lukastrz 22.12.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Cześć, W nowo powstającym domu będę miał garaż odizolowany, nieogrzewany, bez ocieplenia na posadce (ot taki standardowy doklejony do budynku garaż). Zastanawiam się w jaki sposób wykonać*posadzkę w takim garazu?Możliwe jest wykonanie po prostu jednej warstwy chudziaka (czy też mocniejszego betonu) który byłby już ostateczną warstwą w garazu po której się chodzi i jeździ? Wszystkie materiały które znajduję opisuję standardowe warstwy gdzie mamy chudziaka, na to folię/papę, na to styropian i ostateczną wylewkę + jakieś wykończenie. Jako że nie chcę*mieć*ocieplenia posadzki, wydaje się,*że najbardziej ekonomicznie byłoby wylanie jednej warstwy (z odpowiednio ukształtowanym spadkiem).Co w takiej sytuacji zrobić z izolacją przeciwwilgociową pozioma? Z jakiego betonu wylać taką warstwę?Czy może robi się to i tak na dwa razy (chudziak a potem folia lub papa i na to wylewka), tylko po prostu pomijając ten styropian? Pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 01.03.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Najlepiej zrób chudy beton, na to izolacja wodna i posadzka z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 01.03.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Pamiętaj, jeśli posadzka będzie bez izolacji termicznej, mróz będzie ją podnosił do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Pamiętaj, jeśli posadzka będzie bez izolacji termicznej, mróz będzie ją podnosił do góry :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Jak będziesz ten garaż trzymał w zimie z otwartymi drzwiami to może tak się zdarzyć. Marne szanse. Mieszkałem w bloku, gdzie na parterze był garaż (wjazd równo z poziomem terenu, zero spadków). Zamiast okien były tylko takie żaluzje. Wiatr hulał. Zero ogrzewania, zero izolacji od gruntu za to do parteru 20cm wełny i temperatura nawet w rekordowe mrozy nie spadła poniżej zera wewnątrz, a co dopiero poniżej wylewki gdzie z natury jest cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 No tak, taki garaż w parterze budynku wielokokalowego to to samo co garaż przystawiony do domu jednorodzinnego. Ma trudniej, bo w domu jednorodzinnym raczej masz zwykłe okna, a nie otwarte. No i nie tak często otwierasz bramę wychładzając garaż. No i deser kto odizolowuje 20cm izolacji garaż od domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.03.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Ma trudniej, bo w domu jednorodzinnym raczej masz zwykłe okna, a nie otwarte. No i nie tak często otwierasz bramę wychładzając garaż. No i deser kto odizolowuje 20cm izolacji garaż od domu? Nie odizolowałem garaźu od domu i jest ...zawsze na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Zupelnie nie zrozumiałeś tego co napisałem o otwartych drzwiach garażu. Jak chcesz ciągnąć wątek zrozumienia tego, co Ty napisałeś to zacytuj to, co ja na to odpowiedziałem. A nie inny subwątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 02.03.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 (edytowane) Ciekawa teoria z tym ciepłem w garażu. Pewnie bardzo ,,dobrze,, zaizolowane mieszkania, jak to w blokach.Ja mam garaż wolnostojący i po mroźnych nocach temperatura systematycznie każdego dnia obniża się. Aż w końcu prawie że zbliża się do średniej dobowej (ok. 5 st powyżej średniej dobowej.)Jest murowany, bez izolacji termicznej.Na pewno ważne gdzie konkretnie, region, i jakie podłoże pod posadzką. Możesz też nie kłaść płytek, porobić dylatacje i nie zauważysz ruchów podłoża Edytowane 2 Marca 2019 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Jest murowany, bez izolacji termicznej. To robi różnicę. To, że wolnostojący też ma znaczenie - choć gdyby był zaizolowany (włącznie z fundamentem - ale bez izolacji podlogi) to marne szanse na spadek poniżej zera wewnątrz, a co dopiero pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Ty napisaleś że w domu wielolokalowym otwarte okna w garażu nie pozwalają na przemarzanie. Możesz zacytować? Bo chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Pisałem, że pomimo "otwartych" okien nie zamarzało - więc i otwarte drzwi (często w tym garażu otwierane zresztą, do tego wielkie, tandetne i bez izolacji) nie umożliwią zamarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 tak, tak jesteś "najmondrzejszy" i wszystkowiedzący. Nikt ci do pięt nie dorasta. plonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts