Andrzej5101 13.12.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 robertoski Warto dane budynku i OZC umieścić w stopce.Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło oraz jakie grube wylewki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 13.12.2018 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 robertoski Warto dane budynku i OZC umieścić w stopce. Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło oraz jakie grube wylewki?? Ok, słuszna rada, zaraz to zrobię. Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie 53,2 kWh/(m2·rok) Parter: 15 cm styro + 7 cm wylewka + 2 wykończenie Pietro: 8 cm styro + 5 cm wylewka + 2 wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.12.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Parter: 15 cm styro + 7 cm wylewka + 2 wykończenie Pietro: 8 cm styro + 5 cm wylewka + 2 wykończenie Warto zastanowić się /przeliczyć dla mniejszej grubości styro a większej grubości wylewki; -parter - wylewka minimum 10 cm, - piętro - wylewka 8 cm . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nie chciałbym już tego zmieniać na tym etapie. Po drugie co to da, mniejszą bezwładność + większe straty ciepła. Na jedno pewnie wyjdzie. Chyba nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.12.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nie chciałbym już tego zmieniać na tym etapie. Po drugie co to da, mniejszą bezwładność + większe straty ciepła. Na jedno pewnie wyjdzie. Chyba nie ma sensu. Przy tej grubości wylewkach będzie konieczność ciągłego grzania. Grubsze wylewki zaprocentują przy ewentualnym ogrzewaniu dwu - taryfowym. Poproś Asolta, niech przeliczy, niewiele wzrośnie moc cieplna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Pietro: 8 cm styro + 5 cm wylewka + 2 wykończenie Jak to jastrych cementowy z podłogówką, to projektant się nie popisał. Wszędzie zalecają min 6cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 14.12.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Jak to jastrych cementowy z podłogówką, to projektant się nie popisał. Wszędzie zalecają min 6cm wylewki. Może oryginalnie było na grzejnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Fuck ! No Panowie, bingo w oryginalnym projekcie były na kaloryfery i wydawało mi się, że wszystko co trzeba pozmieniałem (WM, podłogówka, lepsze okna, PIR przed rolety, bez komina etc.), ale jak widzę - nie. Mam powylewane chudziaki "0 "na parterze i piętrze, okna+dach. Wymiary podłóg się nie mogą zmienić bo mam przygotowane pod schody wszystko czyli na dół dochodzi 22 cm + na piętro 15 cm + na piętrze muszą polecieć w izolacji rury od WM. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 14.12.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Fuck ! No Panowie, bingo w oryginalnym projekcie były na kaloryfery i wydawało mi się, że wszystko co trzeba pozmieniałem (WM, podłogówka, lepsze okna, PIR przed rolety, bez komina etc.), ale jak widzę - nie. Mam powylewane chudziaki "0 "na parterze i piętrze, okna+dach. Wymiary podłóg się nie mogą zmienić bo mam przygotowane pod schody wszystko czyli na dół dochodzi 22 cm + na piętro 15 cm + na piętrze muszą polecieć w izolacji rury od WM. Co robić? no to lipa kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 no to lipa kolego Świetna pomoc - doceniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 14.12.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Świetna pomoc - doceniam. a co mam ci doradzić , młot wyburzeniowy i kuć ?? , jedyne wyjście to co ,, a no nic innego tylko ułożyć tyle ile możesz izolacji o najmniejszej lambdzie jaką znajdziesz i wylewkę , wyjdzie cienko , grzanie bez akumulacji , JA nic innego nie doradzę a to pewnie już sam wiesz , może inni koledzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacy21 14.12.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Może coś takiego? http://sklep.nixel.pl/ocieplenia/610-mata-termoizolacyjna-aluthermo-quattro-10mm.htmlJest napisane, że zastępuje 20 cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Panowie, a jakby zrobić tak: Parter jest: 22 cm (styro 15, wylewka 7, podłoga 2), dać: 22 cm (styro 12* wylewka 10, podłoga 2) Piętro jest: 15 cm (styro 8, wylewka 5, podłoga 2), dać: 15 cm (styro 6*, wylewka 7, podłoga 2) * lepsza lambda aby nie stracić właściwości izolacyjnych + rury WM są fi50 i można przykryć je 6 cm styro. Ciut drożej ale do zrobienia. Będzie Ok? Asolt ratuj pls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Kubson, dzięki do przemyślenia. Może masz rację.. Po drugie jeszcze się zastanawiam nad jedną rzeczą. Czy to ma znaczenie w ogóle skoro będę miał instalację fotowoltaiczną 4,5 KW?PC zużyje grzejąc "cały czas" ok 3,3 KW wg obliczeń Asolta. Przecież na mój mały rozumek nie interesuje mnie tu cena/oszczędność $$ a ilość zużytych KW. Jest tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Chodzi o kWh to kosztuje. Ok 3,5MWh zużyjesz na CO z PC. COP dla CO max W35 lub W37 to ok 3. Jak bedziesz grzal w 1T to cena podziel kWh podziel przez 3. Nie stresuje sie. Cala noc i tak masz taniej. Na CO niewiele zaoszczędzisz. CWU tylko w 2T jak dasz rade. NIe doliczaj CWU do mocy PC. Szukaj takej 5kW, ale nie w nazwie tylko w mocy np przy -15, szczególnie,ze masz II strefe. Ja grzeje caly czas i jest super. Kubson - 5kW przy -15 do to jest to. Tak będę szukał. Ale... Chyba źle napisałem moje wyliczenia a propos PV, postaram się sprecyzować choć moja wiedza jest w powijakach jeszcze. Proszę prostować jeśli się mylę. 4,5 kWp o takiej mocy będę miał panele fotowoltaiczne. One w teorii dostarczą mi powiedzmy 4500 KWh / rok. Według OZC na CO i CWU łącznie potrzebuję 11565 kWh/rok ale pompa powietrzna uśredniając ma SCOP=3 więc jest to 3800 kWh/ rok. PV pokryją moje zużycie prądu pompy przez sezon - obojętnie jak będę grzał, w jakiej taryfie. Zapłacę za prąd bytowy trochę ale to inna sprawa. Proszę mi wytłumaczyć w którym momencie jest dla mnie istotne grzać w taryfie A lub B czy innej skoro de facto cena mnie nie interesuje a interesuje mnie ilość zużytych kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Wchodza nowe przepisy. Panel PV do 3,8kW wtedy falownik 1 fazowy. Powyzej juz 3- fazowy. Zrób 3,8kW PV i zapnij to na tej samej fazie co PC. Grzej kiedy chcesz. CO, ale CWU staraj sie w 2T, Chociaz tez niekoniecznie z PV. Kubson dzieki za fajna dyskusje. Dasz jakiegoś linka o tych zmianach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 14.12.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 ale CWU staraj sie w 2T, Chociaz tez niekoniecznie z PV. A powiedz proszę jeszcze- czemu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Co robić? To może na górze anhydryt? Albo powalczyć z instalacjami, żeby zmieścić w cieńszej warstwie styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Panowie, a jakby zrobić tak: Parter jest: 22 cm (styro 15, wylewka 7, podłoga 2), dać: 22 cm (styro 12* wylewka 10, podłoga 2) Piętro jest: 15 cm (styro 8, wylewka 5, podłoga 2), dać: 15 cm (styro 6*, wylewka 7, podłoga 2) * lepsza lambda aby nie stracić właściwości izolacyjnych + rury WM są fi50 i można przykryć je 6 cm styro. Ciut drożej ale do zrobienia. Będzie Ok? Asolt ratuj pls Parter opcja 2 ,poddasze opcja 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.12.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 @robertoski jak znajdziesz PC np. 4,5kW przy -15 to tez będzie dobra. Takie parametry ma Panasonic 7 kW ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts