Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy instalować pogodówkę?

mwil

Recommended Posts

inwestor

musisz jeszcze raz przeprowadzic pomiary :D

zeby porownac zuzycie musisz miec zawsze zachowany komfort. A to mozna zrobic obojetnie z czy bez pogodowki/pokojowki;). Ale jak mowilem najlepiej przy tzew<0, szczegolnie ze masz kondensata i raczej zalezy ci na niskiej temp powrotu. Lepiej nie ruszac glowic termostatycznych przy pogodowce z korekta bo to prowadzi wlasnie do wystudzenia pomieszczen i pozniejszego oczekiwania na dogrzanie do okreslonej temp. Przy takim ukladzie najlepiej stosowac obnizenie na sterowniku.

Tomuś :wink:

Nie dobijaj mnie :-? jak to powtórzyć pomiary to kurcze niemożliwe. W zeszłym sezonie grzewczym nic innego nie robiłem jak tylko sprawdzałem we wszystkich mozliwych konfiguracjach kombinacjach i podkombinacjach alpejskich :wink: . I mogę definitywnie, jednoznacznie, niepodważalnie kategorycznie i ostatecznie :D stwierdzić że prawa fizyki się niestety zgadzają :D . A szczególnie to jedno najbardziej przykre prawo które mówi jak w chacie cieplej to gazu więcej :cry: . Możesz sobie tak jak pisałem kręcić regulatorami na wszystkie strony możesz sobie kupić nawet regulator "nadświetlny" i super inteligentny taki wiesz co ma IQ powyżej 500 i nic to nie da. Przynajmniej w przypadku kotła kondensacyjnego. W warunkach prowadzenia pomiarów domowym sposobem nie da sie wykazać że są jakies różnice w spalaniu przy tych samych efektach. Jeśli takie róznice sa to sa one nie do uchwycenia. Lepsze regulatory opłaca się kupować ze wzgledu na wieksze mozliwosci dopasaowania do potrzeb i zwyczajów uzytkowników i w tym bym upatrywał oszczedności. Na razie walczę o prozaiczne sprawy zwiazane z oszczędnościami gazu. Czyli np. o zakrecanie głowicy jak ktos otwiera okno w kuchni. Tu sa naprawdę oszczedności kurcze już kilka razy na cała noc ktos uchylił okno w kuchni i nie zakręcił głowicy na grzejniku.

Pozdrawiam

Lubię te kłótnie!

1. Pogodówka to sterowanie w ukłądzie otwartym czyli bez uwzględnienia skutków sterowania wewnątrz pomieszczeń. Stąd pojawiają się postulaty łączenia tego sterowania z głowicami termostatycznymi które są niczym innym jak ukłądami automatyki ze sprzężeniem zwrotnym: wg temp. w pomieszczeniu otwierją i zmykają zawór.

2. Dynamika nie ma nic do rzeczy. Do uwzględnienia dynamiki czyli np. dużych opóźnień między załączeniem kotłą a nagrzaniem pomieszczeń stosuje się regulatory np. PI lub PID które regulują pracą ogrzewania na podstawie danych o budynku (kilka parametrów) oraz temp. w pomieszczeniu - tak więc są to ukłądy ze sprzężeniem zwrotnym podobnie jak głowica termostatyczna tylko one mogą otworzyć się lub zamknąć z wyprzedzeniem a głowica nie,

3. Pogodówka ma zastosowanie w tych ukłądach w których krytyczne jest utrzymanie nieskiej temp. wody:

a. z powodu dużych strat postojowych kotła, rur CO etc co chłodniejsze to mniej ciepła oddaje

b. z powodu walki o jak najczęstszą pracę w warunkach kondensacji

c . w PC z powodu utrzymania jak najwyższej sprawności

4. W termostatach naściennych stosuje się wiele algorytmów korygujących opóźnienia na podstawie automatycznego dopasowania po kilku dniach pracy lub na podstawie wszytych tabel odziweciedlających typowe sytuacje.

5. Wzrost sprawności i poziom stosowanych technologii wymaga stosowania pogodówki inaczej nie będą widoczne zyski ,oszczędności ekonomia

5. Wydaje się, że wzrost izolacyjności budynków powoduje zmianę proporcji między ciepłem potzrebnym do ogrzania a ciepłem z zysków wewnętrznych. Skutkiem tego coraz bardziej potzrebne jest by instalacja CO wiedziała co się dzieje w pomieszczeniach czyli sprzężenie zwrotne. Jeśli pokój potrzebuje przy - 10 st 300W a ja włączę lampę 100W i komputer 60 W to bez termostatu w pokoju się ugotuję i nc mi pogodówka nie pomoże.

Howgh.