Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

@ asolt Choć być może moja pochwała jest mało warta :( i pomimo różnicy w podejściu do szeroko pojętych buforów :cool:, to jednak uważam , ze masz rację :yes:

Już za dużo kaw wypiłeś i nie będziesz pamiętał co piszesz. Bo jak nie pracujesz to czas na pare kaw jest. Mnie osobiście bardziej by cieszyły twoje merytoryczne odpowiedzi i stwierdzenia. ( poważnie) On to profesjonalista to musi być git aby istnieć. Szkoda tylko że tak niemerytorycznie tłumaczy. Powinno byc krótko to źle to źle to może byc

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie podważam OZC które liczysz i nigdy nie podważałem

35.4W 46W - pewnie policzyłem z 35,4 a wpisałem 46W lub odwrotnie

Obliczeń projektowych sie gdzieś człowiek uczy i gdybym miał wykład na zajęciach CAŁY --jak sie liczy OZC i co po czym się liczy to zapewne bym policzył dobrze.Od A DO Z

Od fachowca oczekiwałem rzetelnej odpowiedzi lub stwierdzenia że to tajemnica handlowa A nie pytania skąd to czy to wziołeś bo to nie tak . Pytasz skąd policzyłem klimę. ?

Jak kupuje auto to wchodzę na salon i czytam przeprowadzam rozmowe i podejmuję decyzję tak samo z klimą wszedłem na stronę i czytam taka i tak do tylu i tylu m2. No chyba ten co sprzedaje to fachowiec? skoro pisze w ogloszeniu. Zapytaj jego bo mi to nie potrzebne. Uważam że ktoś to liczył i wzioł pieniądze wystawił DTR i sie podpisał.

Pytanie moge zadac takie jakie uwazam i takie zadałem, to ze nie spełniło ono Twoich oczekiwan to trudno. Nie musiało spełnic, skad miałem wiedziec jakie masz wymagania co do zadwania Tobie pytan. Takie postawienie sprawy uwazam za przesade i to grubą przesade. Nie mam zamiaru wczesniej pytac dyskutantów w jakie formie mam im zadawac pytania. To staje sie smieszne. Wracajac do meritum jezeli chcesz sie zapoznac dokladnie z tematem obliczen ozc a w szczegolnosci liczeniem zapotrzebowania na ciepło siegnij po materiały zródłowe, literature fachową, Troche samodzielnosci. Poki co musisz przyjac ze te Twoje obliczenia nic nie sa warte i wprowadzaja jedynie zamet w głowach tych ktorzy to czytają a wiedzą jeszcze mniej od Ciebie. Jezeli chodzi o dobór mocy klimy czy pompy czy tez jakiekolwiek innego zródła ciepła to dobór ten powninien byc dokonany na podstawie obliczen a nie DTR, dlaczego znowu wprowadzasz w bład. DTR urzadzen grzewczych opisuje parametry urzadzenia i w skrocie jego budowe, po prostu charakterystyka urzadzenia. Orientacyjne powierzchnie ogrzewane czyli wydajnosc podaja sprzedawcy, dystrybutorzy, ale nie sa to wartosci dokladne. Kazdy budynek jest inny i do kazdego trzeba podejsc indywidualnie. Nie wymagam aby kazdy instalator a tym bardziej sprzedwca to liczył , bo zwyczajnie sie na tym nie zna. Potem pojawiaja sie posty o tym ze zle dobrano moc pompy, ze klima nie wydala. Dla mnie to nic dziwnego.

Wracam jeszcze do moich pytań.

Chcę zrozumieć dobrze. Odpowiedzieliście, że OZC nie podaje zapotrzebowania dla średnich temperatur sezonu. Załóżmy że sezon ma 6m-cy. Czy to oznacza, że OZC liczy te 6 m-cy dla -20?

Jeśli tak to rzeczywiste sezonowe zapotrzebowanie na energię do ogrzewania będzie w rzeczywistości wynosiło 50% a raczej ze 30% tego na cały sezon grzewczy.

Wracam jeszcze do moich pytań.

Chcę zrozumieć dobrze. Odpowiedzieliście, że OZC nie podaje zapotrzebowania dla średnich temperatur sezonu. Załóżmy że sezon ma 6m-cy. Czy to oznacza, że OZC liczy te 6 m-cy dla -20?

Jeśli tak to rzeczywiste sezonowe zapotrzebowanie na energię do ogrzewania będzie w rzeczywistości wynosiło 50% a raczej ze 30% tego na cały sezon grzewczy.

W ozc masz wyliczoną moc jaka bedziesz ptrzebowal co godzinę przy minus 20 czyli np.7kw to oznacza ze przy minus 20 Twoje zrodlo ciepla musi pracowac ze stala moca 7kw i co godzinę dostarczac 7kwh energi do chałupy.

I masz wyliczone zapotrzebowanie w kwh czyli np.10000kwh czyli podane ile kwh Twoja chata bedzie potrzebowala na ogrzanie przez rok uwzglednia to srednie temperatury jakie panuja u Ciebie w rejonie nie ze caly czas ma byc minus 20

Załóżmy że sezon ma 6m-cy. Czy to oznacza, że OZC liczy te 6 m-cy dla -20?

Zapotrzebowanie domu na energię z OZC pokazuje ile tej energii dom będzie potrzebował przez cały sezon grzewczy. Nie wiem skąd sobie ubzdurales tą temperaturę -20st.C.

Temperatura -20st.C brana w OZC jest tylko po to by określić moc z jaką należy dobrać urzadzenie grzewcze żeby otrzymać np.23st.C ,akurat -20st.C występuję w III strefie klimatycznej w Polsce, w I strefie będzie to -16st.C a w IV strefie -22 st.C

Zapotrzebowanie domu na energię z OZC pokazuje ile tej energii dom będzie potrzebował przez cały sezon grzewczy. Nie wiem skąd sobie ubzdurales tą temperaturę -20st.C.

Temperatura -20st.C brana w OZC jest tylko po to by określić moc z jaką należy dobrać urzadzenie grzewcze żeby otrzymać np.23st.C ,akurat -20st.C występuję w III strefie klimatycznej w Polsce, w I strefie będzie to -16st.C a w IV strefie -22 st.C

a ile tych dni jest w modelu OZC w sezonie grzewczym?

To teraz przechodzę do meritum bo do tej pory były pytania dla mnie wprowadzające. Już widzę, że chyba nic z tego co było dla mnie impulsem. Ale nie głupich pytań podobno.

Zakładając tą moc przy -20 jaka mi potrzebna że to 9kW z typoszeregu (bo 8 nie ma chyba). Wiedząc lub zakładając że większość sezonu to temperatury >0 no niech będzie >-5. Na ale takie to tylko max 2 miesiące bo pozostałe 4 miesiące to 0 do +5 do +10 itd.

Mając świadomość, że w razie W i -20 czy zimniej zabraknie (ale jest awaryjne żródło dodatkowe) to zyskam coś w tych ciepłych okresach zimowych montując powiedzmy pompę 5kW bo 3kW to już chyba przesada.

Dom bardzo bezwładny. Parter 20cm płyty z podłogówką. Poddasze 7-8cm. Jeśli ma to znaczenie. W przyszłości PV będą dołożone.

Parę godzin w zależności od miejscowości

No właśnie mógłby ktoś wyjaśnić schemat jak norma i OZC liczy roczne zapotrzebowanie łączne na ciepło. Bo rozumiem, że są to jakieś średnie temperatury każdego dnia sezonu i do nich się podstawia. Bo to, że są strefy i np dla III jest -20 i to wyznacza potrzebną moc to zrozumiałe.

No właśnie mógłby ktoś wyjaśnić schemat jak norma i OZC liczy roczne zapotrzebowanie łączne na ciepło. Bo rozumiem, że są to jakieś średnie temperatury każdego dnia sezonu i do nich się podstawia. Bo to, że są strefy i np dla III jest -20 i to wyznacza potrzebną moc to zrozumiałe.

AFAIK bierze do obliczeń temperaturę x czas jaką występowała w danym miejscu w sezonie grzewczym. I tak dla każdej temperatury odejmując zyski w tym czasie. Dlatego są miesiące, gdy zapotrzebowanie nie jest równe straty - zyski bo zyski czasami są większe, niż straty ale w innym momencie trzeba dogrzać.

To teraz przechodzę do meritum bo do tej pory były pytania dla mnie wprowadzające. Już widzę, że chyba nic z tego co było dla mnie impulsem. Ale nie głupich pytań podobno.

Zakładając tą moc przy -20 jaka mi potrzebna że to 9kW z typoszeregu (bo 8 nie ma chyba). Wiedząc lub zakładając że większość sezonu to temperatury >0 no niech będzie >-5. Na ale takie to tylko max 2 miesiące bo pozostałe 4 miesiące to 0 do +5 do +10 itd.

Mając świadomość, że w razie W i -20 czy zimniej zabraknie (ale jest awaryjne żródło dodatkowe) to zyskam coś w tych ciepłych okresach zimowych montując powiedzmy pompę 5kW bo 3kW to już chyba przesada.

Dom bardzo bezwładny. Parter 20cm płyty z podłogówką. Poddasze 7-8cm. Jeśli ma to znaczenie. W przyszłości PV będą dołożone.

Jeśli chodzi o zużycie energii nie zyskasz nic między poszczególnymi pompami, możesz jedynie stracić jak grzałka będzie grzala.

Nie zyskasz również nic z dobrodziejstwa tańszego prądu jak pompa będzie Ci hulała 24h na dobę.

Zyskasz na cenie ale dla mnie jest to "sztuczny" zysk i sam tak bym nie zrobił.

Ale ja uważam PV przy pompie za przerost formy nad treścią i nigdy bym tego nie montował także możesz być inny w tym aspekcie :D

AFAIK bierze do obliczeń temperaturę x czas jaką występowała w danym miejscu w sezonie grzewczym. I tak dla każdej temperatury odejmując zyski w tym czasie. Dlatego są miesiące, gdy zapotrzebowanie nie jest równe straty - zyski bo zyski czasami są większe, niż straty ale w innym momencie trzeba dogrzać.

ok czyli bierze temperaturę i czas jej występowania czyli poprawnie. Rozumiem, że są to jakieś średnie dane z najbliższej stacji pogodowej z iluś lat. Zyski chyba nie są problemem w uproszeniu bo przecież można wyłączyć źródło lub przewietrzyć / wychłodzić dom. Zyski w okresach przejściowych oznaczają jedynie, że nie potrzebujemy ciepła a w zimnych mniej energii.

ok czyli bierze temperaturę i czas jej występowania czyli poprawnie. Rozumiem, że są to jakieś średnie dane z najbliższej stacji pogodowej z iluś lat. Zyski chyba nie są problemem w uproszeniu bo przecież można wyłączyć źródło lub przewietrzyć / wychłodzić dom. Zyski w okresach przejściowych oznaczają jedynie, że nie potrzebujemy ciepła a w zimnych mniej energii.

Powiem ci szczerze, że najmiarodajniejsza dla nie metoda określenia ilości energii cieplnej , niestety możliwa do zastosowania w już wybudowanym domu to sprawdzenie stanu licznika w lecie i w zimie, ewentualnie opomiarowanie głównych odbiorników np pc i to faktycznie wyjdzie ile kWh poszło na cwu i na m2 z uwzględnieniem wszystkich czynników i konkretnego sezonu grzewczego temperatur , miejsca itp.

Jak na razie to w moim przypadku miarodajne jest CW choć nie w zakresie prognozowanego rocznego zużycia tam jest 3 razy większe poza tym się wszystko zgadza.

Edytowane przez gawel

Jeśli chodzi o zużycie energii nie zyskasz nic między poszczególnymi pompami, możesz jedynie stracić jak grzałka będzie grzala.

Nie zyskasz również nic z dobrodziejstwa tańszego prądu jak pompa będzie Ci hulała 24h na dobę.

Zyskasz na cenie ale dla mnie jest to "sztuczny" zysk i sam tak bym nie zrobił.

Ale ja uważam PV przy pompie za przerost formy nad treścią i nigdy bym tego nie montował także możesz być inny w tym aspekcie :D

Na cenie chyba też nie wiele zyskam. Pompa 5W czy 7kW to nie wielka różnica chyba. Jak na szybko zobaczyłem na znanym portalu. Grzałki nie biorę pod uwagę. Myślałem, żeby skupić się na temp. wyższych od -5 stopni do tych +15 bo takie są większość sezonu. I do tego dobrać pompę. Wówczas moc PV też by była mniejsza. Nie wiedziałem, że te pompy takie drogie. Myślałem, że poniżej 10tyś taka 7kW. Ciągle jednak są to ogromne zyski i marże.

Ogólnie drogi to interes PC + PV. Korciło mnie jedynie zero rachunków za dom (za co+cwu+bytowe). Ale strasznie dużo trzeba wpiepszyć aby potem korzystać.

To nie takie proste, najblizszą stacje meteo wybiera audytor a ona wcale nie musi byc najblizsza a njabardziej zblizona klimatycznie. Ma to znaczenie w terenach podgorskich, osobna sprawą sa lokalizacje liczonych budynków na pograniczu stref kliamatycznych a wtedy zalecane jest wybór najblizszej strefy klimatycznej o nizszej temp obliczeniowej.

To takie niuanse ale wazne do dokladnosci obliczen. Zyski nie sa problem bo sie je po prostu uwzglenia w obliczeniach.

Na cenie chyba też nie wiele zyskam. Pompa 5W czy 7kW to nie wielka różnica chyba. Jak na szybko zobaczyłem na znanym portalu. Grzałki nie biorę pod uwagę. Myślałem, żeby skupić się na temp. wyższych od -5 stopni do tych +15 bo takie są większość sezonu. I do tego dobrać pompę. Wówczas moc PV też by była mniejsza. Nie wiedziałem, że te pompy takie drogie. Myślałem, że poniżej 10tyś taka 7kW. Ciągle jednak są to ogromne zyski i marże.

Ogólnie drogi to interes PC + PV. Korciło mnie jedynie zero rachunków za dom (za co+cwu+bytowe). Ale strasznie dużo trzeba wpiepszyć aby potem korzystać.

Masz dom zaliczany według mnie do kategorii dużych. W jakim regionie jest usytuowany? Mój trabant stoi pod warszawą ma ok 130m2 i jak na razie, idąc twoim tokiem myślenia w kwestii temperatur to są 2 miesiące najzimniejsze ze średnią dobową +2/0 w tym sporadycznie w ciągu 5 nocy -5 po kilka godzin. w pozostałych miesiącach jest zdecydowanie cieplej. https://www.travelplanet.pl/przewodnik/polska/temperatury/. Ogrzewam dom Klimą choć to niemożliwe i nieprawda :p jako głównym źródłem ciepła od października br w październiku średnio dobowe zużycie prądu 6kWh w listopadzie 10 kWh w grudniu do 18 - ok 16 kWh w domu na parterze 23-24 st C na poddaszu 20,5-21st C.

W twoim przypadku postawiłbym chyba na tę nieco większą pc bo jeszcze trzeba uwzględnić cwu, ja mam grzane oddzielnie inną pc.

Jak masz wszystko działające i gaz się sprawdza to jak to mawiają "jak nie swędzi to nie drap", PC może stanieją to wtedy wymienisz jak kocioł się zużycie lub będą jakieś restrykcje w użytkowaniu gazu.

Edytowane przez gawel