Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cyrkulacja c.w.u. a inst. na rozdzielaczach??

Arek99

Recommended Posts

Mam przetestowane na własnej skórze.

Cyrkulację mam tylko do jednego centralnego rozdzielacza, który umieszczony jest w sąsiedztwie małej łazienki do najbardziej odległego punktu jest od rozdzielacza ok. 5 m. Jeśli cyrkulacja jest włączona (steruje nią zegar) praktycznie od razu leci ciepła. Rozwiązanie jest więc sprawdzone polecam. Po drodze od przewodu łączącego zasobnik z rozdzielaczem mam odejście do kuchni. Na potwierdzeniem niech będzie, że nawet żona nie narzeka :p

Taką ilość powietrza przejmie naczynie wzbiorcze. A jeżeli już to odpowietrzenie w małych instalacjach wykonuje się na pompie obiegowej. Możesz w najwyższym punkcie układu zamontować zawór do odpowietrzania.

Nie zadzialalo zalozenie zaworu odpowietrzajacego w najwyzszym punkcie instalacji. Moze faktycznie na pompie cyrkulacyjnej (to ona sie zapowietrza). Bo jeszcze rozwazalam zrobienie odpowietrzenia na rozdzielaczu, ale nie wiem, czy to ma sens

Taką ilość powietrza przejmie naczynie wzbiorcze. A jeżeli już to odpowietrzenie w małych instalacjach wykonuje się na pompie obiegowej. Możesz w najwyższym punkcie układu zamontować zawór do odpowietrzania.

Nie zadzialalo zalozenie zaworu odpowietrzajacego w najwyzszym punkcie instalacji. Moze faktycznie na pompie cyrkulacyjnej (to ona sie zapowietrza). Bo jeszcze rozwazalam zrobienie odpowietrzenia na rozdzielaczu, ale nie wiem, czy to ma sens

Czy to zawór automatyczny?

Jeśli tak to może on jest przyczyną.

• 16 years później...

Widzę, że stara dyskusja, a ja właśnie muszę rozwiązać cyrkulację CWU w instalacji na rozdzielaczach (bez trójników w podłogach).

Jeśli chodzi o CW, to potrzebuję na parterze porty do 4 odbiorników, a na górze do 5 odbiorników.

Dodatkowo chcę zrobić cyrkulację, ale tylko do rozdzielaczy (czyli do jednego na parterze i do drugiego na poddaszu).

Czy ta cyrkulacja powinna wchodzić do jednego rozdzielacza, a następnie wychodzić z niego do drugiego?

Czy może cyrkulacja powinna dwoma osobnymi rurkami wchodzić do tych rozdzielaczy osobno?