Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbit jakiego producenta ?

bodega

Recommended Posts

Stoje przed wyborem dysperbitu do izolacji scian fundamentowych dom bez piwnicy styropian Aqua 100 folia kubełkowa

https://allegro.pl/izohan-dysperbit-dyspersyjna-masa-300-kg-i7734890971.html to jedna z opcji

https://allegro.pl/izolex-dysperbit-dn-fundamenty-lawy-300kg-i5549094490.html to inna

ma ktoś doświadczenia z tymi produktami lub poleca jakieś inne

Też mnie zaciekawił temat. Ze strony producenta zrozumialem tylko, że R-W to jakby grunt, a B-W to izolacja.

Zastanawiam się czemu Izoplast miałby być lepszy od Dysperbitu, ja nie twierdzę, że tak nie jest, bo się nie znam, więc jakby ktoś napisał krótkie uzasadnienie, to pewnie nie tylko ja byłbym wdzięczny. Wydajniejszy to znaczy co? Gęstrzy? Mniej warstw? Trwalszy? Tzn. nie odkleja się po latach? Nie pęka? Ktoś porównywał na żywo jedno i drugie?

Zastanawiam się jeszcze czy Izoplast jest bezpieczny dla styropianu, domyślam się, że tak ale nigdzie nie trafiłem na jednoznaczne potwierdzenie.

Jest bezpieczny dla styropianu. Dla izolacji przeciwwilgociowej wystarcza 1 warstwa gruntu i na to 1 warstwa b-w. Najważniejsze jest to że się nie wymywa z ściany. Tworzy jakby szklistą warstwę, bez porównania do dysperbitu który jest po prostu badziewny. Ale co ciekawe nie jest zbyt gęsty. Mam porównanie bo od środka ściany fundamentowe malowalem dysperbitem (jesienią) , wysychanie fatalne, po kilku tygodniach malowalem sciany od zewnątrz już izoplastem (za późno się wyczytałem w forum samorobow).