Meon 16.12.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Witam, jako że zmieniłem okna w kotłowni na plastikowe, a była to jedyna wentylacja tajże kotłowni, to postanowiłem pod skosem wykonać otwór na zewnątrz do wentylacji. Ma on średnicę 120, jednak kratka i rura to 100. Poprowadziłem ją idealnie pod kociołek i zakończyłem przy wentylatorze, aby niepotrzebnie nie wychładzać całej piwnicy (tam mam kotłownię). Wygląda to tak jak w załączniku. Nie jest szczelnie, rura jest po prostu nałożona są kilkumilimetrowe szpary. Z rury naprawdę bardzo czuć powietrze z dworu, nawet jak jest nałożona. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Dodam, że zarówno w kotłowni jak i na korytarzu mam czujniki czadu. Drzwi do kotłowni nie są jakoś specjalnie szczelne. Naprawdę o brak tlenu jednak nie ma się co martwić, z tego wieje jak szalone Kociołek to SKAMP PV 13. Ma ktoś też podobne rozwiązanie? Spalam aktualnie ok 10kg ekogroszku dobowo, dom ok 130mk2. Dużo? Mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
856218 03.01.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Spalanie małe. To u Ciebie wentylator zasysa z góry? W tej rurze to woda się nie pojawia od różnicy temperatur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.01.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Rozwiązanie prawidłowe i typowe w kotłowniach w piwnicy. Na jakiej wysokości nad poziomem gruntu masz wlot powietrza? Teoretycznie powinien być dość wysoko, ale jakoś nie wyobrażam sobie zetki o długości 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.01.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Ja mam pelleciaka z wentylatorem wyciągowym. Powietrze mi łapie rura do 50mm która bezpośrednio mogę wpiąć pod zetke bo producent przewidział taką opje ale.... czy przewidział co będzie gdy kocioł zassie z dworu -15 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 04.01.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Rozwiązanie prawidłowe i typowe w kotłowniach w piwnicy. Na jakiej wysokości nad poziomem gruntu masz wlot powietrza? Teoretycznie powinien być dość wysoko, ale jakoś nie wyobrażam sobie zetki o długości 4m. Na pewno nie jest typowe i nie jest zgodne z normą dot. kotlowni na paliwo stałe, która ma swoje lata i można dyskutować z jej zapisami. Waźne też by była prawidłowa wymiana powietrza w samej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.01.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Dokładnie. Moim zdaniem zdaniem kotłowni musi być powietrze. Zetka kotłowni nie wychlodzi a jeśli Ci mocno wieje, zamontuj kratkę wywiewna z zaworem zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts