kmaci3k 18.12.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Witam,w Krakowie przyglądam się działce, która w MPZP jest przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną i która przylega do działki drogowej, której właścicielem jest gmina Kraków. Problem z drogą wewnętrzną polega na tym, że o ile fizycznie droga ma szerokość 4m, to szerokość samej działki drogowej nie przekracza 3m, co oznacza że fizyczna droga jest wykonana w części na działkach prywatnych. Moje pytanie jest następujące. Czy z formalnego punktu widzenia, żeby poruszać się po takiej drodze wewnętrznej potrzebuję służebności przejazdu przez wszystkie prywatne działki, na których wykonana jest droga asfaltowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.12.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Daj sobie spokój. Właściciele się ogrodzą po granicy i masz 3m dojazd - to skromnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 19.12.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Witam, Moje pytanie jest następujące. Czy z formalnego punktu widzenia, żeby poruszać się po takiej drodze wewnętrznej potrzebuję służebności przejazdu przez wszystkie prywatne działki, na których wykonana jest droga asfaltowa? Z tego co wiem, to aby oddać dom do użytku droga musi być 4-6m szeroka, w tym przypadku musisz mieć zapewniony przejazd, na podstawie służebności lub współwłasności. Po to aby dojechać do działki rolnej / rekreacyjnej wystarczy przejazd drogą gminną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.12.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Z tego co wiem, to aby oddać dom do użytku droga musi być 4-6m szeroka, w tym przypadku musisz mieć zapewniony przejazd, na podstawie służebności lub współwłasności. Po to aby dojechać do działki rolnej / rekreacyjnej wystarczy przejazd drogą gminną. Proszę o podstawę prawną, link do aktu prawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts