Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliżniak typu klocek, z widokiem na park

Recommended Posts

Dzień dobry, zaczynam mój dziennik.

Decyzja o budowie zapadła w maju. W listopadzie 2018 uzyskaliśmy PnB, ekipę do SSO mamy już ugadaną.

Po Nowym roku działka zostanie ogrodzona, postawi sie budkę na narzędzia, załatwi prąd budowlany i baniak na wodę, no i toytoi.

Powierzchnia uzytkowa 200 m2, piwnica parter piętro, dach płaski , stropy z płyt kanałowych. Dom sąsiada już stoi. My się musimy przykleić.

Projekt indywidualny wg własnych założeń. Najpierw miała być kuchnia zamknięta, jednak ostatnia wersja przemawia za kuchnią otwartą. W środku działówek brak, więc zawsze możemy zmienić zdanie.

Wrzucam zdjęcia z wizualizacji.

Pozdrawiam serdecznie

Janek

Jak ktoś ma ochotę proszę kometować i pytać:)

ewqdeqde.JPGPrzechwytywanie.jpgwdswdswqd.JPGwdswq.JPGwqswqsw.jpg

Edytowane przez Janekk1234

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy jeszcze ostateczne szlify w projekcie.

Okno w salonie bardziej na środku i nie do samej podłogi, za to z normalnym parapetem.

W ten sposób salon będzie równomierniej doświetlony.

Okienko w holu usuniete,. za to szerszy przedsionek z przeszkleniem będzie doświetlał hol zamiast okienka.

Ponieważ zmieniła się koncepcja z otwartą kuchnią, możemy przesunąć klatke schodową o te 50cm, co daje nam mniej schodów zabiegowych. powinno być wygodniej.

z salonu na kuchnię.jpgz kuchni.jpgz kuchennej wysepki barku.jpgz korytarza.jpg

jest i kolejne udoskonalenie projektu. zmiana klatki schodowej, schody były dosyć wysokie bo 18,5cm, w dodatku aż 5 z nich to zabiegowe,

zrobilem przesunięcie schodów, przeniesienie wejścia do pokoju na drugą stronę klatki.

teraz zyskam na długości klatki, bedzie mozna zmiejszyc liczbę schodow zabiegowych, i zmiejszyc wysokosc stopni. może nawet zmieści się podest zamiast zabiegowych.

minusem tej zmiany może być wąskie przejście do pomieszczenia/garażu na parterze

teraz to jest to. zmieściły się schody z podestem. super.

delikatnie zostaną tez zwężone, ze 117 na coś koło 100 - 105

schody z podestem12.jpgschody z podestem112.jpg

może na piętrze damy grzejniki zamiast podłogowego, plus taki że strop niżej to i schody niższe a i naczytałem się że zastawione pokoje nie sa dobre na takie ogrzewanie.

a może pompa ciepła zamiast gazu .

nnnnww.JPG

widok z kuchni na hol.jpg

schody z podestem.jpg

elewacja domu ma być ciemno szara/ szara. po prostu łykneliśmy pierwszą propozycję projektanta i tak zostanie. myślę ż etaki kolor będzie pasować do kwadratowej bryły budynku...część elewacji przy tarasie myślę zrobić z betonu arch. fajnie to wygląda.

załatwiłem projektantkę do wodkan - 1500 pln i termin 3 msc.

wnioski o przyłącz gazu i prądu wydrukowane i do wysłania. ciekawe co z tym wrednym słupem przed działką...

w ten weekend idziemy z miarą wyznaczyć działkę i dziurę do kopania. sami - olać geodetę :p

dziś dzwoniłem do wcześniej nagranego kierasa - spotkanie po weekendzie

no i złożenie ostatnich szlifów do projektanta, to już drugi raz poprawiamy nasz gotowy projekt indywidualny, pierwszy raz 1500 dodatkowo teraz ma być 3000 dodatkowo. a za pierwszy raz skasowali nas 4900 czyli razem 9400, tanio nie wyjdzie ale jak mus to mus. korzystne zmiany w projekcie to ostatnia rzecz na jakiej można oszczedzić...

dzowniłem do wcześniej ugadanych zakładów prefabrykacji. terminy mają wolne, dziury w kanałówkach robią , więc może i da się tam upchać WM. pogadam o tym z kierasem. w przyszłym tyg. mam nadzieję już zamawiać konkrente płyty ,

ciekawe jak z pogodą bo jak przymrozi to murarze ch. zrobią. dobre to że im się spieszy z moją budową bo na wiosnę lecą już do większy tematów.

ten rok zaczyna sie na pełnej k...najpierw w sylwka szokująca dosyć wiadomość o osobie z mojego kręgu która ukradła moją własność twórczą, a teraz zaczynamy budowę. nudy w 2019 nie powinno być...

cześc balonu gdzie ma być tam strop ma być niżej o 15 cm aby nie wchodziło się po schodku n balkon. sam wymyśliłem ciekawe co na to projektant.

tak ma wyglądać piętro i drzwi na balkon po zmienie klatki i przesunięciu ściany. będzie węziej.

gora.JPG

Jutro zakładam dziennik i zgłoszenie umowy. Kierownik wybrany. Dodam że to pracownik administracji budowlanej w poważnej instytucji z wstępnej rozmowy wyglądał na Pana Inżyniera. 2500 pln bierze za 10 wizyt. Zwrócił uwagę że ściany 2.5m piwnicy będą całkowicie zasypane z jednej strony i się dziwił że tak można i że bez słupów w ścianie z bloczka. Przecież jak na tym staną 2 kondygnacje to to dociąży fest.

Tak czy inaczej przekazałem tą uwagę do projektanta. Obecnie pracują nad innymi jeszcze zmianami. W przyszłym tygodniu się zaczyna!!

Robiłem kosztorys SSO.

Wyszło 135tys. Bez kosztów projektu i kierbuda.

sso.JPG

Jutro zakładam dziennik i zgłoszenie umowy. Kierownik wybrany. Dodam że to pracownik administracji budowlanej w poważnej instytucji z wstępnej rozmowy wyglądał na Pana Inżyniera. 2500 pln bierze za 10 wizyt. Zwrócił uwagę że ściany 2.5m piwnicy będą całkowicie zasypane z jednej strony i się dziwił że tak można i że bez słupów w ścianie z bloczka. Przecież jak na tym staną 2 kondygnacje to to dociąży fest.

Tak czy inaczej przekazałem tą uwagę do projektanta. Obecnie pracują nad innymi jeszcze zmianami. W przyszłym tygodniu się zaczyna!!

Robiłem kosztorys SSO.

45d7a93b4e41287dmed.jpg

Obyś się nie zdziwił jakie jest parcie gruntu na ściany piwnic. Tylko jak już zobaczysz, to może być za późno.

Robiłem kosztorys SSO.

[ATTACH=CONFIG]424550[/ATTACH]

Dokładnie, lepiej niech to jeszcze raz konstruktor policzy...

Swoją drogą to strasznie tanio Ci to wyjdzie sądząc po Twoich wyliczeniach. Ja za sam beton dałem chyba z 18-20 tys (Ławy, chudziak na fundamencie, słupy, strop). A mam powierzchnie porównywalną do Twojej, a do tego Ty masz dwa stropy więcej. Więc za bardzo bym się do tych cyferek raczej nie przywiązywał :p

Myślałem, że te płyty też się zalewa jak np. terrive aby uzyskać jednolitą, nie klawiszującą powierzchnie...

Zalewa się wieńce dookoła. Szczeliny między płytami mają 1cm. Klawiszowanie pewnie i tak będzie, ja sufit Chcę potraktować grubą tapeta flizelinowa z jakąś delikatną fakturą.

Z sufitem nie ma problemu, można go byle czym przykryć :) Zatem 3 mam kciuki za te 5 tys za beton na cały dom, mam nadzieję, że Ci się uda ;) A Tym samym dziennik wrzucam do subskrypcji :)

Pewnie za mało będzie te 5tysi, bo liczyłem tylko ławę i wieńce, zapominając o schodach i chudziaku w piwnicy.

Stal też mocno szacunkowo bo nie mam pojęcia jak to liczyć.

W piwnicy będzie sauna i grzane betonowe leżaki. Miodzio :)

Ja jak kupowałem projekt miałem w nim szacunkowy kosztorys gdzie była wyszczegółniona ilość stali. A i tak się machnęli o pół tony (dodatkowe pomysły KB :mad:). Saune rozumie, można kupić gotowce za rozsądne pieniądze w marketach budowlanych, szczególnie na koniec sezonu :) Ale betonowe leżaki? Możesz to rozwinąć? Bo to cholernie intrygujące :p

• 2 weeks później...

Cholerka, kanaliza w drodze jest na wysokości że w piwnicy metr ponad podłogę. Prysznic przy saunie i jakis zlewozmywak muszą być odprowadzane elektryczną pompą.

Mapa do celów projektowych straciła ważność i trzeba geodetę angażować. W moim mieście mają taką zasadę że 6 msc ważna max.

• 2 weeks później...