Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian na elewacje jaki kupić w styczniu?

tomaszmaterna

Recommended Posts

Chcę ocieplić dom w 2019. Zastanawiałem się nad znanym Autrothermem, ale na stronie GUNB w wynikach kontroli jak wół stoi, że zostali złapani na zaniżonych parametrach. Czy ktoś coś wie na ten temat, może to olać bo wszyscy kręcą wałki? Jaki wybrać na elewacje myślałem o dobrej ( niskiej ) lambdzie i 15 cm? Czy styczeń to dobry moment na zakup? Nie chcę wypowiedzi producentów, tylko prywatnych ekspertów, wykonawców bez nawijania makaronu na uszy:)

Chcę ocieplić dom w 2019. Zastanawiałem się nad znanym Autrothermem, ale na stronie GUNB w wynikach kontroli jak wół stoi, że zostali złapani na zaniżonych parametrach. Czy ktoś coś wie na ten temat, może to olać bo wszyscy kręcą wałki? Jaki wybrać na elewacje myślałem o dobrej ( niskiej ) lambdzie i 15 cm? Czy styczeń to dobry moment na zakup? Nie chcę wypowiedzi producentów, tylko prywatnych ekspertów, wykonawców bez nawijania makaronu na uszy:)

15 cm to szału nie ma - moim zdaniem ..

no 15cm grafit to takie akyualnie w zasadzie minimum totalne.

co kupic... to zalezy czego chcesz, jak chcesz "full wypas" to etixx-a lub lambda white

jak chcesz tani dobry grafit to 0,032 swiss-a

watek masztu:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352619-Zimowe-styropiany-2018-2019-ceny-i-2019r-30-podwyzki

a czy warto... sam podejmij decyzje. raczej tak, ale jak to mowia "na pewno to Kopernik nie zyje"

Na jakiej podstawie kolega tak twierdzi ? czyżby największy rabat od cennika ??

Przejrzales mnie.

Sprzedajesz 50m3 etixxa i wyjeżdżasz na 3 tygodnie z rodziną w Alpy i jeszcze zostaje na zmianę samochodu.

Po prostu jest najlepszy na podstawie parametrów, tego jaki jest, jak jest produkowany.

@Fighter, swoją drogą jako znawca tematu i człowiek obyty z zagadnieniem rzeknij słowo czy czas dobry by kupić styro czy może jeszcze poczekać?

Pozdrawiam

Patrzac na sytuacje rynkowa trzeba sie zastanowic co sie aktualnie dzieje:

1 - wzrost cen pradu dla firm i to nie maly, wiec i wzrost kosztow produkcji zarowno polproduktu jak iproduktu koncowego

2 - dotacja "czyste powietrze" to spora ilosc pieniedzy w branzy ktorych wczesniej nie bylo, na te pieniadze sa chetni.... producenci juz mysla nad tym jak ugryzc ten "kawalek tortu"

3 - brak ludzi do pracy powoduje wzrost cen robocizny, ale ten wzrost to nie tylko wieksze koszty pracy dla wlascicieli firm wykonawczych, ale tez procentowo wiekszy zysk... a co za tym idzie raczej mniej uwazne "gonienie ceny" materialow

sumarycznie gdybym mial szacowac jak bedzie wygladac 2019r : ceny materialow raczej wzrosna, bo taki jest trend i malo tego sa czynniki ktore to umowzliwiaja, natomiast odnosze wrazenie, ze nieco uspokoily sie ceny robocizny, bo poszybowaly od polowy roku tak drastycznie i szybko, ze chyba przekroczony zostal prog gornej granicy cen i w tej materii czeka nas chyba drobna korekta.

ale to tylko moje przypuszczenia

Ceny w Polsce najpierw reguluje.. panika i pisane dla sensacji artykuły, później zasada - strzyżemy jelenia a na końcu podaż-popyt ;)

Taki przykład z autopsji - w miejscu, gdzie kupuję materiały od lat, "dogadałem" się z właścicielem, że przyjdę z projektem i "na bank" będę miał taniej niż inni - to był luty. W połowie kwietnia usłyszałem 12,60/szt czy to ytong czy Solbet z argumentem "takie czasy, taniej nie będzie" Załatwiłem sobie za 3zł/szt mniej z dostawą na budowę prosto z fabryki, tyle że musiałem czekać 8 tygodni. Przepowiadacz wyższych cen ma teraz suporeks po 10zł :)

Tak więc....łatwiej pogodę za miesiąc przepowiedzieć, niż ceny styro. Ja sledzę np tu

https://www.hurtowniastyropianu.pl/zmiana-cen-styropianu/

Też na tej stronie śledziłem ceny. Za TO gold fasada w lutym płaciłem 176zł. Kumpel miesiąc później 196zł/m3.

Wg cennika z grudnia 2018 MB 191,88 zł teraz kosztuje.

TO silver 158,53 teraz 177,12.

Tak więc loteria.

Sam będziesz ocieplał bo jak firma a partacze to nawet najdroższy najlepszy Ci niewiele da jak źle wykonają swoją pracę.

Najlepiej daj 20cm.