Kac-Per 23.12.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 WitamPosiadam grzałkę Galmet typ GE link https://allegro.pl/grzalka-galmet-do-boilera-6kw-6000w-gwint-6-4-0999-i6700084936.html Ogrzewam nią dom 120m2 i jest mi za duża. Grzałka ma 6kw chce podłączyć do niej 2 fazy i uzyskać 4kw czy taka ingerencja nie spowoduje jej uszkodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.12.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Jeżeli jest ona wyprodukowana i przystosowana do napięcia 230 V, to podłączenie napięcia międzyfazowego spowoduje jej przepalenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.12.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 To raczej grzałka trójfazowa a kolega chyba chce odłączyć jedną fazę Jeśli jest tam żyła N niebieska to da się zrobić, pytanie po co i co chcesz uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.12.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 ............. pytanie po co i co chcesz uzyskać?. Witam Posiadam grzałkę ................6kw Ogrzewam nią dom... i jest................ za duża. ............ chce ,,,,,,,,,,,,,,,,,, uzyskać 4kw ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.12.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 . No popatrz nie doczytałem;-) Chodzi o to że w ogrzewaniu to grzałką steruje sterownik i to tak ża przy trójfazowej bardzo często każdą fazą osobno a to pewnie jakaś samoróbka i chciałem się dowiedzieć dlaczego musi (chce) odłączyć jedną grzałkę. Komasz o co chodzi czy dalej czegoś nie rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.12.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Kumam o co chodzi od początku i moja odpowiedź nie dotyczyła czy się da czy nie da i nie wnika w budowę tej grzałki. Moja odpowiedź dotyczyła dokładnie tego kawałka Twojej wypowiedzi która zacytowałem wcześniej i zacytuje jeszcze raz ............. pytanie po co i co chcesz uzyskać? bo zapytałeś o coś co autor napisał w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.12.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Kumam o co chodzi od początku i moja odpowiedź nie dotyczyła czy się da czy nie da i nie wnika w budowę tej grzałki. Moja odpowiedź dotyczyła dokładnie tego kawałka Twojej wypowiedzi która zacytowałem wcześniej i zacytuje jeszcze raz bo zapytałeś o coś co autor napisał w pierwszym poście. To wyjaśnię Ci jeszcze raz bo jesteś czepialski i nic oprócz czepiania się nie wnosisz. Pytanie po co i co chcesz uzyskać nie dotyczyło grzałki bo to jest w pierwszym poście jak napisałeś, dotyczyło systemu grzewczego bo to przwdopodobnie od niego się zaczyna a czasami nie trzeba redukować mocy grzalki wystarczą inne zabiegi. Widzisz problem polega na tym że ja pytam by pomóc a ty by się czepiać. I to by była ostatnia odpowiedź na twoje zaczepki bo szkoda czasy na takie dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.12.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Cóz Ci mogę napisać? Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.12.2018 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Witam Posiadam grzałkę Galmet typ GE link https://allegro.pl/grzalka-galmet-do-boilera-6kw-6000w-gwint-6-4-0999-i6700084936.html Ogrzewam nią dom 120m2 i jest mi za duża. Grzałka ma 6kw chce podłączyć do niej 2 fazy i uzyskać 4kw czy taka ingerencja nie spowoduje jej uszkodzenia? Jak grzałka pracuje 3x400V to odłączenie jednej fazy spowoduje spadek mocy do 2kW (przestaną grzać dwa elementy). Fazy muszą być 3, a odłączyć trzeba jeden element grzejny żeby uzyskać 4kW. Najpierw sprawdź jak są podłączone elementy grzejne do faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.12.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Jak grzałka pracuje 3x400V to odłączenie jednej fazy spowoduje spadek mocy do 2kW (przestaną grzać dwa elementy). Fazy muszą być 3, a odłączyć trzeba jeden element grzejny żeby uzyskać 4kW. Najpierw sprawdź jak są podłączone elementy grzejne do faz. Kolejny raz bzdury wypisujesz, odłączenie jednej fazy w trójkącie spowoduje zasilanie tych nie grzejących grzałek w szeregu napięciem 400V, pod warunkiem że to trójkąt;-) Może zacznij od rozrysowania sobie tego albo podstaw elektrotechniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 27.12.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Ale jesteście mądrzy (Remiks, Sławko123), a człek dalej nie dostał odpowiedzi tylko teoretyczne dywagacje z których i tak nic nie wynika. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.12.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Ale jesteście mądrzy (Remiks, Sławko123), a człek dalej nie dostał odpowiedzi tylko teoretyczne dywagacje z których i tak nic nie wynika. A przeczytałeś mój post 3? Odpowiedzieć można jeśli ma się pewność co do tego co tam mamy. Jesteś w stanie powiadzieć jak tam te 3 grzałki są połączone to ja odpowiem jak to zrobić. Widzisz, czasami nawet producent czy sprzedawca głupoty wypisuje o 400V a okazuje się że tam są trzy grzałki 230V w gwiazdę łączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.12.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Kolejny raz Fakt, mój błąd. Będzie 3kW, a nie 2kW jak napisałem, ale to nadal mniej niż chciał autor postu. Więc rozwiązanie pozostaje takie samo jak zaproponowałem czyli pozostawienie 3 faz i odłączenie 1 grzałki. Bredzeniem tego co napisałem bym nie nazwał (ale wiem że forumowi filozofowie kulturą nie grzeszą - BTW murator to twój drugi dom? ) i nic nie muszę sobie rozrysowywać. A ty zamiast napisać jaka będzie moc, to znowu prócz ataku personalnego nic rzeczowego nie wniosłeś. Edit: "od warunkiem że to trójkąt" Przecież napisałem, ze dla grzałek 400V, a najlepiej żeby sprawdził jak ma podłączone. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez muchenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.12.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 BTW murator to twój drugi dom? O przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli;-) A ty zamiast napisać jaka będzie moc, to znowu prócz ataku personalnego nic rzeczowego nie wniosłeś. To żaden atak personalny, masz jakieś zwidy chyba. Chciałem Ci pomóc zdobyć troszkę wiedzy na własną rękę a nie dostarczać gotowca no i chyba się udało. Jakieś tam wątpliwości pozostały bo pomyliłeś się o kilkadziesiąt wat ale myślę że to takie nieistotne zaokrąglenie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 29.12.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Chciałem Ci pomóc zdobyć troszkę wiedzy na własną rękę a nie dostarczać gotowca no i chyba się udało. Zwykłe przeoczenie z mojej strony. BTW a i tak ma pewnie gwiazdę więc człowiek niepotrzebnie się produkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 29.12.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Proste pytanie i kilkanaście odpowiedzi o niczym, a ponieważ sam zajmuję się m.in. ogrzewaniem elektrycznym to udzielę informacji. Wymieniona w linku grzałka firmy Galmet jest to w rzeczywistości zespół 3 grzałek 2kW/230V połączonych w gwiazdę osadzonych we flanszy 3/2 ‘’ sterowanych wbudowanym termostatem. Całość podłączamy do 3 faz + N + PE. Produkt ten montuje się w bojlerach o poj. rzędu 200l służących do wytwarzania CWU, a nie do ogrzewania domu - tu nie rozumiem co autor tematu miał na myśli. Do elektrycznego ogrzewania domów służą kotły CO oczywiście elektryczne, ale to są inne produkty niż bojlery. Takich kotłów nie produkuje Galmet, ale są w ofercie np. firmy Kospel. Wiem, że niektórzy do ogrzewania domków używają bojlerów a właściwie wymienników z wężownicą i grzałkami elektrycznymi jak w temacie + pompy, ale są to nieefektywne rozwiązania.W grzałce - bohaterce tematu - odłączając 1 fazę zasilania uzyskamy zmniejszenie mocy do 4kW, bez ingerencji wewnątrz głowicy. Jest to b. niepraktyczna regulacja mocy, bo mamy przecież termostat. Im większa moc tym szybciej podgrzeje się woda do zadanej temperatury. Zużyta energia będzie taka sama jak przy grzałce mniejszej mocy, bo wtedy wydłuży się czas podgrzewania. Jest to zgodne z zasadą zachowania energii. Dodam jeszcze, że wszelkie grzanie wody prądem jest całkiem korzystne pod warunkiem stosowania taryfy G12 i jej odmian. Mając moc 6kW możemy zdążyć podgrzać wodę w bojlerze w czasie 13:00-15:00 czyli południowego okresu niższej taryfy. Mniejsza moc może nie „wyrobić”. Oczywiście wszystko zależy od kilku czynników, ale większa moc to wyższy komfort. Jeśli ktoś z moich stron potrzebuje jeszcze więcej informacji o stosowaniu energii elektr. do ogrzewania do zapraszam na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 29.12.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Proste pytanie i kilkanaście odpowiedzi o niczym, a ponieważ sam zajmuję się m.in. ogrzewaniem elektrycznym to udzielę informacji. Wymieniona w linku grzałka firmy Galmet jest to w rzeczywistości zespół 3 grzałek 2kW/230V połączonych w gwiazdę osadzonych we flanszy 3/2 ‘’ sterowanych wbudowanym termostatem...... Jeżeli masz podłączone 3 grzałki po 2kW/230 w gwiazdę to nie masz 6kW mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.12.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Proste pytanie i kilkanaście odpowiedzi o niczym, a ponieważ sam zajmuję się m.in. ogrzewaniem elektrycznym to udzielę informacji. Wymieniona w linku grzałka firmy Galmet jest to w rzeczywistości zespół 3 grzałek 2kW/230V . Proste pytanie dla kogoś kto z konkretną grzałką się spotkał. Fajnie że znalazł się ktoś kto napisał jak to w niej jest połączone bo nawet sprzedawca pisze coś takiego "rzałki typu GE zbudowane są z rurkowych elementów grzejnych zawierających wewnątrz drut oporowy oraz z obudowy mieszczącej zespół zasilania prądu trójfazowego 400V" A chyba niezbyt dokladnie czytałeś odpowiedzi o niczym np. post 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 29.12.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jeżeli masz podłączone 3 grzałki po 2kW/230 w gwiazdę to nie masz 6kW mocy. A ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts