w tym miejscu). Montaż multisplita w głównych pomieszczeniach dałby to, że moglibyśmy podłogówką utrzymywać np. 19-20 st.C, a np. przy porannym wstawaniu czy wieczornym siedzeniu podnieść w miarę sprawnie temperaturę klimą. Dlatego wstępnie wytypowałem Gree na czynniku R32, multisplit 10,2/10,2kW na dachu (ponoć działa do -22 st.C) i do tego podpięte 3 splity 2,1/2,6kW w pokojach (do 20m2), a w salonie/kuchni (trochę ponad 40m2) mocniejszy np. 3,5/3,7kW. Chcę to ogarnąć w miarę niewielkim budżetem, a do urządzeń powiedzmy że mam dostęp w cenach dla instalatorów. Myślisz, że to zły układ? Ewentualnie mogę zrobić od razu na wszystkie 6 pokoi w układzie 2x multisplit 7,3/7,8kW i do każdej podpiąć 3 jednostki wewnętrzne...

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617563

Wstępnie rozważam Gree na R32 (Lomo Luxury).

Zweryfikowałbym tę informację. Jak faktycznie poniżej +1 ciągnie 80W w trybie czuwania, to bym nie brał pod uwagę.

Jednostki wewnętrzne są duże i mają moce 2kW i więcej.

Przy -20* maja z 70% mocy nominalnej. Wcale nie tak dużo.

Poza tym zapas mocy pozwala wyłączyć ogrzewanie w drogiej strefie, jak nikogo nie ma w domu i dogonić zadaną temperaturę w taniej.

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617780

Zweryfikowałbym tę informację. Jak faktycznie poniżej +1 ciągnie 80W w trybie czuwania, to bym nie brał pod uwagę.

Poza tym zapas mocy pozwala wyłączyć ogrzewanie w drogiej strefie, jak nikogo nie ma w domu i dogonić zadaną temperaturę w taniej.

Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Temat klimy zakiełkował niedawno i już sam nie wiem, czy w to brnąć. Mam pociągniętą instalację pod 6 splitów wewnętrznych, choć bardziej brałem to jako opcję przyszłościową, gdyby jednak grzanie kablami wychodziło zbyt drogo albo latem było zbyt ciepło. Miało być GGWC (rurki już zakopane), i też co raz bardziej się zastanawiam nad sensem jego montażu. Przy klimie właśnie najbardziej do mnie przemawia to, że można w miarę dynamicznie regulować temperaturą, co raczej trudno uzyskać przy podłogówce akumulacyjnej. A może lepiej po prostu najpierw skończyć remont i pomieszkać sezon z samą podłogówką, bez GGWC i klimy, a najwyżej potem kombinować? Fotowoltaikę 10kWp i tak planuję wrzucić na dach, więc chyba za dużo kombinuję. Poczekam jeszcze na wycenę tego multisplita jak będzie się to kosztowo kształtowało...

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617903

Takie temperatury ostatnio były u mnie wiele lat temu i tylko nocą.

Zakładając że znowu wystąpią to co mogę zrobić?

Np. wyłączyć ogrzewanie na noc. Zupełnie. I co się stanie? Zupełnie nic. Spadek temperatury będzie prawie niezauważalny.

Mogę wyłączyć nawet na dwa dni i założyć sweterek.

Nie muszę tego robić, bo nowa klima którą wkrótce instaluję pracuje wg producenta do tej temperatury. Mam zainstalowane piece akumulacyjne które mogę naładować w kilka godzin

Skąd ta fobia wobec mrozów? Ludzie przepłacają kilkadziesiąt tys zł za system grzewczy bo w latach '80 były ostre zimy. Gdzie tu sens i ekonomia?

Doganianie temperatury w dobrze ocieplonym domu z dużą masą (nie szkieletowym) nie ma sensu bo spadki są nieznaczne.

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617936

A może lepiej po prostu najpierw skończyć remont i pomieszkać sezon z samą podłogówką, bez GGWC i klimy, a najwyżej potem kombinować? Fotowoltaikę 10kWp i tak planuję wrzucić na dach, więc chyba za dużo kombinuję. Poczekam jeszcze na wycenę tego multisplita jak będzie się to kosztowo kształtowało...

To najrozsądniej. Jeśli już masz i działa to chociaż przetestuj, a w przyszłym roku założysz klimę z spróbuj grzać tylko z nią.

Prawdopodobnie w Twojej sytuacji najlepsze będzie ogrzewanie klimą i podłogówką jednocześnie. Ja bym tak zrobił gdybym już utopił pieniądze. Podpinam podliczniki, testuję dwa tygodnie jedno, potem drugie na przemian, a potem jedno i drugie.

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617937

Np. wyłączyć ogrzewanie na noc. Zupełnie. I co się stanie? Zupełnie nic. Spadek temperatury będzie prawie niezauważalny.

Mogę wyłączyć nawet na dwa dni i założyć sweterek.

Czekam na wykres. Może być przy -15 jak nie miewasz większych mrozów. Tylko bez czitów innymi źrółami jak np. naładowane wcześniej piece.

Mam zainstalowane piece akumulacyjne które mogę naładować w kilka godzin

Skąd ta fobia wobec mrozów? Ludzie przepłacają kilkadziesiąt tys zł za system grzewczy bo w latach '80 były ostre zimy. Gdzie tu sens i ekonomia?

Ja mam fobię? Ja działam nieekonomicznie? To ile masz mocy wszystkich urządzeń grzewczych zainstalowanych w domu, a jakie masz obciążenie cieplne? To nie fobia - trzeba mieć system grzewczy przygotowany na większe mrozy, żeby nie marznąć.

Edytowane przez Kaizen
https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7617987

Czekam na wykres. Może być przy -15 jak nie miewasz większych mrozów. Tylko bez czitów innymi źrółami jak np. naładowane wcześniej piece.

Nie doczekasz się z dwóch powodów. Nie ma takich mrozów od dawna. Przy ujemnych temperaturach klimatyzacja pracuje u mnie bez przerwy.

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7618044

Ja mam fobię? Ja działam nieekonomicznie? To ile masz mocy wszystkich urządzeń grzewczych zainstalowanych w domu, a jakie masz obciążenie cieplne? To nie fobia - trzeba mieć system grzewczy przygotowany na większe mrozy, żeby nie marznąć.

Pytasz ile urządzeń grzewczych było zamontowane w 50 letnim domu który kiedyś nie był ocieplony? Mam wyliczać zaczynając od pieców kaflowych?

Po ociepleniu jedyne nowe urządzenia grzewcze jakie będą zainstalowane to PC CWU i klima kanałowa.

Na większe mrozy mogą być urządzenia mobilne jak grzejniki olejowe trzymane w garażu. Nie muszą być montowane na stałe, jeśli będą używane raz na kilka lat. Dobre też będą kable grzewcze w podłodze bo nie zajmują miejsca w domu ani w garażu.

https://forum.murator.pl/topic/243577-ggwc-czy-klimatyzacja-multisplit/#findComment-7618048