Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja do mieszkania 74 m2

Recommended Posts

obudowa jest z nierdzewki, na surowo, szczotkowana stal, widać wszystkie paluchy odbite na obudowie dlatego w zestawie dodane są 2 pary białych rękawiczek, inna sprawa że paluchy schodzą łatwo pod ściereczką, waży około 40 kg, panel dotykowy bardzo prosty w obsłudze, obudowa jednostronnie otwierana,

to jest też przeciwprądowy, różnica polega na materiale z którego jest zrobiony,

to nie jest folia, aluminium czy papier, to jest rodzaj membrany przez którą przenika woda, to jest potocznie nazywany wymiennik entalpiczny tyle że nie z papieru a dużo cwańszy z jakiegoś plastiku, pierwszy raz taki widziałem

ciekawostka, na alegro można taki ustrzelić ale cena jest zaporowa

John, nie do Ciebie było o kopaniu, tu jest inny koń,

więc to nie są teorie tylko teoria, w którymś rozporządzeniu to czytałem ze trzy lata temu, a może to nie było rozporządzenie, szkoda że nie zapisałem ścieżki i nie chce mi się szukać , tym bardziej że ma to sens, stąd pamiętam

w przypadku rozszczelnienia instalacji gdy gaz zaczyna wydobywać się do pomieszczenia jest go za dużo, pal sześć gdy wm wszystko wyciągnie i do tego nic nie wybuchnie, ale gdy wm jest akurat na stendbaju albo wyłączona to nadmiar mieszanki gazowo powietrznej zaczyna się rurami rozchodzić po domu i tak się może skończyć gdy wentylujesz kotłownię tym samym systemem

gdy masz odrębny kanał to nadmiar uchodzi od razu na zewnątrz omijając dom i dlatego kotłowni nie można łączyć z wentylacją domu, nie chciałbym mieć takiej wentylacji i nikomu takiej bym nie zrobił

inna rzecz że można to olać i w kotłowni rzucić czujnik metanu na baterie, zwącha coś to narobi jazgotu i życie albo i mienie da się uratować, chyba że nikogo nie ma

piece mają masę czujników ale wystarczy że będzie wyłączony albo co innego, określenie co innego to już moja teoria

definicja kotłowni w przypadku takiej łazienki jest spełniona więc można postawić pytanie czy taka łazienka to łazienka czy też już kotłownia

Edytowane przez kangaxx

A co powiesz tym, który mają w domach kuchenki na gaz, a do tego rura z gazem leci przez kilka pomieszczeń w domu.

Mieszkają w kotłowni??

Prawdopodobieństwo rozszczelnienia rury, kuchenki czy piecyka takie samo.

definicja kotłowni w przypadku takiej łazienki jest spełniona więc można postawić pytanie czy taka łazienka to łazienka czy też już kotłownia

Tworzysz teorie wyssane z palca.

Tutaj zagląda masę ludzi, nie mających o takich rzeczach pojęcia i chłonie te bzdury jak gąbka wodę.

Poniżej lektura.

https://www.piib.org.pl/images/stories/akty_prawne/dz_u_02_75_690/Budynki-warunki-techniczne-usytuowanie_310118.pdf:

Do nauki!

• Like 1

no dobra, nie będę kopał się z koniem

Tak właśnie wygląda merytoryczna dyskusja na argumenty z ELITĄ FORUM.

(...)w którymś rozporządzeniu to czytałem ze trzy lata temu, a może to nie było rozporządzenie, szkoda że nie zapisałem ścieżki i nie chce mi się szukać(...)

Bez komentarza.

A co powiesz tym, który mają w domach kuchenki na gaz, a do tego rura z gazem leci przez kilka pomieszczeń w domu.

Mieszkają w kotłowni??

Prawdopodobieństwo rozszczelnienia rury, kuchenki czy piecyka takie samo.

Tworzysz teorie wyssane z palca.

Tutaj zagląda masę ludzi, nie mających o takich rzeczach pojęcia i chłonie te bzdury jak gąbka wodę.

Poniżej lektura.

https://www.piib.org.pl/images/stories/akty_prawne/dz_u_02_75_690/Budynki-warunki-techniczne-usytuowanie_310118.pdf:

Do nauki!

wklej tu jakiś cytat z tego linku, który odnosi się do tego co napisałem i celuj lepiej niż z tym wcześniej o dopuszczalności kotłów c w pomieszczeniach mieszkalnych bo on opisuje montaż kotła a ja pisałem o wentylacji pomieszczenia z takim kotłem,

ludzie ciekawi to czytają i chłoną a ja mówię im to samo co napisałem, czytaj ze zrozumieniem najpierw a dopiero gdy zrozumiesz o czym piszę może sam bzdury pisać przestaniesz

zarówno dyskusja o łazience z kotłem, salonie z kominkiem czy kuchni albo o kanałach którymi gaz może się pchać do domu to nie moje bzdury, tylko tematy poruszane w co najmniej dwóch pracach doktorskich

zacytuje Ciebie

do nauki!

... do tego rura z gazem leci przez kilka pomieszczeń w domu.

jak powinna wyglądać ta rura opisuje rozporządzenie i nijak to się ma do pieca bo rura to nie piec, nie wiesz to do nauki!

tylko sięgnij po publikacje naukowe a nie tylko rozporządzenia,

Edytowane przez kangaxx

zarówno dyskusja o łazience z kotłem, salonie z kominkiem czy kuchni albo o kanałach którymi gaz może się pchać do domu to nie moje bzdury, tylko tematy poruszane w co najmniej dwóch pracach doktorskich

(...)

tylko sięgnij po publikacje naukowe a nie tylko rozporządzenia,

Chcesz mi powiedzieć, że ogólnie przyjęte normy europejskie, są mniej ważne niż "co najmniej dwie prace doktorskie"?

No nie mogę... potrafisz poprawić człowiekowi humor.

Może zaproponuj w urzędzie, by to Uczelnie zaczęły wydawać pozwolenia na budowę.

Nastanie nowa jakość w budownictwie.

jeżeli piec gazowy ma być w łazience to masz tam kotłownię wg przepisów, zatem nie możesz tam umieścić ani nawiewu ani wyciągu, tam musi być wentylacja całkowicie niezależna od tej domowej, ale centrale możesz tam gdzieś wcisnąć bo jest to urządzenie z założenia szczelne

jest to podyktowane względami bezpieczeństwa

ale to Twoje mieszkanie więc możesz tam robić co chcesz po odbiorze, mówię po bo z tak zrobioną wentylacją jak tu miałeś narysowane żaden kominiarz nie podbije i nie ma znaczenia że piec jest super bezpieczny prosto z NASA

jeżeli chcesz zamontować sobie mieszającą wentylację to nawiewy daj jak najdalej od drzwi a nie na środku pomieszczenia, wyciągi już możesz dość dowolnie, wyrzutnię w kanał wentylacyjny spoko, czerpnię zrób w ścianie, bo może zajść konieczność jej przeczyszczenia jak pyłków nałapie na gęstej siatce,

jeżeli zrobisz wyporową to będziesz miał większą wydajność niż mieszającej ale cały czas kotłownia z tego wyłączona,

mieszkanko małe więc zamiast tessli przypatrz się izzifastowi, to nowość jest, dostaniesz go razem z mocowaniem i co jest w takich sytuacjach najfajniejsze możesz go zamocować na ścianie, na suficie, w pionie, poziomie, na boku, nawet do góry kołami, nie trzeba z niego ciągnąć skroplin bo wymiennik ma z membrany więc odzyskuje wilgoć, nie przesuszysz sobie powietrz wentylując więcej niż potrzeba, no i innych bajerów też ma trochę

Ten wpis zawiera wprowadzające w błąd informacje. Proszę go nie czytać.

Ja mam wentylację mechaniczną w mieszkaniu w bloku. Rekuperator w przedpokoju. Czerpnia od północny przez łazienkę. Wyrzutnia po dawnym kanale wentylacji grawitacyjnej z łazienki. W łazience piec z zamkniętą komorą spalania. Musiałem walczyć najpierw z Zarządem Wspólnoty a potem musiałem pouczyć kominiarzy co mówią przepisy, bo oni tego nie rozumieją co i dlaczego tam jest tak napisane. Jedynie powtarzają hasła sprzed 50 lat. Przeszedłem całą batalię z piecem z zamkniętą komorą, brakiem WG w łazience gdzie jest ten piec, okapem znad kuchni gazowej, wyciągiem z pomieszczenia z kuchenką gazową, wykonaniem otworu w ścianie zewnętrznej, skorzystaniem z kanałów grawitacyjnych pod WM. Chociaż kominiarz nie ma w ogóle uprawnień do kontrolowania wentylacji mechanicznej według przepisów, ale to jest jedna z "korporacji" w Polsce które są ponad prawem. Więc dla świętego spokoju załatwiłem pieczątkę od kominiarza dla Zarządu Wspólnoty chociaż to żądanie pieczątki od osoby nieuprawnionej (jak kominiarz) jest całkowicie bez sensu. Ale takie są realia. Cały czas trzeba walczyć z mitami i niedouczonymi dyletantami. Są oni wszędzie w korporacjach, urzędach i na budowach. Najlepsze jak przyszedł kominiarz i przystawiał anemostat do kratki wyciągowej WM: "Ale u pana jest ciąg!". A ja mówię, że mogę zrobić większy tylko przestawię rekuperator na "trójkę". Warto zwrócić uwagę, że najnowsza wersja przepisów od 2018 roku zastępuje w wielu miejscach wpisy typu "wentylacji grawitacyjnej" słowem "wentylacji". I tak jest to wyjaśnione na stronie Ministerstwa, że chodzi o jakąkolwiek wentylację: grawitacyjną, mechaniczną lub hybrydową, aby nie ograniczać rozwiązań tylko do archaicznej wentylacji grawitacyjnej.

Edytowane przez Lew2

Mam do Ciebie kilka pytań:

Jak ukryłeś rury w bloku? Jaką masz zamontowaną centralę. Jak masz rozwiązany wyciąg znad okapu kuchennego, czy jest osobno wyprowadzony w komin czy wpięty w rekuperator?

1. Rekuperator jest w przedpokoju. Rury idą pod sufitem w przedpokoju. Z przedpokoju przebiłem dziury do dwóch pokoi i kuchni, łazienki i WC. Przez kuchnię pod sufitem idzie rura do salonu. Wszystko obudowane jest płytami z rigipsu i pomalowane tak jak ściana. W przedpokoju to wygląda jakby to były pawlacze.

2. Rekuperator Brink Renovent HR Small (wydajność do 180 m³/h) - specjalna wersja do mieszkań.

3. Wyciąg z okapu idzie dawnym, osobnym (tylko do tego celu użytym) kanałem wentylacyjnym. Nie jest wpięty do rekuperatora.

Jak masz więcej pytań, to pytaj, chętnie odpowiem.

Daj mail na priv, to Ci wyślę zdjęcia.

Lew2

1. Jak jest z hałasem w mieszkaniu?? Bardzo słychać??

2. Co słychać- reku czy powietrze w kanałach?? Jak i gdzie masz zamontowany reku?? Wygłuszałeś jakoś dodatkowo??

3. Jak zorganizowałeś dostęp serwisowy??

4. Jak ci się sprawdza reku, jesteś zadowolony??

5. Co byś zmienił / o czym zapomniałeś na etapie realizacji a chciałbyś zrobić??

Ja niedługo zaczynam remont kapitalny mieszkania 96m2 (kamienica). Planuję reku w przedpokoju, w łazience kocioł kondensacyjny. Wyrzutnia ma być wpięta w komin, czerpnia (rura spiro w podłodze,między belkami) przez ścianę północną. Mam bardzo dobrą cenę na Zehnder ComfoAir 200 i taki planuję kupić. Jakieś rady byś udzielił z własnych doświadczeń??

Edytowane przez kale84

Rekuperator Brink Renovent HR Small. Specjalna wersja do apartamentów do 180 m³/h. Bardzo ciche i oszczędne silniki prądu stałego. Trzyma parametry (ilość m³/h jest stała wg ustawień niezależnie od oporów w instalacji jak np. przymykam/otwieram anemostaty). Brak grzałki. Jeśli powietrze wyrzucane nie jest w staniu ogrzać powietrza nawiewanego przy temperaturze ujemnej, to silniki zwalniają aż czasem do zatrzymania, aby nie zamrozić wymiennika. Jak się poprawi temperatura to ruszają powolutku, pilnując aby nie dopuścić do zamrożenia. Kratki (anemostaty) nawiewne mam boczne w ścianach z regulowaną ilością powietrza i kierunkiem nawiewu (góra/dół lewo/prawo).

1. Jak jest z hałasem w mieszkaniu?? Bardzo słychać??

Słychać tylko na najwyższym biegu. Szum powietrza w kanałach. Na niższych biegach prawie nie słychać.

2. Co słychać- reku czy powietrze w kanałach?? Jak i gdzie masz zamontowany reku?? Wygłuszałeś jakoś dodatkowo??

Ja mam sztywne rury metalowe (tzw. spiro, chyba ocynkowane, ale nie pamiętam) + dodatkowo tłumiki. Te tłumiki widać w przedpokoju (takie zgrubienia na rurach). Ten do sypialni ma chyba z 1,5 metra długości. Rekuperatora nie słychać. Druga technologia, którą mi proponowano to rury flex, czyli rury elastyczne.

Rury sztywne mają tę zaletę, że można je czyścić sprężonym powietrzem pod ciśnieniem, ale nie robiłem tego jeszcze ani razu. Jak przystawisz ucho do kratki nawiewnej to słuchać lekki szum powietrza. Ale z pozycji osoby stojącej na podłodze to słychać szum gdzieś powyżej 120 m³/h.

3. Jak zorganizowałeś dostęp serwisowy??

W zabudowie w przedpokoju jest dziura, żeby się dostać do rekuperatora. Wyciągam płaszcze z szafy i mogę wymontować cały rekuperator.

4. Jak ci się sprawdza reku, jesteś zadowolony??

Pracuje prawie 11 lat. Uruchomiony w maju 2008 roku. Na razie bez zarzutu. Poza wymienionymi uciążliwościami.

5. Co byś zmienił / o czym zapomniałeś na etapie realizacji a chciałbyś zrobić??

To co najbardziej dokuczało mi to brak Bypassu. Ta wersja nie ma też kasety letniej.

Po zamontowaniu klimatyzatora problem częściowo się rozwiązał. Wiem, od instalatorów, że te następne modele (chyba Excellent) mają jakiś problem z przeciekaniem.

Ale ja mam HR, więc on nie ma takich problemów. Gdybym teraz kupował, to koniecznie znalazłbym model z bypassem automatycznym.

Ja niedługo zaczynam remont kapitalny mieszkania 96m2 (kamienica). Planuję reku w przedpokoju, w łazience kocioł kondensacyjny. Wyrzutnia ma być wpięta w komin, czerpnia (rura spiro w podłodze,między belkami) przez ścianę północną. Mam bardzo dobrą cenę na Zehnder ComfoAir 200 i taki planuję kupić. Jakieś rady byś udzielił z własnych doświadczeń??

Poza tym, należy jednak poprowadzić nawiew do narożnika, ale żona nie zgodziła się aby ciągnąć rurę przez salon, więc nawiewa trochą z boku. Nawiew powinien być na przekątnej prostopadłościanu od wywiewu z pomieszczenia, którym najczęściej jest szczelina pod drzwiami. W ten sposób cały pokój jest wentylowany. W ogóle ciepłe powietrze (cieplejsze od tego w mieszkaniu) powinno być nawiewane od dołu. A tak to świeże powietrze zatrzymuje się pod sufitem. W lecie najświeższe powietrze jest pod sufitem. A przy bypasie można by przewietrzyć mieszkanie nocą - jak na polu jest chłodniej. Jesień, zima, wiosna - nie otwieramy okien bo wentylacja jest wystarczająca. Tylko w lecie mamy problem. Zamontowany klimatyzator schładza świeże powietrze pod sufitem i opada ono na cały pokój. Poza tym klimatyzator sam ma wentylatory nawiewne wymuszające przemieszanie tego zastanego pod sufitem powietrza. Jak na polu jest chłodniej niż w mieszkaniu to mieszkanie jest bardzo dobrze wentylowane.

Jak jest na polu gdzieś poniżej -15 °C to rekuperator się zatrzymuje. Jest to mały problem (w porównaniu z brakiem bypassu), bo jest tylko kilka dni w roku. A i tak przy wielkich mrozach chodzi na najniższym biegu.

Edytowane przez Lew2

nie trzeba z niego ciągnąć skroplin bo wymiennik ma z membrany więc odzyskuje wilgoć,

od kiedy to wymiennik przeciwprądowy entalpiczny "pożera" całą wilgoć, że nie trzeba odprowadzenia skroplin?? Na forum w paru tematach można się doczytać, że nie jest to prawda. I chyba nie ma tu znaczenia czy wymiennik z membrany czy z papieru.

Witam.

Zastanawiam się nad zamontowaniem wentylacji mechanicznej w mieszkaniu, które dopiero się buduje. Mieszkanie zostanie wybudowane w systemie szeregowym - moje będzie znajdowało się na parterze. W całym lokalu zamontowane będzie ogrzewanie podłogowe, piec gazowy kondensacyjny umieszczony będzie w łazience. Po rozmowie z deweloperem wiem, że kanały wentylacyjne będą musiały być schowane pod podwieszanym sufitem. Centralę myślałem umieścić w łazience, która znajduje się na ścianie północnej budynku - miejsce na czerpnię. Wyrzutnię mógłbym poprowadzić do komina znajdującego się w łazience. Jak myślicie, czy takie rozwiązanie jest sensowne? W internecie nie ma zbyt dużo informacji odnośnie rekuperacji w mieszkaniach - dominują projekty w domach jednorodzinnych. Załączam plan mieszkania. Dziękuję za pomoc.

Witam,

W celu doboru oraz wyceny odpowiedniego rekuperatora zachęcam Pana do konsultacji z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Instalator pomoże w doborze odpowiedniego rekuperatora wraz z montażem całej instalacji wentylacji mechanicznej. Wyszukiwarka instalatorów znajduje się na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 777 008. W swojej ofercie oprócz sprawdzonych rekuperatorów posiadamy również kanały płaskie o grubości jedynie 50mm pozwalające na prosty montaż bez taśmy uszczelniającej. Połączenie gwarantuje wysoką szczelność. Wnętrze przewodu posiada antystatyczną oraz antybakteryjną powłokę.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus