Arek99 13.10.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 jak zrobić cyrkulację c.w.u., przy instalacji wodnej opartej na rozdzielaczach? Czy cyrkulacja tylko na odcinu zasobinik rozdzielacze, czy jakoś inaczej?? Nie mam pojęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 ja mam roznie. Na dole, gdzie odleglosc od rozdzielacza do ujecia nie przekracza 2 m mam cyrkulacje tylko do rozdzielacza. Na gorze, gdzie odleglosci sa wieksze mam trzy rozdzielacze w tym dwa do cuw: zasilanie i powrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 13.10.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Mam przetestowane na własnej skórze. Cyrkulację mam tylko do jednego centralnego rozdzielacza, który umieszczony jest w sąsiedztwie małej łazienki do najbardziej odległego punktu jest od rozdzielacza ok. 5 m. Jeśli cyrkulacja jest włączona (steruje nią zegar) praktycznie od razu leci ciepła. Rozwiązanie jest więc sprawdzone polecam. Po drodze od przewodu łączącego zasobnik z rozdzielaczem mam odejście do kuchni. Na potwierdzeniem niech będzie, że nawet żona nie narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 To tak przy okazji zapytam. Co z odpowietrzaniem tej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 13.10.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 To tak przy okazji zapytam. Co z odpowietrzaniem tej instalacji ? ???? Jakim odpowietrzeniem przecież jak odkręcisz kran to to co ma wylecieć wyleci łącznie z ewentulanym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Jakim odpowietrzeniem przecież jak odkręcisz kran to to co ma wylecieć wyleci łącznie z ewentulanym powietrzem. No nie. Wode mam silnie napowietrzona i jak cyrkulacja dziala a nikt nie puszcza wody, to powietrze sie zbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 13.10.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Taką ilość powietrza przejmie naczynie wzbiorcze. A jeżeli już to odpowietrzenie w małych instalacjach wykonuje się na pompie obiegowej. Możesz w najwyższym punkcie układu zamontować zawór do odpowietrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Taką ilość powietrza przejmie naczynie wzbiorcze. A jeżeli już to odpowietrzenie w małych instalacjach wykonuje się na pompie obiegowej. Możesz w najwyższym punkcie układu zamontować zawór do odpowietrzania. Nie zadzialalo zalozenie zaworu odpowietrzajacego w najwyzszym punkcie instalacji. Moze faktycznie na pompie cyrkulacyjnej (to ona sie zapowietrza). Bo jeszcze rozwazalam zrobienie odpowietrzenia na rozdzielaczu, ale nie wiem, czy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 13.10.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Taką ilość powietrza przejmie naczynie wzbiorcze. A jeżeli już to odpowietrzenie w małych instalacjach wykonuje się na pompie obiegowej. Możesz w najwyższym punkcie układu zamontować zawór do odpowietrzania. Nie zadzialalo zalozenie zaworu odpowietrzajacego w najwyzszym punkcie instalacji. Moze faktycznie na pompie cyrkulacyjnej (to ona sie zapowietrza). Bo jeszcze rozwazalam zrobienie odpowietrzenia na rozdzielaczu, ale nie wiem, czy to ma sens Czy to zawór automatyczny? Jeśli tak to może on jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Nie zadzialalo zalozenie zaworu odpowietrzajacego w najwyzszym punkcie instalacji. Czy to zawór automatyczny? Jeśli tak to może on jest przyczyną. Tak automatyczny, innego sobie nie wyobrazam. Myslisz, ze jest wadliwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Taką ilość powietrza przejmie naczynie wzbiorcze. Teraz dopiero zauwazylam. Sugerujesz, ze w obiegu cwu powinno byc naczynie wzbiorcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.12.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Widzę, że stara dyskusja, a ja właśnie muszę rozwiązać cyrkulację CWU w instalacji na rozdzielaczach (bez trójników w podłogach). Jeśli chodzi o CW, to potrzebuję na parterze porty do 4 odbiorników, a na górze do 5 odbiorników. Dodatkowo chcę zrobić cyrkulację, ale tylko do rozdzielaczy (czyli do jednego na parterze i do drugiego na poddaszu). Czy ta cyrkulacja powinna wchodzić do jednego rozdzielacza, a następnie wychodzić z niego do drugiego? Czy może cyrkulacja powinna dwoma osobnymi rurkami wchodzić do tych rozdzielaczy osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts