inwestor 15.10.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 inwestorze, wcale się nie denerwuję, jednek nie czuję się na siłach aby wytłumaczyć ci dlaczego suszenie w suszarce jest znacznie wygodniejsze niż tradycyjnie, to poprostu trzeba przerobić we własnym zakresie. O zaletach pisałem wcześniej. Rozwieszałem pranie na sznukach prze kilkanaście lat, a od 1,5 roku już tego nie muszę robić i na pewno nie chciałbym wrócić do porzedniego stanu. To że ty obecnie nie masz ochoty suszyć inaczej niż w suszarce to nie jest dla mnie argumentem bo ja patrzę pod kątem moich potrzeb a ktos inny pod katem swoich. OK nie masz ochoty pisać o suszarce to nie pisz ne ma przymusu w końcu pisanie na forum jest dobrowolne. Masz ochote to piszesz ale wcale nie musisz zaraz oceniac innych swoją miarką lub obrażać. Ja okres fascynacji i zakupów różnych nowości i dziwnych wynalazków mam już za sobą. Obecnie przed zakupem róznych z pozoru potrzebnych rzeczy które to niby miały ułatwiać życie staram się maksymalnie dowiedzieć czy aby faktycznie to ułatwienie nastapi i w takim zakresie jak ja tego oczekuję. Często tak jest że człowiek na poczatku jak cos zobaczy uważa że mu sie to strasznie przyda i ułatwi mu życie. A potem stoi taki niepotrzebny grzmot latami i zabiera miejsce. Forum to takie miejsce gdzie ludzie wymieniaja poglady własnie na tematy róznych rzeczy których nie znają i pytaja się aby ustalić pewne sprawy. Ja przynajmiej tak to widzę. Dzieki forum i wypowiedzim innych forumowiczów nie kupiłem niepotrzebnie różnych rzeczy. Jak mam jakieś watpliwości to o tym pisze aby inni wzieli je pod uwage przy swoich wyborach i też nie kupowali niepotrzebnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Tak widzę że się zaraz znowu pokłócicie... Naprawdę, trudno w to niektórym uwierzyć, ale są tacy co się budują właśnie po to żeby mieć na swoim WIĘCEJ pracy przy domu a nie mniej. Ja trochę też. Najbardziej by mnie cieszył piec na drewno i drewutnia przy domu; niestety z pewnych względów nie wchodzi w grę. No, a co od prania i suszenia, na tarze to bym prać nie chciał, ale z kolei jak powącham pranie suszone na świeżym powietrzu to żadne perfumowane płyny do płukania i suszarki nie dadzą takiego efektu. Więc pralko-suszarki nie przewiduję i rozumiem tych, którzy również uważają ją za przesadę. Pilota do telewizora też uważam zresztą za przesadę. Zresztą sam telewizor też. Trzeba dbać o linię . Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 15.10.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 przekonaliście mnie ! dzisiaj wyrzucę moją suszarkę przez okno, pilota od TV też no i sam TV no i piec gazowy ( precz z automatyką )...... ooo matko ale będę miał wolnego miejsca pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.10.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Chcę sobie zorganizować pralnię i suszarnię w kotłowni. Tam, również będzie piec gazowy do co i cw. Jednak hydraulik przestrzega mnie, że nie dostanę gwarancji na piec gazowy, ponieważ wilgotność wytworzana przez pranie i suszenie źle wpływa na automatykę pieca. To jest jedyne miejcse, gdzie mogę przenieść pralkę z łazienki. KURA ja właśnie mam w pralni kocioł gazowy i zasobnik c.w.u. Właśnie dla tego tak szybko schnie pranie. Przez jakiś czas mierzyłem wilgotność w pomieszczeniu obok kotła i nie przekracza ona 70 ...75 % po rozwieszeniu prania czyli prawie wilgotnośc pokojowa. Musisz tylko zapewnić dobra wentylację i ciepełko. U mnie wentylacja jest zapewniona przez otwory w drzwiach, lub okienko utawiane na rozszczelnienie tak wyglada nawiew powietrza. Wywiew jest przez kratke wentylacyjną pod sufitem. Nawet nie zakładałem wentylatorka bo nie potrzeba. Czyli wygląda to w praktyce tak powietrze wchodzi od dołu przez otwory w drzwiach i częściowo (tylko czasami rozszczelniam) przez okienko ogrzewa się od rurek ( w kotłowni nie izolowałem rurek) instalacji kotła - latem c.w.u. i cyrkulacja, zima dodatkowo c.o. + grzejnik na ścianie. Grzejnik przeważnie jest zimny (głowica go zamyka) Serwisant kotła nic nie mówił że cos jest źle i nie będzie gwarancji bo tak po prawdzie nie ma powodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.10.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 przekonaliście mnie ! dzisiaj wyrzucę moją suszarkę przez okno, pilota od TV też no i sam TV no i piec gazowy ( precz z automatyką )...... ooo matko ale będę miał wolnego miejsca pozdro Brawo to się nazywa męska dcyzja Ja nie jestem co prawda taki odważny i z wyrzuceniem TV, pilota i kotła jeszcze nieco poczekam no ale zmywarke to juz najpóźniej jutro wywalę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 przekonaliście mnie ! dzisiaj wyrzucę moją suszarkę przez okno, pilota od TV też no i sam TV no i piec gazowy ( precz z automatyką )...... ooo matko ale będę miał wolnego miejsca pozdro A na końcu portfel (powiadom nas z wyprzedzeniem jak będziesz wyrzucał). Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 15.10.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 wiecie, przekonaliście mnie ja byłam przeciwna wieszaniu sznurkow z praniem w pomieszczeniu gospodarczym..... ze względów estetycznych.....denerwują mnie sznury wiszące z praniem na widoku..... a w pomieszczeniu goispodarczym mam zasobnik c.w.u., różne sterowniki i instalacje na ścianach, zmieści się też pralka i mała zabudowana wanna do prania....i no i nie ma miejsca na stojący suszak... ... czyli jednak sznurki w pomieszczeniu gospodarczym... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KURA 15.10.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Dzięki inwestor, to pocieszyłeś mnie!!!! Mam tak samo jak u Ciebie: okienko, kratkę wen. grzejnik, otwory w drzwiach itd... i myślę, że nie będę miała problemów z serwisantem. Pzdr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.10.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jeszcze jedna ważna sprawa opisałem rozwiązanie mojej kotłownio-pralnio-suszarni z kotłem gazowym kondensacyjnym czyli nie pobierajacym powietrza do spalania z pomieszczenia gdzie wisi. Nie wiem jak sprawy gwarancyjne wygladają z kotłami atmosferycznymi może być zupełnie inny obieg powietrza w pomieszczeniu i cała wilgoć z prania bedzie wsysana przez kocioł bo ma większy cug niż kratka wentylacyjna. Następna sprawa to nawiew zimnego powietrza do pomieszczenia przy kotle atmosferycznym robu sie otwór w ścianie i zimne powietrze leci do kotłowni i może bardzo wychłodzić pomieszczenie. Uważajcie na te sprawy. Jeśli już ma być tańszy kocioł to tzw. TURBO z zamknietą komora - czyli tak jak kondensat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KURA 15.10.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jeszcze nie mamy pieca, ale prawdopodobnie będzie Vaillant kondensacyjny stojący z zasobnikiem. Inwestor, dzieki za dodatkowe informacje, to mnie jeszcze bardziej utwierdza w mojej decyzji. Pzdr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.10.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jeszcze nie mamy pieca, ale prawdopodobnie będzie Vaillant kondensacyjny stojący z zasobnikiem. Inwestor, dzieki za dodatkowe informacje, to mnie jeszcze bardziej utwierdza w mojej decyzji. Pzdr.. KURA Tak poza konkursem mam również Vaillanta wiszącego z zasobnikiem osobno, czemu dajesz stojący ??? Czy masz tak mało miejsca ?. Ja dałem wiszący z polskim zasobnikiem bo wychodził taniej. Do tego podobno wbudowany w kocioł zasobnik jest konstrukcji płytowej i szbko zarasta kamieniem i przez to sa awarie. Na polski dostałem 48 miesięcy gwarancji Vaillant daje 24.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KURA 15.10.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Taki piec (napewno kondensacyjny) polecił nam hydraulik, który robił całą instalację. Jest to jeszcze do uzgodnienia i przedyskutowania co lepsze. Narazie temat pieca odłożony na inny termin, gdyż nie mamy podłączongo gazu. Ale wszelkie uwagi dokładnie notuję. Pzdr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 15.10.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Wracając do tematu suszenia prania - a my mamy suszarkę sznurkową nad wanną w łazience, w tej samej łazience jest pralka. Prasowanie - w sypialni. Mimo, że mamy dużą działkę, nie suszę prania outside, bo nie lubię robactwa (PAJĄKÓW) w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 15.10.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 co do wywalania innych "dóbr" postępu technicznego...wywalenie telewizora może znacznie przyczynić się do zacieśnienia więzów rodzinnych - sam teoretyzuję na ten temat, tylko czy starczy mi determinacji - sam wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.10.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 E no fajny jutro film jezd na TVN-ie, wszystkim, którzy mają lub bedą mieli córki polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 kater, trzymam za Ciebie kciuki! Ja już nie mam ze siedem lat i OK. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 kupcie sobie suszarkę bębnową w wyrzutem powietrza przez ścianę, ogromy komfort, oszczędność czasu, miejsca, brak sznurków. A koszt zakupu urządzenia i dożywotnia eksploatacja dużo niższy niż budowa kilku m2 specjalnego pomieszczenia. Nooo nie wiem. Mam suszarke zintegrowaną z pralką i niestety zrezygnowałam z suszenia w niej ze względu na wściekłe obroty licznika en. el. Suszy też do bani (wszystko wygniecione, nie do wyprasowania). Te solo mają wieksze bębny, suszą silnym strumieniem powietrza i tak nie gniotą, ale są drogie no i te rachunki za en. el. Zgroza! Szczególnie gdy ktoś dużo pierze, tak jak ja, niestety! Myślę, że jednak powieszenie kilku sznurków w pomieszczeniu w którym stoi pralka będzie zdecydowanie ekonomiczniejsze. Ale! gdybym nie liczyła się specjalnie z kasą pewnie bym sobie takie cudeńko kupiła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 23.10.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A ja z nostalgią myślę jednak, że fajnie jest suszyć pranie w ogrodzie, czy jakkolwiek nazwiemy przestrzeń wokół domu. Ok różowe gatki, zwłaszcza tzw. barchany, nie są zbyt estetycznym widokiem, ale takie ubranie wysmagane wiaterkiem, faktycznie przepięknie pachnie. Ale bardziej realne rozwiązanie w moim przypadku to pralnia na poddaszu, a w niej suszarki, sznurki itp. itd. A jak nostalgia mnie dopadnie, to wyciągnę taką rozkładaną suszareczkę na balkon i niech na balkonie różowe gatki dumnie powiewają! A co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niania 24.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 W obecnym - wynajmowanym - mieszkaniu mam takie urządzenie piorąco - suszące. Po 3 latach użytkowania wiem, że sobie do mieszkania takiego nie kupię.Kilka powodów: 1) Suszę tylko pościel, ręczniki i jeansy - reszty ubrań mi szkoda, nawet bawełniane skarpetki się kurczą! 2) Pranie suszone w suszarce nie pachnie!!Mimo użycia płynów, proszków i innych tkich :-)A to już zupełnie dyskfalifikuje Wobec powyższych wybieram tradycyjne sznurki - koniecznie w pomieszczeniu z oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Do_rota 24.10.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Witam ! Może tez wtrącę swoje 5-groszy Obecnie mimo sporego domku nie mam miejsca do suszenia ( w obu łazienkach skosy, więc suszę na suszarkach stojących co jest kłopotliwe przy Np. pościeli). W nowym domku postanowiłam mieć pralnio-suszarnie. Pomimo, że to tylko 6m/2, to spokojnie pomieszczę pralkę zlew i wiszące opuszczane sznurki. (Już się nie mogę doczekać tego luksusu ). A co do pralko-suszarek, to użytkuje taką od 12 lat i uważam, że jest to świetne urządzenie, ale tylko na wypadek nagłej potrzeby. Pranie się kurczy, gniecie i nie pachnie świeżością. Serdecznie pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts