Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski projekt architektoniczny - budowa na terenie niemiec?

glexu

Recommended Posts

Witajcie,

Czy ktos z Was lub Waszych znajomych ma doświadczenie w budowie domu na terenie niemiec z polskiego projektu?

Chciałbym kupić z polskiego biura gotowy projekt domu i dać go wykonawcy do wybudowania w niemczech - czy trzeba ten projekt w jakis sposób dodatkowo zatwierdzać, przerabiać etc?

Mam rozmowe z jednym wykonawcą dopiero w drugim tygodniu stycznia a fajnie by było już coś wiedzieć.

Glexu

Nie znam niemieckich wytycznych, ale w Polsce projekt architektoniczny budynku to tylko fragment dokumentacji niezbędnej do formalnej zgody na rozpoczęcie budowy. Każdy gotowy projekt - a zakładam że o taki pytasz - trzeba adaptować do konkretnej działki. Przyłącza, zgodność z miejscowym planem itp itd.

Czyli w dużym skrócie - w Polsce jak kupisz sobie w sklepie gotowy projekt budynku i dasz go ekipie, to ekipa oficjalnie może sobie nim jedynie napalić w kominku. Spodziewam się że w Niemczech nie jest bardziej liberalnie, a wręcz odwrotnie (ale może tutaj się mylę).

Mniej więcej o to pytam. Wiem że projekt musi być dopasowany do działki, zatwierdzony przez urząd i na podstawie tego otrzymuje się pozwolenie na budowę. Bardziej szukam informacji czy takie gotowe projekty "ze sklepu" z Poslki nie różnią się za bardzo technicznie od niemieckich standardów żeby za dużo zachodu nie było z dostosowywaniem....

Z tego co mi wiadomo wystarczy wspomnieć o tym, że dom nie będzie budowany w Polsce, a pracownia projektowa zorientuje się jakie są standardy. W końcu to należy do ich obowiązków, by przedstawić nie tylko piękny projekt, ale też możliwy do realizacji. Poza tym standardy europejskie raczej nie różnią się od siebie w każźdym kraju za bardzo. Także myślę, że śmiało możesz kupować projekt w Polsce :) Edytowane przez Elfir
spam w ukrytych linkach!