Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przelewająca się woda

toomyko

Recommended Posts

Dzień dobry,

borykam się od kilku dni z dziwnym problemem, mianowicie w jednym z kaloryferów przelewa się woda. Dokładniej nie w samym kaloryferze, a przez zawór termostatyczny.

https://drive.google.com/file/d/1uydilSOMUgYMVSnx6yv_alUoAM6yUWL_/view?usp=sharing

Problem nie jest permanentny, w ciągu dnia potrafi być cisza. Wieczorem zaczyna się koncert, aczkolwiek jak odkręci się zawór chwilowo jest spokój.

Próbowałem odpowietrzać kilka razy, ale to nic nie daje. Zawór jest uszkodzony?

Z góry dziękuję za pomoc

Miałem coś takiego u siebie.

Spółka wodna, niski poziom wód gruntowych w upalne lato i ujęcie które powoduje wodę gazowaną w kranie.

Jeśli otwiera i zamyka to uszkodzony nie jest. Zasłyszany efekt przypomina przelewanie ale równie podobnie brzmią malutkie bąbelki powietrza przepływające z szybkością przez wąskie gardło zaworu i jego zakamarki.

Woda z czymś takim musi odstać swoje i po paru latach odpowietrzania problem znika.

Poza tym to stary żeliwny grzejnik więc odpowietrznik znajduje się na rurce pionu ale zakamarki wewnętrzne grzejnika są pełne powietrza. Spróbuj odkręcić zawór na max na powiedzmy pół godziny. Ciśnienie powinno przepchać choć część tego syfu który wróci moze do odpowietrznika.

Edytowane przez Mareks77

Może dodać inhibitor moze w instalacji dochodzi do korozji elektrochemicznej

Czy w instalacji masz grzejniki aliminiowe i miedziane rury ( chociaż kawałki rur).

A moze to szum związany zae zbyt wysokim cienieniem na zaworze termostatycznym.

Obniż bieg na pompce obiegowej

Edytowane przez fachman19

• 3 weeks później...

Zupełnie się na tym nie znam. To ogrzewanie miejskie w mieszkaniu dwupoziomowym . Na dole mam grzejniki z odpowietrznikami, na górze starego typu. Problem jest tylko przy tym jednym grzejniku. Czy możliwe, że uszkodziłem zawór kręcąc kryzą?

Jak odkręce zawór na 4 znika hałas, ale za to jest upał w pokoju. Więc totalna lipa, i tak i tak spać się nie da....