Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam nie dawno kupiłem starszy dom murowany rocznik 71 ,zdazylem go przystosować do mieszkania jednak mam problem z wejściem i łazienką tzn muszę wchodzić przez sutereny co jest uciążliwe i w dodatku przez tymczasową łazienkę bo jest przechodnia. Chce rozwiązać ten problem dorabiajac ganek w którym bym miał osobno wejście na piętro oraz chcialbym zmieścić w tej dobudowce łazienkę którą też jest nie zbędna na piętrze . Pytanie pierwsze czy muszę uzyskać pozwolenie na budowę?? Pytanie drugie jakie formalności muszę załatwić żeby móc zacząć budowę ??.co sądzicie o takiej dobodowce jak na screnach co udało mi się stworzyć w prostym programie i ostatnie mnie więcej koszty postawienia czegos takiego ??Screenshot_20181229-182833.jpgScreenshot_20181229-182819.jpgreceived_1509727099114957.jpg

Screenshot_20181229-182604.jpg

Screenshot_20181229-182750.jpg

https://forum.murator.pl/topic/244019-ganek-do-starego-domu/

Z ciekawości zapytam co to za program? :) to co narysowales to rozbudowa domu rodzinnego. Musisz udać się do projektanta po projekt rozbudowy, jeżeli będziesz planowal jakieś zmiany w środku budynku to będzie rozbudowa z przebudowa. Przez rozpoczęciem prac projektowych bedziesz musiał zamówić u geodety mapę do celów projektowych, zlozyc wniosek o warunki zabudowy jeżeli nie ma planu miejscowego. Projekt będzie wymagał także inwentaryzacji budynku, podejrzewam, ze nie masz dokumentacji. I dopiero po tych czynnościach wniosek o pozwolenie na budowę.
https://forum.murator.pl/topic/244019-ganek-do-starego-domu/#findComment-7629011