Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiew "zetka" prosto pod wentylator kotła.

Meon

Recommended Posts

Witam,

jako że zmieniłem okna w kotłowni na plastikowe, a była to jedyna wentylacja tajże kotłowni, to postanowiłem pod skosem wykonać otwór na zewnątrz do wentylacji. Ma on średnicę 120, jednak kratka i rura to 100. Poprowadziłem ją idealnie pod kociołek i zakończyłem przy wentylatorze, aby niepotrzebnie nie wychładzać całej piwnicy (tam mam kotłownię).

Wygląda to tak jak w załączniku. Nie jest szczelnie, rura jest po prostu nałożona są kilkumilimetrowe szpary.

Z rury naprawdę bardzo czuć powietrze z dworu, nawet jak jest nałożona.

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Dodam, że zarówno w kotłowni jak i na korytarzu mam czujniki czadu. Drzwi do kotłowni nie są jakoś specjalnie szczelne.

Naprawdę o brak tlenu jednak nie ma się co martwić, z tego wieje jak szalone ;)

Kociołek to SKAMP PV 13. Ma ktoś też podobne rozwiązanie?

48223952_262538001085519_4136900623922626560_n.jpg

Spalam aktualnie ok 10kg ekogroszku dobowo, dom ok 130mk2.

Dużo? Mało?

• 3 weeks później...
Rozwiązanie prawidłowe i typowe w kotłowniach w piwnicy.

Na jakiej wysokości nad poziomem gruntu masz wlot powietrza? Teoretycznie powinien być dość wysoko, ale jakoś nie wyobrażam sobie zetki o długości 4m. :)

Na pewno nie jest typowe i nie jest zgodne z normą dot. kotlowni na paliwo stałe, która ma swoje lata i można dyskutować z jej zapisami. Waźne też by była prawidłowa wymiana powietrza w samej kotłowni.