Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga wewnętrzna wykonana na działkach prywatnych i gminnej.

kmaci3k

Recommended Posts

Witam,

w Krakowie przyglądam się działce, która w MPZP jest przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną i która przylega do działki drogowej, której właścicielem jest gmina Kraków. Problem z drogą wewnętrzną polega na tym, że o ile fizycznie droga ma szerokość 4m, to szerokość samej działki drogowej nie przekracza 3m, co oznacza że fizyczna droga jest wykonana w części na działkach prywatnych.

Moje pytanie jest następujące. Czy z formalnego punktu widzenia, żeby poruszać się po takiej drodze wewnętrznej potrzebuję służebności przejazdu przez wszystkie prywatne działki, na których wykonana jest droga asfaltowa?

Witam,

Moje pytanie jest następujące. Czy z formalnego punktu widzenia, żeby poruszać się po takiej drodze wewnętrznej potrzebuję służebności przejazdu przez wszystkie prywatne działki, na których wykonana jest droga asfaltowa?

Z tego co wiem, to aby oddać dom do użytku droga musi być 4-6m szeroka, w tym przypadku musisz mieć zapewniony przejazd, na podstawie służebności lub współwłasności. Po to aby dojechać do działki rolnej / rekreacyjnej wystarczy przejazd drogą gminną.

Z tego co wiem, to aby oddać dom do użytku droga musi być 4-6m szeroka, w tym przypadku musisz mieć zapewniony przejazd, na podstawie służebności lub współwłasności. Po to aby dojechać do działki rolnej / rekreacyjnej wystarczy przejazd drogą gminną.

Proszę o podstawę prawną, link do aktu prawnego.