Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

Odpowiem bez odnośnikow co do osob

Nigdzie nie pisałem że PC jest tańsza. Pisałem że PC grzejemy dom 3 x taniej ni z prądem

Każdy niech robi jak chce. PC +PV tak uważam że na dziś to dla mnie jest najbardziej odpowiednie źródło ciepła. Koszt tego ustrojstwa nie uważam aby był zbyt wysoki choć nie twierdzę że jest tanio. Dla mnie jest jak najbardziej do zaaceptowania i nie stanowi on aż takich kosztów abym miał się nad tym rozczulać.

Powiem jeszcze raz ta kwota w banku dała by nawet nie wiem ile ,lecz wiem że od tego roku mój dom da mi oczczędności ponad 6k/rok A wydaną kase na PC+PV nie zejdzie długo i odbiję.I nad czym mam tu gdybać

Z mojej strony Tyle.

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam 2 elektrownie PV-niezależne 1 już ma 5lat Już sie zwróciła

Druga zwróci się za 2 lata. --Tak jak napisałem w poprzednim poście.

Jak tak liczysz---kiedy się zwróci samochód do wożenia 4-liter?

Co za porównanie..... . Jak tak pod chodzisz do tematu to pewnie informacje oglądasz jeszcze w Rubinie:) Ja nie twierdze, że pompa jest zła ale trzeba brać pod uwagę kilka aspektów przy wyborze ogrzewania. Są pompy, które wyszły by naprawdę nie wiele drożej od kabli ale ile one będą działały? A czy te "markowe" będą rzeczywiście takie bezawaryjne (tych markowych ceny są już wysokie)? Albo ktoś ma $ i chce PC albo mu brakuje $ i musi kombinować inne rozwiązania, które nie zawsze są bezapelacyjnie beznadziejne.

Od wymiany licznika (dwa lata) za prąd zapłaciłem 6270,66 zł (kwota z faktur) za 20869kWh - czyli wychodzi średnio 30gr/kWh. Gdybym kupował od swojego ZE (a mając PV nie miałbym innej opcji) to płaciłbym przy tych samych proporcjach po 45gr/kWh.

Z ciekawości - to po ile masz prąd w drogiej i taniej (energia i przesył)? Bo za 30 gr to u siebie nawet w taniej nie kupię.

Od wymiany licznika (dwa lata) za prąd zapłaciłem 6270,66 zł (kwota z faktur) za 20869kWh - czyli wychodzi średnio 30gr/kWh. Gdybym kupował od swojego ZE (a mając PV nie miałbym innej opcji) to płaciłbym przy tych samych proporcjach po 45gr/kWh.

.

A widzisz , a my mieszkamy od 07/2017 i zużyliśmy przez ponad 3,5 roku poniżej 16tys KWh.

Zużycie za 2019r - 4700kWh , za 2020r - 4900kWh.

Ty zużywasz ponad 2x więcej energii , dogrzewasz się kominkiem , używasz do ogrzewanie salonu klimatyzatora.

Więc ogrzewanie elektryczne jest tylko "dodatkowym" zródłem ogrzewania u Ciebie.

Dodatkowo masz malutki bojler i bardzo małe zużycie wody. My mamy bojler 300L i rodzina 4 osobowa , bez limitu wody ...

Także ogrzewanie. U nas ciągle ponad 22 stopnie (a idziemy w kierunku 23 stopni) , dom ogrzewany w 100% do jednakowej temperatury.

Nie "kombinujemy" z ogrzewaniem częściowym.

Także nie godzimy sie na zbytnie wahania temp. dlatego ograniczamy różnice temperatur w ciągu dnia. TY kiedyś pokazywałeś swoje wykresy i różncia temp w ciągu dnia to ponad 1 stopień ...

Więc o czym my mówimy ?

Nasz ogrzewanie (bez wspomagania kominkiem ani klimatyzatorem) oraz grzanie bojlera 300L wyszło 2119kWh czyli około 750zł. Gdybym odjął wodę to było by to z 500zł.

Dodatkowo w 2020r u nas się zmieniło (Covid) - praca zdalna , dzieciaki nauka zdalna i zużycie energii wzrosło i to sporo ..

Dodatkowo "wymagania" co do komfortu cieplnego wzrosły ...

Nie wiem co masz za ceny i jakie masz proporcje zużycia T1/T2 ale 30groszy za średni koszt energii jest chyba baaaaaardzo mocno naciągane ...

U mnie 1kWh w II taryfie to 0,37 gr , a w I taryfie 0,77 zł

A zapewne w nowym rachunku bedzie jeszcze wiecej ..

Za 2020r zużycie 4902kWh , 30% w drogiej taryfie , 70% w taniej

Edytowane przez kaszpir007

Powiem jeszcze raz ta kwota w banku dała by nawet nie wiem ile ,lecz wiem że od tego roku mój dom da mi oczczędności ponad 6k/rok

Licząc nawet po standardowych cenach PGE (dosyć drogi sprzedawca i operator) 10,4MWh (a to moje roczne zużycie) ma koszt zmienny 4300zł brutto (zmieniając sprzedawcę na Enea 150zł taniej by wyszło i gwarancja ceny na trzy lata), to jakim sposobem PV nawet 15kW miałoby generować 6K zł oszczędności?

Z ciekawości - to po ile masz prąd w drogiej i taniej (energia i przesył)? Bo za 30 gr to u siebie nawet w taniej nie kupię.

Niestety, spóźniłem się na G12as (w sensie bazowy rok miałbym wysoki). Jakbym poprzedni rok miał zero, to płaciłbym 0,58/0,2177 bez żadnych promocji (a w czasie gdy wybierałem sprzedawcę Fortum miał na G12as promocyjne stawki 0,5683/0,1641 a po pół roku 0,5929/0,1887.

Na ostatnich fakturach 0,6930/0,2863 brutto. Wcześniej 0,5683/0,1641zł/kWh suma opłat zmiennych, zależnych od ilości kWh. Ale od tego roku zrobili mi podwyżkę i się pożegnałem z Fortum - chyba zmienię sprzedawcę na Enea 0,6896/0,2595 z gwarancją ceny na trzy lata (ceny prądu tutaj - koszty dystrybucji PGE).

Ty zużywasz ponad 2x więcej energii , dogrzewasz się kominkiem , używasz do ogrzewanie salonu klimatyzatora.

A tak. W pierwszy dzień świąt i w Sylwestra odpaliłem kominek. I jeszcze dzisiaj, bo żona sobie po spacerze w niezbyt ciekawą pogodę zażyczyła wygrzewanie przy kominku.

Dodatkowo masz malutki bojler i bardzo małe zużycie wody. My mamy bojler 300L i rodzina 4 osobowa , bez limitu wody ...

Ale nie wiesz, ile CWU o temperaturze 63* zużywam? Wiesz chociaż ile i o jakiej temperaturze sam zużywasz? Bo wielkość bojlera nie ma żadnego znaczenia. Przepływowy podgrzewacz oznaczałby jeszcze mniejsze niby zużycie CWU?

Szkoda, że taki nieczytelny wykres wrzuciłeś i nie widać, ile kWh zużyłeś na podgrzanie CWU:

Proces grzania ciepłej wody startuje o 13.00

O 13.02 pobór prądu 0,259 kw , o 13:05 - 1,04Kw , 13:11 - 2,04KW , 13:17 - 3,08Kw , 13:32 - 3,26KW

Czyli pompie wkręcenie się w max obroty (jeśli to były max) zajęło 32 minuty ...

Ale jak policzymy te 3kW * 0,5h mamy 1,5kWh. Nawet niech COP wyjdzie 3 - mamy 4,5kWh. To wystarcza do ogrzania 84l o 46*. Rozumiem, że to dobowe zużycie, bo nie widzę na wykresie podobnej drugiej sesji w ciągu doby?

Nie licząc strat postojowych zasobnika (duży ma większe straty) i wychłodzenia wody stojącej w rurach (którą spuszczasz marnując kilkanaście stopni ogrzania, albo i więcej przez brak cyrkulacji).

Także ogrzewanie. U nas ciągle ponad 22 stopnie (a idziemy w kierunku 23 stopni) , dom ogrzewany w 100% do jednakowej temperatury.

Sugerujesz, że marznę? Jak udaje Ci się w 100% ogrzewać do jednakowej temperatury, to gratuluję. U mnie, niestety, są wahania. Między pomieszczeniami również (w łazienkach mam zdecydowanie cieplej - wykres z sypialni grzanej podłogówką - najdalej oddalona od klimy jak tylko możliwe i celowo temperatury sprzed pierwszego odpalenia kominka w tym sezonie).

attachment.php?attachmentid=451860

Jak dla mnie za ciepło. Ale żona ciepłolubna.

Także nie godzimy sie na zbytnie wahania temp. dlatego ograniczamy różnice temperatur w ciągu dnia. TY kiedyś pokazywałeś swoje wykresy i różncia temp w ciągu dnia to ponad 1 stopień ...

Jak widać nawet chwilowe wzrosty spowodowane świątecznymi zabawami w kuchni, przyświecaniem słoneczka w okno czy suszarka do włosów nie pozwoliły osiągnąć amplitudy jednego stopnia w ciągu dwóch dni. A Ty masz wykres z taką dokładnością?

Dodatkowo "wymagania" co do komfortu cieplnego wzrosły ...

Czyli? Pomimo większych zysków bytowych grzałeś do wyższych temperatur, czy odpaliłeś klimę w trybie chłodzenia, bo dom się przegrzewał?

Nie wiem co masz za ceny i jakie masz proporcje zużycia T1/T2 ale 30groszy za średni koszt energii jest chyba baaaaaardzo mocno naciągane ...

U mnie 1kWh w II taryfie to 0,37 gr , a w I taryfie 0,77 zł

W czasie promocji stawki wyglądały tak:

attachment.php?attachmentid=451863

Razem ze wszystkimi opłatami abonamentowymi wychodzi średnio 0,1939zł/kWh

attachment.php?attachmentid=451862

Średnia 0,3949zł/kWh brutto razem ze wszystkimi abonamentowymi.

Fakt, promocja się skończyła. Ale na każdą kolejną mogę polować :)

Ci, co mają PV nie mogą :( Mają los na loterię pechowca w postaci zmian prawa i cenników (np. opłaty za moc bierną) czy awarii, ja mam losy na loterię pt. promocja na prąd.

Za 2020r zużycie 4902kWh , 30% w drogiej taryfie , 70% w taniej

attachment.php?attachmentid=451864

SypialniaTemp.jpg

FortumPoPromocji.jpg

FortumPromocjA.jpg

FortuEBOKZużycie.jpg

Fakt, promocja się skończyła. Ale na każdą kolejną mogę polować :)

Ci, co mają PV nie mogą :( Mają los na loterię pechowca w postaci zmian prawa i cenników (np. opłaty za moc bierną) czy awarii, ja mam losy na loterię pt. promocja na prąd.

Tym co mają PV, cena pradu zwisa i powiewa....

Nieopłacalna jest wg. ciebie FV, bo mogą prawo zmienić (chociaż się nie zanosi).

A opłacalne jest pchanie się w drogi w uzytkowaniu system grzewczy i szukanie losów na loterii w postaci ulotnych promocji.

Logika level max.

Edytowane przez Nurek_

Zapominacie jeszcze o opłacie mocowej która to kablarzy dotknie na maksa a użytkownicy PV (jak zbilansowane) nie zapłacą nic. Ciekawi mnie jak w następnych latach będzie ta opłata ewoluowała bo możliwości jest ogrom. Mogą np zrobić jak dla firm czyli od zużycia kWh i co wtedy? Pewno nagle zacznie się Kajzenowi PV opłacać i zacznie się wstawianie wykresów i tabel ukazujących jego rację.

Zapominacie jeszcze o opłacie mocowej która to kablarzy dotknie na maksa a użytkownicy PV (jak zbilansowane) nie zapłacą nic. Ciekawi mnie jak w następnych latach będzie ta opłata ewoluowała bo możliwości jest ogrom. Mogą np zrobić jak dla firm czyli od zużycia kWh i co wtedy? Pewno nagle zacznie się Kajzenowi PV opłacać i zacznie się wstawianie wykresów i tabel ukazujących jego rację.

A jak chcesz zbilansować moc w przypadku PV.

To czym będziesz grzał w zimie?

Jak kopciuchem to może zbilansujesz.

A jak będziesz używał prądu, ( PC ) to tak samo opłata mocowa i przesył, a te na pewno wzrosnà.

Ostatnie lata pokazuja jak bijemy rekordy jeśli chodzi o zapotrzebowanie na moc w okresie zimowym a dopiero zima przed nami.

A w zimie słońce nie świeci, a prąd ciągniemy.

Licząc nawet po standardowych cenach PGE (dosyć drogi sprzedawca i operator) 10,4MWh (a to moje roczne zużycie) ma koszt zmienny 4300zł brutto (zmieniając sprzedawcę na Enea 150zł taniej by wyszło i gwarancja ceny na trzy lata), to jakim sposobem PV nawet 15kW miałoby generować 6K zł oszczędności?

Nie wiem Kaizen czy coś się zmieniło ale chyba Fortum sprzedaje tylko sam prąd. Musisz mieć jeszcze jedną umowę podpisaną i tam płacić różne opłaty + opłaty za przesył i dopiero cena prądu + cena przesyłku + VAT23% równa się cenę prądu w T1 lub T2.

Podawanie samej ceny prądu bez opłaty przesyłowej .....

Inna rzecz że poza ceną przesyłu i samej ceny prądu są jeszcze inne składniki.

Nie jest tajemnicą że u wielu sprzedawców te dodatkowe opłaty mocno zwiększają realną cenę zakupu energii od tego dostawcy.

Nie jest też tajemnicą że wielu dostawców prądu stosuje "opcjonalne" opłaty dla tych co korzystają od innego sprzedawcy prądu ...

U mnie w rachunku Energa mam dwie opłaty które są naliczane u mnie po 0zł , ale wystarczy jakbym zmienił sprzedawcę prądu to wtedy zamiat 0zł pojawi się tam inna wartość.

Te "zabiegi" mają "zniechęcić" do zmiany operatora , bo p dodaniu wszystkich opłaty dodatkowych , abonamentów , opłat często różnice w cenie końcowej (z VAT) są już symboliczne ...

Inaczej wygląda sprawa energii dla firm. Tam realne upusty są dużo większe , bo rynek cen uwolniony ..

Jak zużywasz tylko 18% energii na cały dom w I taryfie to nie wiem czy gratulować czy współczuć.

Gotowanie obiadów , oglądanie tv i wiele innych rzeczy cięzko robić tylko w taniej taryfie , oczywiście można poddać się temu "rygorowi" i na siłę korzystać tylko z tych godzin , ale co co to wspólnego z komfortem ?

Co do Twojej prawdomówności , to niestety przez wiele lat została mocno nadszarpnięta ...

A to chwalenie się że masz pełno drewna i salon grzejesz kominkiem , a to że salon jest ogrzewany klimą i jakie to jest bardzo oszczędne.

Jak takie tanie jest grzanie czystym prądem to po co grzanie kozą a tym bardziej klimą ?

Klimą której zapewne COP też jest różny i też zapewne działa z pewną histerezą ?

Jak dla mnie grzanie kablami jest drogie i tyle ..

Nas ogrzewanie i ciepła woda kosztują bardzo tanio. Wodę zużywamy tyle ile chcemy a nie tyle na ile nam pozwoli mały bojler grzany w II taryfie.

W domu zaczęliśmy też grzać dodatkowo w I taryfie a nawet ciągle , bo bardziej odpowiada nam jak najbardziej stała temperatura w domu w ciagu dnia.

Nie musimy "dziadować" , grzać na siłę tylko w II taryfie , patrząć aby za dużo energii nie poszło.

Możemy mieć pełen komfort bez żadnych wyrzeczeń ...

Nie wiem Kaizen czy coś się zmieniło ale chyba Fortum sprzedaje tylko sam prąd. Musisz mieć jeszcze jedną umowę podpisaną i tam płacić różne opłaty + opłaty za przesył i dopiero cena prądu + cena przesyłku + VAT23% równa się cenę prądu w T1 lub T2.

Niby jakich składników brakuje na fakturze? Umowa była kompleksowa - to fortum rozliczało się z PGE. Nic więcej, niz na tych fakturach za prąd nie płaciłem.

Jak zużywasz tylko 18% energii na cały dom w I taryfie to nie wiem czy gratulować czy współczuć.

1900kWh rocznie w drogiej strefie to niby za mało na potrzeby bytowe 14/24? Niejeden nie grzejący prądem w sumie tyle zużywa 24/7.

Jak takie tanie jest grzanie czystym prądem to po co grzanie kozą a tym bardziej klimą ?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334530-Nie-chc%C4%99-kominka-ale-musz%C4%99

Nie musimy "dziadować" , grzać na siłę tylko w II taryfie , patrząć aby za dużo energii nie poszło.

Możemy mieć pełen komfort bez żadnych wyrzeczeń ...

A wrzucisz ten wykres komfortowej temperatury wewnątrz, żeby pokazać, jak to wykres mojego "dziadowania' dowodzi braku komfortu?

A co do opłaty mocowej, to wynosi ona12,87 zł przy zużyciu powyżej 2800 kWh - więc czy ktoś zużyje 3MWh, czy 30MWh - zapłaci jej tyle samo.

Edytowane przez Kaizen

Zaizen--- Co mnie obchodzi ile ty zużywasz prądu. Ja pisałem o sobie Ze TY zużywasz 10,4MWh to wszyscy tyle muszą?

Gdzie napisalem że PV generuje 6k oszczędności??????????????????????????? Napisałem że dom

Ale ty lepiej wiesz ile wynoszą moje roczne koszty:D:D:D:D:D

Tu też pięknie liczysz innym kolegom zużycie prądu na ogrzanie wody w bojlerze , Ja prosiłem cię prawie miesiąc abyś ogrzał wode o 5*C. BYŁA CISZA:D

Bo wychodziło nie po twojemu. Zachowujesz się jak dzieciak. Dzieciak a nie FACET