mateuszkr 28.12.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 po ostatniej awarii zostałą mi taka dziura w ścianie za szafką od zlewozmywaka [/url] na chwilę obecną na szybko zarzuciłem trochę gipsu budowlanego który mi został z wykończeniówki i zalałem tą dziurę w obecnej formie wygląda to tak[/uR] w rozmowie z kolegami takimi "fachowcami jak ja" dowiedziałem się że powinienem to opianować itd ...pewnie tak ale chyba nie będzie jakiegoś wiekszego ubytku ciepła na rurce o długości mniejszej niż 1 metr.....chodzi mi o to czy takie rurki pod wpływem temperatury nie pracują aż tak żeby mogły popękać uszkodzić się....efekt wizualny jest trzeciorzędny jest to miejsce za szafką niewidoczne....chodziło o to żeby rurki nie chybotały się....czy można obrzucić samym gipsem te rurki i takim najtanszym kosztem załatwić temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Opianować a następnie zagipsować lub zatynkować jakimś Rotbandem itp. Pianowanie nie ma zapobiegać utrata ciepła ale właśnie umożliwieniu rozszerzalności cieplnej rur. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Na rurki otulina izolacyjna, na to zaprawa tynkarska cementowo wapienna.Zaprawa gipsowa nadaje się, jednak musisz być pewny, że będzie tam sucho i ciepło bo inaczej będzie gnić i zacznie rosnąć grzyb, a kto da Ci taką pewność?Piana mogła by być ale..jest tam rura kanalizacyjna, jeśli zacznie przeciekać lub się zatka będzie tak kierowała przeciek , że zobaczą go dopiero sąsiedzi lub poczujesz jak unosi się podłoga.I tak jak kolega wcześniej napisał musisz zabezpieczyć to przed rozszerzalnością bo szczególnie rury z PP mają ją dużo i jeśli je w ten sposób usztywnisz(zdjęcie) to pęknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszkr 28.12.2018 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 dziękuje za pomoc.....skułem własnie do stropu ten cały gips który dałem....jeśli nie uszkodziłem rur od skuwania hahah i nie będzie ciekło do jutra to dam w otulinę i na to zaprawę....ile to człowiek nowych przekleństw się nauczył....bo gdybym wstrzymał rumaki i najpierw się zapytał nie musiałbym skuwać w pocie czoła dzisiaj tylko fik fik fik w otulinkę czy tam piankę i po herbacie......zdrowia Wam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Dziękuję za życzenia i podziękowaniePamiętaj po to jest forum , My naprawdę chętnie pomożemy, i będzie dobrze, tanio i niekiedy człowiek się czegoś nauczy. Ty od Nas My od Ciebie - nie ma ludzi którzy wiedzą wszytko, a grupa ludzi to wie jednak wiele.Pozdrowienia w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 16.11.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 ale jeśli dobrze widzę to rura kanalizacyjna i tak jest dalej zabetonowana? Chciałbym się przyłączyć do pytania, czy można wycinać bruzdy by schować rury w ścianie zewnętrznej piwnicy z bloczka 24cm? Czy to nie osłabi ściany? Obecnie wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts