fr3d3k 03.02.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 domek fajny. życze powodzenia. Ale te "wizualizacje"....aż oczy bolą. W dzisiejszych czasach nie dać klientowi fajnej wizualizacji tylko jakieś prymitywne obrazki bez oświetlenia czy faktur na powierzchniach... tragedia. Chyba ze sami sobie je zrobiliscie w jakimś sketchupie czy darmowym wizualizerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.02.2019 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 domek fajny. życze powodzenia. Ale te "wizualizacje"....aż oczy bolą. W dzisiejszych czasach nie dać klientowi fajnej wizualizacji tylko jakieś prymitywne obrazki bez oświetlenia czy faktur na powierzchniach... tragedia. Chyba ze sami sobie je zrobiliscie w jakimś sketchupie czy darmowym wizualizerze. dziękuję za komplement że projekt sie podoba my go nazywamy małym miejskim domkiem. będzie w samym centrum osiedla, w dużym mieście. działeczka tyci tyci bo raptem 265m2. może za 10 lat jak dzieciaki dorosną i opuszczą dom rodzinny, chatę się sprzeda i kupi jakieś ranczo w bieszczadach sam robię te wiski w programie sweet home. polecam - mega prosty i darmowy. mam na kompie też oprogramowanie vray - to juz pełna profeska ale cierpliwości do nauki brak, a sweet home przez swoją prostotę jest mega intuicyjny, może to nie wygląda pięknie, ale daje bardzo dużo "pojęcia" o wyglądzie domu, projektu, pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 04.02.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 hej. jak napisałem, jesli sami wizualizujecie to luks i nie mam pytań! Po prostu myślałem, ze jak pisales o zmianach w projekcie to wizki robiło biuro projektowe.Jeszcze raz : trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.02.2019 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Wczoraj pierwsze działania na działce. Przywieźli budkę socjalną. Pierwsze zdziwienie ludzi haha zawsze tam mieli przejście a teraz zonk. Będzie budowa. Koparka next week. Kupiłem pierwszy materiał 9 wiader po 28kg masy kmb izoplast z olx po taniosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 26.02.2019 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Dziś zrobili ogrodzenie.Kolejna zmiana w krajobrazie i rozmowy z przechodniami co tu będzie. Mamy ciekawe sąsiedztwo szkoła stawki park plac zabaw kort tenisowy basen i orlik Się zaczyna zaczyna się.Wg planu za 10 dni będą zalane ławy. K...wa sąsiad bliźniak pali w piecu brrrrAle porównując Mordor gdzie teraz mieszkamy to akurat w tej kwestii jest mega lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 02.03.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Jak idzie?Chcialem tylko podpowiedziec, ze jak ostatnio kupowalem stal to najtaniej jak sie dalo 2700 netto/tone + transport. No i ciekawi mnie jak masz zamiar wykonac dach?Szczerze to przy takim typie domu z plaskim dachem wylalbym caly betonowy i swiety spokoj na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 05.03.2019 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Stal dziś Kupiona na cały dom 4.2 tys pln. Ceny za tone 2.55tys i 2.85tys za pręty gładki i żebrowany. W piątek wjeżdża koparka. Dach z płyt kanalowych na to styropian ze spadkiem i papa. Attyka z 3 stron. Załatwiłem prąd budowlany 2.5tys pln I zaklepalem przyłącza wodkan na za miesiąc 5.7tys za wykonanie razem z materiałem. Edytowane 5 Marca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.03.2019 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Pierwsza wizyta kierasa. Pogonił projektanta żeby uzupełnił w projekcie niedoróbki. Poza tym okazało się że sąsiad ma dom szerszy o 10cm niż myśleliśmy. Jaja. Będzie trzeba dać grubszy styropian o te 5cm żeby się z nim zlicować elewacjami. Przedstawiliśmy się sobie z sąsiadem, starszy Pan. Swój dom kupił gotowy. Przycieliśmy Jabłonkę i powiesiłismy tablice informacyjną i ostrzegawcze. Murarze zaproponowali nie dawać chudej warstwy pod ławy, zamiast tego kieras nakazał dac folię w szalunek aby mleczko nie wyciekło. Kilka metrów betonu mniej do lania Edytowane 6 Marca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.03.2019 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) Jutro wielki dzień tzn wjedzie koparka... Murarze wypatrzyli nowego typu bloczki betonowe dwa razy większe niż normalne, w środku puste. Lżejsze szybciej się układa i ściana piwnicy będzie cieplejsza za sprawą powietrznej pustki. Niedaleko ode mnie z takich bloczków stawiają byłem pogadać i całą piwnicę postawili w 2 dni. Z olx wyrwalem kolejne 3 wiadra masy kmb za pół ceny Zmiana koncepcji barierek na balkonie. Drewniane. Nie murowane jak z początku. Murowanie więcej kłopotu z wykonaniem. Drewno milsze i łatwiej zrobić. Dzwonił znajomy hydraulik. 30 pln za 1m2 za robociznę podłogówki bierze. Edytowane 21 Marca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.03.2019 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) wykop zrobiony, niespodzianek nie było. 25 wywrotek poszło Edytowane 15 Marca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.03.2019 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Mieliśmy tydzień postoju i mega stres. Geodeci nie mogli się połapać ale już wszystko wyjaśnione. Też trochę moja wina bo tyczenie działki i budynku trzeba było robić już dawno a nie na ostatnią chwilę... W czwartek zalewają ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.03.2019 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Czy może być lepszy dzień do zalania fundamentu niż pierwszy dzień wiosny? 17.5 m3 poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.03.2019 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Fundament zrobiony chudziak w piwnicy wylany. 17m3 plus 7m3 poszło betonu. Kawałek murka oporowego przy schodach do piwnicy wymurowany. Dziś mieli zacząć murować ściany piwnicy ale w hurtowni jakieś problemy i dopiero w poniedziałek zaczną na całego. Piwnica będzie około 2.1m wysoka. Podciąg po środku piwnicy zrobimy z belek stalowych dwuteowników 220 wysoki zamiast żelbetowy podciąg. Byłem w lokalnej firmie w sprawie okien. Rzetelna firma i mają dobrą ekipę do montażu pewnie ich wybierzemy. Okna parapety i drzwi robią. Przekonywała mnie do niemieckich profili schico ale mam uraz do tej nacji i wolałbym unikać ich produktów... Ot takie pozostałości w psychice człowiek za dużo o ll WŚ się naczytał. Więc profile do okien pewnie veka albo aluplast choć pani twierdziła że aluplast to lipa w porównaniu do schico... A może odłożę na bok uprzedzenia i będą te schico... Za tydzień mają już stać ściany piwnicy chłopaki obiecują że jak ruszą to jedną kondycję zrobią w kilka dni. Jak już będzie piwnica to dzwonię do ekipy wodkan aby w ulicy poryli i do domu pociągnął rury. Teraz się zaczyna etap "niech się mury pną do góry"! Edytowane 28 Marca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.04.2019 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Dziś pierwszy dzień murowania ścian. Poszerzyliśmy wejście z dworu do piwnicy do 120cm, schody do piwnicy z ogrodu raczej zlecimy brukarzom a nie żeby murarze lali. Takie z kostki ładniejsze... Kupiłem dwuteownik ICE 220, na podciąg w piwnicy. Piwnica ma mieć wysokości 210cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.04.2019 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Nadchodzi kolejny tydzień prac. We wtorek kładziemy strop żerański. 12 płyt przyjedzie. Dźwig zamówiony. Jutro przywiozą 12m3 płyty pur. Będzie na ściany piwnicy podłogę itd. Jak będzie ładnie wyglądać wezmę od razu więcej. Być może zmieni się wejście do domu i będą jedne drzwi a nie wiatrołap z osobnymi drzwiami. Schody do piwnicy będą z zabiegiem. 10 okien razem z montażem na 13tys pln mam wycenę. Na najlepszych okucia winkhouse i profil aluplast 7000. 3 szybowe. Zmiana koncepcji gdzie ma być rekuperator. Raczej z łazienki na piętrze powędruje do piwnicy. Czerpnia zamiast na dachu będzie na ścianie obok wiatrołapu. Albo na wiatrołapie. Zrobię też wentylacycji mechaniczną w piwnicy. Miała być grawitacyjna ale nie zaszkodzi puszczać i wyciągać tam świeże powietrze... Spodobało mi się hiszpańskie powiedzenie filozofia budowania. Bonito i barato. Ładnie i tanio. Tak ma u nas być Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.04.2019 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) strop nad piwnicą położony. poszło sprawnie. czuję się trochę jak dziewica budowlana, przechodząc przez te kolejne etapy, a to wykop, a to dźwig ze stropem ... pewnie ostatnim akordem będzie wizyta inspektora i pieczęć odbioru budynku...szmat doświadczeń do tego czasu przed nami ... żeby tylko człowiek nie osiwiał, bo niedawno żył sobie spokojnie a teraz wpadł w wir załatwiania itp... murarz coś przebąkiwał o tym że inwestor ma zrobić "stropowe" heh...będą mieli porządne wieńcowe a nie każdą kondygnację świętować Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.04.2019 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) wieniec nad piwnicą zalany. 5.5m3 poszło. między płytami poszły kanały do rekuperacji i kable elektryczne. pierwsze elementy instalacyjne Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 18.04.2019 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) roboty idą bardzo ładnie. zrobiliśmy małą zmianę w przedsionku będzie przestrzeniej. pomagałem nakładać izolację ścian piwnicy masą kmb , 6 czy 7 wiaderek poszło izoplast 2 k- w . pierwsza warstwa trochę rozrobiona z wodą ( bez proszku) nakładana szczotką, druga warstwa już gęstsza z tym proszkiem zmieszana, nakładana szerokim pędzlem w celu zamknięcia sporej ilości szczelin między bloczkami spoin, mój błąd bo trzeba było spoiny zakleić wcześniej ładnie zaprawą, ale murarze mnie wyśmiali jak usłyszeli mój pomysł. masa pięknie trzyma- murarze w szoku bo dotychczas używali dysperbit. ziemia sucha i myślę że jak na izolację wilgociową to jest aż nadto... styropian hydro lambda 0.31 najcieplejszy jak jest...10 cm z frezem powinno być ciepło .. jutro w Wielki Piątek obsypiemy piwnice, działka nabierze trochę kształtu... Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.04.2019 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) pięknie wszystko idzie... murarzy pod koniec dnia poję guinessem heh...niech zasmakują mother's milk...koparka dziś pomogła teren ładnie obsypany nie będzie aż tak wysoko / różnic w terenie jak się obawialiśmy...słup pod taras chłopaki zrobili zgodnie z projektem i by była dupa bo by był za płytko ( spadki na działce projektant nawet nie był na działce więc tego nie uwzględnił. koparka wykopała więc większy dół , stopa pod taras będzie głębiej, zgodnie z zasadami aby nie wysadziło zimą. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 25.04.2019 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak patrzę na to jak wielki jest taras a potem jak wielki będzie Jeszce balkon i myślę czy nie przesadziliśmy... Może trzeba było zrobić trochę większe pokoje kosztem tego tarasu i balkonu... no ale ostatecznie to na balkonie ma być oranżeria...a to już fajna przestrzeń...wujas namawiał mnie aby dac w tej oranżerii podłogówkę...dach balkonu prawdopodobnie z obornickiej płyty warstwowej. w środku izolacja cieplna. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts