Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

Każde urządzenie grzewcze powinno być dobierane pod wyliczone obciążenie cieplne i to nie trend tylko oczywista oczywistość.

Nie słyszałem jeszcze, żeby grzejacy gazem kupowali kotły do temp.-7st.C a poniżej tej temperatury grzali prądem, podobnie jest w przypadku kotłów na paliwa stałe.

Ktoś coś słyszał o takich przypadkach?

Gdyby tak było to dla mnie byłoby to zwykle dziwactwo i głupota nie do zrozumienia.

A jak nazwiesz swój własny przypadek , właścicielu PC t-capa przy niskim zapotrzebowaniu , a zarazem posiłkowanie się paliwem stałym jak to sam kiedyś pewnie omyłkowo opisanym " dobrym drzewem bukowym " ...

... zmodyfikuj stopkę bo wprowadzasz w błąd nowych szukających odpowiedniej PC ...

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Podepnę się pod wątek. Jestem w trakcie budowy domu. Obecnie stan surowy otwarty. Zleciłem wyliczenie OZC i uzyskałem wynik 7,3 kW. Do wyliczonego OZC trzeba dodać jeszcze moc na przygotowanie CWU. 3 osoby da około 0,75 kW. A więc całość powiedzmy 8 kW. Chciałbym teraz dobrać pompę ciepła PW. I teraz 2 kwestie:

1) Na forum widać trend mówiący, aby dobrać o mocy lekko powyżej tej otrzymanej wartości - a więc 9 kW. Jednak ta moc liczona jest dla temperatury -20 *C. Większość dni w roku to jednak temperatura powyżej -5 *C, a w tej temperaturze OZC powinno być mniejsze, około 4-5 kW. Przykładowo Panasonic SDC 7 kW ma przy -7 *C moc 5,15 kW, więc powinien pracować w górnym zakresie mocy, a więc w tym optymalnym. W razie większych mrozów załączy się grzałka 3 kW. Czy pompa nie powinna być dobrana właśnie do takich warunków?

2) Drugie pytanie - jeśli dobierać jednak do temperatury -20 *C, to wówczas potrzeba mocniejszej pompy. Panasonic SDC 9 kW ma w tej temperaturze moc 5,9 kW, więc nie ma wielkiego przeskoku. Według producenta model 9 kW Tcap ma moc 9 kW przy -7 *C, a więc przy -20 *C mocy powinno być też sporo więcej niż przy modelach SDC. Taka pompa powinna mieć jednak dużą nadwyżkę mocy (9 kW przy zapotrzebowaniu 4-5 kW lub jeszcze mniej) w temperaturach powyżej -5*C i może taktować.

PS.

Nie mam ciśnienia na grzanie tylko w tańszej taryfie, więc nie potrzebuję zapasu mocy. Będę grzał w ciągu doby kiedy będzie potrzeba nie patrząc na taryfę. Użyłem w przykładach pomp Panasonic, ponieważ akurat o nich aktualnie czytam. Nie zamykam się na innych producentów. Chodzi mi tylko o wyjaśnienie Metody doboru pompy bazując na OZC.

Pozdrawiam

Hubert

Cześć. Mam podobne OZC bo 8.1 + CWU. V strefa klimatyczna. Mam Tcapa 9kw i grzeje tylko w 2 T. W taryfie drogiej od 1.09 zużyłem ok 100kwh więc całe nic. Ale mam grube wylewki i mogę Sobie na to pozwolić. Jeżeli miałbym grzać ciągle widzę że zakup Tcapa 9kw nie miałby sensu. To za mocna pompa(chyba że przyjdą zimy stulecia). Ale z drugiej strony czy taka 7 kw SDC jest dużo tańsza(4-5 tys)? Kupując Tcapa masz pewność mocy do -20 (8,9kw w trybie pompy bez grzałki) Sam zdecyduj. Powodzenia w szukaniu.

Gość Arturo72
W żadnego T-capa się nie pchaj ... no chyba że chcesz czytać " co robić bo panas taktuje " .

Nie ma być prawa takiej sytuacji jeśli ktoś ma normalne wylewki nie anhydrytowe.

Zapytaj się olszana, czy mu T-CAP "taktuje", cokolwiek to znaczy przy wyższych temp

Cześć. Mam podobne OZC bo 8.1 + CWU. V strefa klimatyczna. Mam Tcapa 9kw i grzeje tylko w 2 T. W taryfie drogiej od 1.09 zużyłem ok 100kwh więc całe nic. Ale mam grube wylewki i mogę Sobie na to pozwolić.

Nie ma być prawa takiej sytuacji jeśli ktoś ma normalne wylewki nie anhydrytowe.

Zapytaj się olszana, czy mu T-CAP "taktuje", cokolwiek to znaczy przy wyższych temp

W moim domu , wystarczy jak puszczam w podłogę 29-30 stopni i to w mrozy ( w tym roku już było poniżej - 10 ) i mam 22-23 i więcej w domu , puść t-capa na 29-30 stopni w takim domu - to będzie tykał ( taktował) jak zegarek .... może nie ?? dobrze dla sprężarki ?? dobrze dla portfela?? no chyba handlowca/serwisanta jedynie ..

a jeśli nie twoja PC nie " zapyrka" na takich nastawach to masz sito nie dom .... nie ma innej opcji niestety

wiem wiem Twój t-cap jest :

- nisko poborowy

- bezgłośny

- idealny szyty na miare

a Ciebie omijają wszystkie bolączki korzystania z PC :

- defrosty w temp 0- -3

- taktowanie przewymiarowanych jednostek

Edytowane przez toommm

Gość Arturo72
W moim domu , wystarczy jak puszczam w podłogę 29-30 stopni i to w mrozy ( w tym roku już było poniżej - 10 ) i mam 22-23 i więcej w domu , puść t-capa na 29-30 stopni w takim domu - to będzie tykał ( taktował) jak zegarek .... może nie ?? dobrze dla sprężarki ?? dobrze dla portfela?? no chyba handlowca/serwisanta jedynie ..

a jeśli nie twoja PC nie " zapyrka" na takich nastawach to masz sito nie dom .... nie ma innej opcji niestety

Nie raz pisałem, że jak się wyłączy to nie włączy się do końca okna taryfowego.

Nie wiem z czym masz problem bo taka sytuacja jest u KAŻDEGO gdzie dom ma dużą bezwladnosc cieplna czyli grube wylewki czy płyta i silikaty.

I te "pyrkanie" to max. raz na 8h i to przy dużych mrozach.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
To odradź koledze t-capa bo wiesz , że to bezsensu zakup w jego przypadku ( czyli mega przewymiarowany i droższy w zakupie z większą ochotą na pobór KWH ) ! dasz radę to napisać ???

Każde urządzenie grzewcze powinno być dobierane pod wyliczone obciążenie cieplne i to nie trend tylko oczywista oczywistość.

Nie słyszałem jeszcze, żeby grzejacy gazem kupowali kotły do temp.-7st.C a poniżej tej temperatury grzali prądem, podobnie jest w przypadku kotłów na paliwa stałe.

Ktoś coś słyszał o takich przypadkach?

Gdyby tak było to dla mnie byłoby to zwykle dziwactwo i głupota nie do zrozumienia.

Gdybym miał mniejszą moc pompy czyli pod obciążenie to zużycie energii w obu przypadkach byłoby identycznie ale rachunek mniejszy bym płacił obecnie.

Nie widzę żadnych negatywnych skutków oprócz większej kasy za wyższą moc, która dla mnie była taka sama jak w przypadku mniejszej mocy

Edytowane przez Arturo72

Arturo72

Polecasz t-capa w kolegi przypadku ( zapotrzebowanie napisał , jak chce grzać czyli bez ograniczeń taryfowych napisał )

czy nie polecasz.?

tak / nie

a nie rób wywodów na temat twojego zakupu i twojej decyzji bo nie o tym tu pytania i wątek...

Edytowane przez toommm
dopisek

Gość Arturo72
Arturo72

Polecasz t-capa w kolegi przypadku ( zapotrzebowanie napisał , jak chce grzać czyli bez ograniczeń taryfowych napisał )

czy nie polecasz.?

tak / nie

a nie rób wywodów na temat twojego zakupu i twojej decyzji bo nie o tym tu pytania i wątek...

Witam

Podepnę się pod wątek. Jestem w trakcie budowy domu. Obecnie stan surowy otwarty. Zleciłem wyliczenie OZC i uzyskałem wynik 7,3 kW.

Hubert

Jak widać powinna to być pompa o mocy min. 7,3kW przy - 20st.C bo taka jest chyba temperatura obliczeniowa i wtedy jest to optymalny dobór źródła ciepła do potrzeb domu

Mój t cap jest:

1 głośny

2 przewymiarowany

Ale grzeje praktycznie cały czas w G12as za 0,19zł kWh i to jest dla mnie najważniejsze.

Czy pompa taktuje? Według instrukcji Panasa jeżeli stosunek wł/wył do H(czasu pracy) jest równy lub mniejszy od 4 jest wszystko w normie. Grzejąc w 2 T tzw taktowanie występuje tylko we wrześniu i październiku (wyższe temperatury na zewnątrz), pewnie w marcu i kwietniu też ale tego jeszcze nie wiem. Nie wiem też, czy można to nazwać taktowaniem. Są to max 3-4 wł/wył na 8h pracy w tych ciepłych miesiącach. Bardziej irytujące i zdecydowanie częstsze są załączenia sprężarki gdy temperatura powrotu jest niższa od 27stopni i pompa wchodzi w 2 tryb defrostu.

Myślę że kolega jeżeli chce grzać ciągle to nie 9kw. A jak chce kombinować z taryfami może pokusić się o 9 tkę:)

Pozdrawiam

• Like 2

Mój t cap jest:

1 głośny

2 przewymiarowany

Ale grzeje praktycznie cały czas w G12as za 0,19zł kWh i to jest dla mnie najważniejsze.

Czy pompa taktuje? Według instrukcji Panasa jeżeli stosunek wł/wył do H(czasu pracy) jest równy lub mniejszy od 4 jest wszystko w normie. Grzejąc w 2 T tzw taktowanie występuje tylko we wrześniu i październiku (wyższe temperatury na zewnątrz), pewnie w marcu i kwietniu też ale tego jeszcze nie wiem. Nie wiem też, czy można to nazwać taktowaniem. Są to max 3-4 wł/wył na 8h pracy w tych ciepłych miesiącach. Bardziej irytujące i zdecydowanie częstsze są załączenia sprężarki gdy temperatura powrotu jest niższa od 27stopni i pompa wchodzi w 2 tryb defrostu.

Myślę że kolega jeżeli chce grzać ciągle to nie 9kw. A jak chce kombinować z taryfami może pokusić się o 9 tkę:)

Pozdrawiam

To jest konkretna odpowiedź kolegi ... ( który ma dopiero 41 postów ) - brawo jednak warto czytać nowych kolegów

daje gwiazdkę koledze za ten post.

Edytowane przez toommm
dopisek

Witam,

Nawiązując do tematu na forum w sprawie doboru pompy ciepła, zachęcam do kontaktu z naszym Autoryzowanym Instalatorem. Instalator pomoże w doborze odpowiedniego urządzenia oraz wykona jego instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

• 1 year później...
Wczoraj - 7 w nocy w dzień kolo 0. Pompa spaliła 30kwh. Dom 190m2 z ogrzewanym garażem.

Bez opisu (najlepiej w podpisie) jakie jest to dom , jakie ocieplenie , czy jest WM czy też nie itd , ile powierzchni mieszkalnej (użytkowej grzanej do zbliżonej temepratury) to nic nie wnoszące dane ...

To tak jakbym napisał że mój czerwony samochód pali 5l benzyny ;)

U mnie listopad 274 kWh grzeję w G13 rodzina 2+2 CO+CWU 2x dziennie do 46st. Temperatury w ostatnim tygodniu listopada juz nie rozpieszczały nawet do -7 w nocy:) W domu 23-24 stopnie, sypialnie 21-22.

Skoro obciążenie budynku to 4,5kW to zapotrzebowanie nie wynosi 7122kWh bo to zapotrzebowanie jest na PC.

Mój dom 2 x większy i co mam wpisać zapotrzebowanie 5500---6000kWh?

Skoro obciążenie budynku to 4,5kW to zapotrzebowanie nie wynosi 7122kWh bo to zapotrzebowanie jest na PC.

Voymar nie rozumiem do czego pijesz?

Powierzchnia ogrzewana budynku AH:. 127m2

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4485W

Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 35,4 W/M2

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 7122 kWh/rok

Coś Ci jeszcze podać z OZC jak Ci się obliczenia nie zgadzają?

7122kWh/127m2=56kWh/m2/rok takie jest zapotrzebowanie domu na energię.

Przy pompie ciepła da to zużycie ok.2200kWh na rok.

Voymar nie rozumiem do czego pijesz?

Powierzchnia ogrzewana budynku AH:. 127m2

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4485W

Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 35,4 W/M2

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 7122 kWh/rok

Coś Ci jeszcze podać z OZC jak Ci się obliczenia nie zgadzają?

Według powyższych danych

35,4W/m2 - czyli w każdej godzinie przy temp. na zew. (-20*C ) dom potrzebuje 35,4W na każdy m2=4495,8W na każdą godz.przy (-20*C)

więc 4495Wx24=107899,2W = 107,8kWh/doba x dni grzewcze np.180 = 107,8x 180 =19404kwh /3 COP=6468kWh dla (-20*C ) przez 180 dni.