Bertha 03.01.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Podsumuje tak: widziałem z bliska demontaż na trzech obiektach. Firmy raczej różne bo i czas różny. Na największym obiekcie czystym przypadkiem staliśmy na nawietrznej i mogłem się przyjrzeć pomimo kurzu jak po bombie. Był to obiekt poprzemysłowy (biurowiec drewniany kryty et. falistym łacznie z elewacjami), było miejsce, lecz żadnych książkowych elementów podobno wymaganych nie widziałem. Może mi okulary spadli? Ale wtedy jeszcze nie nosiłem. Roboty trwały chyba ze 3 dni. Kurzyło się na osiedle na którym nie mieszkałem... za to mieszkańcy mają market do dzisiaj, choc minęło 20 lat. Na pozostałych było podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.01.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Tak czy inaczej do 2032 wszystkie wyroby z asbestu musza zostac usuniete i czy jakis Janusz polozy na to tynk, styropian czy co kolwiek innego nie ma znaczenia Może i muszą, o ile ktoś o nich wie. Budynku w którym pracowałem 10 lat ie było w żadnych spisach. Tak mi powiedziano podczas rozbiórki. To był czwarty mi znany obiekt z azbestem, nie stałem w pobliżu podczas rozbiórki. Rozminowanie Polski też było zakończone lata temu. Dziś co większa dziura w ziemi to jakieś łądunki znajdą. Potem ewakuacja połowy miasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacKich 03.01.2019 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Witam, Zrobilem male rozeznanie dzisiaj w gminie chociaz nie bylo mi dane porozmawiac z kompetentym czlowiekiem od ochrony srodowska bo byl w terenie. Jutro z nim bede o sczegolach rozmawial. Wyglada to tak: moge zlozyc wniosek do gminy na dofinansowanie usuniecia plyt zawierajacych azbest w proporcji: moj wklad 15% - reszta gmina ( czytaj WFOSiGW 85%). Po doczytaniu istotnych warunkow uzyskania dotacji wyglada na to że moj domek musi byc ujety w dokumentacji inwentaryzacyjnej Gminy ( jutro sie okaze czy jest tam czy nie). Jednym z warunkow uzyskania dotacji jest dostarczenie podpisanego oswiadczenia, cytuje: ,,...Oświadczenie stanowiące, że w terminie do 60 dni, licząc od daty złożenia wniosku do Urzędu Gminy o dofinansowanie zadania z zakresu usuwania wyrobów zawierających azbest z terenu Gminy z funduszy uzyskanych z WFOŚiGW w Opolu, podmiot ubiegający się o dotację doręczy do siedziby Urzędu Gminy dokument potwierdzający zgłoszenie remontu związanego z usuwaniem wyrobów zawierających azbest lub pozwolenie na budowę, wymagane w przypadku gdy podczas rozbiórki elementów budowlanych zawierających azbest nastąpi zmiana elementów konstrukcyjnych obiektu lub zmiana wyglądu w odniesieniu do otaczającej zabudowy zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994r. Prawo budowlane (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r. poz. 1332 z późn.zm.)....'' Rozumiem, ze jak bede chcial wymienic plyty eternitowe na plyty OSB bede musial uzyskac pozwolenie na budowe ??? Hmm, zaczynaja sie wiec chyba schody. A mialo byc tak prosto i latwo ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.01.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Chyba tak , bo majstrujesz przy elementach konstrukcyjnych budynku. Łukasz Ładziński odpowie ci wiążąco. Praktycznie to nie jest istotne kto to zdemontuje. Demontujesz uzbrojony w środki ochrony osobistej / firma dowolna ci demontuje, składasz w miejscu pod które może podjechać ciężarówka, foliujesz i kiedyś to odbiorą. Modlisz sie o deszcz aby spłukał teren placu budowy. Ty mając potrzebne kwity (PnB) budujesz ściany i wykańczasz jak ci zaprojektowano. Termin odbioru eternitu ni ziębi cię ni grzeje - aby odebrali i zostawili kwit. Taka jest praktyka. Bo teoretycznie powinieneś czekać aż firma uprawniona zdejmie ci eternit a potem powinna wejść firma wykonująca (dach, ściany, chgw co jeszcze). Kto raz posmakował obsuwy firmy demontującej eternit (bo zepsuł nam się samochód, bo brygada niedysponowana, bo ulewa, bo za gorąco, bo wieje z zachodu/wschodu/północy/południa....) a firma wykonująca np. dach mówi krótko : >>Panie teraz mamy dwa tygodnie dla pana, a potem mamy swoją robotę. Wchodzimy dziś albo za rok << Teoria to w ksiażkach, a życie jest jakie jest. Choć niektórzy uważają że łżę jak bura suka. Demontujesz uzbrojony w środki ochrony osobistej - spytaj kogoś pracującego czy można wytrzymać na upale w kombinezonie, masce i okularach? Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.01.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Choć niektórzy uważają że łżę jak bura suka. co to za dopiski maczkiem , jak w umowach kredytowych Nie twierdzę nic takiego , tylko ty mi imputujesz że kłamię i nie wiem o czym piszę . To ,że u ciebie jest jak w opisie , to nie znaczy ,że wszędzie jest takie podejście . Niektóre Gminy widać , wybierają lepszych wykonawców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.01.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 I chwała im za to. Przecież od dawna (chyba od 15. może 20. lat) kryterium przetargowe jest jedno. Najniższa cena. Waga 100%. Wiem, dlatego dawno przestałem startować. To nie była jednostkowa sytuacja , więc nic dziwnego że o płyty faliste lub ich destrukty potykasz sie w różnych egzotycznych miejscach. Nie unoś się jak nożyce. To kontrola postrzegania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacKich 04.01.2019 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Kochani a wiec sytuacja wyglada tak. Stawka firmy ktora wygrala ubiegloroczny casting na demontaz i wywoz azbestu ( w moim przypadku plyt eternitowych) to 836,60 zł ( z Vatem).Gdy zloze wniosek do gminy musze pokryc 15 % wkladu czyli mam do usuniecia 100 m2 plyt eterniowych , tj. 100 x 125,46 zł, czyli na starcie ponosze koszt rzędu 12 546 zł!!!! Do tego koszty z uzyskaniem pozwolenia na budowe ( moze nawet projekt budowalny) to ok. 2-3 tys zl. To sa stawki z ubieglego roku. Koles zw gminie mowi ze w tym roku ( maja juz oferty z paru firm) ceny poda w gore o ok.20 -30% wiec okolo 20 tys zł moze mnie kosztowac ta impreza ze sciaganiem eternitu. Domek drewniany typu NAMYSLOW moze byc wart gora 25 -30 tys zl wiec ekonomia w ogole tu nie gra. A jak nie gra to nie ruszam tego. Chlop w gminie prywatnie mowil tak jak kolega Bertha ze w tym stanie jaki jest teraz nic sie nie dzieje i po h... to rozbierac, heheh ale oficjalnie tego nie powie. Podsumowujac,Dzieki Wielkie za wszystkie cenne komentarze, zwlaszcza Bertha i Cuuube. Szacunek Panowie ): Najblizej mi do wskazowek Bertha bo tak myslalem od samego poczatku jak kolega Bertha ): W sumie zostaja dalej dwa warianty: kleic ten styropian albo robic ruszt drewnany OTO JEST PYTANIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 A co z dotacją , o której wspominałeś ? wyszłoby wkładu z 2 tysie + ewentualny projekt + materiały (poniekąd brałeś poprawkę na ich zakup) . Dobrze wiedzieć , że są różne możliwości , ale skoro sam rozważałeś opcje demontażu to kierowałem Cię w tą stronę , kolega Bertha w inną . Wybór należy do Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Domek wart 25000.Ściągniecie eternitu z niego to ze 20000. Ubezpieczyłbym to i spalił, ale...To cholerstwo palić się nie chce!Zostaje... pomalować?! Co za cholerne czasy nastały... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacKich 05.01.2019 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Adam ): Hhehehe dobre nawet warte rozwazenia zeby sie to palic jeszcze chcialo hehehe. Cuuube dziekuje za rade zeby sie nie poddawac. Masz racje sprobuje ostatni raz juz zorientowac sie czy udalo by sie jakas dotacje wychaczyc, jak nie to .....Panowie zakladamy firme demontujaca i utylizujaca azbest. Mamy okolo tysiaka za m2 to chyba niezly biznes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacKich 05.01.2019 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A naszym Brygadzista bedzie Bertha bo to czlowiek orkiestra ma wiedze to widac slychac i czuc, heheh ): Ja moge Wam piwo nosic bo laik jestem. Pozdrawiam serdecznie ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.01.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Adam ): Hhehehe dobre nawet warte rozwazenia zeby sie to palic jeszcze chcialo hehehe. Cuuube dziekuje za rade zeby sie nie poddawac. Masz racje sprobuje ostatni raz juz zorientowac sie czy udalo by sie jakas dotacje wychaczyc, jak nie to .....Panowie zakladamy firme demontujaca i utylizujaca azbest. Mamy okolo tysiaka za m2 to chyba niezly biznes? te 836zł to nie jest za tonę ( przy dotacjach ceny szybują , ale chyba nie aż tak) http://www.zbieramyazbest.pl/utylizacja_eternitu_cennik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacKich 05.01.2019 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Hej, No czytam po necie i widze ze cos faktycznie nie tak jest z ta cena. W poniedzialek bedzie juz wlasciwa babka w gminie od ochrony srodowiska to spytam bo ten chlop w gminie przedstawial mi sytuacje w jej zastepstwie, ludzieee trzymajcieee mnie. Cuube duza flaszka dla Ciebie ): Dzieki Wielkieee): Jak cos to Zapraszam na wiosne do Turawy ):): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 To jeden z tych nad jeziorkiem?Ładnie tam latem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts