Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka w nieogrzewanym garazu

lukastrz

Recommended Posts

Cześć,

W nowo powstającym domu będę miał garaż odizolowany, nieogrzewany, bez ocieplenia na posadce (ot taki standardowy doklejony do budynku garaż).

Zastanawiam się w jaki sposób wykonać*posadzkę w takim garazu?

Możliwe jest wykonanie po prostu jednej warstwy chudziaka (czy też mocniejszego betonu) który byłby już ostateczną warstwą w garazu po której się chodzi i jeździ?

Wszystkie materiały które znajduję opisuję standardowe warstwy gdzie mamy chudziaka, na to folię/papę, na to styropian i ostateczną wylewkę + jakieś wykończenie.

Jako że nie chcę*mieć*ocieplenia posadzki, wydaje się,*że najbardziej ekonomicznie byłoby wylanie jednej warstwy (z odpowiednio ukształtowanym spadkiem).

Co w takiej sytuacji zrobić z izolacją przeciwwilgociową pozioma? Z jakiego betonu wylać taką warstwę?

Czy może robi się to i tak na dwa razy (chudziak a potem folia lub papa i na to wylewka), tylko po prostu pomijając ten styropian?

Pozdrawiam,

Łukasz

• 2 months później...
Jak będziesz ten garaż trzymał w zimie z otwartymi drzwiami to może tak się zdarzyć.

Marne szanse. Mieszkałem w bloku, gdzie na parterze był garaż (wjazd równo z poziomem terenu, zero spadków). Zamiast okien były tylko takie żaluzje. Wiatr hulał. Zero ogrzewania, zero izolacji od gruntu za to do parteru 20cm wełny i temperatura nawet w rekordowe mrozy nie spadła poniżej zera wewnątrz, a co dopiero poniżej wylewki gdzie z natury jest cieplej.

No tak, taki garaż w parterze budynku wielokokalowego to to samo co garaż przystawiony do domu jednorodzinnego.

Ma trudniej, bo w domu jednorodzinnym raczej masz zwykłe okna, a nie otwarte. No i nie tak często otwierasz bramę wychładzając garaż. No i deser kto odizolowuje 20cm izolacji garaż od domu?

Ciekawa teoria z tym ciepłem w garażu. Pewnie bardzo ,,dobrze,, zaizolowane mieszkania, jak to w blokach.

Ja mam garaż wolnostojący i po mroźnych nocach temperatura systematycznie każdego dnia obniża się. Aż w końcu prawie że zbliża się do średniej dobowej (ok. 5 st powyżej średniej dobowej.)

Jest murowany, bez izolacji termicznej.

Na pewno ważne gdzie konkretnie, region, i jakie podłoże pod posadzką.

Możesz też nie kłaść płytek, porobić dylatacje i nie zauważysz ruchów podłoża

Edytowane przez młotek

Jest murowany, bez izolacji termicznej.

To robi różnicę. To, że wolnostojący też ma znaczenie - choć gdyby był zaizolowany (włącznie z fundamentem - ale bez izolacji podlogi) to marne szanse na spadek poniżej zera wewnątrz, a co dopiero pod posadzką.

Ty napisaleś że w domu wielolokalowym otwarte okna w garażu nie pozwalają na przemarzanie.

Możesz zacytować? Bo chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Pisałem, że pomimo "otwartych" okien nie zamarzało - więc i otwarte drzwi (często w tym garażu otwierane zresztą, do tego wielkie, tandetne i bez izolacji) nie umożliwią zamarzania.