Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC / Dobór pompy ciepła

robertoski

Recommended Posts

Pytanie moge zadac takie jakie uwazam i takie zadałem, to ze nie spełniło ono Twoich oczekiwan to trudno. Nie musiało spełnic, skad miałem wiedziec jakie masz wymagania co do zadwania Tobie pytan. Takie postawienie sprawy uwazam za przesade i to grubą przesade. Nie mam zamiaru wczesniej pytac dyskutantów w jakie formie mam im zadawac pytania. To staje sie smieszne. Wracajac do meritum jezeli chcesz sie zapoznac dokladnie z tematem obliczen ozc a w szczegolnosci liczeniem zapotrzebowania na ciepło siegnij po materiały zródłowe, literature fachową, Troche samodzielnosci. Poki co musisz przyjac ze te Twoje obliczenia nic nie sa warte i wprowadzaja jedynie zamet w głowach tych ktorzy to czytają a wiedzą jeszcze mniej od Ciebie. Jezeli chodzi o dobór mocy klimy czy pompy czy tez jakiekolwiek innego zródła ciepła to dobór ten powninien byc dokonany na podstawie obliczen a nie DTR, dlaczego znowu wprowadzasz w bład. DTR urzadzen grzewczych opisuje parametry urzadzenia i w skrocie jego budowe, po prostu charakterystyka urzadzenia. Orientacyjne powierzchnie ogrzewane czyli wydajnosc podaja sprzedawcy, dystrybutorzy, ale nie sa to wartosci dokladne. Kazdy budynek jest inny i do kazdego trzeba podejsc indywidualnie. Nie wymagam aby kazdy instalator a tym bardziej sprzedwca to liczył , bo zwyczajnie sie na tym nie zna. Potem pojawiaja sie posty o tym ze zle dobrano moc pompy, ze klima nie wydala. Dla mnie to nic dziwnego.

Z tej furii sam zaczynasz się MOTAĆ . Twoim tokiem myslenia --Skoro ty PROFESJONALISTA możesz zadac pytanie takie jakie zadaleś to i ja moge liczyc jak liczę nie wszysvy muszą to wziąć za sluszne.Między nami jast taka różnica że ty to robisz zawodowo i powinieneś robić to tak aby Kowalski zrozumiał. Mi tłumaczyć nie musisz Nie PROSIŁEM O TO NA FORUM. Lecz jak się wypowiadasz i chcesz się promować to się promuj fachowo.Co do obliczeń -Jeżeli by mi były potrzebne to zapewne bym tą wiedzę zgłębił zwłaszcza że jestem wzrokowcem i wystarczy mi wykład który zapewne bym znalazł w necie. Ja Mając PV miesiąc po założeniu zrobiłem piec elektryczny ( tymi rencami ) ze sterowaniem i zamiast płacić naście STÓW za OZC to OZC pokazał mi piec i zapewne dokładniej. Zamawiając PC przed telefonem na podstawie swoich spostrzeżeń wiedziałem jaką mi instalator dobierze. Czekałem tylko czy mi się to potwierdzi. Wiedziałem również iż ta PC nie będzie mi taktować I TAK JEST. Z racji tego że PC mam ( 2 miechy) grzałem nią przy max +10*C na zewnątrz na różnych ustawieniach i nie taktuje lecz dalsze spostrzeżenia i wnioski przyjdą na wiosnę . Już o tym pisałem na innym forum że na dziś PC mogę włączyć 1 października i wyłączyć 1 maja i pompa zaliczy 1 Włączenie i 1 Wyłączenie. Że obliczenia do PC są potrzebne jest jasne zarówno do klimy- Popieram DTR ma nam zobrazować cechy urządzenia i tak jest W tym wpisie to mnie ubawiłes do łez . No chyba DTR jest po to aby sie zapoznać z Urządzenie HA HA:D Człowieku przecież to oczywiste że liczy sie dom. Klime jak i PC masz zrobioną o odpowiednich parametrach- OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ W jaki bląd wprowadzam podając DTR lub dane charakterystyczne urządzenia. To co zmienisz je? PEWNIE ŻE NIE. 1) Obliczysz OZC dla budynku 2) dobierzesz PC na podstawie danych z PC---Po co tak kręcić Że każdy budynek inny to chyba JASNE ale klimy i jej wydajności nie zmienisz jedyne co, to to że na podstawie OZC nie dasz klimy 3kW tylko 4kW Z czego robisz problem. Jak ktoś chce mieć git grzanie i odpowiednią moc źródła ciepła do obliczenia lub chałupniczo grzałki i sezon na grzałkach. Ja akurat 4 sezony.

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mogę 3 grosiki:) Możemy sobie liczyć obciążenie na cieplowlasciwie.pl, zlecać wykonanie OZC tylko po co skoro różni instalatorzy (co widać na forum) w różny sposób dobierają pompy. Jedni do obciążenia przy -20, inni do mocy grzewczej potrzebnej przy średniej temperaturze okresu grzewczego. Jedni twierdzą, że fatalnie dla pompy jak taktuje (bo podobno za duża), inni, że to nic złego i bo te sprężarki są do tego przygotowane. Trzeci powie, że pompa powinna pracować stabilnie przez długie okresy. Ameryki nie odkryłem, wystarczy przeczytać kilka ostatnim stron tego tematu.

Ja buduję malutki domek i też się zastanawiam nad system grzewczym. Patrząc na Wasze opinie w tym czy innym temacie (nikogo nie obrażam tylko chce zwrócić uwagę na różnorodność opinii) to najlepiej kupić 4 grzejniczki elektryczne po 500W i w razie potrzeby skoczyć do Casto to piątą sztukę:) Albo kupić kospela bo jemu taktowanie nie straszne::)

Na cenie chyba też nie wiele zyskam. Pompa 5W czy 7kW to nie wielka różnica chyba. Jak na szybko zobaczyłem na znanym portalu. Grzałki nie biorę pod uwagę. Myślałem, żeby skupić się na temp. wyższych od -5 stopni do tych +15 bo takie są większość sezonu. I do tego dobrać pompę. Wówczas moc PV też by była mniejsza. Nie wiedziałem, że te pompy takie drogie. Myślałem, że poniżej 10tyś taka 7kW. Ciągle jednak są to ogromne zyski i marże.

Ogólnie drogi to interes PC + PV. Korciło mnie jedynie zero rachunków za dom (za co+cwu+bytowe). Ale strasznie dużo trzeba wpiepszyć aby potem korzystać.

To fakt . Trzeba wpieprzyć . Lecz po to się pracuje aby zachciewajki spełniać. Nikt nie pisze jak kupuje nowe auto do wożenia 4 liter i nic nie liczy i jest git.

Ja jak płaciłem za CO+CWU + BYTOWY 6k/rok to lepiej tą kasę wydać np. 50K niz trzymać i koszty=0 + stałe opłaty do PC dopłata i PV też .Do PC 13,5k +PIT PV to 17%PIT i jak jest MÓJ PRĄD 5k

Jeśli mogę 3 grosiki:) Możemy sobie liczyć obciążenie na cieplowlasciwie.pl, zlecać wykonanie OZC tylko po co skoro różni instalatorzy (co widać na forum) w różny sposób dobierają pompy. Jedni do obciążenia przy -20, inni do mocy grzewczej potrzebnej przy średniej temperaturze okresu grzewczego. Jedni twierdzą, że fatalnie dla pompy jak taktuje (bo podobno za duża), inni, że to nic złego i bo te sprężarki są do tego przygotowane. Trzeci powie, że pompa powinna pracować stabilnie przez długie okresy. Ameryki nie odkryłem, wystarczy przeczytać kilka ostatnim stron tego tematu.

Ja buduję malutki domek i też się zastanawiam nad system grzewczym. Patrząc na Wasze opinie w tym czy innym temacie (nikogo nie obrażam tylko chce zwrócić uwagę na różnorodność opinii) to najlepiej kupić 4 grzejniczki elektryczne po 500W i w razie potrzeby skoczyć do Casto to piątą sztukę:) Albo kupić kospela bo jemu taktowanie nie straszne::)

dokładnie zgłupieć można.

Chyba jak dobrze naliczyłem są 4 główne praktyki

1.dobrać moc do wyliczonej z ozc potrzebnej do max mocy dla strefy nie wliczać grzałek lub je olać, nie wliczać cwu

2. Dobrać moc poniżej max i resztę uzupełnić grzałami tak by łącznie była ta obliczona moc, olać cwu

3. jak pkt 1 tylko wliczyć cwu

4. Jak pkt 2 tylko doliczyć cwu

A o co chodzi z tym, że jest kila h z np -20, kilkanaście z -15, ileś tam z -10 itd a 80% to >-2 oczywiście zależne od strefy.

Nie wnikam czy to ma sens i czy zabraknie na zimę 100lecia tylko co to zmienia przy doborze pompy czy przy użytkowaniu i rachunkach?

Jaka jest główna myśl i zysk tej teorii?

Ale strasznie dużo trzeba wpiepszyć aby potem korzystać.

A potem wystarczy jedna noc w sejmie i np. zwiększenie potrącenia ZE o 10 p.p. albo skrócenie okresu rozliczeniowego do kwartału czy dwóch i prąd oddajesz za darmo a kupujesz drogo, bo nie możesz zmienić sprzedawcy ani skorzystać z G12as.

Ludzie się też boją awarii sprężarki, bo droga - i uspokajają się, że mało awaryjna. A nie boją się awarii dedykowanej elektroniki, bez której pompa nie ruszy - a producenci nie gwarantują dostępności przez X lat.

To powiem tak, mam lokomotywę,która osiąga moc 9kW przy -20st.C,dom ma przy tym obciążenie cieplne 3,5kW.

I tak już od marca 2013r czyli prawie 8 lat.

Czy coś złego zauważyłem w tym czasie ?

Oczywiści, że nic złego się nie dzieje ani z pompą ani ze sprężarka.

Czy pomimo tak dużej mocy grzewczej pompy zaobserwowałem u siebie tzw taktowanie ?

Nic z tych rzeczy nie dzieje się u mnie.

Pompa załącza się dwa razy na dobę, pochodzi w tym czasie kilka godzin,naładuje akumulator i tyle.

Przy mrozach rzędu -15,-25st.C najdłużej pracowała 10h na dobę.

Jeśli komuś pompa tzw taktuje to albo nie potrafi jej odpowiednio ustawić albo ma spieprzony dom,niedostosowany do pompy ciepła.

Ot tyle.

Patrząc na Wasze opinie w tym czy innym temacie (nikogo nie obrażam tylko chce zwrócić uwagę na różnorodność opinii) to najlepiej kupić 4 grzejniczki elektryczne po 500W i w razie potrzeby skoczyć do Casto to piątą sztukę:) Albo kupić kospela bo jemu taktowanie nie straszne::)

Jak prądem, to koniecznie z akumulacją - czyli kable albo rury w wylewce.

Jak prądem, to koniecznie z akumulacją - czyli kable albo rury w wylewce.

Przecież akumulacja występuje również jeśli innymi źródłami ciepła, gdy grzejemy np tym grzejnikiem z casto. Chyba, że ktoś ma dom z suporexu, kartongipsu, drewna czy innych nieakumulacyjnych materiałów.

Może jest mniejsza niż bezpośrednie grzanie betonu/ścian ale jest bo ten beton/ściany też wchłaniają. Bujnąć na + całą masę i bezwładność jest trudno i potrzeba dużo czasu tak samo jak wystudzić.

Przecież akumulacja występuje również jeśli innymi źródłami ciepła, gdy grzejemy np tym grzejnikiem z casto.

Ile wtedy masz tej masy o temperaturze wyższej od powietrza? 2kg? Ile tam zmagazynujesz ciepła?

W wylewce masz kilka kWh/K ciepła, które ogrzeje powietrze przez kilka godzin od zakończenia grzania uzupełniając straty.

Resztę załóżmy taką samą - to ciepło zgromadzone w wylewce (a jeszcze lepiej w płycie grzewczej) daje tak stabilną temperaturę że na wykresie z rozdzielczością 0,05* nie jesteś w stanie zauważyć, kiedy grzała a z rozdzielczością 0,5* jest linia pozioma.

Z tej furii sam zaczynasz się MOTAĆ . Twoim tokiem myslenia --Skoro ty PROFESJONALISTA możesz zadac pytanie takie jakie zadaleś to i ja moge liczyc jak liczę nie wszysvy muszą to wziąć za sluszne....

Powtarzam pytanie, po co tak liczyc? Jak dotychaczas nie odpowiedziałes, oczywiscie z mozesz liczyc jak chcesz, tylko po co wprowadzac innych w bład? Bo masz takie widzimisie, bo chcesz sie tym wykazac? Bo chcesz jako kolejny zrobic bałagan w tym watku i uwazac ze to jest sluszne?

Przecież akumulacja występuje również jeśli innymi źródłami ciepła, gdy grzejemy np tym grzejnikiem z casto. Chyba, że ktoś ma dom z suporexu, kartongipsu, drewna czy innych nieakumulacyjnych materiałów.

Może jest mniejsza niż bezpośrednie grzanie betonu/ścian ale jest bo ten beton/ściany też wchłaniają. Bujnąć na + całą masę i bezwładność jest trudno i potrzeba dużo czasu tak samo jak wystudzić.

Mogę powiedzieć , grzałem mój dom kilka pierwszych lat grzejnikami z casto marki dimplex o mocy 1000/2000 sztuk 6 w salonie ustawione na 2 kw reszta 1 kw czyli razem 7 kw i wadą tych grzejników był termostat bimetaliczny , hitereza to była prawie histeria z 4 stopnie massaaakra po prostu. Dom był przegrzany i tyle:bash:

Dzięki Koledze z FM coulignon odkupiłem od niego 2 konwektory atlantic o mocach 0,5 i 1 kW i zobaczyłęm różnicę a była kosmiczna grzejniki mają termostat elektroniczny i sterowanie procesorowe bezszelestne wiec cykanie znikło a grzejniki na prawdę się spiasły wymieniłem równiez pozostałe i zużycie prądu lekko zjechało z 9500 kwh na rok do 8000 kwh wtedy to były jeszcze zimy.

Co do mitów i plotek na temat niskiej akumulacyjności budynków lekkich (kanadyjczyków) to może i w Kanadzie gdzie podłogi sa bez izolacji z desek w powietrzu natomiast mój kanadyjczyk różni sie jedynie od budynku murowanego ścianami i stropem reszta jest taka sama. Wiec raz w ramach eksperymentu dom był zimy nie grzany przez tydzień i potem tzreba było 2 doby na dogrzanie , moze to i wiele ale gdyby to był murowaniec to by yło do kwietnia pewno.:)

A potem wystarczy jedna noc w sejmie i np. zwiększenie potrącenia ZE o 10 p.p. albo skrócenie okresu rozliczeniowego do kwartału czy dwóch i prąd oddajesz za darmo a kupujesz drogo, bo nie możesz zmienić sprzedawcy ani skorzystać z G12as.

Ludzie się też boją awarii sprężarki, bo droga - i uspokajają się, że mało awaryjna. A nie boją się awarii dedykowanej elektroniki, bez której pompa nie ruszy - a producenci nie gwarantują dostępności przez X lat.

Tak straszysz od dłuzszego czasu, moze moze jakies przecieki lub dobrze poinformowane zródla. Mysle ze wielu dałoby wiele ze takie info. Tak na powaznie to jaki cel ma ograniczanie rozwoju PV w kontekscie zwiekszania udziału OZE w mikscie energetycznym kraju nakazanym jakby nie było przez UE. Ja rozumiem ze wiele sie mozna po władzy spodizewac ale strzał jezeli nie kolano to chociaz w stopę raczej nie przyniesie jej korzysci w tym wzgledzie.

Ile wtedy masz tej masy o temperaturze wyższej od powietrza? 2kg? Ile tam zmagazynujesz ciepła?

W wylewce masz kilka kWh/K ciepła, które ogrzeje powietrze przez kilka godzin od zakończenia grzania uzupełniając straty.

Resztę załóżmy taką samą - to ciepło zgromadzone w wylewce (a jeszcze lepiej w płycie grzewczej) daje tak stabilną temperaturę że na wykresie z rozdzielczością 0,05* nie jesteś w stanie zauważyć, kiedy grzała a z rozdzielczością 0,5* jest linia pozioma.

Wyższej od powietrza nie ale równej to cały dom czyli posadzki, ściany, stropy, wyposażenie itd.

Oczywiście zgodzę się komfort nie będzie ten sam. bo 80% czasu przy grzaniu w 2T będzie jakaś różnica w dobrze ocieplonym domu ok 1st na te 12h nie grzania. Natomiast przy -10 czy -15 wychładzanie na 12h może większe. Wówczas może trzeba było by wchodzić na drogą taryfę. Nie mniej jednak grzejnik 500W-1000W z wifi termostatem za 200zł również spełni swoją rolę. A ile takich grzejników potrzeba na mały domek? Po 1 na pomieszczenie. Na wielki 10 do 12szt. Przecież kiedyś ludziom (niektórym do tej pory) grzejniki funkcjonowały. A nakład 2000-3000zł i też działa. Trzeba by to było przeliczyć. Ale to jest pod prąd trendom bo tanie i bez łaski. Już nie mówiąc gdyby dołożyć PV do tego. Wówczas bez łaski 2T tylko grzeje wg termostatu. Nie porównując nawet do PC za 30-35k z montażem. No ale odbiegamy od tematu.

Dzięki Koledze z FM coulignon odkupiłem od niego 2 konwektory atlantic o mocach 0,5 i 1 kW i zobaczyłęm różnicę a była kosmiczna grzejniki mają termostat elektroniczny i sterowanie procesorowe bezszelestne wiec cykanie znikło a grzejniki na prawdę się spiasły wymieniłem równiez pozostałe i zużycie prądu lekko zjechało z 9500 kwh na rok do 8000 kwh wtedy to były jeszcze zimy.

Nie widziałem odpowiedzi w trakcie pisania swojej. Czyli potwierdza się to co pisałem o grzejniku za 200zł z wifi, programowaniem 24h/7d termostatem itd. To po prostu działa.

Wyższej od powietrza nie ale równej to cały dom czyli posadzki, ściany, stropy, wyposażenie itd.

Nie masz równej - wszystkie przegrody zewnętrzne mają niższą temperaturę od powietrza, które je ogrzewa. Ścianki działowe mają co najwyżej równą. Oczywiście dotyczy to płaszczyzn nie będących grzewczymi.

Nie mniej jednak grzejnik 500W-1000W z wifi termostatem za 200zł również spełni swoją rolę

Z jaką histerezą? Już sam sterownik takiego grzejnika wprowadzi znacznie większe wahania temperatury, niż zapewni podłogówka bez termostatu.

A nakład 2000-3000zł i też działa.

Tyle, że jak dom potrzebuje 4MWh/r na CO to przy podłogówce ogrzewanie będzie kosztowało 1200zł a przy grzejnikach licząc tylko 30% w drogiej 350 zł drożej (wg aktualnych stawek G12 w PGE). Ale to nie cała różnica w kosztach. Powszechnie się mówi o komforcie spowodowanym tym, że masz cieplej na dole a zimniej na górze. A mało kto zauważa, że z tego wynika, że średnio powietrze musi być cieplejsze - a to większe straty przez przenikanie. Do tego trzeba zauważyć, że najcieplej mamy pod sufitem... A skąd wentylacja wyrzuca powietrze? Spod sufitu - więc i straty na wentylację będą większe. Więc trzeba doliczyć z kolejne 350zł (a przy wentylacji grawitacyjnej jeszcze więcej).

Ogrzewanie powietrzne (klima akurat - ale przy konwektorze jeszcze większe różnice temperatur będą):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=429919

Ogrzewanie podłogowe:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=429921

No i dochodzi kwestia straconego miejsca, konwekcji podrywającej kurz, mniej równomiernego ogrzania pomieszczenia.

Trzeba by to było przeliczyć. Ale to jest pod prąd trendom bo tanie i bez łaski.

I wychodzi drogo w porównaniu z kablami - nawet jak policzyć tylko koszt zajmowanego miejsca już w momencie instalacji. A z każdym rokiem przez droższe używanie i większą awaryjność (jaką te grzejniki mają gwarancję? Kable 25 lat). No i znacznie mniej komfortowo.

Konwektory to się nadają do grzania w domku letniskowym gdzie kilka razy przyjeżdża ktoś w sezonie grzewczym. Do zamieszkałego domu przegrywają i z podłogówką czy to grzaną kablami, czy kotłem elektrycznym a i z klimami szybko przegrają kosztowo.

Nie widziałem odpowiedzi w trakcie pisania swojej. Czyli potwierdza się to co pisałem o grzejniku za 200zł z wifi, programowaniem 24h/7d termostatem itd. To po prostu działa.

Tiaaa... świeczki też działają :D

Mam w bloku jednego gościa, który po upadku kotłowni zainstalował sobie ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi, sterowanymi pogodówką i innymi bajerami. Reszta lokatorów założyła swoje piecyki gazowe.

Kilka mieszkań z 16tu jest na wynajem, w tym moje. Z tych kilku najemcy mają stałych lokatorów od kilku (ja od 8miu) sezonów grzewczych a w mieszkaniu z grzejnikami elektrycznymi po sezonie zimowym co roku wyprowadzka.

Ale działa...

Nie porównując nawet do PC za 30-35k z montażem. No ale odbiegamy od tematu.

Miałem wyceny na PC PW 28-31k a zapłaciłem 22500 za kompletną kotłownię z montażem....bo nie każdy potrzebuje PC grzejącej sprężarką do -28stC a gdybym taką musiał mieć..to bym wybrał polską gruntówkę za sporo taniej.

Edytowane przez Pytajnick

Pesymista 100% . Co do nowych prosumentow to się nie wypowiadam lecz MY mamy na 15lat opusty 80% choć nie przeczę że może coś sie zmienić.

Z takim podejściem jak twoje to lepiej nie wychodź z domu do 2035r bo może meteoryt spadnie ci na głowę. Lepiej być ostrożnym.

Powtarzam pytanie, po co tak liczyc? Jak dotychaczas nie odpowiedziałes, oczywiscie z mozesz liczyc jak chcesz, tylko po co wprowadzac innych w bład? Bo masz takie widzimisie, bo chcesz sie tym wykazac? Bo chcesz jako kolejny zrobic bałagan w tym watku i uwazac ze to jest sluszne?

CZLOWIEKU jesteś audytorem --to od ciebie ludzie wymagają rzetelnych obliczeń. Mnie można traktować z przymrużeniem oka . TAK liczę i mi na podstawie mojego domu i grzalek wychodzi super. Zamiast TOBIE zapłacić 2k za audyt to zrobiłem piec za 500zeta i miałem audyt energetyczny za free. A te 1,5k przeznaczyłem na inne cele.

POWTARZAM ETY RAZ- jak odpowiadasz na moje posty to NA CAŁE A NIE NA WYCINKI KTÓRE CI PASUJĄ>

BAŁAGAN to robisz TY. KTO posiada PV to taki audyt może zrobić sobie sam Wystarczy ogrzać dom grzałkami korzystając z wlasnej PV WYJDZIE to tanie ni ż profesjonalny audyt u ciebie. Bo on i tak będzie dokladniejszy niż TWÓJ.

PS co tak się czepiłeś mojego wyliczenia jak rzep ogona. A może to moje malo co odbiega od twojego profesjonalnego wyliczenia za które pobierasz ok2k . A tu prosze taki voymar policzył może i trochę źle ale policzył i co trzeba go POGONIĆ- bo co tu bedzie mieszał w interesach.

TU mój cały post.

Z tej furii sam zaczynasz się MOTAĆ . Twoim tokiem myslenia --Skoro ty PROFESJONALISTA możesz zadac pytanie takie jakie zadaleś to i ja moge liczyc jak liczę nie wszysvy muszą to wziąć za sluszne.Między nami jast taka różnica że ty to robisz zawodowo i powinieneś robić to tak aby Kowalski zrozumiał. Mi tłumaczyć nie musisz Nie PROSIŁEM O TO NA FORUM. Lecz jak się wypowiadasz i chcesz się promować to się promuj fachowo.Co do obliczeń -Jeżeli by mi były potrzebne to zapewne bym tą wiedzę zgłębił zwłaszcza że jestem wzrokowcem i wystarczy mi wykład który zapewne bym znalazł w necie. Ja Mając PV miesiąc po założeniu zrobiłem piec elektryczny ( tymi rencami ) ze sterowaniem i zamiast płacić naście STÓW za OZC to OZC pokazał mi piec i zapewne dokładniej. Zamawiając PC przed telefonem na podstawie swoich spostrzeżeń wiedziałem jaką mi instalator dobierze. Czekałem tylko czy mi się to potwierdzi. Wiedziałem również iż ta PC nie będzie mi taktować I TAK JEST. Z racji tego że PC mam ( 2 miechy) grzałem nią przy max +10*C na zewnątrz na różnych ustawieniach i nie taktuje lecz dalsze spostrzeżenia i wnioski przyjdą na wiosnę . Już o tym pisałem na innym forum że na dziś PC mogę włączyć 1 października i wyłączyć 1 maja i pompa zaliczy 1 Włączenie i 1 Wyłączenie. Że obliczenia do PC są potrzebne jest jasne zarówno do klimy- Popieram DTR ma nam zobrazować cechy urządzenia i tak jest W tym wpisie to mnie ubawiłes do łez . No chyba DTR jest po to aby sie zapoznać z Urządzenie HA HA Człowieku przecież to oczywiste że liczy sie dom. Klime jak i PC masz zrobioną o odpowiednich parametrach- OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ W jaki bląd wprowadzam podając DTR lub dane charakterystyczne urządzenia. To co zmienisz je? PEWNIE ŻE NIE. 1) Obliczysz OZC dla budynku 2) dobierzesz PC na podstawie danych z PC---Po co tak kręcić Że każdy budynek inny to chyba JASNE ale klimy i jej wydajności nie zmienisz jedyne co, to to że na podstawie OZC nie dasz klimy 3kW tylko 4kW Z czego robisz problem. Jak ktoś chce mieć git grzanie i odpowiednią moc źródła ciepła do obliczenia lub chałupniczo grzałki i sezon na grzałkach. Ja akurat 4 sezony.

Edytowane przez -voymar-