Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zagipsowanie rur doprowadzających wodę

mateuszkr

Recommended Posts

po ostatniej awarii zostałą mi taka dziura w ścianie za szafką od zlewozmywaka 6d58a1503f505489med.jpg[/url] na chwilę obecną na szybko zarzuciłem trochę gipsu budowlanego który mi został z wykończeniówki i zalałem tą dziurę w obecnej formie wygląda to takfa706a9fbc79be5emed.jpg[/uR] w rozmowie z kolegami takimi "fachowcami jak ja" dowiedziałem się że powinienem to opianować itd ...pewnie tak ale chyba nie będzie jakiegoś wiekszego ubytku ciepła na rurce o długości mniejszej niż 1 metr.....chodzi mi o to czy takie rurki pod wpływem temperatury nie pracują aż tak żeby mogły popękać uszkodzić się....efekt wizualny jest trzeciorzędny jest to miejsce za szafką niewidoczne....chodziło o to żeby rurki nie chybotały się....czy można obrzucić samym gipsem te rurki i takim najtanszym kosztem załatwić temat?

Na rurki otulina izolacyjna, na to zaprawa tynkarska cementowo wapienna.

Zaprawa gipsowa nadaje się, jednak musisz być pewny, że będzie tam sucho i ciepło bo inaczej będzie gnić i zacznie rosnąć grzyb, a kto da Ci taką pewność?

Piana mogła by być ale..jest tam rura kanalizacyjna, jeśli zacznie przeciekać lub się zatka będzie tak kierowała przeciek , że zobaczą go dopiero sąsiedzi lub poczujesz jak unosi się podłoga.

I tak jak kolega wcześniej napisał musisz zabezpieczyć to przed rozszerzalnością bo szczególnie rury z PP mają ją dużo i jeśli je w ten sposób usztywnisz(zdjęcie) to pęknie.

• Like 1

dziękuje za pomoc.....skułem własnie do stropu ten cały gips który dałem....jeśli nie uszkodziłem rur od skuwania hahah i nie będzie ciekło do jutra to dam w otulinę i na to zaprawę....ile to człowiek nowych przekleństw się nauczył....bo gdybym wstrzymał rumaki i najpierw się zapytał nie musiałbym skuwać w pocie czoła dzisiaj tylko fik fik fik w otulinkę czy tam piankę i po herbacie......zdrowia Wam wszystkim

Dziękuję za życzenia i podziękowanie

Pamiętaj po to jest forum , My naprawdę chętnie pomożemy, i będzie dobrze, tanio i niekiedy człowiek się czegoś nauczy.

Ty od Nas My od Ciebie - nie ma ludzi którzy wiedzą wszytko, a grupa ludzi to wie jednak wiele.

Pozdrowienia w Nowym Roku.

• 10 months później...