Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka - prysznic + wanna bez wanny

mejdej

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

ostatnio uknuła mi się taka wizja w głowie i chciałbym dopytać bardziej obeznanych czy jest to realne do wykonania. Mam w bloku nie za dużą łazienkę, w której jest obecnie wanna narożna i chciałbym to zmodernizować. Mianowice wizja moja jest taka:

Chciałbym wywalić wannę, wstawić na całą szerokość łazienki szklaną ściankę za którą będzie prysznic (bez żadnego brodzika). Tylko właśnie... ale chciałbym żeby drzwi do tego prysznica (przesuwne lub w sumie jakiekolwiek) były nie od samej ziemi tylko od takiej wysokości jak wanna. Poniżej za to jedna szyba, która wraz z trzema pozostałymi ścianami robiłaby za wannę. Podejrzewam że problem może być jeden (pomijam wygodę siedzenia na podłodze bez wanny itd)... czy da się zamocować szybę tak porządnie do ścian i podłogi by było to szczelne gdy naleje się wody? Choć tak sobie myślę, że skoro są tak duże akwaria to pewnie musi się dać... tylko jak?

Ktoś podsunie jakieś sugestię albo obali pomysł, bo np. się nie da?

Pozdrawiam i liczę na wsparcie :)

Chyba se jaja robisz :D

Osobiście w bloku bym sobie nawet prysznica bez brodzika nie zrobił, z obawy na możliwość przecieków - taki budynek "chodzi" i zawsze mogą się pojawić mikropęknięcia. Druga sprawa to jakość wykonanej roboty. Ale to moje widzi mi się, są tacy co robią syfony listwowe i źle na tym nie wychodzą.

Chyba Cię dobrze zrozumiałem, a jeżeli tak to Twój pomysł to jakaś abstrakcja.

Dlaczego nie wstawisz wanny i do niej nie dokupisz szyby która by była parawanem żeby nie chlapało po łazience? To najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.

""

On chce akwarium w łazience. Tylko w filmie mydliny lub szampan na młodej lasce wyglądaja pięknie, w realu szkło po mydlinach będzie zasyfione, jeśli jeszcze woda twarda to będzie paskudnie wyglądać. I więcej szyby do czyszczenia. Akwaria takiej wielkości muszą mieć kątowniki metalowe na narożnikach.

Ciężar wody też będzie konkretny , na przykład 0,7m x 1,5m x 0,5m = 0,525 m3 + 80kg ciała => 600kg . Nawet jak na blok to nie jest mało.

Chyba se jaja robisz :D

Osobiście w bloku bym sobie nawet prysznica bez brodzika nie zrobił, z obawy na możliwość przecieków - taki budynek "chodzi" i zawsze mogą się pojawić mikropęknięcia. Druga sprawa to jakość wykonanej roboty. Ale to moje widzi mi się, są tacy co robią syfony listwowe i źle na tym nie wychodzą.

Chyba Cię dobrze zrozumiałem, a jeżeli tak to Twój pomysł to jakaś abstrakcja.

Dlaczego nie wstawisz wanny i do niej nie dokupisz szyby która by była parawanem żeby nie chlapało po łazience? To najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.

""

Odpływ liniowy to nie problem w bloku jedyne miejsce gdzie powierzchnia pracuje @ to styk podłogi i ściany ale i tak tam idą obowiązkowo specjalne taśmy gumowe wklejane na hydroizolacjie.