Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

Cześć,

Dom w budowie 150m, II strefa klimatyczna, 4 osoby.

OZC by Asolt, projektowe obciążenie cieplne budynku: 5126 W.

Na forum wyczytałem, że aby dopasować pompę do tego parametru to należy do powyższego dodać 0,25 kW x 4 osoby = 1 kW.

Czyli wychodzi 5126 W + 1000 W = 6126 W.

Zatem czy zaproponowana przez instalatora pompa Ariston Nimbus 50S NET o mocy 7,1 W będzie optymalna do mojego budynku? Dobrze to to myślę? :)

Dzięki.

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem czy zaproponowana przez instalatora pompa Ariston Nimbus 50S NET o mocy 7,1 W będzie optymalna do mojego budynku? Dobrze to to myślę? :)

Przy -7* ma 5kW. Niżej nie znalazłem danych. 4kW grzałka. Jak przy -20 sprężarka da jeszcze ze 1,5kW to na styk da radę. Pracując non stop na pełnej mocy.

Przy -7* ma 5kW. Niżej nie znalazłem danych. 4kW grzałka. Jak przy -20 sprężarka da jeszcze ze 1,5kW to na styk da radę. Pracując non stop na pełnej mocy.

Dzięki za odp. Instalator specjalizuje się w Aristonie, a następny model jaki zaoferował to Nimbus 70S, a więc 11 kW.

Jest to droższy model o 4500 zł i - na moją wiedzę - przewymiarowany.

Mam jeszcze czas. Szukać coś innego czy zostawić ten Nimbus 50S NET?

Mam podobne wyliczenia i u mnie 9kW chodzi od maja i jak narazie jestem zadowolony na forum poleacno mi głownie mocniejszą wersje (tcap) ale instalator mnie przekonał że przy wyższej temp zew będzie za mocna i może taktować w sobotę pompa chodziła przez cały dzień na jednym właczeniu sprężarki przy 19hz

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5615 W

Mam podobne wyliczenia i u mnie 9kW chodzi od maja i jak narazie jestem zadowolony

Pytanie czy byłbyś zadowolony mając mniejszą jednostkę 7 kW przy mrozie -20, bo pewnie o to się rozchodzi :)

Ale dom podobny, metraż i zastosowana izolacja bardzo podobne. Nawet reku to samo :)

Dzięki, czekam na dalsze opinie :)

Pytanie czy byłbyś zadowolony mając mniejszą jednostkę 7 kW przy mrozie -20, bo pewnie o to się rozchodzi :)

Ale dom podobny, metraż i zastosowana izolacja bardzo podobne. Nawet reku to samo :)

Dzięki, czekam na dalsze opinie :)

Heheh pewnie też bym był ale nie wiem czy mając 7kW ogrzałbym dom w 2T

Edytowane przez Papucy
q

nie wiem czy mając 7kW ogrzałbym dom w 2T

Oczywiście, że w mrozy nie.

Trzeba sobie przed doborem źródła ciepła odpowiedzieć na pytanie, czy chcemy grzać 24/7. A w przypadku PC czy włacznie z grzałkami, czy samą sprężarką. Albo ustalić sobie, że te kilkadziesiąt godzin wroku <-15* odpalamy grzałki i/lub wyjeżdzamy w drogą strefę.

Gość Arturo72
Cześć,

Dom w budowie 150m, II strefa klimatyczna, 4 osoby.

OZC by Asolt, projektowe obciążenie cieplne budynku: 5126 W.

Na forum wyczytałem, że aby dopasować pompę do tego parametru to należy do powyższego dodać 0,25 kW x 4 osoby = 1 kW.

Czyli wychodzi 5126 W + 1000 W = 6126 W.

Dzięki.

Skoro masz wyliczone 5kW z groszami przy temp.-18st.C to szukasz pompy o mocy 5kW z groszami przy -18st.C.

Według wyliczeń instalatora przy pompie Nimbus 50 (o mocy 7 kw) grzałki odpalą się w typowym sezonie grzewczym na chwile biorąc ledwie 18 kWh. Reszta idzie z pierwszego źródła Ale to chyba marketingowa ściema by zachęcić do wyboru tej pompy.

# Kazein "wyjeżdzamy w drogą strefę", co to znaczy?

# Arturo - czyli chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wybór pomiędzy tymi Nimbusami - ciut większa pompa od 7 kw ale mniejsza od 11 kw. Instalatorzy mają to gdzieś, byle opchnąć swój produkt.

Rozumiem, że coś w rodzaju LG therma V 9 kw czy Panasonic SDC 9 kw będą rozwiązaniem najbardziej optymalnym? One przy -20 mają właśnie ciut ponad 5 kw + awaryjnie grzałki. A kosztują podobnie.

Potwierdzicie proszę, że to jest najlepsze wyjście?

Gość Arturo72

Rozumiem, że coś w rodzaju LG therma V 9 kw czy Panasonic SDC 9 kw będą rozwiązaniem najbardziej optymalnym? One przy -20 mają właśnie ciut ponad 5 kw + awaryjnie grzałki. A kosztują podobnie.

Potwierdzicie proszę, że to jest najlepsze wyjście?

Dokładnie tak. Celuj w ten przedział mocowy.

# Kazein "wyjeżdzamy w drogą strefę", co to znaczy?

Możesz mieć taryfę elektryczną G11, albo coś z grupy G12 a w niektórych rejonach g13.

G11 masz stałą, dosyć wysoką stawkę za kWh.

Przy G12 i G13 masz część czasu dużo taniej niż w G11, a część odrobinę drożej, niż G11 (a w G12as droga = g11 a tania to nawet poniżej 20gr/kWh). Większość grzejących prądem w jakikolwiek sposób wybiera G12/G13 i starają się grzać tylko przez te 8 czy 10h taniej strefy. Ale w największe mrozy może być potrzeba "wyjechania" w drogą strefę.

Gość Arturo72
U mnie chyba wyszło lepiej niż w obliczeniach :) Projektowe obciążenie cieplne budynku: 4824 W.

Pompa gruntowa 7,8 kW, zeszłej zimy chodziła maksymalnie 12 godzin na dobę, ale to gruntowa, więc zupełnie inna bajka.

Phi,moja przy -26st.C chodziła tez 12h na dobę ale to powietrzna ;)

Wy tak opisujecie ile działała PC w mrozy ale to wszystko bez grzałek? Nie załączają się Wam w ogóle?

# Kaizen - dziękuję za obszerne za wyjaśnienie, łapię. Widzę, że faktycznie jest u nas taryfa G12 w Enea, wygląda ok.

# kerad85 - w stopce masz PV, jak się mają różne taryfy właśnie do tych paneli, można wybierać taryfy jak się ma PV? Też się przymierzam do PV.