Darek1719499676 13.10.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Gdzie wieszacie pranie ? Pyta moja żona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.10.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 ja mam zamiar wieszać pranie na nieużytkowym strychu. Schody na strych (modułowe) są (mają być?) w pralni, więc nie powinno to stanowić problemu. Ale czy będzie mi się ostatecznie chciało włazić na ten strych z koszem mokrego i ciężkiego prania - nie wiem Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.10.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 gaga2, na pewno ci się nie będzie chciało. Wyobraź sobie - bieganie na strych, rozkładanie schodów w suficie, etc tylko po to żeby zabrać z suszarki brakującą skarpetę (jak wiadomo, skarpety w praniu zawsze się gubią, szczególnie męskie ) Ja osobiście nienawidzę prania, suszenia, wieszania, składania etc. więc przy wyborze projektu PRANIE było jednym z kryteriów. W moim domu pranie będzie się odbywać w pomieszczeniu w którym będzie wystarczająco dużo miejsca żeby rozłożyć suszarkę i rozwiesić drugą suszarkę pod sufitem, a dodatkowo w czasie ciepłych i w miarę ciepłych miesięcy (czyli przez jakieś 8-9 miesięcy w roku) pranie będzie schło rozwieszone na suszarce na tarasie - wyjście prosto z tegoż pomieszczenia, bez dźwigania po całym domu. W domu musi być miejsce na takie właśnie rzeczy - pranie, suszenie, ewentualnie prasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.10.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 W pralni /9m2/ mam pod sufitem sznurki. Zawartość jednej pralki się mieści. W lecie wieszam też pranie na poddaszu /równie często robi to mąż/. Jak chcę, aby coś szybko wyschlo, w lazience jest działający non-stop ręcznikowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 13.10.2004 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Żona pyta o pranie bo martwi się , że w pomieszczeniu gospodarczym o pow.5,21 nie zmieści pralki, suszarki, miejsca do prasowania, miejsca na zdjęte pranie, zlewu, jakiegoś regału. Może wygodniej umieścić pralkę i suszarkę w rodzinnej łazience bo przecież tutaj zostają wszystkie brudne ciuchy więc nie trzeba ich nosić przez pół domu do pom.gospodarczego, w dodatku u nas trzeba będzie zahaczyć troszkę o kuchnię. Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.10.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 a nie lubicie świeżo upranych ciuchów "pachnących" wiatrem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.10.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 zimą? a co do schodów - to mam je na stałe, i tu należą się słowa wdzięczności dla mojej teściowej....to ona spokojnie zauważyła, że chodzenie na strych po drabinie z mokrym praniem to pomyłka.... dlatego w pomieszczeniu gospodarczym mamy stałe modułowe schody na strych. D'arek: mamy też pomieszczenie gosp. c.a. 6 m2 i moim zdaniem tam nie ma miejsca na suszarkę i na żelazko. Zelazko dam chyba do garderoby....ale pralki do łazienki.... taki sobie pomysł....z drugiej strony jak masz taki układ domu, że z każdym brudnym ciuchem musisz ganiać przez pół domu.....sama nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.10.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 zimą, zimą sztywne pranie z zamrarzniętym wiatrem w ubrankach, to jest to!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 14.10.2004 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 a nie lubicie świeżo upranych ciuchów "pachnących" wiatrem?? Nie lubię. Tak samo jak nie lubię prania upiększonego odchodami ptaków, biegów do sznurka z prawie suchym praniem na wyścigi z deszczem i ściągania prania ciemną nocą (skleroza nie boli). Nie lubię także tego sielskiego widoku "gaci na sznurku" - nawet swoich nie tylko u sąsiada. I nareszcie mogę suszyć pranie w pralni ( a nie w dużym pokoju jak to było w bloku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 14.10.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Popieram punkt widzenia Marbo. Mamy pralnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 14.10.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 kupcie sobie suszarkę bębnową w wyrzutem powietrza przez ścianę, ogromy komfort, oszczędność czasu, miejsca, brak sznurków. A koszt zakupu urządzenia i dożywotnia eksploatacja dużo niższy niż budowa kilku m2 specjalnego pomieszczenia. U mnie pralnia z suszarnią ( tzn z suszarką ) zajmuje nie cały 1 m2. No i nie ma problemów z wilgocią. a w lecie można na tarasie ( balkonie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 14.10.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Pranko suszę w pralni a jak jest cieplutko to na balkonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.10.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 kupcie sobie suszarkę bębnową w wyrzutem powietrza przez ścianę, ogromy komfort, oszczędność czasu, miejsca, brak sznurków. Koszt i czas spędzony przy żelazku też tu wliczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.10.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 rafał tak poza tematem. Baaardzo ciekawa jest ta Wasza stronka o domku. A- chce mi się budować domek na 102 A plusy i minusy Waszych pomysłów to tak, jakbyście przelali na papier moje uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 14.10.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Koszt i czas spędzony przy żelazku też tu wliczasz? słuszna uwaga, po suszeniu w suszarce wielu rzeczy nie trzeba prasować, np. ręczników, gdyż w wyniku suszenia ciepłym powietrzem zagiecenia rozprostowują się, natomiast pozostałe ubranka prasuje się łatwiej. Aleksandryta, dziękuję za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 14.10.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 A jaki koszt takiego urządzenia.Pytam bo poza bieganiem po schodach pozostaje jeszcze kwestia wilgoci w pomieszczeniu strychosuszarni.Przy ładnej pogodzie i tak suszymy na zewnątrz, energia el. kosztuje.Choć lipiec w tym roku był nieszczególny.Pozostaje kwestia kilku naprawdę zimowych tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.10.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 kupcie sobie suszarkę bębnową w wyrzutem powietrza przez ścianę, ogromy komfort, oszczędność czasu, miejsca, brak sznurków. A koszt zakupu urządzenia i dożywotnia eksploatacja dużo niższy niż budowa kilku m2 specjalnego pomieszczenia. U mnie pralnia z suszarnią ( tzn z suszarką ) zajmuje nie cały 1 m2. No i nie ma problemów z wilgocią. a w lecie można na tarasie ( balkonie ) Rafał może podaj jakiś link do stronki gdzie taka suszarka jest opisana. Jakoś nie widziałem w sklepach takiego wynalazku co suszy w małej objetości i nie gniecie. Rczej widziałem strasznie pogniecione ubrania z takich suszarek mechanicznych. Jestem bardzo zainteresowany czy faktycznie moznza wysuszyć koszulę i wyąć ja mniej pognieciona niż wysuszoną na wieszaku. Ja suszę rzeczy w pralni na suszarkach podsufitowych na razie nie widzę lepszego sposobu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 14.10.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Żona pyta o pranie bo martwi się , że w pomieszczeniu gospodarczym o pow.5,21 nie zmieści pralki, suszarki, miejsca do prasowania, miejsca na zdjęte pranie, zlewu, jakiegoś regału. Może wygodniej umieścić pralkę i suszarkę w rodzinnej łazience bo przecież tutaj zostają wszystkie brudne ciuchy więc nie trzeba ich nosić przez pół domu do pom.gospodarczego, w dodatku u nas trzeba będzie zahaczyć troszkę o kuchnię. Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam. Idealne rozwiazanie to pralnia obok lazienki - najlepiej z otworem w scianie do wrzucania rzeczy do prania z lazienki bezposrednio do kosza w pralni. Lazenie z koszami brudow, pozniej targanie tego po jakichs strychach czy piwnicach za wygodne nie jest. Ja zrobilbym pralnie kosztem lazienki lub pokoju - jesli mozesz oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 14.10.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Ja suszę w pralni na suszarce podsufitowej i w razie dużego prania rozkładam suszarkę stojącą. Drzewka jeszcze za małe, żeby rozciągnąć sznurki między nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 14.10.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 kroyena, my mamy Boscha kupionego na przecenie w MM za 900 zł, teraz widziałem takie fajne Electroluxy za jakieś 1200. Przy takiej suszarce problem z wilgocią z ubrań masz z głowy. Co do czasu okresu stosowanie to jakieś 8 miesięcy w roku, a czasami i w lecie jak nikomu nie chce się rozwieszać inwestor, niestety cudów nie ma i koszula nie wychodzi wyprasowana , suszarka rozpostowuje zagniecenia ale nie do tego stopnie, natomiast z całą pewnością ubrania są mniej pogniecione niż po standardowym wirowaniu i suszeniu na sznurku a zagniecenia które są łatwiej się rozprasowują. takie maszynki sprzedaje w polsce whirlpool, bosch i elektrolux i chyba hoover, ceny od 1000 - 1300 pln, zaznaczam że są to suszarki wywiewowe ( ewakuacyjne ) które wilgotne powietrze wyrzucają na zewnątrz budynku, bo suszarki kondensacyjne nie dają już tak dobrych efektów ( i są drogie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts