Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaprojektować mieszkanie

Olka2003

Recommended Posts

Olka 2003 może napisz ile osób będzie mieszkało, łatwiej doradzić.Mam nadzieję,że masz piwnicę.

Z porad tak na szybko to:

- na pewno zabudowa pod wymiar pod sam sufit we wszystkich pomieszczeniach

-rezygnując z wanny na rzecz kabiny zyskasz miejsce w łazience,

- stelaż pod wc, a nad nim zamykana szafka.Szafka nad pralką (chyba, że dasz nad nią suszarkę elektryczną).

- pawlacz nad drzwiami wejściowymi w przedpokoju.

-Łóżko z pojemnikiem na pościel w sypialni zamiast samego łóżka tylko z materacem.

-W aneksie kuchennym piekarnik pod płytą indukcyjną zamiast piekarnika w słupku.

Nic więcej nie piszesz o swoich potrzebach i planach w przyszłości ( np. dziecko). W ciemno można Ci doradzić to: możesz połączyć dwa pokoje w jeden.Nie znając funkcji pokojów-np. jeden to sypialnia, drugi gabinet ciężko coś konstruktywnie doradzać/ odradzać.

Edytowane przez Sylw.

To mieszkanie jest dla mnie i dla córki. Ja chcę w domu pracować . Ale generalnie chciałabym jakoś przestawić ściany i przeprojektować to zaproponował deweloper, bo nie ma miejsca na szafę w przedpokoju, nie lubię, gdy rzeczy leżą na wierzchy, także może udałoby się wygospodarować z przestrzeni jakieś pomieszczenie na garderobę :-)

Zmieniłam usytuowanie wejścia do najmniejszego pokoju, robiąc miejsce na dwie szafy- na czerwono.Drzwi do najmniejszego pokoju od strony sypialni zlicowalabym ze ścianą by nie były widoczne od strony salonu.

Czerwone- to szafy, w małym pokoju szafa z biurkiem do pracy (wewnątrz szafy),w szafie miejsce na garderobę, a pomarańczowe to łóżko.Nie zachowałam proporcji.Przesunęłam ścianę salonu, by salon był szerszy.Lub szerokość najmniejszego pokoju zostawić bez zmian, dać szafę PAX IKEA, obok biurko do pracy.

PROpozycja.jpg

Edytowane przez Sylw.

Proponuję następująco:

c6a3b440571a47d9gen.jpg

Szafa, za drzwiami na prawo od wejścia (dla osoby wchodzącej do mieszkania) oraz druga, po lewej, wyodrębniona kosztem kuchni.

Na wprost drzwi wejściowych lustro do ziemi a obok komoda na buty, szaliki.

Łazienka nieco zmniejszona. Dla dwóch osób spokojnie starczy płytsza pralka. Obok pralki sedes i wszystko zabudowane szafami.

Na wprost drzwi do łazienki umywalka na dużej, powieszanej szafce (80 cm) i obok, przy pionie wod-kan płytszy słupek.

Zamiast wanny prysznic wnękowy.

W miejsce przesuniętej ściany łazienkowej płytka, ale wysoka do sufitu szafa na odkurzacz, wiadro, mopa, ręczniki

Najbardziej oddalony pokój dla dziecka.

Sypialnia oddzielona od salonu szklanymi, matowymi, suwanymi drzwiami chowanymi w kasecie.

Wynika to z faktu, że to mieszkanie jest ciemne (stosunkowo małe okna) i chciałam aby salon łapał światło z dodatkowego okna.

Łózko pośrodku, dostępne z dwóch stron: od części garderobianej, z szafą i biurowej.

Pod oknem w sypialni biurko, po przeciwnej stronie regał na dokumenty. Między biurkiem a łóżkiem regał lub komoda pełniąca rolę szafki nocnej.

Kuchnia zwężona ale można zabudowę nieco przedłużyć w głąb pokoju przy ścianie gdzie jest płyta do gotowania.