Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robertoski

Warto dane budynku i OZC umieścić w stopce.

Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło oraz jakie grube wylewki??

Ok, słuszna rada, zaraz to zrobię.

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie 53,2 kWh/(m2·rok)

Parter: 15 cm styro + 7 cm wylewka + 2 wykończenie

Pietro: 8 cm styro + 5 cm wylewka + 2 wykończenie

Nie chciałbym już tego zmieniać na tym etapie.

Po drugie co to da, mniejszą bezwładność + większe straty ciepła.

Na jedno pewnie wyjdzie. Chyba nie ma sensu.

Przy tej grubości wylewkach będzie konieczność ciągłego grzania.

Grubsze wylewki zaprocentują przy ewentualnym ogrzewaniu dwu - taryfowym.

Poproś Asolta, niech przeliczy, niewiele wzrośnie moc cieplna

Fuck ! No Panowie, bingo :mad:

w oryginalnym projekcie były na kaloryfery i wydawało mi się, że wszystko co trzeba pozmieniałem (WM, podłogówka, lepsze okna, PIR przed rolety, bez komina etc.), ale jak widzę - nie. Mam powylewane chudziaki "0 "na parterze i piętrze, okna+dach. Wymiary podłóg się nie mogą zmienić bo mam przygotowane pod schody wszystko czyli na dół dochodzi 22 cm + na piętro 15 cm + na piętrze muszą polecieć w izolacji rury od WM.

Co robić?

Fuck ! No Panowie, bingo :mad:

w oryginalnym projekcie były na kaloryfery i wydawało mi się, że wszystko co trzeba pozmieniałem (WM, podłogówka, lepsze okna, PIR przed rolety, bez komina etc.), ale jak widzę - nie. Mam powylewane chudziaki "0 "na parterze i piętrze, okna+dach. Wymiary podłóg się nie mogą zmienić bo mam przygotowane pod schody wszystko czyli na dół dochodzi 22 cm + na piętro 15 cm + na piętrze muszą polecieć w izolacji rury od WM.

Co robić?

no to lipa kolego

Świetna pomoc - doceniam.

a co mam ci doradzić , młot wyburzeniowy i kuć ?? , jedyne wyjście to co ,, a no nic innego tylko ułożyć tyle ile możesz izolacji o najmniejszej lambdzie jaką znajdziesz i wylewkę , wyjdzie cienko , grzanie bez akumulacji , JA nic innego nie doradzę a to pewnie już sam wiesz , może inni koledzy...

Panowie,

a jakby zrobić tak:

Parter jest:

22 cm (styro 15, wylewka 7, podłoga 2), dać:

22 cm (styro 12* wylewka 10, podłoga 2)

Piętro jest:

15 cm (styro 8, wylewka 5, podłoga 2), dać:

15 cm (styro 6*, wylewka 7, podłoga 2)

* lepsza lambda aby nie stracić właściwości izolacyjnych + rury WM są fi50 i można przykryć je 6 cm styro. Ciut drożej ale do zrobienia.

Będzie Ok? Asolt ratuj pls :)

Kubson, dzięki do przemyślenia. Może masz rację..

Po drugie jeszcze się zastanawiam nad jedną rzeczą. Czy to ma znaczenie w ogóle skoro będę miał instalację fotowoltaiczną 4,5 KW?

PC zużyje grzejąc "cały czas" ok 3,3 KW wg obliczeń Asolta. Przecież na mój mały rozumek nie interesuje mnie tu cena/oszczędność $$ a ilość zużytych KW.

Jest tak?

Chodzi o kWh to kosztuje. Ok 3,5MWh zużyjesz na CO z PC. COP dla CO max W35 lub W37 to ok 3. Jak bedziesz grzal w 1T to cena podziel kWh podziel przez 3. Nie stresuje sie. Cala noc i tak masz taniej. Na CO niewiele zaoszczędzisz. CWU tylko w 2T jak dasz rade. NIe doliczaj CWU do mocy PC. Szukaj takej 5kW, ale nie w nazwie tylko w mocy np przy -15, szczególnie,ze masz II strefe. Ja grzeje caly czas i jest super.

Kubson - 5kW przy -15 do to jest to. Tak będę szukał. Ale...

Chyba źle napisałem moje wyliczenia a propos PV, postaram się sprecyzować choć moja wiedza jest w powijakach jeszcze. Proszę prostować jeśli się mylę.

4,5 kWp o takiej mocy będę miał panele fotowoltaiczne. One w teorii dostarczą mi powiedzmy 4500 KWh / rok.

Według OZC na CO i CWU łącznie potrzebuję 11565 kWh/rok ale pompa powietrzna uśredniając ma SCOP=3 więc jest to 3800 kWh/ rok.

PV pokryją moje zużycie prądu pompy przez sezon - obojętnie jak będę grzał, w jakiej taryfie. Zapłacę za prąd bytowy trochę ale to inna sprawa.

Proszę mi wytłumaczyć w którym momencie jest dla mnie istotne grzać w taryfie A lub B czy innej skoro de facto cena mnie nie interesuje a interesuje mnie ilość zużytych kWh?

Wchodza nowe przepisy. Panel PV do 3,8kW wtedy falownik 1 fazowy. Powyzej juz 3- fazowy. Zrób 3,8kW PV i zapnij to na tej samej fazie co PC. Grzej kiedy chcesz. CO, ale CWU staraj sie w 2T, Chociaz tez niekoniecznie z PV.

Kubson dzieki za fajna dyskusje. Dasz jakiegoś linka o tych zmianach ?

Gość Arturo72
Panowie,

a jakby zrobić tak:

Parter jest:

22 cm (styro 15, wylewka 7, podłoga 2), dać:

22 cm (styro 12* wylewka 10, podłoga 2)

Piętro jest:

15 cm (styro 8, wylewka 5, podłoga 2), dać:

15 cm (styro 6*, wylewka 7, podłoga 2)

* lepsza lambda aby nie stracić właściwości izolacyjnych + rury WM są fi50 i można przykryć je 6 cm styro. Ciut drożej ale do zrobienia.

Będzie Ok? Asolt ratuj pls :)

Parter opcja 2 ,poddasze opcja 2.