Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

Kolega uważa normy za głupotę .

A jak kolega ma zaprojektowany strop ,dach ,sciany, fundamenty ?

Tak na oko czy wg normy.

np. Jaka warstwę śniegu wytrzyma dach?

a co ma piernik do wiatraka ? Wymienione przez ciebie normy mi nie przeszkadzają natomiast norma doboru mocy źródła ciepła dla temp zew -20 jest co najmniej dziwne i nielogiczne. Niektóre normy nie uwzględniają zmian klimatu i są debilne tak jak ciągłe zwiększanie warstwy ocieplenia przecież klimat się ociepla nie oziębia.

Edytowane przez gawel

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko to ile pójdzie na max występuje bardzo rzadko tzn -10 u mnie przez jakieś kilkanaście godzin w sezonie grzewczym, a -20 to raz na 5 lat o ile w ogóle. I tu jest proste pytanie czy dobierać moc urządzeń grzewczych do marginalnych czy najczęściej występujących temperatur.

W tym roku dla przykładu rekord mrosu to -5 ale kilka godzin w ciągu chyba 5 nocy. Prawdę mówiac to sprężarka lepeij pracuje przy -5 niż -1/+1 bo sie nie defrostuje co chwila.

Jeżeli zaistnieje super niska temp zawcze można mieć dodatkowy konwektor lub np 2 u mocy 2 kw ui to załatwi szybko braki mocy podstawowego źródła ciepła.

Dopóki miałem tylko konwektory to były tak przewymiarowane x2 i na postawie obserwacji ich zużycia prądu zdecydowałem się na najmniejszą klimę. średni pobór prądu z 7kW mocy urządzeń grzewczych wyniósł w I kwartale br 1,35kWh/h czyli około 35 kWh/24h co oznaczało że urządzenia grzewcze pracowały tylko z 20% mocy.

Ale pamiętam taką zimę chyba w 2005 roku jeszcze miałem stare grzejniki i bojler to był tydzień gdzie w dzień temp wyniosła -20 a w nocy -33 i szło w tedy całkowicie łącznie z normalnym zużyciem 100 kwh/24h :bash: gdyby tak było to kupiłbym klime 5,3kw

I pomału pniemy się w górę. Tak trzymaj widać niewiedza pomału wyparowuje . Zawsze coś lepiej późno niż wcale. Ty jeszcze to Fakt nie grzejesz 24h/doba i nie masz stałej temp. w tych 130m2 Widzisz i sam podałeś klimę 5,3kW a ja ci pisałem o zapotrzebowaniu bodajże 5,98kW więc wszystko gra. A ile wyjdzie za sezon to nikt nie wie lecz mając max zapotrzebowanie wiemy że tyle musi wystarczyć. To są nasze max koszty grzania. Już liczysz 2 x 2 = 4,5 Poprawa jest.

Edytowane przez -voymar-

Co daje nam znajomosc tego maxa?

To ty jesteś audytorem? Jak to liczysz to twoja sprawa . Za to bierzesz pieniądze. Ja nie wiem . Może przyjmujesz 15% dla (-20) 35% dla ( -5 ) reszta 50% dla 0*C . Przecież to twój chleb. Ja swój audyt mam na 4 letnim grzaniu EE z cop=1 Tak że swój znam i znając Waty na (m2) a raczej m3 u innych wiem ile tam trzeba kWh przy 23*C /24h po całości.

A czemu akurat -20 ma być maksem, jak co kilka lat przez kwadrans przytrafia się -25?

Dodaj jeszcze, ze musi być 180 dni zaćmienia Słońca, zero produkcji CWU, awaria zasilania i nieobecność domowników, żeby nie było zysków słonecznych i bytowych... Tylko po co wtedy grzać?

Zawsze musi być jakaś baza . Więc po co są strefy? A

Co do tych zysków to powołam się na ciebie Ty tu pięknie wykresami pojedziesz. i nam przedstawisz. Szkoda że prostej rzeczy nie umiesz. Podgrzać wody.

Dalej zapytam, po co tak liczyc?. Tulisko podał wyniki obliczen OZC, a w wsród nich jest projektowe obciązenie cieplne fiHl.

To obciazenie jest liczone w jego przypadku dla -20 oC. Ono nam podaje jakiej mocy muszą byc te farelki, czyli wszelkie liczenie Voymara jest zbedne, chyba ze sie chce pokazac biegłosc w mnozeniu.

Wiesz to jest twój chleb . Więc takich Januszy trzeba mieć a że się policzyło paru forumowiczom i są zadowoleni to autorytet jest. Ja podałem bazę na (-20) i poradze sobie na podstawie tych danych. A że zwróciłeś uwagę na moje wyliczenia dla (-20) i 180dni to świadczy o profesjonalnym podejściu do tematu. Jak byś napisał że dla 180dni tak wychodzi Bo w rzeczywistości tak wychodzi lecz jest to zrozumiałe że tyle nie ma tych dni . Srednia roczna wychodzi ok (-2) dla jakiejś tam strefy A że wpis był KTO TAK LICZY to od razu FACHOFCCCCCY się poruszyli.

Pytam czy dla (-20) i 180 dni jest źle.?

Dalej zapytam, po co tak liczyc?. Tulisko podał wyniki obliczen OZC, a w wsród nich jest projektowe obciązenie cieplne fiHl.

To obciazenie jest liczone w jego przypadku dla -20 oC. Ono nam podaje jakiej mocy muszą byc te farelki, czyli wszelkie liczenie Voymara jest zbedne, chyba ze sie chce pokazac biegłosc w mnozeniu.

Nie o mnożenie chodzi lecz o jakiekolwiek pojęcie o tym co się pisze i wyciąganie wniosków.

Proszę powiedz nam czy klimą 2,9kW ogrzejemy cały dom 130m2 a raczej kubaturę w m3 do 23*C po całości? Bo skoro TAK. To ty padniesz bo komu te DAIKINY bedziesz montował za 30k jak tu taki gość zainwestował 2k i grzeje 130m2 do 23*C Więc zostaje mu 28k w kieszeni. A klima jest na max 30m2 CUDA.

A po co liczyć to dobowe zużycie dla temperatury obliczeniowej, skoro znaczną część z tego pokryją zyski bytowe i słoneczne a poza tym temperatura obliczeniowa występuje po kilka razy po kilka kwadransów co kilka lat - czy znasz może miejsce i dobę żeby średnia dobowa była taka, jak obliczeniowa chociaż z raz na rok?

Musisz mieć podstawę od której liczysz .Policz sobie od ( + 20) i daj spokój Bo skoro to nie ma znaczenia

Ujmę to tak jaki sens jest przejmować średnią temperaturę zewnętrzną w okresie grzewczym która nie występuje lub występowała kiedyś ? Czy dane historyczne to dobry pomysł na określenie mocy grzewczej? Dlaczego -20 a nie -35 st C bo taka norma? Czy optymalna praca PC i niskie koszty zakupu i eksploatacji sa nieważne w imię tych wyimaginowanych -20 st??? tego nie rozumiem.

To po co styropian 20cm lub 25cm dają? Jak temp u ciebie to +1,5*C a u innego -2 a u kolejnego 0*C No po co taki?

a co ma piernik do wiatraka ? Wymienione przez ciebie normy mi nie przeszkadzają natomiast norma doboru mocy źródła ciepła dla temp zew -20 jest co najmniej dziwne i nielogiczne. Niektóre normy nie uwzględniają zmian klimatu i są debilne tak jak ciągłe zwiększanie warstwy ocieplenia przecież klimat się ociepla nie oziębia.

Ale ty nie pojmujesz obliczeń Chodzi o obliczenia że tyle wychodzi a ty mówisz .Jak zwykle 2 x2 =5

Zawsze musi być jakaś baza . Więc po co są strefy? A

Co do tych zysków to powołam się na ciebie Ty tu pięknie wykresami pojedziesz. i nam przedstawisz. Szkoda że prostej rzeczy nie umiesz. Podgrzać wody.

Bazą do zużycia kWh może być średnia temperatura w sezonie w danej okolicy (x obciążenie przy tej temperaturze x ilość godzin) minus zyski oczywiście.

Obciążenie liczy się po to, żeby było wiadomo, jakiej mocy trzeba, jak przyjdzie mróz w nocy na kilka godzin w opustoszałym domu. Przy podłogówce i współczesnym, domu w sumie nie ma to znaczenia, bo jak przez całą noc będzie zamiast 5kW "tylko" 4kW to żaden termometr tego niedoboru nie zauważy a w dzień nawet jak moc będzie na styk to zyski bytowe i słoneczne nadrobią zaległości.

Nie o mnożenie chodzi lecz o jakiekolwiek pojęcie o tym co się pisze i wyciąganie wniosków.

Proszę powiedz nam czy klimą 2,9kW ogrzejemy cały dom 130m2 a raczej kubaturę w m3 do 23*C po całości? Bo skoro TAK. To ty padniesz bo komu te DAIKINY bedziesz montował za 30k jak tu taki gość zainwestował 2k i grzeje 130m2 do 23*C Więc zostaje mu 28k w kieszeni. A klima jest na max 30m2 CUDA.

Oczywiści, że klima 2,9kW ogrzejemy dom 130m2(rozumiem,że klimą kanałowa)ale taką klima, która te 2,9kW mocy grzewczej osiąga przy-20st.C i jak ten dom stoi w strefie III i ma wyliczone obciążenie cieplne na 2,9kW.

Przy okazji rzuc linkiem do takiej klimy.

Jeden jak i drugi, wniosków nie wyciagacie,jeden jak i drugi bzdury wypisujecie...

Edytowane przez Arturo1972

Oczywiści, że klima 2,9kW ogrzejemy dom 130m2,ale taką klima, która te 2,9kW mocy grzewczej osiąga przy-20st.C i jak ten dom stoi w strefie III i ma wyliczone obciążenie cieplne na 2,9kW.

Ja mam zapotrzebowanie 2,3 kW przy 1,5 st C i Klima jest podstawowym źródłem ciepła dla całego domu jak na razie było -5 i spokojnie miała jeszcze zapas mocy natomiast uzupełniona jest mata w łazience i małe konwektory na poddaszu 0,5+,05+1 kw ale działa tylko jeden na razie dobowe zużycie prądu na grzanie było od 6 kwh w październiku do ok 18kwh w grudniu. Podliczę po jutrze grudzień to będzie wiadomo dokladnie. Mam tabelkę podziałem mocy ale w excelu wiec nie wiem jak wkleic do postu

Bazą do zużycia kWh może być średnia temperatura w sezonie w danej okolicy (x obciążenie przy tej temperaturze x ilość godzin) minus zyski oczywiście.

Obciążenie liczy się po to, żeby było wiadomo, jakiej mocy trzeba, jak przyjdzie mróz w nocy na kilka godzin w opustoszałym domu. Przy podłogówce i współczesnym, domu w sumie nie ma to znaczenia, bo jak przez całą noc będzie zamiast 5kW "tylko" 4kW to żaden termometr tego niedoboru nie zauważy a w dzień nawet jak moc będzie na styk to zyski bytowe i słoneczne nadrobią zaległości.

Skoro w nocy zapotrzebowanie jest na 5kW a damy 4 to raczej a nawet na pewno temp spadnie.

Przecież to 20% lub 1/5

Oczywiści, że klima 2,9kW ogrzejemy dom 130m2(rozumiem,że klimą kanałowa)ale taką klima, która te 2,9kW mocy grzewczej osiąga przy-20st.C i jak ten dom stoi w strefie III i ma wyliczone obciążenie cieplne na 2,9kW.

Jeden jak i drugi, wniosków nie wyciagacie,jeden jak i drugi bzdury wypisujecie...

No chyba jest to oczywiste że zapotrzebowanie musi = moc:cool::D ale nowinę powiedziałeś. Ależ nie gaweł ma zwykłą ścienną o mocy 2,9kW która dobiera sie na m2 czyli na max 30m2 Tej klimy mu wystarcza bo ma ją od tego roku i jest to pierwszy jego sezon który jest łaskawy. Po za tym grzeje tylko jak wróci z pracy czyli godz popoludniowe w sobote i niedziele to może to chodzi caly dzień i to przy 1,5*C daje radę . te 30m2 ogrzać do 23*C reszta jak wyjdzie . bo przecież jak klima w tym pomieszczeniu co jest zamontowana osiągnie zadaną temp to sie wylączy. Ale on jak dobrze pomyśli to do temp. 26*C i ona chodzi cały czas w salonie jak jest na zewnątrz na plus to smiga i w salonie ma te 26*C więc ma przegrzany lecz to ciepło się rozchodzi dalej ale tylko przez pewien czas bo po jakimś tam czasie ta klima osiągnie w salonie te 26*C ( Jak na zewnątrz +) i koło sie powtarza . Jak jest (-5) to dogrzeje mu salon na 21 ale reszta już 19 lub mniej. No ale u niego jest CUD i w calym domu ma 23*C

Ja mam zapotrzebowanie 2,3 kW przy 1,5 st C i Klima jest podstawowym źródłem ciepła dla całego domu jak na razie było -5 i spokojnie miała jeszcze zapas mocy natomiast uzupełniona jest mata w łazience i małe konwektory na poddaszu 0,5+,05+1 kw ale działa tylko jeden na razie dobowe zużycie prądu na grzanie było od 6 kwh w październiku do ok 18kwh w grudniu. Podliczę po jutrze grudzień to będzie wiadomo dokladnie. Mam tabelkę podziałem mocy ale w excelu wiec nie wiem jak wkleic do postu

18kWh ci idzie bo ta klima więcej nie przeżre .Lecz nie jest to wystarczające do ogrzania. W pracy mam klimę 3,5 i jej max pobór to 800W więc 19,2kWh/doba

Lecz ty pewnie nie wiesz o co chodzi. Więc powiem inaczej Samochód na 1 biegu i max gaz do dechy spali 40L /100km i ani grama więcej silnik nie przepali tak samo z klimą to jej max przepał czyli u ciebie 18kWh jak podajesz. Ale ciepła niekoniecznie da tyle ile chcemy bo warunki slabe.

Skoro w nocy zapotrzebowanie jest na 5kW a damy 4 to raczej a nawet na pewno temp spadnie.

8kWh (1000W x 8h) to obniżenie temperatury mojego domu o 0,28*C.

Żaden sterownik nie ma takiej histerezy - więc większe wahania będą przez to, że sterownik będzie "czekał" na spadek temperatury, żeby się włączyć.

To ty jesteś audytorem? Jak to liczysz to twoja sprawa . Za to bierzesz pieniądze. Ja nie wiem . Może przyjmujesz 15% dla (-20) 35% dla ( -5 ) reszta 50% dla 0*C . Przecież to twój chleb. Ja swój audyt mam na 4 letnim grzaniu EE z cop=1 Tak że swój znam i znając Waty na (m2) a raczej m3 u innych wiem ile tam trzeba kWh przy 23*C /24h po całości.

Kolejny ktory nie rozumie. Po co liczysz ze wskaznika majac podane projektowe obciazenie cieplne czyli calkowite dla danego budynku? Nie pisze ze liczysz zle zapotrezebowanie na energie dla calej doby przy -20 oC, tylko dlaczego tak zawile? Co ma na celu liczenie zapotrzebowania na ciepło dla 180 dni przy -20 oC. Ty piszesz o jakis procentach, tez nie wiem po co , tak sie nie liczy zapotrzebowania na ciepło. Co maja do tego pieniądze które biore za obliczenia? Licze tak jak mówią normy i rozporzadzenia, dokladnie tak jak powinien byc liczony kazdy projekt nizaleznie czego dotyczy. NIe kwestionuje parametrów twojego domu bo nie tym ta dyskusja.

Wiesz to jest twój chleb . Więc takich Januszy trzeba mieć a że się policzyło paru forumowiczom i są zadowoleni to autorytet jest. Ja podałem bazę na (-20) i poradze sobie na podstawie tych danych. A że zwróciłeś uwagę na moje wyliczenia dla (-20) i 180dni to świadczy o profesjonalnym podejściu do tematu. Jak byś napisał że dla 180dni tak wychodzi Bo w rzeczywistości tak wychodzi lecz jest to zrozumiałe że tyle nie ma tych dni . Srednia roczna wychodzi ok (-2) dla jakiejś tam strefy A że wpis był KTO TAK LICZY to od razu FACHOFCCCCCY się poruszyli.

Pytam czy dla (-20) i 180 dni jest źle.?

Tak, dla -20 i 180 dni jest zle bo to nic nie daje, wiec po co tak liczyc? Kolejny raz pytam i nie masz na to sensownej odpowiedzi.

• Like 1