Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu jednorodzinnego a ogrzewanie podłogowe (gazowe)

mizerny

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam takie pytanie odnośnie ocieplenia domu jednorodzinnego.

Otóż posiadam dom ok 160m2 powierzchni użytkowej (parter +poddasze) Jest on ocieplony z zewnątrz ścian 10cm styropianem.

Ławy fundamentów niestety na obecną chwilę nie są ocieplone. Na strop fundamentów przewidziane w projekcie jest 8cm (~~17cm od chudego betonu jest do drzwi balonowych, Miejsce pomiędzy krokwiami to 15 cm i tyle właśnie jest przewidziane w projekcie. na stropie piętra przwidzianio 3cm styropianu.

Pytanie moje jest takie czy to nie za mało?

- Tylko teraz sprawa wygląda tak, że jedynce co mogę jeszcze zmienić to chyba maksymalnie to, że mogę odkopać i ocieplić ławy fundamentów od zewnątrz (jakim styropianem o jakiej grupości parametrach?)

- Ocieplenie stropu dolnego to max chyba 10cm bo te 7cm wylewka folia podłogówka (to i tak może być za mało?). Ewentualnie cizy można zastosować zamiast 20cm styropian o mniejszej grubości ale lepszych parametrach? Jeśli tak to jaki?

- Ocieplenie poddasza. Słyszałem, że można zrobić to tak ze welna 15cm w krokwie a na zakładkę jeszcze np 10cm wełne?

- na stropie górnym chyba te 3cm wystarczą?

- Ewentualnie w przyszłości 5-10lat dokleić np 10 cm styropianu na zewnętrznych ścianach? Czy da się dokleić jeżeli jest już naklejone 10cm +siatka + klej.

Dodam, że dom jest w stanie surowym zamkniętym. Przewiduje ogrzewanie podłogowe na parterze + grzejniki na piętrze. Oraz ogrzewanie gazowe.

Proszę o porady.

Nię będę sie modrzył ani wydziwiał i powoływał sie na obecne normy w zkresie izolacyjności bo dla mnie to nie ma absolutnie żadnego znaczenia i ma to kolokwialnie móiąc w dupie.

Natomiast mogę powiedzieć jak ja mam ocieplony dom iże od 15 lat ogrzewam dom prądem i rachunki mam niskie co dla mnie jest prawdziwa miarą izolacyjności domu a nie jakieś OZc czy też srozetc.

Zaczynając od dołu ław nie mam ocieplanych bo są pniżej 1,5 metra w ziemi natomiast ściany fundamentów mam ocieplone w całości od krawędzi ław do początku sciany czyli na odcinku 1,5m jest 10 cm styropianu na plackach na to klej/siatka/klej i na 1 m jest bitex a na 0,5 m przyklejony klinkier.

Podłoga jest ocieplona 10 cm styropian i 6 cm wylewka zbrojona

Sciany od wewnątrz 15cm wełna skalna+10 cm styropian od zewnątrz

poddasze 18 cm wełna.

8cm pod podłogówkę to za mało. Zwłaszcza, że reszta też słabo izolowana i podłoga będzie musiała być cieplejsza, niż we wspólczesnych domach. No i brak izolacji ściany fundamentowej wypuści to ciepło na zwewnątrz. Płyty PIR albo natryskowo piana zamkniętokomórkowa się kłania (drogo niestety).

Konkrety i różne rozwiązania możesz przeliczyć tutaj

w każdym razie gdzie możesz upchać więcej czyli ściany zewnętrzne , fundamenty to się nie zastanawiaj ,, nie wiem jakie masz poddasze , jak mają być płyty KG to trochę zwiększ grubośc konstrukcje odsuń i zapryskaj to pianą na maxa , jeśli masz wylane to już gorzej , na piętrze 3 cm wystarczy bo to tylko wygłuszenie , natomiast na parterze tam kolega dobrze radzi , tylko piana zamknięto komórkowa bo ona ma najmniejszą lambdę a z grubością przecież już nie poszalejesz ,

Dziękuje Kaizen za podpowiedz. Zainteresuje się pokryciem tego płytami PIR tylko teraz pytanie które są najlepsze? Znasz jakieś sprawdzone ? Jak tę przestrzeń wygospodarować? Tzn mam Ok 16-17cm do dyspozycji. Czyli np licząc od dołu dać papę termozgrzewalna? Wywinąć na ściany? Później płyty PIR 8-10cm? Ile wylewki pod podłogówkę? Oczywiście musi zostać 2 cm na gres lub panel.

Na pewno ocieple fundament po całości Ok 100-110cm. Jakim styrodurem i jakiej grubości ? Strop raczej tak jak kolega powyżej pisze zrobie jak w projekcie ok3cm styropianu a na poddasze wełna 15+15cm wystarczy?

Ściany docieple mysle ze za kilka lat najwcześniej. Dokleje wówczas do tego co mam (mam 10cm plus siatka i klej)

Kto Ci wogóle w dzisiejszych czasach doradził takie ocieplenie? Masakra, bardzo mało wszędzie tego masz, wręcz zgodnie z Twoim nikiem śmię twierdzić, że mizernie :) Posłuchaj chłopaków, dobrze radzą.

Ja mam fundamenty ocieplone bodajże 15 cm aqua (przepłaciłem cholernie), ściany będę miał 20 cm, pod płytą fundamentową 10 cm styro, pod podłogówką 15 cm na dole i jakieś 5 - 7 cm u góry i pod dachem 27 lub 32 cm wełny (to jeszcze muszę przemyśleć i przeliczyć).

Sprawa wygląda tak, że kupiłem dom w takim stanie, że posiada ocieplenie tylko 10cm styropianu z zewnątrz. i jest zostawione miejsca chyba na max 8cm w podłodze. Projekt nie przewidywał ogrzewania podłogowego a dom stoi już kilka lat. I ja teraz jestem na etapie adaptacji. Zastanawiam się ile czego i gdzie mogę dać. Na podłogę tak jak koledzy radzą dam płyty PIR 8cm bo więcej mnie nie puści. To mi pewnie zastąpi może standardowe 13-14cm styropianu. Zawsze to coś. Na fundamenty jeszcze nie wiem ale ocieple również. Tak samo strop i wełna na dachu. Myślę ok 25-30cm.