Frankai 30.12.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Jestem po rozmowie z pierwszym kandydatem na wykonawcę klimatyzacji. Pracuje na Cooper&Hunter. Na forum nie ma żadnej opinii na temat tej firmy. Ktoś coś wie? Jaką firmę byście polecali - chodzi o poddasze użytkowe, rurki prowadzone po stryszku, do chłodzenia 3 pokoje + może hall ze schodami (schodzą na otwartą przestrzeń parteru). Zależałoby mi na dobrej jakości i bezproblemowym użytkowaniu (bezawaryjne, nie zagrzybiająca się, dostępność części gdyby coś się stało), ale jeszcze w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.12.2018 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Zacząłem drążyć i wyszło mi, że Cooper&Hunter jeszcze nie wszędzie wprowadził R32. Właśnie zdecydowałem, że raczej nie pakuję się w praktycznie przestarzały czynnik R410a. O ile splity mają na jeden i drugi, o tyle multi-split póki co mają dobrze opisany tylko dla R410a. Konkretnie chodzi mi o modele CHML-U24NK3 (R410a) i CHML-U24RK3 (R32). Na stronach póki co brak parametrów modelu z R32, ale można znaleźć je częściowo w serwisówkach. SEER i SCOP wypadają blado - odpowiednio 3.64 i 3.86, co daje klasę D/A. Nie ma niestety podanej mocy minimalnej. Porównam więc parametry dla R410a z przykładowym konkurentem. C&H:- chłodzenie (min/nom/max): 2.2/7.03/10.0- grzanie: 3.6/8.5/11.0- SEER 6.1- SCOP 4.0- cena 5 100 zł netto. Dla podobnej jednostki Panasonic'a CU-3E23SBE:- chłodzenie: 1.9/6.8/8/0,- grzanie: 3.3/8.5/10.4- SEER 7.0- SCOP 4.0- cena 8 720 zł netto. Widać że cennikowo spora różnica. Gdyby chodziło o samą sprawność - różnica zwracałaby się ładnych kilka lat.Zobaczę jak będą wyglądały całościowe oferty na C&H (wykonawca był na wizji lokalnej), oraz co zaproponują 2 inni wykonawcy - wizyty 2 i 8 stycznia. Edytowane 31 Grudnia 2018 przez Frankai Błędny typ Panasonica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Pozwolę sobie dołączyć do dyskusji. Obecnie szukam bardziej klimatyzatora, ale chętnie podgrzeję sobie nieco dom pompą ciepła, a potrzebuję tego nie tak dużo (obecnie mam "kombinowany " 1 obwód podłogówki z wężownicy PCi dla CWU, notabene sprawdza się świetnie + prąd). Moje założenia to: - multi-split z włączoną kanałowo jednostką w obieg wentylacji. Nie chcę wieszać w domu jednostek wewnętrznych i rujnować ściany, a pod multi-split mam wszystko przygotowane, łącznie z poprowadzonymi przewodami na etapie budowy, tylko czekało to traumie budowy - czynnik R32. "Przyszłość", znacząco lepsze osiągane parametry od R410A oraz ekologia też ma znaczenie, - niski poziom hałasu, tak wewnątrz, jak i na zewnątrz, - w miarę renomowane urządzenia, dobrze rozpoznane przez instalatorów, popularne - zamienność i dostęp do części zamiennych w przyszłości. Przejrzałem dosyć dokładnie wiele instrukcji i katalogów takich firm jak: Toshiba, LG, Samsung, Panasonic, Mitsubishi, Daikin i pobieżnie inne: Hitachi, Haier, Gree. Najlepiej obecnie wypada dla moich potrzeb Panasonic ze względu na: - bardzo dobre osiągane parametry COP, EER, - jednostki kanałowe są zazwyczaj bardzo ciche i mogą pracować (zaczynają) często przy niższych wydatkach powietrza od innych, - dużą elastyczność w zakresie zakresu pracy - poboru prądu. Wstępnie zainteresowałem się CU-2Z35TBE + CS-E12QD3EAW. Niestety wadą jest cena średnio katalogowo 20-30% więcej od innych marek w/w. Liczyłem na początku na Daikina i Mitsubishi, ale chyba lepiej już obecnie w zakresie moich założeń wypadają LG, Samsung i Toshiba. Zaznaczam też, że: - precyzyjne sterowanie indywidualne w poszczególnych pomieszczeniach nie jest dla mnie priorytetem, - połączenie wentylacji i klimatyzacji właśnie sobie liczę z Molilera, ale system ma pracować jako niewytężony, a kanały wentylacyjne wszystkie mam ocieplone, stąd nie powinno być problemów. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez gosciu01 Poprawiłem literówki i ogonki. Myślałem, że ta funkcja już jest zaimplementowana, a ja nie znoszę błedów w tekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2019 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Gościu01 - nie patrz na ceny katalogowe. Na Ceneo znalazłem sklep oferujący Panasonica. Cena jednostki zewnętrznej niższa o ponad 12%. Jak wszedłem na ich stronę okazało się, że mają też wykonawców. Jak dostałem ofertę z montażem, to spadłem z krzesła. Policzono taki rabat, że lokalni wykonawcy są drożsi. No i mam zagwozdkę - czy brać lokalnego na Gree, ciut dalszego na Panasonicu (obaj w równej cenie), czy tamtych na Panasonicu - ponad 15% tańsi. Jeszcze muszę wyraźnie opisać zakres ofert, bo tylko jeden określił gwarancję i przeglądy, a 2 policzyło 3 zamiast 4 pompek skroplin, oraz kwestię tacy i grzałki. Ten lokalny wykonawca twierdzi, że niezawodnościowo Gree bije LG na głowę. Mitsubishi odradzał z uwagi na wielkość Diamondów (pytałem o topowe jednostki każdej marki). W tej chwili waham się więc między Gree U-Crown i Panasonic Etherea. Raczej już nie będę szukał kolejnych ofert, bo mi się nie chce - za dużo tego . W grę wchodzą prócz ceny (10% różnicy to nie tragedia), serwis, estetyka (w jednym pokoju aż się prosi o srebrny) i filtr. Żona cierpi na ostrą krzątawicę a dzieci na alergię na roztocza. Jeżeli faktycznie klima kręcąc tym powietrzem nie pogorszy jakości, a wręcz polepszy - będzie super. Jak zdążę - doczytam o eliminacji roztoczy i pyłów. Nie musi być PM 2.5 bo nie uliczne chcę eliminować. Z kominów sąsiedzi strasznie smrodzą, więc wystarczy wyłapywanie PM 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2019 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Aha - jest jeszcze jeden aspekt kosztów klimy który drążę. Jak się potwierdzi, to będzie bomba . Wynik drążenia pewnie za 3 miesiące. Na razie nie powiem co by zapeszę na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.01.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 W tej chwili waham się więc między Gree U-Crown. Mam i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2019 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Mam i sobie chwalę. Żona po obejrzeniu zdjęć stwierdziła, że bardziej jej się podoba Etherea, a z żoną o estetyce nie dyskutuję Zobaczymy jak Wykonawcy odpowiedzą na porównanie - kto policzył wszystko (3 czy 4 pompki, taca, grzałka, termostat etc.), czemu jeden nie umie dodawać (jako jedyny podał ceny jednostkowe, ale się nie sumują do całości) no i wreszcie ile kosztują przeglądy i jaka gwarancja. Gdyby ktoś się pytał to ceny od 14 250-16 950 +8% VAT. W tej cenie jedn. zewnętrzna 6.8 (Panas) lub 7.1 kW (Gree) i topowe srebrne jednostki wewnętrzne o mocach 3.5, 2.5 i 2.5 (Panas) lub 3.5, 2.6 i 2.6 (Gree). Odprowadzenie skroplin pompkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.01.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Z Panasem nie pomogę. Pamiętaj, że jednostka wewnętrzna musi również wyglądać z boku, a nie tylko z frontu. A ta Etherea jakoś wybitnie z boku IMO nie wygląda, no ale nie ma co wywoływać wojny z żoną. Się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2019 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Pamiętaj, że jednostka wewnętrzna musi również wyglądać z boku, a nie tylko z frontu. A ta Etherea jakoś wybitnie z boku IMO nie wygląda, no ale nie ma co wywoływać wojny z żoną. Się nie opłaca. Masz rację, że Gree jest "szczuplejsze" i takie drapania wyglądają fajnie, ale z kolei te jakby chromy nas rażą. Może obejrzymy je w realu dla pewności. A co się tyczy patrzenia z boku na klimatyzatory u nas to można. Tylko po co? Przyklejać twarz do ściany lub wchodzić za drzwi No dobra - jeden będzie widoczny w drodze powrotnej z garderoby. Też nie warto się przejmować. Przed chwilą kolejny odpytany wykonawca podesłał mi katalog CHIGO. Szczerze mówiąc - nie znałem ich. Może te 10 mln klimatyzatorów rocznie sprzedają gdzieś w Azji. Wygląd czarnego atrakcyjny ale nie do końca nam pasuje; srebrny zaś jest na R410A więc odpada. Parametry techniczne ciut gorzej. Na razie odpada i negocjuję detale z tymi od Panasa i Gree. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Frankai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 13.06.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Aha - jest jeszcze jeden aspekt kosztów klimy który drążę. Jak się potwierdzi, to będzie bomba . Wynik drążenia pewnie za 3 miesiące. Na razie nie powiem co by zapeszę na bank No i jak, wydrążyłeś już coś w temacie kosztów, czy jeszcze drążysz? Jestem ciekaw, bo i my się przymierzamy do klimy. Dzisiaj jestem po rozmowie z pierwszą firmą, której przedstawiciel zaproponował nam Chigo i Mitsubishi (ze wskazaniem na Chigo ) Wycena powinna być wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 16.06.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Jak tam Frankai ?Założyłeś ten klimatyzator w kanał WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.06.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Jesteś też ciekawa co dalej. U mnie na razie decyzja podjęta o klimie, ale to lato musimy jeszcze wytrzymać. Szykuję się z wyborem i instalacją na jesień/zimę. Frankai, dzięki i tak za posty, bo przynajmniej wiadomo, na co zwrócić uwagę. Napisz koniecznie, co wybrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Aha - jest jeszcze jeden aspekt kosztów klimy który drążę. Jak się potwierdzi, to będzie bomba . Wynik drążenia pewnie za 3 miesiące. Na razie nie powiem co by zapeszę na bank Jaki wynik drążenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 03.01.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Cooper&Hunter mam taką założoną w czerwcu CH-S18FTXE-NG cicha robi swoją prace w lato jak i w zimniejsze dni superowooceniam ją na 5 z 5 i do tego mało prądu pożera mam licznik z watomierzem założony a cena 4tys i pare stówek za wszystko czyli z montażem brutto Edytowane 3 Stycznia 2020 przez berdnard . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.01.2020 04:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Napisz koniecznie, co wybrałeś. Panasonic. Niestety natłok prac zniweczył oryginalne plany. Aktualnie mam drugie podejście. Zrobiłem przewierty na strych z dwóch pokojów. Z trzeciego za namową instalatora przejdziemy w bruździe po elewacji. Wszędzie zaplanowane pompki i zrzut skroplin do rury odpowietrzającej na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.12.2021 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Jakby co - jestem po ponad roku użytkowania klimatyzacji. W tym momencie klima grzeje, bo mam w "magazynie" zaoszczędzone kWh energii z fotowoltaiki, Mogę szczerze polecić zarówno samego Panasonica Etherea, jak też wykonawcą (Golden Klimat z Sycowa). Do tej pory zero problemów, zero brzydkich zapachów czy jakiegoś kurzenia w pokoju. Dobrana moc jest wystarczająca. Nie patrzyłem w zużycia czy nie jest za duża, ale tak jak planowałem - za duża może być, bo w gorące miesiące, to sobie drzwi otworzę na piętrze i wypuszczę na parter. Miesiąc temu zrobiłem przegląd, by gwarancja była ważna. Jeszcze jedna uwaga - mając gaz, kominek w rezerwie i klimę - nie opłaca mi się pompa ciepła. Mój kocioł c.o. (kondensacyjny, montaż w 2008 roku) jest na "wykończeniu". Zrobiłem więc analizy czy powiększyć FV i zainstalować pompę ciepła, czy wymieniać kocioł. Wyszło mi, że pompa ciepła w klimie może spokojnie w okresie przejściowym ogrzewać dom, a w zimie dogrzewać. Pompa ciepłą dobrej jakości, to rząd ponad 35 tys. zł z instalacją. W dodatku wiadomo - jej sprawność spada z temperaturą, a poniżej -20 stopni jest 1:1 a niektóre wręcz nie mogą już działać. Zostaję więc przy gazie na mrozy, a pompa ciepła z klimy popracuje przy dodatniej temperaturze. W dodatku mam ciągle wysuszone drewno do kominka i zaczynam trochę z niego korzystać by nie płacono... Putinowi za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.12.2021 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Pompa ciepłą dobrej jakości, to rząd ponad 35 tys. zł z instalacją. W dodatku wiadomo - jej sprawność spada z temperaturą, a poniżej -20 stopni jest 1:1 a niektóre wręcz nie mogą już działać. Zostaję więc przy gazie na mrozy, a pompa ciepła z klimy popracuje przy dodatniej temperaturze. Uuu, narażasz się na gniew magików, którzy twierdzą, że instalacja PC kosztuje 8k... W dodatku mam ciągle wysuszone drewno do kominka i zaczynam trochę z niego korzystać by nie płacono... Putinowi za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2022 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Uuu, narażasz się na gniew magików, którzy twierdzą, że instalacja PC kosztuje 8k... Instalacja tak, ale nie razem z PC, a nie z pewnością dla pompy ciepła o stosownej mocy i parametrach. Już teraz nie pamiętam jakiej mocy to było, ale chyba coś koło 9kW i rozpatrywałem nie najtańszą pompę danego producenta (Nibe, Panasonic), tylko półkę wyżej. Od razu z akumulatorem i chyba zasobnikiem ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.01.2022 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 A ja to pitolę ,zwykły haier za 10 tys klka gratów i za max 14 tys mam grzanie a że w duże mrozy zapłacę te 50 zł więcej to dosłownie zerowy koszt w porównaniu do Zubadana za 35 tys bo zostaje mi ze 20 tys na ewentualne uzupełnienie mniejszej sprawności na te kilka dni hipotetycznego mrozu którego może nawet i nie być wszak średnia jest powyżej plusa więc o co kopię ostrzyć ? nie lubię przepłacać i już a argumenty o krzywej ,pogodówce mam serdecznie w nosie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.01.2022 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 A ja to pitolę ,zwykły haier za 10 tys klka gratów i za max 14 tys mam grzanie a że w duże mrozy zapłacę te 50 zł więcej to dosłownie zerowy koszt w porównaniu do Zubadana za 35 tys bo zostaje mi ze 20 tys na ewentualne uzupełnienie mniejszej sprawności na te kilka dni hipotetycznego mrozu którego może nawet i nie być wszak średnia jest powyżej plusa więc o co kopię ostrzyć ? nie lubię przepłacać i już a argumenty o krzywej ,pogodówce mam serdecznie w nosie . Hmmm... No to gratuluję optymizmu. Nigdzie nie znalazłem informacji, że pompa powietrze-powietrze czy powietrze-woda nie przestanie w ogóle działać poniżej -20 czy -25 stopni Celsjusza. Wręcz zawsze były zalecenia, że taka pompa była wspomagana drugim źródłem ciepła. Ja takowe mam (kominek), ale kto wie co będzie jak już nas zmuszą do tej rejestracji i wejdą ustawy antysmogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts