gajtas1 15.12.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Witam, mam dom parterowy z użytkowym poddaszem. Ocieplenie poddasza mam tylko do jętek w poziomie i nad jętkami mam jakieś niecały metr nie ocieplony do szczytu. Gdy spadł wieczorem śnieg przy - 1 to zauważyłem rano brak śniegu na całej powierzchni dachu ale tylko nad jętkami (tam gdzie nie ma ocieplenia). Dodam, że sufit na poddaszu mam ocieplony wełną tylko 20cm (lambda 34) z czego wełnę wkładałem tylko między krokwie (wiem powinienem drugą warstwę w poprzek) ogrzewanie mam systemem kominkowym z DGP i rury właśnie są rozprowadzane tym nie ocieplonym stryszkiem (ale są przykryte wełną) Czy ten topniejący śnieg jest spowodowany tymi rurami DGP które ogrzewają ten stryszek czy może wełną 20cm na suficie? Dodam, że pokoje na poddaszu dosyć szybko się wychładzają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.12.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Witam, mam dom parterowy z użytkowym poddaszem. Ocieplenie poddasza mam tylko do jętek w poziomie i nad jętkami mam jakieś niecały metr nie ocieplony do szczytu. Gdy spadł wieczorem śnieg przy - 1 to zauważyłem rano brak śniegu na całej powierzchni dachu ale tylko nad jętkami (tam gdzie nie ma ocieplenia). Dodam, że sufit na poddaszu mam ocieplony wełną tylko 20cm (lambda 34) z czego wełnę wkładałem tylko między krokwie (wiem powinienem drugą warstwę w poprzek) ogrzewanie mam systemem kominkowym z DGP i rury właśnie są rozprowadzane tym nie ocieplonym stryszkiem (ale są przykryte wełną) Czy ten topniejący śnieg jest spowodowany tymi rurami DGP które ogrzewają ten stryszek czy może wełną 20cm na suficie? Dodam, że pokoje na poddaszu dosyć szybko się wychładzają. Pozdrawiam Ponieważ ciepłu ucieka do góry, więc o czym pisać? Ocieplić poddasze (strop nad pokojami w ściególnosci), pewnie rury też. 20cm to mało, skoro wiesz o drugiej warstwie to ją połóż. Może o lepszej lambdzie 0,031. Ostrożnie z wyrobami marketowymi... Osobiście mam dobre doświadczenia z >> https://www.artbud.pl/userdata/gfx/31d5566153bd3120486cb1d846a8f6f5.jpg To jest przykład zastosowania wyrobu a nie reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 15.12.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Nie chwalę się ale ja wylałem 40 cm piany na poddaszu ,, w myśl zasady że czapka w zimie potrzebna , masz dojście kup wełny i ładuj nawet tańszą , najwyżej dasz więcej , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajtas1 19.12.2018 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 A czy jak będę docieplał sufit na poddaszu to też połać do szczytu mam ocieplić czy zostawić? Dziwnie to u mnie wygląda bo nawet w starych domach sąsiadów śnieg leży na całej powierzchni dachu i się nie topi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.12.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jeśli mają zimne strychy, to jakim cudem śnieg ma się topic na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 19.12.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 A czy jak będę docieplał sufit na poddaszu to też połać do szczytu mam ocieplić czy zostawić? Zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 21.12.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Witam, mam dom parterowy z użytkowym poddaszem. Ocieplenie poddasza mam tylko do jętek w poziomie i nad jętkami mam jakieś niecały metr nie ocieplony do szczytu. Gdy spadł wieczorem śnieg przy - 1 to zauważyłem rano brak śniegu na całej powierzchni dachu ale tylko nad jętkami (tam gdzie nie ma ocieplenia). Dodam, że sufit na poddaszu mam ocieplony wełną tylko 20cm (lambda 34) z czego wełnę wkładałem tylko między krokwie (wiem powinienem drugą warstwę w poprzek) ogrzewanie mam systemem kominkowym z DGP i rury właśnie są rozprowadzane tym nie ocieplonym stryszkiem (ale są przykryte wełną) Czy ten topniejący śnieg jest spowodowany tymi rurami DGP które ogrzewają ten stryszek czy może wełną 20cm na suficie? Dodam, że pokoje na poddaszu dosyć szybko się wychładzają. Pozdrawiam Wyglądą na to że izolacją poddasza jest za słaba: nad jętki pod dachem dostaję sie całkiem ciepłe powietrze (o tym mówi też 'szybkie wychładzanie się poddasza') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajtas1 21.12.2018 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 W takim razie docieple poddasze, a czy 10cm dodatkowej wełny wystarczy czy dać lepiej 15 albo kolejne 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts