Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliżniak typu klocek, z widokiem na park

Recommended Posts

domek fajny. życze powodzenia. Ale te "wizualizacje"....aż oczy bolą. W dzisiejszych czasach nie dać klientowi fajnej wizualizacji tylko jakieś prymitywne obrazki bez oświetlenia czy faktur na powierzchniach... tragedia. Chyba ze sami sobie je zrobiliscie w jakimś sketchupie czy darmowym wizualizerze.

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

domek fajny. życze powodzenia. Ale te "wizualizacje"....aż oczy bolą. W dzisiejszych czasach nie dać klientowi fajnej wizualizacji tylko jakieś prymitywne obrazki bez oświetlenia czy faktur na powierzchniach... tragedia. Chyba ze sami sobie je zrobiliscie w jakimś sketchupie czy darmowym wizualizerze.

dziękuję za komplement że projekt sie podoba :) my go nazywamy małym miejskim domkiem. będzie w samym centrum osiedla, w dużym mieście.

działeczka tyci tyci bo raptem 265m2.

może za 10 lat jak dzieciaki dorosną i opuszczą dom rodzinny, chatę się sprzeda i kupi jakieś ranczo w bieszczadach :)

sam robię te wiski w programie sweet home. polecam - mega prosty i darmowy.

mam na kompie też oprogramowanie vray - to juz pełna profeska ale cierpliwości do nauki brak, a sweet home przez swoją prostotę jest mega intuicyjny,

może to nie wygląda pięknie, ale daje bardzo dużo "pojęcia" o wyglądzie domu, projektu, pomieszczeń.

• 3 weeks później...

Dziś zrobili ogrodzenie.

Kolejna zmiana w krajobrazie i rozmowy z przechodniami co tu będzie. Mamy ciekawe sąsiedztwo szkoła stawki park plac zabaw kort tenisowy basen i orlik

Się zaczyna zaczyna się.

Wg planu za 10 dni będą zalane ławy.

K...wa sąsiad bliźniak pali w piecu brrrr

Ale porównując Mordor gdzie teraz mieszkamy to akurat w tej kwestii jest mega lepiej.

Jak idzie?

Chcialem tylko podpowiedziec, ze jak ostatnio kupowalem stal to najtaniej jak sie dalo 2700 netto/tone + transport.

No i ciekawi mnie jak masz zamiar wykonac dach?

Szczerze to przy takim typie domu z plaskim dachem wylalbym caly betonowy i swiety spokoj na zawsze.

Stal dziś Kupiona na cały dom 4.2 tys pln. Ceny za tone 2.55tys i 2.85tys za pręty gładki i żebrowany.

W piątek wjeżdża koparka.

Dach z płyt kanalowych na to styropian ze spadkiem i papa. Attyka z 3 stron.

Załatwiłem prąd budowlany 2.5tys pln

I zaklepalem przyłącza wodkan na za miesiąc 5.7tys za wykonanie razem z materiałem.

Edytowane przez Janekk1234

Pierwsza wizyta kierasa. Pogonił projektanta żeby uzupełnił w projekcie niedoróbki. Poza tym okazało się że sąsiad ma dom szerszy o 10cm niż myśleliśmy. Jaja. Będzie trzeba dać grubszy styropian o te 5cm żeby się z nim zlicować elewacjami. Przedstawiliśmy się sobie z sąsiadem, starszy Pan. Swój dom kupił gotowy. Przycieliśmy Jabłonkę i powiesiłismy tablice informacyjną i ostrzegawcze.

Murarze zaproponowali nie dawać chudej warstwy pod ławy, zamiast tego kieras nakazał dac folię w szalunek aby mleczko nie wyciekło. Kilka metrów betonu mniej do lania

53309004_647822778981425_5217252003159212032_n.jpg

53641290_153712288901418_7497812601485656064_n.jpg

Jutro wielki dzień tzn wjedzie koparka...

Murarze wypatrzyli nowego typu bloczki betonowe dwa razy większe niż normalne, w środku puste. Lżejsze szybciej się układa i ściana piwnicy będzie cieplejsza za sprawą powietrznej pustki. Niedaleko ode mnie z takich bloczków stawiają byłem pogadać i całą piwnicę postawili w 2 dni.

Z olx wyrwalem kolejne 3 wiadra masy kmb za pół ceny :)

Zmiana koncepcji barierek na balkonie. Drewniane. Nie murowane jak z początku. Murowanie więcej kłopotu z wykonaniem. Drewno milsze i łatwiej zrobić.

Dzwonił znajomy hydraulik. 30 pln za 1m2 za robociznę podłogówki bierze.

• 2 weeks później...

Fundament zrobiony chudziak w piwnicy wylany. 17m3 plus 7m3 poszło betonu.

Kawałek murka oporowego przy schodach do piwnicy wymurowany.

Dziś mieli zacząć murować ściany piwnicy ale w hurtowni jakieś problemy i dopiero w poniedziałek zaczną na całego.

Piwnica będzie około 2.1m wysoka. Podciąg po środku piwnicy zrobimy z belek stalowych dwuteowników 220 wysoki zamiast żelbetowy podciąg.

Byłem w lokalnej firmie w sprawie okien. Rzetelna firma i mają dobrą ekipę do montażu pewnie ich wybierzemy. Okna parapety i drzwi robią. Przekonywała mnie do niemieckich profili schico ale mam uraz do tej nacji i wolałbym unikać ich produktów... Ot takie pozostałości w psychice człowiek za dużo o ll WŚ się naczytał. Więc profile do okien pewnie veka albo aluplast choć pani twierdziła że aluplast to lipa w porównaniu do schico... A może odłożę na bok uprzedzenia i będą te schico... ;)

Za tydzień mają już stać ściany piwnicy chłopaki obiecują że jak ruszą to jedną kondycję zrobią w kilka dni. Jak już będzie piwnica to dzwonię do ekipy wodkan aby w ulicy poryli i do domu pociągnął rury.

Teraz się zaczyna etap "niech się mury pną do góry"!

Nadchodzi kolejny tydzień prac. We wtorek kładziemy strop żerański. 12 płyt przyjedzie. Dźwig zamówiony. Jutro przywiozą 12m3 płyty pur. Będzie na ściany piwnicy podłogę itd. Jak będzie ładnie wyglądać wezmę od razu więcej.

Być może zmieni się wejście do domu i będą jedne drzwi a nie wiatrołap z osobnymi drzwiami.

Schody do piwnicy będą z zabiegiem.

10 okien razem z montażem na 13tys pln mam wycenę. Na najlepszych okucia winkhouse i profil aluplast 7000. 3 szybowe.

Zmiana koncepcji gdzie ma być rekuperator. Raczej z łazienki na piętrze powędruje do piwnicy. Czerpnia zamiast na dachu będzie na ścianie obok wiatrołapu. Albo na wiatrołapie.

Zrobię też wentylacycji mechaniczną w piwnicy. Miała być grawitacyjna ale nie zaszkodzi puszczać i wyciągać tam świeże powietrze...

Spodobało mi się hiszpańskie powiedzenie filozofia budowania. Bonito i barato. Ładnie i tanio. Tak ma u nas być ;)

strop nad piwnicą położony. poszło sprawnie. czuję się trochę jak dziewica budowlana, przechodząc przez te kolejne etapy, a to wykop, a to dźwig ze stropem ...

pewnie ostatnim akordem będzie wizyta inspektora i pieczęć odbioru budynku...szmat doświadczeń do tego czasu przed nami ... żeby tylko człowiek nie osiwiał, bo niedawno żył sobie spokojnie a teraz wpadł w wir załatwiania itp...

murarz coś przebąkiwał o tym że inwestor ma zrobić "stropowe" heh...będą mieli porządne wieńcowe a nie każdą kondygnację świętować ;)

wwwwwwwwwq.jpgwwqsqed.jpgqqq.jpgqawq.JPG

roboty idą bardzo ładnie. zrobiliśmy małą zmianę w przedsionku będzie przestrzeniej.

pomagałem nakładać izolację ścian piwnicy masą kmb , 6 czy 7 wiaderek poszło izoplast 2 k- w . pierwsza warstwa trochę rozrobiona z wodą ( bez proszku) nakładana szczotką, druga warstwa już gęstsza z tym proszkiem zmieszana, nakładana szerokim pędzlem w celu zamknięcia sporej ilości szczelin między bloczkami spoin, mój błąd bo trzeba było spoiny zakleić wcześniej ładnie zaprawą, ale murarze mnie wyśmiali jak usłyszeli mój pomysł. masa pięknie trzyma- murarze w szoku bo dotychczas używali dysperbit.

ziemia sucha i myślę że jak na izolację wilgociową to jest aż nadto...

styropian hydro lambda 0.31 najcieplejszy jak jest...10 cm z frezem powinno być ciepło ..

jutro w Wielki Piątek obsypiemy piwnice, działka nabierze trochę kształtu...

1q.jpg2aq.jpg

pięknie wszystko idzie... murarzy pod koniec dnia poję guinessem heh...niech zasmakują mother's milk...koparka dziś pomogła teren ładnie obsypany nie będzie aż tak wysoko / różnic w terenie jak się obawialiśmy...słup pod taras chłopaki zrobili zgodnie z projektem i by była dupa bo by był za płytko ( spadki na działce projektant nawet nie był na działce więc tego nie uwzględnił. koparka wykopała więc większy dół , stopa pod taras będzie głębiej, zgodnie z zasadami aby nie wysadziło zimą.

Screenshot_2019-04-19_153020.jpgScreenshot_2019-04-19_153030.jpgScreenshot_2019-04-19_153045.jpgScreenshot_2019-04-19_153056.jpg

Tak patrzę na to jak wielki jest taras a potem jak wielki będzie Jeszce balkon i myślę czy nie przesadziliśmy... Może trzeba było zrobić trochę większe pokoje kosztem tego tarasu i balkonu...

no ale ostatecznie to na balkonie ma być oranżeria...a to już fajna przestrzeń...wujas namawiał mnie aby dac w tej oranżerii podłogówkę...dach balkonu prawdopodobnie z obornickiej płyty warstwowej. w środku izolacja cieplna.

Screenshot_2019-04-25_062223.jpgScreenshot_2019-04-25_062253.jpgScreenshot_2019-04-25_062302.jpg