Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wieszacie pranie?

Darek1719499676

Recommended Posts

inwestorze, wcale się nie denerwuję, jednek nie czuję się na siłach aby wytłumaczyć ci dlaczego suszenie w suszarce jest znacznie wygodniejsze niż tradycyjnie, to poprostu trzeba przerobić we własnym zakresie. O zaletach pisałem wcześniej. Rozwieszałem pranie na sznukach prze kilkanaście lat, a od 1,5 roku już tego nie muszę robić i na pewno nie chciałbym wrócić do porzedniego stanu.

To że ty obecnie nie masz ochoty suszyć inaczej niż w suszarce to nie jest dla mnie argumentem bo ja patrzę pod kątem moich potrzeb a ktos inny pod katem swoich. OK nie masz ochoty pisać o suszarce to nie pisz ne ma przymusu w końcu pisanie na forum jest dobrowolne. Masz ochote to piszesz ale wcale nie musisz zaraz oceniac innych swoją miarką lub obrażać.

Ja okres fascynacji i zakupów różnych nowości i dziwnych wynalazków mam już za sobą. Obecnie przed zakupem róznych z pozoru potrzebnych rzeczy które to niby miały ułatwiać życie staram się maksymalnie dowiedzieć czy aby faktycznie to ułatwienie nastapi i w takim zakresie jak ja tego oczekuję. Często tak jest że człowiek na poczatku jak cos zobaczy uważa że mu sie to strasznie przyda i ułatwi mu życie. A potem stoi taki niepotrzebny grzmot latami i zabiera miejsce. Forum to takie miejsce gdzie ludzie wymieniaja poglady własnie na tematy róznych rzeczy których nie znają i pytaja się aby ustalić pewne sprawy. Ja przynajmiej tak to widzę. Dzieki forum i wypowiedzim innych forumowiczów nie kupiłem niepotrzebnie różnych rzeczy. Jak mam jakieś watpliwości to o tym pisze aby inni wzieli je pod uwage przy swoich wyborach i też nie kupowali niepotrzebnie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak widzę że się zaraz znowu pokłócicie...

Naprawdę, trudno w to niektórym uwierzyć, ale są tacy co się budują właśnie po to żeby mieć na swoim WIĘCEJ pracy przy domu a nie mniej. Ja trochę też. Najbardziej by mnie cieszył piec na drewno i drewutnia przy domu; niestety z pewnych względów nie wchodzi w grę. No, a co od prania i suszenia, na tarze to bym prać nie chciał, ale z kolei jak powącham pranie suszone na świeżym powietrzu to żadne perfumowane płyny do płukania i suszarki nie dadzą takiego efektu. Więc pralko-suszarki nie przewiduję i rozumiem tych, którzy również uważają ją za przesadę. Pilota do telewizora też uważam zresztą za przesadę. Zresztą sam telewizor też. Trzeba dbać o linię :D .

Pozdrawiam -

Andrzej (Trach)

Chcę sobie zorganizować pralnię i suszarnię w kotłowni. Tam, również będzie piec gazowy do co i cw. Jednak hydraulik przestrzega mnie, że nie dostanę gwarancji na piec gazowy, ponieważ wilgotność wytworzana przez pranie i suszenie źle wpływa na automatykę pieca. To jest jedyne miejcse, gdzie mogę przenieść pralkę z łazienki.

KURA ja właśnie mam w pralni kocioł gazowy i zasobnik c.w.u. Właśnie dla tego tak szybko schnie pranie. Przez jakiś czas mierzyłem wilgotność w pomieszczeniu obok kotła i nie przekracza ona 70 ...75 % po rozwieszeniu prania czyli prawie wilgotnośc pokojowa. Musisz tylko zapewnić dobra wentylację i ciepełko. U mnie wentylacja jest zapewniona przez otwory w drzwiach, lub okienko utawiane na rozszczelnienie tak wyglada nawiew powietrza. Wywiew jest przez kratke wentylacyjną pod sufitem. Nawet nie zakładałem wentylatorka bo nie potrzeba. Czyli wygląda to w praktyce tak powietrze wchodzi od dołu przez otwory w drzwiach i częściowo (tylko czasami rozszczelniam) przez okienko ogrzewa się od rurek ( w kotłowni nie izolowałem rurek) instalacji kotła - latem c.w.u. i cyrkulacja, zima dodatkowo c.o. + grzejnik na ścianie. Grzejnik przeważnie jest zimny (głowica go zamyka) Serwisant kotła nic nie mówił że cos jest źle i nie będzie gwarancji bo tak po prawdzie nie ma powodu.

Pozdrawiam

przekonaliście mnie ! dzisiaj wyrzucę moją suszarkę przez okno, pilota od TV też no i sam TV no i piec gazowy ( precz z automatyką )...... ooo matko ale będę miał wolnego miejsca :roll:

pozdro

Brawo to się nazywa męska dcyzja :wink: :D :D :D :D

Ja nie jestem co prawda taki odważny i z wyrzuceniem TV, pilota i kotła jeszcze nieco poczekam :wink: no ale zmywarke to juz najpóźniej jutro wywalę :wink:

Pozdrawiam

wiecie, przekonaliście mnie :lol:

ja byłam przeciwna wieszaniu sznurkow z praniem w pomieszczeniu gospodarczym..... ze względów estetycznych.....denerwują mnie sznury wiszące z praniem na widoku..... a w pomieszczeniu goispodarczym mam zasobnik c.w.u., różne sterowniki i instalacje na ścianach, zmieści się też pralka i mała zabudowana wanna do prania....i no i nie ma miejsca na stojący suszak... :(... czyli jednak sznurki w pomieszczeniu gospodarczym... :D

pozdrawiam,

gaga2

Jeszcze jedna ważna sprawa opisałem rozwiązanie mojej kotłownio-pralnio-suszarni z kotłem gazowym kondensacyjnym czyli nie pobierajacym powietrza do spalania z pomieszczenia gdzie wisi. Nie wiem jak sprawy gwarancyjne wygladają z kotłami atmosferycznymi może być zupełnie inny obieg powietrza w pomieszczeniu i cała wilgoć z prania bedzie wsysana przez kocioł bo ma większy cug niż kratka wentylacyjna. Następna sprawa to nawiew zimnego powietrza do pomieszczenia przy kotle atmosferycznym robu sie otwór w ścianie i zimne powietrze leci do kotłowni i może bardzo wychłodzić pomieszczenie. Uważajcie na te sprawy. Jeśli już ma być tańszy kocioł to tzw. TURBO z zamknietą komora - czyli tak jak kondensat.

Pozdrawiam

Jeszcze nie mamy pieca, ale prawdopodobnie będzie Vaillant kondensacyjny stojący z zasobnikiem. Inwestor, dzieki za dodatkowe informacje, to mnie jeszcze bardziej utwierdza w mojej decyzji. Pzdr..

KURA

Tak poza konkursem mam również Vaillanta wiszącego z zasobnikiem osobno, czemu dajesz stojący ???

Czy masz tak mało miejsca ?. Ja dałem wiszący z polskim zasobnikiem bo wychodził taniej. Do tego podobno wbudowany w kocioł zasobnik jest konstrukcji płytowej i szbko zarasta kamieniem i przez to sa awarie. Na polski dostałem 48 miesięcy gwarancji Vaillant daje 24..

Pozdrawiam

kupcie sobie suszarkę bębnową w wyrzutem powietrza przez ścianę, ogromy komfort, oszczędność czasu, miejsca, brak sznurków. A koszt zakupu urządzenia i dożywotnia eksploatacja dużo niższy niż budowa kilku m2 specjalnego pomieszczenia.

Nooo nie wiem.:-? Mam suszarke zintegrowaną z pralką i niestety zrezygnowałam z suszenia w niej ze względu na wściekłe obroty licznika en. el. Suszy też do bani (wszystko wygniecione, nie do wyprasowania). Te solo mają wieksze bębny, suszą silnym strumieniem powietrza i tak nie gniotą, ale są drogie no i te rachunki za en. el. :o Zgroza! Szczególnie gdy ktoś dużo pierze, tak jak ja, niestety! Myślę, że jednak powieszenie kilku sznurków w pomieszczeniu w którym stoi pralka będzie zdecydowanie ekonomiczniejsze. Ale! gdybym nie liczyła się specjalnie z kasą pewnie bym sobie takie cudeńko kupiła! :)

• 3 years później...
A ja z nostalgią myślę jednak, że fajnie jest suszyć pranie w ogrodzie, czy jakkolwiek nazwiemy przestrzeń wokół domu. Ok różowe gatki, zwłaszcza tzw. barchany, nie są zbyt estetycznym widokiem, ale takie ubranie wysmagane wiaterkiem, faktycznie przepięknie pachnie. Ale bardziej realne rozwiązanie w moim przypadku to pralnia na poddaszu, a w niej suszarki, sznurki itp. itd. A jak nostalgia mnie dopadnie, to wyciągnę taką rozkładaną suszareczkę na balkon i niech na balkonie różowe gatki dumnie powiewają! A co!

W obecnym - wynajmowanym - mieszkaniu mam takie urządzenie piorąco - suszące. Po 3 latach użytkowania wiem, że sobie do mieszkania takiego nie kupię.Kilka powodów:

1) Suszę tylko pościel, ręczniki i jeansy - reszty ubrań mi szkoda, nawet bawełniane skarpetki się kurczą!

2) Pranie suszone w suszarce nie pachnie!!Mimo użycia płynów, proszków i innych tkich :-)A to już zupełnie dyskfalifikuje

Wobec powyższych wybieram tradycyjne sznurki - koniecznie w pomieszczeniu z oknem :lol:

Witam !

Może tez wtrącę swoje 5-groszy :wink:

Obecnie mimo sporego domku nie mam miejsca do suszenia ( w obu łazienkach skosy, więc suszę na suszarkach stojących co jest kłopotliwe przy Np. pościeli). W nowym domku postanowiłam mieć pralnio-suszarnie. Pomimo, że to tylko 6m/2, to spokojnie pomieszczę pralkę zlew i wiszące opuszczane sznurki. (Już się nie mogę doczekać tego luksusu :D ). A co do pralko-suszarek, to użytkuje taką od 12 lat i uważam, że jest to świetne urządzenie, ale tylko na wypadek nagłej potrzeby.

Pranie się kurczy, gniecie i nie pachnie świeżością.

Serdecznie pozdrawiam Dorota