-voymar- 01.01.2021 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Mogę powiedzieć , grzałem mój dom kilka pierwszych lat grzejnikami z casto marki dimplex o mocy 1000/2000 sztuk 6 w salonie ustawione na 2 kw reszta 1 kw czyli razem 7 kw i wadą tych grzejników był termostat bimetaliczny , hitereza to była prawie histeria z 4 stopnie massaaakra po prostu. Dom był przegrzany i tyle:bash: Dzięki Koledze z FM coulignon odkupiłem od niego 2 konwektory atlantic o mocach 0,5 i 1 kW i zobaczyłęm różnicę a była kosmiczna grzejniki mają termostat elektroniczny i sterowanie procesorowe bezszelestne wiec cykanie znikło a grzejniki na prawdę się spiasły wymieniłem równiez pozostałe i zużycie prądu lekko zjechało z 9500 kwh na rok do 8000 kwh wtedy to były jeszcze zimy. Co do mitów i plotek na temat niskiej akumulacyjności budynków lekkich (kanadyjczyków) to może i w Kanadzie gdzie podłogi sa bez izolacji z desek w powietrzu natomiast mój kanadyjczyk różni sie jedynie od budynku murowanego ścianami i stropem reszta jest taka sama. Wiec raz w ramach eksperymentu dom był zimy nie grzany przez tydzień i potem tzreba było 2 doby na dogrzanie , moze to i wiele ale gdyby to był murowaniec to by yło do kwietnia pewno. Cholera wie jak cię pojmować Bylo 4000kWh teraz 9500kWh -- czyli tak ja zakladałem ten miesiąc temu. Grunt że zaczynasz pisać zgodnie z prawdą. TAK TRZYMAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) CZLOWIEKU jesteś audytorem --to od ciebie ludzie wymagają rzetelnych obliczeń. Mnie można traktować z przymrużeniem oka . TAK liczę i mi na podstawie mojego domu i grzalek wychodzi super. Zamiast TOBIE zapłacić 2k za audyt to zrobiłem piec za 500zeta i miałem audyt energetyczny za free. A te 1,5k przeznaczyłem na inne cele. POWTARZAM ETY RAZ- jak odpowiadasz na moje posty to NA CAŁE A NIE NA WYCINKI KTÓRE CI PASUJĄ> BAŁAGAN to robisz TY. KTO posiada PV to taki audyt może zrobić sobie sam Wystarczy ogrzać dom grzałkami korzystając z wlasnej PV WYJDZIE to tanie ni ż profesjonalny audyt u ciebie. Bo on i tak będzie dokladniejszy niż TWÓJ. PS co tak się czepiłeś moje wyliczenia jak rzep ogona. A może to moje malo co odbiega od twojego profesjonalnego wyliczenia za które pobierasz ok2k . A tu prosze taki voymar policzył może i trochę źle ale policzył i co trzeba go POGONIĆ- bo co tu bedzie mieszał w interesach. Kiedy proponowałem Tobie audyt za 2 k, dlaczego kłamiesz, komu liczyłem ozc taka kwotę? Podaj przyklady. Tak tak, liczysz dla swojego domu 180 dni i mnozysz przez dobowe zapotrzebowanie dla -20 i dobrze Tobie wychodzi. Nie ma takiej mozliwosci to fizycznie niemozliwe. Po co takie bzdury wypisujesz, jaki masz w tym cel. O moje finnase sie nie martw, to odwracanie kota ogonem, jestes w tym bardzo dobry, nikogo nie poganiam bo nie ma takiej potrzeby. Przeciez i tak wszyscy czytajacy ten watek wiedzą ze wypisujesz bzdury a stwierdzenie ze moze i troche zle policzyłem jest tylko schlebianiem sobie. Policzyłes zle nie troche a calkiem zle, przyznac sie do tego nie potrafisz. Twoje obliczenie odbiega tak ok 250 do 300% od rzeczywistego, tego obliczeniami nazwac nie mozna, ot takie sobie zwykle mnozenie Rozumiem ze nie kazdy na tych obliczeniach znac sie musi, nie musisz i Ty, nie to jest to problemem, problemem jest to klamiesz i to bezczelnie. Ale cóz jak nie ma innych argumentów. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.01.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Kiedy proponowałem Tobie audyt za 2 k, dlaczego kłamiesz, komu liczyłem ozc taka kwotę? Podaj przyklady. Tak tak, liczysz dla swojego domu 180 dni i mnozysz przez dobowe zapotrzebowanie dla -20 i dobrze Tobie wychodzi. Nie ma takiej mozliwosci to fizycznie niemozliwe. Po co takie bzdury wypisujesz, jaki masz w tym cel. O moje finnase sie nie martw, to odwracanie kota ogonem, jestes w tym bardzo dobry, nikogo nie poganiam bo nie ma takiej potrzeby. Przeciez i tak wszyscy czytajacy ten watek wiedzą ze wypisujesz bzdury a stwierdzenie ze moze i troche zle policzyłem jest tylko schlebianiem sobie. Policzyłes zle nie troche a calkiem zle, przyznac sie do tego nie potrafisz. Twoje obliczenie odbiega tak ok 250 do 300% od rzeczywistego, tego obliczeniami nazwac nie mozna, ot takie sobie zwykle mnozenie Rozumiem ze nie kazdy na tych obliczeniach znac sie musi, nie musisz i Ty, nie to jest to problemem, problemem jest to klamiesz i to bezczelnie. Ale cóz jak nie ma innych argumentów. Przecież napisalem i to nie dziś że profesjonalnie liczyć nie potrafie bo mi to nie jest potrzebne. A że KŁAMIĘ --no nie wiem czy to kłamstwo? Jak umiałem - Tak policzyłem i już A że to na 180dni przy (-20) to Fakt nie ma tyle dni ale daje mi to że to moje jest o 300% źle wiec podziele to na 3 i będzie GIT. Bo tak napisałeś ? że źle o 300% DRODZY FORUMOWICZE MOJE WYLICZENIA PODZIELCIE NA 3 Podstawcie do swoich domów i żaden asolt nie będzie wam potrzebny. To zawsze coś ---Ja jak i asolt -nakierujemy was do niższych kosztów. Kumaty zawsze coś z tego wyciągnie. --Czy to będzie miarodajne NIE WIEM Mi nie proponowałeś OZC za 2k lecz ceny oscylują od 1k Wiesz co jak mnie wkurzysz to zadzwonię do ciebie i zlecę OZC a potem przedstawie ile kosztuje. ODPOWIADAJ NA CALE POSTY Tego chcesz ----OŚWIADCZAM ŻE ŹLE POLICZYŁEM I NIECH NIKT Z FORUMOWICZÓW TYCH WYLICZEŃ NIE BIERZE ZA POPRAWNE -Ja do błędów przyznać się umie A TERAZPrzykład: Pan Jan Kowalski aby uzyskać dofinansowanie na modernizowany dom nie musi zlecac audytu energetycznego . Ktory to audyt kosztuje ok. 1,5k ( średnio) + koszt grzania domu 3t węgla po 900zeta to razem 2,7k +1,5=4,2k Skoro na dzień dzisiejszy audyt nie jest wymagany to Kowalski pomyślał i zrobił tak Skoro mam zapłacić za audyt 1,5k + mój koszt grzania domu 2,7k to zrobię to inaczej Wykonał piec sam wpiął w niego grzałki i zaczął grzać dom. Stwierdził- PO CO MAM PŁACIĆ ZA AUDYT -lepiej te pieniądze przeznaczę na grzanie domu. Wyjdzie mnie to zapewne taniej a audyt będę miał lepszy niż od audytora . Pomyślał i zrobił. Odpowiedz--- czy uczeń w szkole rozwiązując zadanie które zrobił źle ---Kłamie? zrobił jak umiał a że pomylił sie o 300% to kumaty uczeń wnioski wyciągnie. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) .... Mi nie proponowałeś OZC za 2k lecz ceny oscylują od 1k Wiesz co jak mnie wkurzysz to zadzwonię do ciebie i zlecę OZC a potem przedstawie ile kosztuje. ODPOWIADAJ NA CALE POSTY Tego chcesz ----OŚWIADCZAM ŻE ŹLE POLICZYŁEM I NIECH NIKT Z FORUMOWICZÓW TYCH WYLICZEŃ NIE BIERZE ZA POPRAWNE -Ja do błędów przyznać się umie ..... Znowu klamiesz, Twoje kłamstwo dotyczy moich cen, cen audytów i ozc. Srednie ceny mnie nie obowiazują. Poza tym aby poprawnie dobrac moc pompy nie jest potrzebny audyt energetyczny, podejrzewam ze nie rozrózniasz pojec takich jak obliczenia ozc, audyt energetyczny na potrzeby termomodernizacji, charakterystykę energetyczną, swiadectwo energetyczne. Kazde znaczy co innego, kazde kosztuje inaczej. Zadzwoń czekam, bedziesz miał odwagę przyznac na forum ze klamałes? Wątpie. Nie masz oreintacji w kosztach ozc i wypisujesz głupoty. Moze sie ktos odezwie komu wykonywałem te obliczenia i napisze jaki był faktycznie koszt. Co do całych postów, to zapomniałes ze pytanie dotyczyło postu o weryfikacji obliczen ozc kol. Tulisko. Zapytałem po co tak liczyc skoro to bzdury a Ty zaczales o kiimie, Daikinie, zuzyciu u Gawła, ja sie na tematy w ogole nie wypowiadałem, a teraz zarzucasz ze odpowiadam na czesci postów. Pamiec krótka i zawodna Tak przy okazji jak sie sprawdza wymaganą moc pompy w domu projektowanym lub nowo wybudowanym, jak sie podłacza kociołek elektryczny do budynku którego jeszcze nie ma, albo po co tak robic w nowym budynku i czekac caly sezon grzewczy zamiast po prostu to obliczyc i od razu zamontowac pompe. I znów pytane retoryczne, bo nie oczekuje na nie odpowiedzi. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.01.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Czytam dla zabawy bo nic konkretnego z tej chryji sie nie dowiem. Gdybym miał Panu Asoltowi zapłacić 1000 lub więcej za OZC to bym to olał. Nie będę pisał ile bo to tajemnica handlowa ale tajemnicą nie jest, że w tej kwestii to Panie Voymar piszesz bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Czytam dla zabawy bo nic konkretnego z tej chryji sie nie dowiem. Gdybym miał Panu Asoltowi zapłacić 1000 lub więcej za OZC to bym to olał. Nie będę pisał ile bo to tajemnica handlowa ale tajemnicą nie jest, że w tej kwestii to Panie Voymar piszesz bzdury. Dzieki za odwagę, zaraz bedziesz atakowany przez Voymara, on przeciez wie lepiej od Ciebie ile zapłaciłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.01.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Czytam dla zabawy bo nic konkretnego z tej chryji sie nie dowiem. Gdybym miał Panu Asoltowi zapłacić 1000 lub więcej za OZC to bym to olał. Nie będę pisał ile bo to tajemnica handlowa ale tajemnicą nie jest, że w tej kwestii to Panie Voymar piszesz bzdury. Co to za tajemnica handlowa ? To przecież zwykła USŁUGA , za którą się płaci i której cena jest z góry ustalona ... Porównuje się cenę usługi z cenami konkurencji i wybiera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.01.2021 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Znowu klamiesz, Twoje kłamstwo dotyczy moich cen, cen audytów i ozc. Srednie ceny mnie nie obowiazują. Poza tym aby poprawnie dobrac moc pompy nie jest potrzebny audyt energetyczny, podejrzewam ze nie rozrózniasz pojec takich jak obliczenia ozc, audyt energetyczny na potrzeby termomodernizacji, charakterystykę energetyczną, swiadectwo energetyczne. Kazde znaczy co innego, kazde kosztuje inaczej. Zadzwoń czekam, bedziesz miał odwagę przyznac na forum ze klamałes? Wątpie. Nie masz oreintacji w kosztach ozc i wypisujesz głupoty. Moze sie ktos odezwie komu wykonywałem te obliczenia i napisze jaki był faktycznie koszt. Co do całych postów, to zapomniałes ze pytanie dotyczyło postu o weryfikacji obliczen ozc kol. Tulisko. Zapytałem po co tak liczyc skoro to bzdury a Ty zaczales o kiimie, Daikinie, zuzyciu u Gawła, ja sie na tematy w ogole nie wypowiadałem, a teraz zarzucasz ze odpowiadam na czesci postów. Pamiec krótka i zawodna Tak przy okazji jak sie sprawdza wymaganą moc pompy w domu projektowanym lub nowo wybudowanym, jak sie podłacza kociołek elektryczny do budynku którego jeszcze nie ma, albo po co tak robic w nowym budynku i czekac caly sezon grzewczy zamiast po prostu to obliczyc i od razu zamontowac pompe. I znów pytane retoryczne, bo nie oczekuje na nie odpowiedzi. Gdzie pisałem że u ciebie kosztuje 2k? Napisalem że kosztuje Nie wmawiaj mi swoich racji. Bo powtórzę jeszcze raz NAPISALE KOSZTUJE. Gdzie napisalem że w nowym domu?????????????????? teraz będziesz skomlał 2 strony o nowym domu Dla ciebie nowy i modernizowany to to samo?????????????????? koniec 2018r kolega wykonywal audyt do ktoregoś z programów i na podstawie tego twierdzę że kosztuje tyle a tyle; (wtedy był wymagany) Dom surowy stan z 80 lat. Tak liczę i tyle---- tobie może się to podobać lub nie . Pieniędzy za to nie biorę a liczę dla siebie. Dalej wklejasz co ci pasuje Głupi by był ktoś jak ma czas i PV płacić tobie za obliczenia aby wiedzieć jakiej szczytowej mocy potrzebuje. Tak jak w poście wyżej napisałem.Na który ty nie odpisujesz . Dla ciebie kol. Tulisko a dla mnie ogólnego Może być i Jan Kowalski Liczę Dom 100m2 50W m2 moc szczytowa 5kW /godz. przy (-20) czyli w każdej godz. przy (-20) dom potrzebuje moc 5kW OJ boli ten KOCIOŁEK BOLI bo z tej furii i rozpaczy że można inaczej mogą klienci starych domów odlecieć. Z tego wszystkiego już pogoniłeś na domy których nie ma ( jeszcze nie wybudowane) ha ha O TAKICH DOMACH ( WIDMO ) SIĘ NIE WYPOWIADAŁEM. Zacznij rozróżniać cały czas mówię o starych modernizowanych domach .Gdzie właściciele wiedzą ile energii potrzebują przez lata lub dziesiątki lat użytkowania. Ile razy będziesz powtarzał że to bzdury--te moje wyliczenia. Już każdy o tym wie. I niech sam wyciąga wnioski. To jaką chcesz tą odpowiedź na nowy dom. --Bo moja jest taka w projekcie który się kupuje jest wszystko policzone. Ze te wyliczenia są jakie są to dla świętego spokoju wartalo by zlecić OZC. Choć mając różne wpisy co podają forumowicze tj. powierzchnia w m2 grubość ocieplenia ,grubość wylewki itd.itd osobiście bym zaryzykował i nie robił OZC Dał bym 20cm.na ścianę tylko (2 x10 cm) elewacja oczywiście wełna 15cm posadzka tu styropian + 12cm wylewki pod OP , 40strop wełna między krokwie 20 . Tak bym zrobił ja i pompa 7kW -TYLE tobie sie to może podobać lub nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X_ray 01.01.2021 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Zamówiłem u ASOLTA z 1,5 miesiąca temu ozc i zapłaciłem coś ok 450 zł jakby kosztowało 1000 zeta to na pewno bym się nie zdecydował. Jak kosztuje gdzie indziej nie sprawdzałem i nie wiem. To tylko takie moje nic nie znaczące świadectwo Pozdrawiam kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.01.2021 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Dzieki za odwagę, zaraz bedziesz atakowany przez Voymara, on przeciez wie lepiej od Ciebie ile zapłaciłes. Mnie to nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.01.2021 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Co to za tajemnica handlowa ? To przecież zwykła USŁUGA , za którą się płaci i której cena jest z góry ustalona ... Porównuje się cenę usługi z cenami konkurencji i wybiera ... Widzisz jak się pisze o PC że trzeba zaplacić ok.30k jest dobrze . Jedni piszą 25 inni 35 - A tu tajemnica. OK mnie to nie interesuje ( cenę znam bo kolega ) w 2018r robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2021 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Gdzie pisałem że u ciebie kosztuje 2k? Napisalem że kosztuje Nie wmawiaj mi swoich racji. Bo powtórzę jeszcze raz NAPISALE KOSZTUJE. Gdzie napisalem że w nowym domu?????????????????? teraz będziesz skomlał 2 strony o nowym domu Dla ciebie nowy i modernizowany to to samo?????????????????? koniec 2018r kolega wykonywal audyt do ktoregoś z programów i na podstawie tego twierdzę że kosztuje tyle a tyle; (wtedy był wymagany) Dom surowy stan z 80 lat. Tak liczę i tyle---- tobie może się to podobać lub nie . Pieniędzy za to nie biorę a liczę dla siebie. Dalej wklejasz co ci pasuje Głupi by był ktoś jak ma czas i PV płacić tobie za obliczenia aby wiedzieć jakiej szczytowej mocy potrzebuje. Tak jak w poście wyżej napisałem.Na który ty nie odpisujesz . Dla ciebie kol. Tulisko a dla mnie ogólnego Może być i Jan Kowalski Liczę Dom 100m2 50W m2 moc szczytowa 5kW /godz. przy (-20) czyli w każdej godz. przy (-20) dom potrzebuje moc 5kW OJ boli ten KOCIOŁEK BOLI bo z tej furii i rozpaczy że można inaczej mogą klienci starych domów odlecieć. Z tego wszystkiego już pogoniłeś na domy których nie ma ( jeszcze nie wybudowane) ha ha O TAKICH DOMACH ( WIDMO ) SIĘ NIE WYPOWIADAŁEM. Zacznij rozróżniać cały czas mówię o starych modernizowanych domach .Gdzie właściciele wiedzą ile energii potrzebują przez lata lub dziesiątki lat użytkowania. ..... Dla mnie koszt policzenia nowego i starego taki sam. Po co te pytajniki, czytanie ze zrozumieniem nie kazdemu jest dane niestety i Ciebie omineło. Kociołek mnie boli, co jeszcze wymyslisz, skad taka troska o moje finanse, jak sie nie ma argumentów to nagle pojawia sie temat moich finansów, Zapewniam Ciebie ze nie narzekam a te grosze z ozc nie stanowią nawet promila moich przychodów. Staram sie prostowac oczywiste bzdury niektórych forumowiczów, a ze one dotyczą akurat ozc to dlatego sie wypowiadam. Furia i rozpacz??, o czym Ty piszesz? mysl dalej jest tak wiele okreslen opisujacych stan Twojego umysłu. Czekam z niecierpliwoscią. Udowodniłes ze znasz sie na liczeniu ozc jak mało kto, trafnie okresliłes ceny za te usługi, a teraz bawisz sie w psychologa/psychiatre i diagnozujesz na odleglosc stan emocjonalny interlokutora. Człowiek orkierstra,zna sie na wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.01.2021 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Pesymista 100% . Co do nowych prosumentow to się nie wypowiadam lecz MY mamy na 15lat opusty 80% choć nie przeczę że może coś sie zmienić. Miałem prawo jazdy na którym było napisane, że jest ważne bezterminowo. I wiesz co? Unieważnili mi. Tak samo dowód osobisty mi unieważnili. Skąd ta wiara w trwałość zasad rozliczania prądu, skoro nawet dokumenty unieważniają, skoro nawet w umowie nie masz zapisane, że się warunki nie zmienią jak zmienią się przepisy? Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.01.2021 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Dla mnie koszt policzenia nowego i starego taki sam. Po co te pytajniki, czytanie ze zrozumieniem nie kazdemu jest dane niestety i Ciebie omineło. Kociołek mnie boli, co jeszcze wymyslisz, skad taka troska o moje finanse, jak sie nie ma argumentów to nagle pojawia sie temat moich finansów, Zapewniam Ciebie ze nie narzekam a te grosze z ozc nie stanowią nawet promila moich przychodów. Staram sie prostowac oczywiste bzdury niektórych forumowiczów, a ze one dotyczą akurat ozc to dlatego sie wypowiadam. Furia i rozpacz??, o czym Ty piszesz? mysl dalej jest tak wiele okreslen opisujacych stan Twojego umysłu. Czekam z niecierpliwoscią. Udowodniłes ze znasz sie na liczeniu ozc jak mało kto, trafnie okresliłes ceny za te usługi, a teraz bawisz sie w psychologa/psychiatre i diagnozujesz na odleglosc stan emocjonalny interlokutora. Człowiek orkierstra,zna sie na wszystkim. Jeżeli chodzi o finanse to myslę o swoich. i o żadnych innych I nie swędzi mnie nawet 400zeta aby wydać. mam PV i zamiast szuflować i jeszcze za to placić ( węgiel) wolalem zrobić piec wykorzystać PV .za resztę brakującego prądu dopłacić--- zamiast kupować węgiel i przy CO nie robić nic. Teraz jest PC to te koszty spadną co najmniej o 1/3 A piec dal mi zapotrzebowanie TWIERDZĘ że lepsze od twoich wyliczeń. Nie neguję choć byś tak chcial ludzi co chcą to zrobić poprzez OZC lecz są i inne sposoby zwlaszcza jak się mieszka w domu naście lat. Ale ty i tak zaprzeczysz że to jest źle .Choć może i nie . Ty stawiasz się jako ALFA i OMEGA A tak na marginesie . Twierdzę że domu 130m2 nie ogrzejemy klimą 2,9kW o zapotrzebowaniu 46Wm2 aby stała temp byla 23*C PS. Pytasz po co pytajniki -----Bo ja odnosiłem sie tylko do domów starych Edytowane 2 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.01.2021 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Miałem prawo jazdy na którym było napisane, że jest ważne bezterminowo. I wiesz co? Unieważnili mi. Tak samo dowód osobisty mi unieważnili. Skąd ta wiara w trwałość zasad rozliczania prądu, skoro nawet dokumenty unieważniają, skoro nawet w umowie nie masz zapisane, że się warunki nie zmienią jak zmienią się przepisy? Z takim podejściem to nie robić nic .bo po co jak jutro mnie może przejedzie samochód. lub spadnie mi meteoryt na głowę Ja też mialem bezterminowe a nie mam. Trzeba sprzedać samochód bo może jutro zabiorą albo wprowadzą że tylko w poniedzialki można jeździć a reszta tygodnia to rower, lub spacer. PS Nie chcę tu się wymądrzać lecz w umowie jest napisane na 15 lat od pierwszego wprowadzenia do sieci Widzisz jeszcze wczoraj nie trzeba bylo strażaka do PV > 6kW a dziś trzeba. A my mamy 10kW (stare) PV i nikt nam nie narzuca aby strażak pieczątke przybił. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.01.2021 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Z takim podejściem to nie robić nic .bo po co jak jutro mnie może przejedzie samochód Nic podobnego. Wystarczy nie wierzyć i nie opierać decyzji na politykach. PS Nie chcę tu się wymądrzać lecz w umowie jest napisane na 15 lat od pierwszego wprowadzenia do sieci I masz w umowie przepisane warunki z IRiESD, rozporządzeń i ustaw? I nie masz formułek typu: § 15 Zmiany Umowy [...] 2. Strony postanawiają, że nie wymagają zmiany Umowy w formie aneksu: a) zmiany Taryf w trybie § 6, w szczególności w zakresie zmiany cen i stawek opłat stosowanych w rozliczeniach; b) zmiany adresu do korespondencji; c) zmiana numeru licznika; d) zmiany wprowadzane w trybie, o którym mowa w ustępach poniższych. 3. Sprzedawca ma prawo zmieniać OWU w przypadku zaistnienia istotnych okoliczności faktycznych lub prawnych, powodujących konieczność dostosowania do nich postanowień OWU. czy: Zmiany lub wprowadzenie nowej IRiESD, obowiązują Strony bez konieczności sporządzenia aneksu do Umowy, z datą wejścia w życie zmienionej IRiESD – jej treść jest nadrzędna w stosunku do Umowy. Jakoś nie wierzę, że operatorzy będą działali niezgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami (niezależnie od rodzaju zmian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Miałem prawo jazdy na którym było napisane, że jest ważne bezterminowo. I wiesz co? Unieważnili mi. Tak samo dowód osobisty mi unieważnili. Skąd ta wiara w trwałość zasad rozliczania prądu, skoro nawet dokumenty unieważniają, skoro nawet w umowie nie masz zapisane, że się warunki nie zmienią jak zmienią się przepisy? Kaizen jak miales prawko bezterminowo i nie straciles tej bezterminowosci np.poprzez stan zdrowia itp.a tylko na wskutek np.wymiany prawka bo zmieniales nazwiko lub doszla kategoria itp. To te prawko dalej w systemie jest jako bezterminowe wbili Ci datę np.2035r i wtedy musisz tylko wymienic blankiet (co uwazam akurat za sluszne bo 15latach niektórzy wizerukowo niezle sie zmieniają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.01.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 .A tak na marginesie . Twierdzę że domu 130m2 nie ogrzejemy klimą 2,9kW o zapotrzebowaniu 46Wm2 aby stała temp byla 23*C . Po co do tego wracasz?, w poscie 131 wypowiedziałem sie na ten temat i twierdze to samo. Uczepiłes sie tej klimy jak rzep psiego ogona, a tego w ogole nie dotyczyły moje posty. Po co zbaczac z tematu. Jezeli chcesz to mozesz na ten temat dyskutowac z Gawłem bo to chyba dotyczy domu Gawła, to dyskutuj z nim a nie ze mną, swoje zdanie wypowiedziałem i nie wracam do tematu w odróznieniu od Ciebie. Jakas obsesja dotyczaca klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Po co do tego wracasz?, w poscie 131 wypowiedziałem sie na ten temat i twierdze to samo. Uczepiłes sie tej klimy jak rzep psiego ogona, a tego w ogole nie dotyczyły moje posty. Po co zbaczac z tematu. Jezeli chcesz to mozesz na ten temat dyskutowac z Gawłem bo to chyba dotyczy domu Gawła, to dyskutuj z nim a nie ze mną, swoje zdanie wypowiedziałem i nie wracam do tematu w odróznieniu od Ciebie. Jakas obsesja dotyczaca klimy? Już myślałem że dasz sobie spokuj ale widzę że dalej zaczynasz zamiast sobie odpuścić. Walicie tą zbędną dyskusje juz parę dni o ile voymar może tak bez końca i wyjdzie tylko na zwyklego upartego forumowicza to Ty z kazdym wpisem w tej zbędnej dyskusji tracisz na wizerunku profesjonalisty,który juz dawno powinien uciąć tą dyskusję i zająć sie liczeniem ozc. Wyjdziesz zaraz przez te dyskusje na takiego Tomasza B. Szanuj się.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.01.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Po co do tego wracasz?, w poscie 131 wypowiedziałem sie na ten temat i twierdze to samo. Uczepiłes sie tej klimy jak rzep psiego ogona, a tego w ogole nie dotyczyły moje posty. Po co zbaczac z tematu. Jezeli chcesz to mozesz na ten temat dyskutowac z Gawłem bo to chyba dotyczy domu Gawła, to dyskutuj z nim a nie ze mną, swoje zdanie wypowiedziałem i nie wracam do tematu w odróznieniu od Ciebie. Jakas obsesja dotyczaca klimy? Nie jest to żadna obsesja. Bo od tego się cala dyskusja zaczęła. Właśnie od ogrzewania domu klimą. Tak pamiętam co napisałeś. To że liczysz OZC to dobrze jak są osoby które tego potrzebują .I skoro robisz to dobrze i nie tylko ty bo i inni audytorzy zapewne też dobrze liczą. Zastanawia mnie tylko jedno ..Na ile te wyliczenia są prawidłowe . Na ile % pokrywają się z faktycznym zużyciem. Nie jest to z mojej strony złośliwość . Po prostu jestem ciekaw na ile się to sprawdza. Jaki jest % odchyłki w stosunku do rzeczywistości. Bo chyba jakieś musi być, aby nie mieć później niepotrzebnych nieprzyjemności i ewentualnej sprawy sądowej założonej przez zleceniodawcę. Chciałbym jeszcze abyś się odniósł -- Czy grzałka daje idealne wyliczenie ? Ja uważam że najlepsze. Pytam odnośnie wyliczeń OZC ponieważ poprosiłem kaizen aby mi ogrzal wodę 200kg o 5*C i powiedzial że się dokładnie nie da . Czy się da czy nie to na to jest wzór na Cw. i na podstawie wzoru to się oblicza. Nasuwa się wnosek: Skoro kaizen twierdzi że się nie da mino wzoru to zadam pytanie z drugiej strony skoro dla ogrzania wody jest źle to czy liczone OZC jest dobrze? Przecież to liczenie też opiera się na dzialaniach. Osobiście uważam że się da. A na ile to jest poprawne nie mi się wypowiadać Ktoś to stworzył po to aby tak liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts