kulibob 20.12.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Jako że jestem forumowym sknerą pomyślałem o kolejnym sposobie aby przyoszczędzić parę groszy a i może sasidowi się pchnie:) Pytanie tylko jakie drzewko posadzić aby miało w miarę duże przyrosty roczne i nadawało się na Choinkę?Zasada taka sadzimy kilka za kilka lat wycinamy jedną na jej miejsce wsadzamy małą i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.12.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Świerk srebrny - sadzisz wycinasz i tak w kółko - ja mam 11 zawsze jeden idzie na choinkę w ubiegłym roku poszły 3 - dwa do kościoła bo były już b.duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.12.2018 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ile czasu potrzebują by osiągnąć te 1,5-1,8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.12.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Z 15cm.......6 lat ale wszystko zależy od rodzaju ziemi, Słońca i wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.12.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Szybko rośnie też daglezja. Zaleta jest taka, że nie kłuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.12.2018 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Zona mówiła że świerk nie bo kłuje i syfi.Zawsze mieliśmy jodły z marketu ale te chyba pomału rosną.Z kolei nie spotkałem się z daglezją jako drzewkiem choinkowym. Przynajmniej w sprzedaży w marketach ale jak już coś przekracza najniższą cene to ie patrzę dalej:).W tym roku kupiliśmy z castoramy za 35zł jodłę to już mnie wąż podduszał. Widzę że sadzonki daglezji sa w miarę tanie i faktycznie szybko rośnie?Używał jej ktoś ? Słów może kilka o tym krzaku ? Edytowane 21 Grudnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Daglezja nie ma dużych wymagań glebowych.Ma duże przyrosty, więc czasem nie tworzy typowych stożków (chyba, że jest formowana w czasie uprawy), bo górne pędy są tej samej długości co dolne. Stosunkowo szybko rośnie jodła jednobarwna - ale ma długie igły, dobrze wygląda dopiero jako solidne 2-2,5 m drzewko. Ma małe wymagania glebowe i wodne, ale nie lubi kwaśnej gleby, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.12.2018 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Ok zamówię daglezje i jodłę kaukaską. Jeden na alegro ma jedno i drugie kupię kilka sztuk i do doniczek później do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.12.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 jodła kaukaska ma wysokie wymagania przede wszystkim w kwestii wilgotności gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.12.2018 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 jodła kaukaska ma wysokie wymagania przede wszystkim w kwestii wilgotności gruntu Woda nie jest problemem w automatyczne nawianie trawnika i linia kropkująca od tuj. Poza tym wysoko wody gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts