MARIAN27 22.12.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Witam serdecznie. Posiadam dom 130m2 wybudowany z bloczkami h+h, stropy lane, belki, wieńce, lany stropodach. W czerwcu zakończyłem SSZ, w lipcu tynki gipsowe diamont, we wrześniu ocieplenie zewnętrzne 15cm, skosy ocieplone 25 cm wełny. Od wczoraj zauważyłem wilgoć w miejscach gdzie lecą betonowe wieńce i belki. Do tej pory jak była ujemna temperatura wilgoć nie występowała. Parę dni temu byli elektrycy i grzali dom spora nagrzewnica przy pracy. Następnego dnia mrozy uspapily i przyszła dodania temperatura. I wtedy zauważyłem zawilgocenia na wieńcach. Na klatce schodowej na belce również, także nie tylko na poddaszu. Dom jest nieogrzewany. Boję się czy pleśń nie wejdzie w tynki lub mi ich nie odparzy? Nie wiem czy ta są naturalne procesy technologiczne czy mam się czegoś bać i czy powinienem coś z tym zrobić? Proszę o pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIAN27 22.12.2018 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Chciałem dodać zdjęcie, niestety nie wiem jak więc opiszę ściślej. Zmiana koloru tynku gipsowego na ciemniejszy jak lecą wieńce (belki) piony i poziomy. Na klatce schodowej także jak leci belka, także to nie tylko na poddaszu co mogłoby sugerować złym ociepleniem. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 22.12.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 belka w środku domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIAN27 22.12.2018 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Jeżeli coś nazwałem nie tak jak trzeba to przepraszam chodzi o nieniec niektórzy mówią na to belka na ścianach zewnętrznych. Są poziome wzdłuż muru i co jakiś czas schodzą pionem do stropu. Myślę że każdy wie o co chodzi. Czekam na pomoc tych którzy chcą pomóc a nie łapać są słówka i na nabijac cyfr w odp forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Skosy i stropodach? Wrzuć zdjęcia i przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIAN27 22.12.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 https://m.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIAN27 22.12.2018 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 https://m.fotosik.pl/zdjecie/7119b45236b70f52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIAN27 22.12.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.12.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Na tym forum można edytować posty... Masz zapewne wysoką wilgotność w środku i wyższą temp niż na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Chyba normalne w warunkach podwyższonej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIAN27 22.12.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Temperatura jest większa może o 3 stopnie. Nie wiem tylko dlaczego wychodzi ta wilgoć na betonowych wiencach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.12.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Temperatura jest większa może o 3 stopnie. Nie wiem tylko dlaczego wychodzi ta wilgoć na betonowych wiencach? dokładnie z tego samego powodu z jakiego zimne piwo wyjęte z lodówki pokrywa się wilgocią/rosą itp. U Ciebie występuje identyczne zjawisko fizyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts