Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przez 10 lat mieszkania w moim mieszkaniu miałem spokój, aż do dziś (no może aż do sprzed 3 tygodni wstecz bo do dziś szukam rozwiązania problemu i nie umię sobie z tym poradzić)

O co chodzi. Mam nadzieję, że nie jest to zbieg okoliczności tylko fachowiec coś sknocił i teraz mi tak śmierdzi.

Moja historia:

Mam WC ze stelażem, a jak wiadomo wszystko co jest za "guzikiem" jest wbudowane w ścianę obmurowane kafelkami (dostęp wiadomo jaki jest). Po 10 latach eksploatacji miałem małą awarię tj. jak napełnił mi się się zbiornik z wodą to ulatywała ona do toalety co powodowało duże straty. Umówiłem się z fachowcem na naprawę (początkowo przez tel oznajmił, że jest to jakaś uszczelka) Mówię OK proszę przyjedź i napraw. Przyjechał odkręcił "guzik" i dostał się do wnętrzności stelaża. Wyciągnął wszystko (tak, tak zmieścił tam rękę wszystko wyciągnął i zrobił analizę co jest nie tak już na zewnątrz) Pokazywał mi, że coś tam skrobie (uskrobał chyba 0,3cm jakiegoś elementu) po czym włożył to spowrotem i było OK. Woda już nie cieknie.

Po kilku dniach (nie pamiętam naprawdę czy od razu tak było) zaczęło mi śmierdzieć w łazience kanalizacją - bardzo nieprzyjemny zapach który przedostaje się również na pozostałą część mieszkania. Nie pomyślałem sobie w ogóle, że może to być wina instalatora który naprawiał WC. Sprawdziłem i wyczyściłem syfon od pralki, wąchałem odpływy z umywalki i wanny (i stamtąd nie wydobywał się smród) - rozłożyłem już ręce ponieważ śmierdzi a nie wiadomo skąd. Dziś rozkręciłem guzik od WC bo wpadłem na pomysł, żeby tam powąchać. I co się okazało ? Smród idzie z tej części. I teraz pytanie. Co instalator mógł uszkodzić lub coś źle zamontować grzebiąc we wnętrznościach tam gdzie jest spłuczka ? Pytałem go się, ale on mi odpowiada, że z kanalizacją on nic nie robił. Być może to prawda (nie znam się), ale po jego wizycie nagle zaczęło "jechać" z kanalizy.

Pomóżcie bo chce mieć w końcu nieśmierdzące mieszkanie :(

Darek

Edytowane przez darek1982
https://forum.murator.pl/topic/243669-%C5%9Bmierdzi-kanalizacj%C4%85-w-%C5%82azience-pomocy/

Przed demontażem sprawdź czy muszla ma luz, da się poruszyć, czyli raczej pierwsza uszczelka. Jeśli przez zabudowe gdzieś bokiem przechodzi też pion do wentylacji kanalizacji (fi100) a muszla nie ma luzu( nie da sie poruszyć) , to wcześniej zdejmij przycisk do spuszczania wody i lusterkiem obejrzyj rurę czy nie jest "przypadkiem " uszkodzona.
https://forum.murator.pl/topic/243669-%C5%9Bmierdzi-kanalizacj%C4%85-w-%C5%82azience-pomocy/#findComment-7618716

Mam nadzieję, że nie jest to zbieg okoliczności tylko fachowiec coś sknocił i teraz mi tak śmierdzi.

po jego wizycie nagle zaczęło "jechać" z kanalizy.

Niestety to czysty zbieg okoliczności bo spłuczka nie ma kompletnie nic do kanalizy. Nie ma najmniejszych szans w zabudowanym stelażu od wnętrza spłuczki cokolwiek zrobić dobrze czy żle z odpływem do kanalizy.

Pomóżcie bo chce mieć w końcu nieśmierdzące mieszkanie :( Darek

Twoim problemem jest stara i nieszczelna uszczelka muszli na odpływie. Trzeba ściągnąć muszlę, wcześniej zakręć wodę do spłuczki i spłucz i wybierz małym kubkiem wodę z muszli, następnie wymień uszczelkę odpływu , tą ze spłuczki najlepiej też od razu przy okazji wymienić. uszczelki w miejscu montażu w rurze przesmaruj silikonem.I po smrodzie.

pozdrawiam Tomraider.

https://forum.murator.pl/topic/243669-%C5%9Bmierdzi-kanalizacj%C4%85-w-%C5%82azience-pomocy/#findComment-7618734

• 2 years później...
Udało się ? mam tez taki problem....

Śmierdzi nie wiadomo skąd, wszystko nowe woda w syfonach jest.

Niestety kolego tutaj autor znalazł miejsce i stad porady - jeśli u Ciebie tylko śmierdzi, a nie jesteś w stanie zlokalizować miejsca rada może okazać się nietrafiona - musisz zlokalizować przynajmniej okolice skąd śmierdzi.

https://forum.murator.pl/topic/243669-%C5%9Bmierdzi-kanalizacj%C4%85-w-%C5%82azience-pomocy/#findComment-7899053