silky_turtle 10.12.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu śledzę to forum w poszukiwaniu inspiracji, jednak nietypowy układ ścian w tym mieszkaniu powoduje, że nic sensownego nie przychodzi do głowy. Czy ktoś z was, pomocnych projektantów, miałby pomysł na inne zaaranżowanie salonu z aneksem w tym mieszkaniu? Całe pomieszczenie ma ok. 26 metrów. Na drugim zdjęciu zacząłem coś kombinować, i powiedzmy że osiągnąłem formę aneksu, która mogłaby mnie zadowolić. Niestety układ okien (a właściwie jednych drzwi na taras) ogranicza możliwość ustawienia kanapy oraz tv (55"). Docelowo potrzebuję miejsca na ustawienie małego zestawu hifi z gramofonem oraz zależy mi na małym stole 4 osobowym z możliwością rozsunięcia tak, żeby pomieściło się przy nim 6 osób. Marzy mi się aneks w kształcie L albo U, ale przy takim ustawieniu chyba będzie ciężko... Myślałem też, żeby przenieść aneks w pobliże okna, ale taki układ spowoduje, że w części dziennej od korytarza zrobi się ciemno. Wejście do mieszkania znajduje się w lewym dolnym rogu. Z góry dziękuję za każdą pomoc! Edytowane 10 Grudnia 2018 przez silky_turtle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 10.12.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 O matko i córko! a gdzie się wchodzi do tego pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.12.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 O matko i córko! a gdzie się wchodzi do tego pomieszczenia? Chyba przy wyspie wylatuje ten wieszaczek i stół jadalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silky_turtle 10.12.2018 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Do pomieszczenia wchodzi się od lewej strony. W oryginalnym planie jest to dziura szerokości ok. 2,2 m. Jeśli tworzenie narożnego aneksu ma sens to zburzyłbym ściankę przy dolnej ścianie, obok której stoi szafa i zostawił ok. 1,2-1,5m przejścia. pandzik, tak, w opcji z wyspą nie ma stolika i szafy, wrzucę odpowiednie zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 10.12.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Do pomieszczenia wchodzi się od lewej strony. W oryginalnym planie jest to dziura szerokości ok. 2,2 m. Jeśli tworzenie narożnego aneksu ma sens to zburzyłbym ściankę przy dolnej ścianie, obok której stoi szafa i zostawił ok. 1,2-1,5m przejścia. pandzik, tak, w opcji z wyspą nie ma stolika i szafy, wrzucę odpowiednie zdjęcie W takim razie mamy ciężki przypadek:)bo chciałabym Ci pomóc, ale widzę, że obecna-pierwsza wersja jest lepsza. Ciężko na tym metrażu zmieścić wszystkie Twoje oczekiwania. Raczej zostawiłabym tak jak jest, tylko zamiast zmywarki dałabym w rogu lodówkę i może dołożyła kawałek rozkładanego blatu lub jedną szafkę obok kuchenki. Ewentualnie jak już tak bardzo chcesz ten układ nr2, to zrezygnowałabym z fotela, dała mniejszą kanapę i wywaliła tą mini wysepkę a dała rozkładany stół z krzesłami. To zielone to co to jest? To moje marne podpowiedzi, jak przyjdzie tu Elfir, to na pewno lepiej doradzi, to nie znikaj zawiedziony..warto na nią poczekać Ja dzisiaj szaleję na FM, bo choruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silky_turtle 10.12.2018 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Ogólnie tak - pierwsze zdjęcie to rzut oryginalny. Byłem w wykończonym i urządzonym mieszkaniu o tym samym rozkładzie i ogólnie nie jest źle, ale cały czas zastanawiam się czy faktycznie w takim rozkładzie nie da się nic zmienić. Przy drugim zdjęciu zakładałem przesunięcie całego aneksu w lewo i dodanie wyspy, a co za tym idzie - pojawiłaby się przestrzeń na prawo od zlewu z oryginalnego planu. To zielone to półki lub siedzisko z miejscem na buty, a ciemno niebieskie - szafy. Pewnie trochę namieszałem, ale już po pierwszych reakcjach widzę, że raczej na siłę nie ma co zmieniać tej przestrzeni Jakby jednak ktoś z was miał jeszcze jakieś pomysły to wrzucam zdjęcie większej części mieszkania z moim aneksem i wygaszonym wstępnym projektem, żeby się nie sugerować A, przy okazji, problemem jest tylko ten salon z kuchnią, nie zwracajcie uwagi na przyduży korytarz, bo tam na górze temat jest już połapany (garderoba i sypialnia zamiast osobnego WC) Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.12.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silky_turtle 11.12.2018 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Hej Elfir! Druga opcja, którą przygotowałaś, bardzo do mnie przemawia, ale chyba będzie za dużo kombinowania ze ścianą. Tak jak się obawiałem, taki układ ścian i okna mocno ogranicza aranżację pokoju. No nic, najwidoczniej musimy zostać przy oryginalnym projekcie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.12.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Szkoda, że nie widać całego mieszkania. Czasem kruczek tkwi w szczegółach. Możliwe, że tutaj w rozkładzie ścian można coś zmienić tak, by wszystko się zmieściło. Ukośna ściana z pewnością utrudnia planowanie, ale może stać się także atutem wnętrza, pod warunkiem, że przestaniemy myśleć schematycznie. Niestety nietypowe rozwiązania najczęściej wiążą się z kosztami, bo np. wszystkie meble trzeba robić na zamówienie. Jeśli temat jest jeszcze aktualny to proszę wrzucić plan całego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts