intel111 22.12.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Witam, w czerwcu tego roku wymieniliśmy pokrycie dachowe z azbestu na blachodachówkę, wszystko poszło sprawnie robiła to doświadczona firma, ale jesienią kiedy przyszły deszcze zauważyłem, że po kominie na strychu leje się woda. Zadzwoniłem po pana, który robił dach przyjechał ze swoim pracownikiem i stwierdzili, że puścił silikon przy kominie i nałożyli nowy silikon dekarski. Potem po 2 miesiącach sytuacja się powtórzyła i znów zadzwoniłem po pana, który stwierdził że dziwna sprawa bo pierwszy raz mają tak, że co trochę puszcza silikon i położył nowy bardzo dobry podobno silikon. Dzisiaj podczas całego dnia deszczu zauważyłem, że znów się leje po kominie leci woda i już nie wiem co zrobić czy znów dzwonić po tego pana czy jest może inna możliwość co sie tam dzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 22.12.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 obstawiam że obróbki uszczelnione tylko silikonem a powinny być wygięte 90* i włożone w nacięcie w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Chyba jest źle wykonana obróbka pokrycia z blachy wokół komina.Daj zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 A ja myślę że za mało zapłaciłeś ekipie, gdybyś zapłacił o wiele więcej to by się nie lało. Ot taki mój żart. Daj zdjęcia obróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 23.12.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 na milion procent obróbka nie wcięta w komin inaczej nawet silikonu nie trzeba i jest suchoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intel111 23.12.2018 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Nie mam nowych zdjęć bo leje cały czas, to są zdjęcia zrobione nie długo po skończeniu dachu https://zapodaj.net/bdb64093f2254.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/bd03ffbb87bf6.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/c7850a17eacd9.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 23.12.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 moim zdaniem ewidentnie widać że wcięta tylko do początku fugi .... czyli tak jakby wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.12.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Komin nie pofugowany, więc leje się fugami i lać się będzie. Tak jest natura wody. Komin pofugować, obróbka musi być delikatnie wpuszczona w komin, przymocowana i dopiero wtedy obrobiona silikonem. Podobny remont miałem kilka lat temu, zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.12.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Za taką obróbkę komina to możesz zapłacić dzieciom w przedszkolu ... lepiej by to zrobiły. Jaką cegłę masz na kominie pełną czy dziurawkę ? masz czapę na górze komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intel111 23.12.2018 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Za taką obróbkę komina to możesz zapłacić dzieciom w przedszkolu ... lepiej by to zrobiły. Jaką cegłę masz na kominie pełną czy dziurawkę ? masz czapę na górze komina ? Cegła klinkierowa pełna i nie ma czapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.12.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 To chociaż tyle że to pełna cegła. Tak jak wyżej pisali, problemem może być szczelina z braku fugi i dziwnie ułożona blacha na obróbkach. Nie widać na zdjęciu jak to jest uszczelnione na styku blachy obróbki a blachodachówką bo wg mnie to i tam woda się dostaje. Między innymi dlatego wolałem blachę na kominie zamiast klinkieru bo uszczelnienie tego jest prawie niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intel111 24.12.2018 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 To chociaż tyle że to pełna cegła. Tak jak wyżej pisali, problemem może być szczelina z braku fugi i dziwnie ułożona blacha na obróbkach. Nie widać na zdjęciu jak to jest uszczelnione na styku blachy obróbki a blachodachówką bo wg mnie to i tam woda się dostaje. Między innymi dlatego wolałem blachę na kominie zamiast klinkieru bo uszczelnienie tego jest prawie niemożliwe. Co polecasz teraz zrobić ? Ta firma która mi robiła dach będzie w marcu robić u sąsiada dwa dachy to myślę ich zawołać niech to poprawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.12.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Oczywiście że mają to poprawić i nie w marcu a teraz bo do marca to będzie Ci pływać wszystko, grzyba złapiesz gdzieś na ścianie albo coś. Póki nie ma mrozów to trzeba się za to wziąć, deszczy obfitych też chyba nie zapowiadają. Najgorszy jest śnieg na takie nieszczelności bo się długo topi i woda cieknie i cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) ...Oczywiście że mają to poprawić... A możesz napisać co konkretnie dekarz ma poprawić? Mocno krytykujesz dekarza nie wskazując błędów. Na podstawie tych zdjęć jedyne co można stwierdzić to to, że obróbka komina wykonana jest poprawnie. Kołnierz składa się z dwóch obróbek, jednej związanej z pokryciem i drugiej wciętej w komin związanej z kominem. Pozostają zatem dwie kwestie: jedna to czym i jak jest wykonane krycie wstępne, a druga to puste fugi. W pierwszej kolejności należy tak jak tu pisali poprzednicy zafugować komin dobrą fugą do klinkieru. Jest to temat dla murarza no chyba, że komin murował dekarz. Radziłbym również zamontować blaszaną czapę na kominie (po zafugowaniu) i jest to temat dla dekarza za dodatkową opłatą. W przypadku gdy te prace nie dadzą rezultatu trzeba będzie zdemontować obróbkę komina oraz blachodachówkę w obrębie komina i uszczelnić krycie wstępne wokół komina. Pozdrawiam. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 A możesz napisać co konkretnie dekarz ma poprawić? Mocno krytykujesz dekarza nie wskazując błędów. No najlepiej jakby poprawił swoją reputację - jeśli to nie jego wina to nie ma ujmy, sprawę przejmie ktoś inny, może murarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 No ale Ty z góry twierdziłeś, że zrobił źle obróbkę. Wskaż zatem, w którym miejscu jest ona źle zrobiona. A co do reputacji to co ma w niej poprawić skoro podjechał do klienta, sprawdził i wymienił uszczelniacz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 28.12.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Reputację ma dobrą,ale przez takich jak ty traci ją bezpodstawnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.12.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 No ale Ty z góry twierdziłeś, że zrobił źle obróbkę. Wskaż zatem, w którym miejscu jest ona źle zrobiona. A co do reputacji to co ma w niej poprawić skoro podjechał do klienta, sprawdził i wymienił uszczelniacz? Pozdrawiam. I nadal będę twierdził bo skoro uważacie się za zawodowców i bierzecie za to kasę to bierzecie też odpowiedzialność. Przyjazd do klienta i ubabranie wszystkiego grubą warstwą silikonu w miejscu gdzie trudno raczej o to by było aż tak nieszczelne to słaba usługa. Poprawiono coś bez znalezienia przyczyny ... czyli takie coś w stylu nie wyjmę panu gwoździa z ręki ale dam panu tabletkę przeciwbólową. Tym bardziej że silikon wymieniano już 3 razy. Trzeba ściągnąć obróbkę i zobaczyć o co tam biega. Jeśli to nie jest robota dla dekarza, bo z góry się tym nie zajmuje to ktoś inny coś spitolił. Zapewne znów Inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 29.12.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 nie po to ktoś płaci ciężkie pieniądze za nowy dach aby patrzył jak cieknie .... no sory ja nie słyszałem że taniej będzie lało a dopłać to nie będzie ... tak można tylko u nas... a dwa, choćby 10 kilo tam nawalił silikonu to z czasem i tak odejdzie prędzej czy później .. u moich rodziców przy obróbce komina silikon użyli tylko do zamaskowania ( pod kolor blachy ) widocznych białych kawałków koło wygięć (spodnia część blachy - biała) .. obróbka powinna być (bo taka najprostsza ) podwójna pierwsza połać przy kominie a druga na niej wcięta w komin i to wszystko ... ci co mają wiedzą o co chodzi . Pojedyncza też będzie - ale trudniejsza w wykonaniu i najczęstszy błąd to za mało wcięte albo wcale .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.12.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 I nadal będę twierdził bo skoro uważacie się za zawodowców i bierzecie za to kasę to bierzecie też odpowiedzialność. .. Czy potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie gdzie jest błąd dekarza? Czy potrafisz ze zrozumieniem przeczytać to co napisałem we wpisie #14? To, że jest przeciek przy kominie nie musi być winą dekarza! W tym konkretnym przypadku sama obróbka komina wykonana jest prawidłowo. To stwierdzenie jest oparte tylko na podstawie zamieszczonych zdjęć. Do tego dach pokryty blachodachówką czyli pokryciem relatywnie dość szczelnym. Na podstawie tych zdjęć ewidentnie widać, że komin jest niepoprawnie wykonany, głęboko cofnięte fugi. To jest błąd murarza a nie dekarza. Głębokość typowej wcinki to 2 cm. Głębsza wcinka osłabia komin i nadal nie daje gwarancji szczelności. Łatwo się krytykuje szczególnie jak się nie ma wiedzy w temacie. Jak widać z Twoich wpisów tej wiedzy nie posiadasz. Nie zawsze przeciek z dachu jest winą dekarza i nie zawsze woda kapiąca z dachu jest przeciekiem. W tym konkretnym przypadku zdjęcia zrobione od wewnątrz być może pozwoliłyby na bardziej precyzyjna diagnozę. Ja w swoich realizacjach przy tak wykonanych kominach informuję klienta o możliwości przecieku i informuję, że nie udzielę gwarancji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts