Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niedroga rekuperacja + ogrzewanie nadmuchowe

Recommended Posts

Przymierzam się do budowy małego domu na wsi rzut podstaw.jpg, płn. część woj opolskiego.... praktycznie zdecydowałem się na technologie szkieletową, ściany z solidnym dociepleniem, a na pewno na dach z wiązarów (docieplony między wiązarami wełna szklana a na tym regranulat styropianowy /ile się da).

Ponieważ mam b. skromny budżet a na 100 % zdecydowany jestem na WM (mam już wykonany GWC 2x25m rury fi 160 - będzie pod płyta fundamentową), zainspirowany koncepcjami podglądniętymi na różnych stronach w necie, b. poważnie myślę nad instalacją będącą połączeniem WM i ogrzewania nadmuchowego.

i tak

Elementy:

-niedrogi rekuperator np. LUNA 200 z Dospela na wejsciu sterowana czujnikiem temp. przepustnica GWC http://oxywent.pl/przepustnice/574-przepustnica-gwc.html

-na wyjściu z reku trójnik 120 stop. z ręcznymi przepustnicami na wyjściach ew. przepustnica trójdrożna jeden wylot do powietrznego wymiennika ciepła (zlokalizowana przy piecu rakiet. na drewno - samoróba z rury spiro osłoniętej jakąś estetyczną blachą), drugi na kolejny trójnik / przepustnica trójdrożna: jeden wylot bezpośrednio do skrzynki jak niżej a drugi idzie na nagrzewnicę wodną np.(http://dospel-comfort.com/oferta_szczegoly_ind.php?id_kat=6&tablica=nagrzewnice&kategoria=dane_techniczne&kraj=pl)

-wszystkie trzy spotykają się w czymś w rodzaju izolowanej skrzynki rozprężnej z której wychodzą izolowane przewody (http://dospel-comfort.com/oferta_szczegoly_ind.php?id_kat=2&tablica=przewody_wentylacyjne&kategoria=specyfikacja&kraj=pl) podające ciepłe (lub prosto z rekuperatora) powietrze na pomieszczenia.

Nagrzewnica wodna zasilana z jakiegoś małego kotła elektrycznego który ładuje również wymiennik CWU (z grzałką na prąd stały - bezpośrednio z PV).

Automatyka wyłącznie do sterowania układu nagrzewnica / kocioł.

Oprócz tego fotowoltaika na dachu - 6 kW -jak dostane pożyczkę z "Czystego Powietrza".

Piec rakiet. na drewno do użycia w sytuacjach awaryjnych i przy b. niskich temperaturach bardzo mało wymagający jeżeli chodzi o komin niska temperatura spalin - wysoka temperatura wokół pieca zewnętrzna obudowa ok.250 stop.

Jestem bardzo ciekaw czy ktoś realizował podobną instalację / jakie są opinie forumowych ekspertów czy to pociągnie ?

Jeżeli tak mile widziane rozsądne oferty współpracy/ dostawy osprzętu (realizacja III -IV kw. 2019)

rzut podstaw.jpg

Dobrze kombinujesz, jak się narobić (i przy budowie, i przy użytkowaniu), skomplikować układ, dużo wydać, ryzykować uszkodzenie systemu wentylacyjnego przez za wysoką temperaturę powietrza i mieć średni komfort.

Jak już robisz droga płytę fundamentową, to zatop w niej kable grzewcze. Grzej w taniej strefie - tanie w montażu i tanie w używaniu. GWC jak już robisz to trudno. Pewnie na rurach kanalizacyjnych dla oszczędności? Nikt tego nie badał, czy wyziewy nadają się do oddychania, ale Twoje zdrowie, Twoich bliskich, Twoja decyzja. Ja bym tego nie podłączał.

GWC to zbędny wydatek i wyrzucone pieniądze. Zwłaszcza że prawdopodobnie użyłeś gównianej rury wykonanej z odpadów zebranych na wysypisku śmieci.

Zrób tak:

Dach na stronie południowej bez okien i udziwnień. Cały dla PV.

Klimatyzacja kanałowa na cały dom do ogrzewania i chłodzenia.

Rekuperator jaki chcesz.

Przemyśl rezygnację z GWC i zastosowanie rekuperatora z nagrzewnicą - koszt prądu do nagrzewnicy pokryjesz w 100% za 1000 zł w fotowoltaice - taniej niż GGWC. Automatyczna przepustnica GWC kosztuje więcej niż PV pokrywające całoroczny koszt energii do nagrzewnicy wstępnej rekuperatora!

GWC to zbędny wydatek i wyrzucone pieniądze. Zwłaszcza że prawdopodobnie użyłeś gównianej rury wykonanej z odpadów zebranych na wysypisku śmieci.

Zrób tak:

Dach na stronie południowej bez okien i udziwnień. Cały dla PV.

Klimatyzacja kanałowa na cały dom do ogrzewania i chłodzenia.

Rekuperator jaki chcesz.

Przemyśl rezygnację z GWC i zastosowanie rekuperatora z nagrzewnicą - koszt prądu do nagrzewnicy pokryjesz w 100% za 1000 zł w fotowoltaice - taniej niż GGWC. Automatyczna przepustnica GWC kosztuje więcej niż PV pokrywające całoroczny koszt energii do nagrzewnicy wstępnej rekuperatora!

Do tej rady sie nie zastosuję rura atestowana https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/rura-gwc-fi160-pe-flex-50mb-39 i już wkopana..

przepustnica GWC o której wspomniałem w pierwotnym poście to kilkaset zł za sterownik i podobna suma za siłownik !

PV - Dach bedzie jw.

- Co do klimatyzacji to uważam że w naszym klimacie spokojnie można się bez niej obejść (i zdrowiej).. chyba że się mieszka na nie za dobrze zaizolowanym i przeszklonym poddaszu,

- grzewcza płyta fundament. rozważałem ale ze względu że oboje pracujemy w sporej odległości od domu przez 9 godz. nikogo w domu nie będzie przez 5 dni w tygodniu wydaje mi sie że bardziej sterowalny układ będzie odpowiedni (a i sama płyta dużo tańsza izolacja zewnętrzna) i ekonomiczny (założenie że cena e. elektrycznej nie wzrośnie wydaje mi sie zbyt optymistyczne)

Ponieważ mam b. skromny budżet

Do tej rady sie nie zastosuję rura atestowana https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/rura-gwc-fi160-pe-flex-50mb-39 i już wkopana.

I rury za 3600 + transport + wkopanie... Do tego przepustnice, czerpnia, wentylator i prąd do niego.

Za 5000zł masz jakieś 12,5MWh energii elektrycznej. Albo 1kVp PV.

(założenie że cena e. elektrycznej nie wzrośnie wydaje mi sie zbyt optymistyczne)

Założenie, że wzrośnie bardziej, niż inne nośniki nie wydaje mi się realne.

- Co do klimatyzacji to uważam że w naszym klimacie spokojnie można się bez niej obejść (i zdrowiej).. chyba że się mieszka na nie za dobrze zaizolowanym i przeszklonym poddaszu,

Jeżeli to ma być na weekendy, to można by rozważać. Jak każde OGRZEWANIE nadmuchowe jest mniej komfortowe od podłogówki, ale skoro i tak takie rozważasz, to klima będzie grzała najtaniej i najmniej obsługowo. Tylko potrzebujesz 4 jednostki wewnętrzne + osobne ogrzewanie do łazienki. Koszty spore. No i jakbyś serwisował dla utrzymania gwarancji, to zjadłoby to całe korzyści z oszczędności na COP.

- grzewcza płyta fundament. rozważałem ale ze względu że oboje pracujemy w sporej odległości od domu przez 9 godz. nikogo w domu nie będzie przez 5 dni w tygodniu wydaje mi sie że bardziej sterowalny układ będzie odpowiedni (a i sama płyta dużo tańsza izolacja zewnętrzna) i ekonomiczny

No, płyta ekonomicznego sensu nie ma. To prawda. Czy grzewcza, czy nie grzewcza. Podobnie jak GWC. Ale jak już ją robisz, to IMO warto grzać po 20gr/kWh (G12as w 100% tania strefa przy takiej akumulacyjności).

Koszt grubszego XPS? 5cm to byłoby z 8m3 co by kosztowało mniej, niż GWC. A jeszcze masz oszczędności na robociźnie, EPS i wylewkach, jeżeli zamierzasz dać to jeszcze na płytę co robią chyba wszyscy, co nie robią płyty grzewczej. Więc różnica w kosztach, przy dzisiejszych cenach robocizny mała i nie jestem pewien, w którą stronę.

Naprawdę mając tylko weekendy chcesz przerzucać drewno i palić nim?

Edytowane przez Kaizen

I rury za 3600 + transport + wkopanie... Do tego przepustnice, czerpnia, wentylator i prąd do niego.

Za 5000zł masz jakieś 12,5MWh energii elektrycznej. Albo 1kVp PV.

Założenie, że wzrośnie bardziej, niż inne nośniki nie wydaje mi się realne.

Jeżeli to ma być na weekendy, to można by rozważać. Jak każde OGRZEWANIE nadmuchowe jest mniej komfortowe od podłogówki, ale skoro i tak takie rozważasz, to klima będzie grzała najtaniej i najmniej obsługowo. Tylko potrzebujesz 4 jednostki wewnętrzne + osobne ogrzewanie do łazienki. Koszty spore. No i jakbyś serwisował dla utrzymania gwarancji, to zjadłoby to całe korzyści z oszczędności na COP.

No, płyta ekonomicznego sensu nie ma. To prawda. Czy grzewcza, czy nie grzewcza. Podobnie jak GWC. Ale jak już ją robisz, to IMO warto grzać po 20gr/kWh (G12as w 100% tania strefa przy takiej akumulacyjności).

Koszt grubszego XPS? 5cm to byłoby z 8m3 co by kosztowało mniej, niż GWC.

Naprawdę mając tylko weekendy chcesz przerzucać drewno i palić nim?

Rura zapłacona (1800 zł 50 mb + 100 zł czerpnia) i wkopana i zasypana bez kosztów (wykop na 1.2-1.4 m był robiony do wymiany gruntu - dokoła ubita twarda glina

płyta na 10 cm EPS 200 do wykonania przez dwóch gostkow na miejscu + inwestor z rodziną - plan aby zamknąć sie w 20 tys. brutto do tego izolacja na płycie 15 cm EPS podłoga drewniana a w łazience mata grzejna pod płytkami

Palenie drewnem mnie nie przeraża nawet piecu jaki sobie wymyśliłem (trzeba dokładać co godz.) opału darmowego w bród ...klimat tez sie ociepla:D

link do strony która była moją inspiracja, rozwiązanie profesjonalne http://www.pro-vent.pl/baza_wiedzy/ogrzewanie-nadmuchowe/

dokoła ubita twarda glina

płyta na 10 cm EPS 200

Glina i EPS. Oszczędzasz nie tam, gdzie można. Wszystko będzie fajnie w teorii i w nowym domu. Potem EPS nasiąknie wodą i będzie słabo izolował.

Ale koszt docieplenia przy płycie grzewczej robi się żaden - a nawet taniej. Bo za te 15cm kupisz 10cm EPS 200, a robocizny dużo ubędzie. I oszczędzisz na wylewce.

klimat tez sie ociepla:D

Fajny argument za grzaniem prądem :)

Jak zamierzasz spełnić wymóg:

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

?

Do tej rady sie nie zastosuję rura atestowana https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/rura-gwc-fi160-pe-flex-50mb-39 i już wkopana..

przepustnica GWC o której wspomniałem w pierwotnym poście to kilkaset zł za sterownik i podobna suma za siłownik !

PV - Dach bedzie jw.

Policz to sobie dobrze i zakop te rury w cholerę.

Dwa razy kilkaset zł plus kolejne kilkaset za połączenie tego wszystkiego i dodatkowe miejsce na ocieplone, wielkie trójniki...

Taniej wyjdzie dołożyć za te pieniądze 250W fotowoltaiki, która zaoszczędzi więcej energii niż ten GWC!

Masz różne nieracjonalne przesądy i fobie na temat klimatyzacji. Nie to forum...

Pokaż mi naukowe dowody które udowadniają słuszność Twojej tezy. Może np. niższa długość życia w krajach o podobnym klimacie gdzie klimatyzacja jest powszechna? Ostatnio sprawdzałem że to u nas żyje się krócej.