dawid.gaworecki 10.12.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym Was prosić o opinie zdanie i wasze doświadczenia których ja nie posiadam. Otóż planuje zakup małej działki budowlanej ok. 460 m2 objętej MPZP jako Zabudowa Jednorodzinna Mieszkaniowa z Usługami. Na działce lub w jej granicy są wszystkie media. Działka leży w obszarze szkód górniczych III stopnia. Działka ma wymiary 16 na 30 z hakiem. Z racji tego ze nie chcemy wraz z żoną pchać się w ogromne kredyty i zadłużać na 30 lub więcej lat postanowiliśmy że zmniejszymy nasze potrzeby i zadowolimy sie czymś mniejszym. Dlatego od razu przyszła nam na myśl możliwość wybudowania na zgłoszenie budynku gospodarczego do 35 metrów(oczywiście mieszkalnego). No ale nie mozna sie zameldować, często cieżko z mediami, a jak ktoś podkabluje to mozna i karę zapłacić za niewłaściwe wykorzystywanie budynku a i 35 metrów może byc za mało bo w gospodarczym nie może byc poddasza.Wiec wpadliśmy na drugi pomysł skoro nie gospodarczy to może „letniskowy” a potem przeszktalcenie na mieszkalny caloroczńy badz tez nie. Oczywiście mowa o metrażu do 35 metrów na zgłoszenie plus np antresola ok 20 metrów (nie jest kondygnacja wiec nie stanowi poddasza). W mpzp nie ma wzmianki o domkach letniskowych ale nie ma rownież zakazu. Ale dzisiaj w starostwie dowiedziałem sie ze nie wybuduje na takiej działce domku letniskowego bo oni objadają to co jest zapisane w ustawie a nie to czego nie ma”. Powiedzcie mi czy jest to możliwe żeby nie moc wybudować letniskowego domku na takiej działce.? Obeszlibysmy wtedy sprawę związana z wielokrotnie wyższa cena za fundamenty na szkodach (zrobiłoby sie normalne) . Nie trzeba projektu co daje tez spora sumę. Do letniskowego mozna podłączyć wszystko a jeśli już na wstępie „pseudo projektowania” odpowiednio by sie wszystko zrobiło to mozna taki budynek łatwo przekształcić na mieszkalny. Co Wy wogole proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.12.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Budynek gospodarczy nie jest budynkiem mieszkalnym. nie boisz się budować na potencjalnie niebezpiecznych gruntach domu bez projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid.gaworecki 10.12.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Tak wiem ze nie jest ale jak dla mnie może byc. Na to mnie stać wiec po prostu myśle jak obejść wiele kosztów. Co do obaw - lekkie są ale mam w okolicy paru znajomych co właśnie postawili podobnego typu „budynki gospodarcze” i żyją i maja sie świetnie. Myśle tez o budowie szkieletowej zleconej firmie znajomego. A jak wiem chyba ze sie mylę to szkieletowe do ki są wytrzymałe na szkody górnicze bardziej niz murowane. Zastanawiam sie czy mogę na tej działce postawić „budynek rekreacji indywidualnej” czyli do czasowego pobytu ale oczywiście tam mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 12.12.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Za budynek rekreacji indywidualnej zapłacisz 10 razy większy podatek niż za budynek mieszkalny. Około 7 zł/m2 za domek rekreacyjny i 0,75 zł/m2 za budynek mieszkalny. Budynku gospodarczego lub letniskowego zbudowanego bez projektu nie przekształcisz na budynek mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts