Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykonania instalacji c.o

interiakrzysiek3

Recommended Posts

Witam może jest ktoś na forum kto posiada podobny dom do mojego i niedawno wykonywał instalacje ogrzewania i pamięta w jakiej kwocie się zamknął. dom parter+poddasze razem ok 150-160m2 dół podłogówka górą grzejniki. Hydraulik wycenił mi koszt prac wraz z materiałami na kwotę około 26 tyś cena oczywiście nie obejmuje tylko pieca c.o reszta czyli pex grzejniki wszystkie rurki styropian zawarte w tej cenie to dużo czy mało?

Na FM raczej mieszanie grzejników do podłogówki jest odradzane, więc trudno kogoś znaleźć. Ale jak to dobry fachowiec, to warto zapłacić, bo taki miks to trudny do zgrania system i nie tylko kosztuje (pompy, mieszacze, sterowanie) ale też trzeba dobrze go zaprojektować, żeby nie było problemu że na dole zimno, a na dole gorąco (albo odwrotnie).

Chcesz tanio i dobrze - rób wszędzie podłogówkę. Ostatecznie grzejniki. Ale nie mieszaj.

Fachowiec twierdzi że czy zrobi wszędzie podłogówkę czy mix to cena i tak będzie podobna a nawet niższa jak się zdecyduje na grzejniki na poddaszu

To dziwne, jak dołożenie grupy mieszające i dołożenie automatyki u niego nie kosztuje (bo koszt grzejników byłby pewnie podobny, jak rur w podłodze).

jaki styropian ? jakie pex ? jakie grzejniki ?

dlaczego niższa ? dobre grzejniki też kosztują bo przecież muszą być odpowiedniej wielkości żeby trzymać odpowiednio niską temp. na nich.

u mnie 170m2 13000zł + styropian kupiony sam ( około 6 tys. eps 100 i 150 do garazżu)

rurki PURMO Objektline PE-RT Type 2 17x2 rozdzielacz purmo

w cenie rozłożenie styropianu

moim zdaniem drogo

drogo nie było 12cm na dół 10cm na górę i garaż 25m2

styropian do domu EPS100 na dole grafit 0,030 garaż EPS150 ze swispora ( kładę raz więc tu nie oszczędzałem)

projekt był wyszło po 15 cm wszędzie łazienki po 10cm przy tarasowych co 10cm ( na projekcie wychodziło nawet co 20 -30 cm w niektóych miejscach ale kazałem wszędzie co 15 łazienki co 10cm garaż co 20 czy co 25 teraz nie pamiętam