Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak wentylacji grawitacyjnej w kuchni - jak rozwiązać ten problem?

Rav89

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Poraz kolejny sprowadza mnie na forum pewien problem (tak to jest, jak się nie ma doświadczenia w remontach, a wykonawca - charakteryzuje się brakiem wiedzy, jak mniemam...) :mad:

Mieszkanie w 3 piętrowym bloku, I piętro. W czasie remontu (całkowite otwarcie kuchni na salon) wykonawca podpiął okap do jedynego przewodu wentylacyjnego w kuchni. Ja nie wiedziałem, że tak nie można i teraz się bujam... Na zdjęciach wrzucam jak to wyglądało przed (gdzie była kratka wentylacyjna) i jak jest teraz. Całość została zabudowana płytą k/g. Muszę wprowadzić w kuchni wentylację - pytanie, jak?

Pomyślałem żeby usunąć połączenie okapu z tym kominem i po prostu to tak zostawić - będzie wentylacja grawitacyjna, tyle że jest jakiś 75cm odcinek od "wejścia" do kanału wentylacyjnego do pionowego komina - czy to ma sens? Dodatkowo jak zostawię tę obudowę od okapu - czy to zda egzamin?

Jeśli nie to, czy pozostaje mi wycinać dziurę w k/g tuż przy oryginalnym wejściu do komina i tam dorabiać kratkę? (kuchnia świeżo po remoncie, chciałbym tego uniknąć, no ale...) :(

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg