Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie ścianek działowych, z czego najlepiej, cena itd.

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem na etapie (na wiosnę) rozpoczęcia murowania ścianek działowych w domu w stanie surowym zamkniętym.

Pytanie moje brzmi. Z czego najlepiej budować? Jaki jest koszt poszczególnych materiałów? Jakiej zaprawy/kleju użyć do poszczególnych systemów? Chciałbym zrobić sobie kosztorys materiałów potrzebnych na ten etap. Proszę o porady.

Pozdrawiam

Dzień dobry,

Jestem na etapie (na wiosnę) rozpoczęcia murowania ścianek działowych w domu w stanie surowym zamkniętym.

Pytanie moje brzmi. Z czego najlepiej budować? Jaki jest koszt poszczególnych materiałów? Jakiej zaprawy/kleju użyć do poszczególnych systemów? Chciałbym zrobić sobie kosztorys materiałów potrzebnych na ten etap. Proszę o porady.

Pozdrawiam

Ja wybudowałem dom z porothermu, działówki również.

Przepraszam Pana, ale wypraszam sobie takie komentarze. Pan chyba swój pierwszy post też kiedyś napisał? To, że się dziś zarejestrowałem i napisałem swój pierwszy post właśnie o tematyce ścianek działowych nie oznacza, że muszę być reklamującym. Wręcz przeciwnie uważam, że po to jest forum aby pytać i liczyć na bezinteresowną pomoc ze strony innych. Ale Panu już dziękuje za pomoc.

Przepraszam Pana, ale wypraszam sobie takie komentarze. Pan chyba swój pierwszy post też kiedyś napisał? To, że się dziś zarejestrowałem i napisałem swój pierwszy post właśnie o tematyce ścianek działowych nie oznacza, że muszę być reklamującym. Wręcz przeciwnie uważam, że po to jest forum aby pytać i liczyć na bezinteresowną pomoc ze strony innych. Ale Panu już dziękuje za pomoc.

Ok, ale żeby pytać się na forum o ceny? Bez przesady, to gdzie mieszkasz, na Syberii bez dostępu do netu?

W projekcie piszę, żeby wykonać z cegły ceramicznej kratówki. Aczkolwiek ten pomysł chyba odpada, raczej chyba aktualnie mało popularne są te cegły. Wolał bym:

Pustak ceramiczny POROTHERM 11,5 (49,8x11,5x24,9 cm ) - cena tego na internecie w dużych marketach budowlanych oscyluje na sztukę ok 8zł/sztukę.

lub

Beton komórkowy o podobnych wymiarach na pierwszy rzut oka cena 5-6zł/sztukę.

Tylko teraz pytanie co lepsze, jak beton komórkowy to o jakiej gęstości?

Z kratówką jest masa roboty, a i efekt końcowy nie jest jakiś szokująco dobry - mam tu na myśli przede wszystkim parametry Ra1 (izolacyjność akustyczna). Ściany z Porothermu 11,5 cm zabiorą jakieś 20% roboczogodzin kratówek (tylko 8 szt na m2!), a izolacja akustyczna będzie nawet trochę lepsza...

Nawet ściankę o grubości 80mm z pustaków poryzowanych można poprawić akustycznie i uzyskać Rw = 54 (-1,-7) dB.

Budowa przedścianki na profilu metalowym CW/UW50 z wypełnieniem wełną mineralną 50 mm i okładziną z płyty g-k 12,5 mm to tani i prosty sposób na zwiększenie izolacyjności akustycznej ściany działowej.

2sdzialowa.jpg

Porotherm 11,5 ma dokładnie 48 db. Żeby było śmieszniej - Porotherm 8 cm ma... 47 db, czyli praktycznie jest to ten sam materiał pod względem izolacyjności akustycznej :) To nie jest zły wynik dla ścianek działowych, bo bardzo podobne wartości mają silikaty, a beton komórkowy to już szkoda gadać... 39 db w ytongu to naprawdę niewiele...

Porotherm 11,5 ma dokładnie 48 db. Żeby było śmieszniej - Porotherm 8 cm ma... 47 db, czyli praktycznie jest to ten sam materiał pod względem izolacyjności akustycznej :) To nie jest zły wynik dla ścianek działowych, bo bardzo podobne wartości mają silikaty, a beton komórkowy to już szkoda gadać... 39 db w ytongu to naprawdę niewiele...

O nieźle. Rzeczywiście sprawdzałem to i masz rację :) A nie ma przeciwskazań żeby wybudować ścianki z 8cm ? Nie będzie to kolokwialnie mówiąc liche?:D