Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obciążenie konstrukcji dachowej

ngreen

Recommended Posts

Moje obciążenie konstrukcji dachowej (wiązarów) wynosi:

Obciążenie pasa górnego: 350 N/m2

Obciążenie pasa dolnego: 700 N/m2

Obciążenie montażowe: 200/1000 N/m2 (obciążenie zmienne)

Do pasa dolnego będzie montowany podwieszany sufit (płyta k-g, 30 cm wełny skalnej, płyta osb) w sumie jakieś 22 kg na 1 m kw konstrukcji dachowej. Czy wytrzyma?

W moim projekcie jaki dostałem przy wycenie :

Pas górny - 99kg/m2

Pas dolny - 59kg/m2

Po decyzji dostałem umowę w której jest wyszczególnione w założeniach projektowych między innymi :

obciążenie pasa górnego wiązara - dachówka z odeskowaniem, nie przyjęto obciążenia panelami fotowoltaicznymi

obciążenie p. dolnego - 30cm wełny + płyta KG pojedyńczo

stryszek - 100kg/m2

Również pytałem konstruktora który projektował wiązary, czy muszę zwracać uwagę na to czym będę wykańczał czy sufit czy poddasze. Otrzymałem odpowiedź że wiązar jest tak zaprojektowany że jego wytrzymałość jest taka sama jak stropu betonowego.

Hmm...od słownych zapewnień lepsze te na papierze z podpisami.

Mnie pytano jakie planuję pokrycie dachowe, czy folia czy deskowanie, czy poddasze nieużytkowe w dosłownym znaczeniu czy zrobić pomieszczenie na 'graty' i jaką grubość izolacji chcę bo w projekcie domu jest 20cm. To wszystko mam wyszczególnione w umowie a skoro mam napisane 100kg/m2 stryszku, to raczej kilku palet z bloczkami choćby BK bym tam nie kładł, co często na betonowych stropach czynię ;)

Również pytałem konstruktora który projektował wiązary, czy muszę zwracać uwagę na to czym będę wykańczał czy sufit czy poddasze. Otrzymałem odpowiedź że wiązar jest tak zaprojektowany że jego wytrzymałość jest taka sama jak stropu betonowego.

Wiązar dachowy został zaprojektowany na takie samo obciążenie jak strop betonowy (żelbetowy) w twoim domu?

Na jakie obciążenie został zaprojektowany twój strop ?

Czyli

Obciążenie stale pasa dolnego 1320N/m2 = 132 kG/m2

Obciążenie stale pasa górnego 1130N/m2 = 113 kG/m2.

Malo to nie jest ale nie wiadomo co projektant umieścił w "obciążenie stałe" a czego nie umieścił.

Nic nie ma na temat "obciążenie zmienne" czyli praktycznie "obciążenie użytkowe".

"Wytrzymałość" tego wiązara jest zdecydowanie mniejsza niż stropu żelbetowego.

Cała ta wymiana zdań to bicie piany.

Po pierwsze jaki sens ma wstawianie takiego pytania na Forum?:confused: Co pytający chciał usłyszeć, że jest OK czy bardzo źle?

Po drugie firma wykonująca wiązary pyta inwestora co będzie na dachu i na stropie. W tym przypadku zapytała i stosownie do uzyskanych informacji wykonała obliczenia i prawdopodobnie wiązary. Obliczeń dokonuje specjalny program, który określa kształt kratownicy. Projekt wraz z obliczeniami jest przekazywany inwestorowi po montażu. Firma bierze za to pełną odpowiedzialność.

Po trzecie jak się nie ma zaufania do projektanta czy firmy to się im nie zleca.

Pozdrawiam.

Czyli

Obciążenie stale pasa dolnego 1320N/m2 = 132 kG/m2

Obciążenie stale pasa górnego 1130N/m2 = 113 kG/m2.

Malo to nie jest ale nie wiadomo co projektant umieścił w "obciążenie stałe" a czego nie umieścił.

Nic nie ma na temat "obciążenie zmienne" czyli praktycznie "obciążenie użytkowe".

"Wytrzymałość" tego wiązara jest zdecydowanie mniejsza niż stropu żelbetowego.

W tych wartościach jest uwzględnione pokrycie dachowe oraz wykończenie poddasza z izolacja i zabudową KG.

Co do obciążenia zmiennego to jego obciążenie wzrasta do 1500 N