Sylwester Rolnik 11.12.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Witam Przepraszam za zakładanie nowego tematu , ale nie wiem gdzie się podpiąć .I proszę o poradę . Sprzedaje dwie działki A i B działki są jedna obok drugiej przylegają do siebie , Działkę A sprzedałem Panu Z, a działka B była w trakcie podziału i cześć działki miałem sprzedać panu Z na powiększenie działki A ponieważ po podziale będzie mniejsza od 0,30a. A działkę B o powierzchni ok 1 HA Panu Y . Nie miałem umowy pisemnej z Panem Z i Y działka 0,20a znajduje sie miedzy działkami A i B nie ma dojazdu bo dojazd miał być przez działkę A Pana Z .Pan Z się wycofuje i mówi że nie kupi teraz działki 0,20a .Co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.12.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Zlecić połączenie podzielonych działek. Może to wymagać decyzji o połączeniu działek, nowy numer będzie pierwszy wolny w tym obrębie (wyższy, nie łamany). Zapewne podział był na powiększenie działki przyległej. Powód połączenia: brak celowości podziału wobec rezygnacji nabywcy z działki sąsiedniej. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwester Rolnik 11.12.2018 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Podział był na powiększenie działki A, Pana Z , ale nie miałem żadnej umowy pisemnej , jedynie ustna i po podziale ten pan się wycofał z kupna , Geodeta zapłacony działka podzielona a ja zostałem na lodzie . Czy mogę coś w tym przypadku zrobić ? Zadać zwrotu kosztów geodety itp ? ''Powód połączenia: brak celowości podziału wobec rezygnacji nabywcy z działki sąsiedniej.'' -Krótko mówiąc podział będzie anulowany jeżeli nie dojdzie to sprzedaży ? tak? dobrze zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.12.2018 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Nie, podziału nie mozna anulować. Przy czym nie wiemy co było napisane w decyzji podziałowej - o ile to było w trybie UoGN (z decyzją). Może było w trybie KC (bez decyzji)? W zasadzie wsio rawno. To będzie nowa czynnośc, nowe zgłoszenie geodety, inny asortyment prac, trzeba złozyc nowy operat. Jedyne co możesz zrobić, to wybulić nową kasę na geodetę, na czynność na księdze wieczystej itd. Gdybyś miał umowę pisemną z kandydatem na nabywcę to miałbyś z kogo ściągnąć, a tak kicha. Ale w zasadzie to po co ci cokolwiek zmieniać? Masz dwie działki, tej małej nie sprzedasz nigdy samodzielnie. Moze kiedyś wydzielisz kawałk gruntu przyległego do niej i ktoś kupi nieruchomośc złozoną z dwóch działek przyległych? Niby, czy to zrobisz teraz czy w przyszłosci to jeden czort. Aczkolwiek przepisy mogą sie zmienić Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 12.12.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Ja to rozumiem tak że dzialka nowopostała leży miedzy A i B i nie ma szansy dojazdu do niej z żadnej innej. Więc tak naprawde to zmarnowana ziemia bo kupić ją może tylko wlasciciel A lub B którzy tego raczej nie zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwester Rolnik 12.12.2018 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Dokładnie tak . Działka leży miedzy działka A i B , działkę B kupi Pan Y , a ta działka pomiędzy miała być dołączona do działki Pana Z czyli działki A Działkę podzieliłem ,za geodetę wybuliłem i zostałem z działka 0,20a bez dojazdu która miał kupić pan Z ale zrezygnował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwester Rolnik 12.12.2018 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Krótko mówiąc w..uchałem się Sam bez mydła , jestem kilka klocków w plecy i nic z tym nie zrobię ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.12.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Przecież ziemi nikt ci nie wyniósł w workach, arów w sumie jest tyle co było, tyle że masz dwa spłachetki gruntu, każdy o innym numerze. Miałeś zachciankę podzielić, to ci geodeta podzielił, ewidencja gruntów zarejestrowała ten fakt, pewnie nawet jest nowy zapis w KW. Jeśli jeszcze nie ma, to niebawem będzie. Troche kosztowna nauka, że umowy zawiera się na piśmie. Pieniądze rzecz nabyta, olać to. Ewentualnie wrzuć mapę z działkami po podziale i drogami wokół, może ktoś cos wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts