radek9610 13.12.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Witam . Na wiosnę startuje z budową domu parterowego bez poddasza o wymiarach 13x10 . W projekcie mam ławę fundamentowa 30x60 i ścianę z bloczka . Moje pytanie jest takie , czy mógłbym zastąpić taki fundament robiąc wykop szerokości 40cm i głęboki na 120cm ,kładąc belkę zbrojeniową na dnie wykopu i zalewając betonem równo z gruntem a następnie podmórować bloczkiem 4-5 warstw do poziomu 0 ? To ułatwiło by wszelkie prace bo wystarczy zrobić wykop włożyć zbrojenie i zalać . A tak to muszę robić szeroki wykop ,ławę ,pormurować 10 warst i zasypać .. Każdy mi mówi ze kiedyś piętrówki stawiano na takich ,,prostych" fundamentach i stoją nieruszane do dziś . Dodam ze grunt mam spoisty,twardy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 13.12.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 ^^Zapytaj się swojego konstruktora, forum nie jest od tego żeby robić obliczenia czy sie da, konstruktor ma wszystkie obciążenia przeliczy nośność fundamentu na 40 cm i Ci powie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2018 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Jak masz 60cm szerokości ławy, to tego się trzymaj. Chyba, że konstruktor przeliczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 06.01.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts