Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze tylko 20 cm jaką izolację wybrać ?

Mateuzzzz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gadałem z firmą która robi ocieplenia pianką zamkniętą i mówi że używają specjalnej siatki dystansującej od desek.

Będzie to dobre rozwiązanie ?

Zapewne to jakaś specjalna siatka ktora utrzyma pianę ZK, więc powinno być ok. Jak masz na deskach membranę to wtedy bezpośrednio na deski. U mnie tak będzie zrobione.

Panowie, po pierwsze i najważniejsze to piana ZK nie nadaje daje się do ocieplenia poddasza. Jest ona zbyt sztywna, co przy dachu, który jak wiadomo pracuje prowadzi do pęknięć takiej piany. W efekcie mostki termiczne gwarantowane. Taka piana ma zastosowanie przy ociepleniu podłóg na gruncie, fundamentów czy stropodachów. Do poddaszy używa się tylko piany OK, która racja że ma gorszą lambdę, ale jest przede wszystkim bardziej elastyczna.

Ja tez zgłębiam temat piany, mam podobnie sztywne poszyci i papę, rozmawiałem z kilka wykonawcami, oraz moim KB i dekarzem. dyskusja o szczelinie went. jest m.in tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?249282-Piana-PUR-OK-pe%C5%82ne-deskowanie-papa/page4

Druga sprawa: zamiast zwykłej paroizolacji w postaci foli PE (najczęściej żółta), zaleca się dać w sytuacji deskowania paroizolację aktywną, tj. taką która wypuści z warstwy termoizolacji ewentualną wilgoć z powrotem tj. w kierunku pomieszczenia.

Edytowane przez AG_home

Na fotkach, które podlinkowałeś to nie piana była problemem. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Tylko co?

Piana nie wypełnia tak fajnie wszystkich przestrzeni, jak to twierdzi marketing. Ładnie jest na płaskich powierzchniach. Przy murłacie czy innych zakamarkach robi się problem.

Parokrotnie już kiedyś wspomniałem żeby dokładnie rejon murłaty z różnych budowlanych śmieci, resztek tynku itp. Wtedy piana szczelniej wypełni powierzchnię. Najlepiej zrobić to samemu i nie liczyć na fachowców że się tym zajmą. Jeszcze jedno, przed natryskiem polecam dokręcić każdą śrubę szpilki na murłacie jak i całej konstrukcji więźby.

Piana wypelni wszystkie szczeliny, tylko trzeba umieć ją nanosic.

Z jakiej minimalnej odległości można nanosić pianę OK, żeby wypełnić takie zakamarki jak u Annytulipanny?

Ja miałem jeszcze fajniej - w jednym miejscukrokiew narożna, zwykła i murłata się łączyły. Wiertarką zrobiłem dziurę, żeby tam wpuścić pianę z puszki.

W pozostałych rogach niewiele łatwiej.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424194

Tam, gdzie było lightowo, to miałem ok. 5cm między murłatą, a ociepleniem ściany. I praktycznie brak podejścia żeby psiknąć, bo dach przeszkadza.

Nawet na pokaz nie widziałem filmiku, jak ekipa od piany wypełnia takie zakamarki - a byłoby się czym pochwalić. Idę o zakład, że jakby nie psikali zgodnie z instrukcją z kilkudziesięciu centymetrów czy metra, to by się chwalili, jaki mają na to patent, żeby tam nie było dziury w izolacji.

KrokiewNarożna.jpg

murłatę od strony zew. najwygodniej jest ocieplić przy okazji robienia elewacji. Od strony wew. można oczywiście pianką lub wełną.

Ja mam akurat na wieńcu od wew. bloczek z BK, z minimalną szczeliną między murłatą, aby drewno pracowało i nie powodowało pęknięć sciany kolankowej (rada tynkarza).

murłatę od strony zew. najwygodniej jest ocieplić przy okazji robienia elewacji.

Dla kogo najwygodniej? Na pewno nie dla ekipy od elewacji. A ilu inwestorów na tym etapie wie, że to najłatwiej i w ogóle negocjuje to z ekipą od elewacji?

Ile Ci zaśpiewali dopłaty za taką robotę? Swoim to bym tego nawet nie chciał zlecać, bo cieli piłami na oko. I dokładność mizerna. Murłatę dopieszczałem z ojcem tnąc EPS gilotyną. Ale IMO nawet wciśnięcie tam wełny byłoby skuteczniejsze (a w wykonaniu najłatwiejsze), niż wypełnienie tych szczelin pianą.

Ja mam akurat na wieńcu od wew. bloczek z BK, z minimalną szczeliną między murłatą,

Murłatę masz zlicowaną ze ścianą i zaizolowaną razem z murem? Co na murłacie? Mostek?

BK docinałeś pod skosem, żeby do dachu pasował i co na nim? Mostek?

Edytowane przez Kaizen

Nawet na pokaz nie widziałem filmiku, jak ekipa od piany wypełnia takie zakamarki - a byłoby się czym pochwalić. Idę o zakład, że jakby nie psikali zgodnie z instrukcją z kilkudziesięciu centymetrów czy metra, to by się chwalili, jaki mają na to patent, żeby tam nie było dziury w izolacji.

No to mogę Cię zapewnić, że takie zakamarki możesz i z odległości 5 cm psiknąć. I żeby uprzedzić Twoje protesty, że w instrukcji jest napisane, żeby tryskać z kilkudziesięciu centymetrów. To jest po to, żeby uzyskać ładny rozprysk i równo nanieść pianę. Piana wylatuje z dyszy w pełni wymieszana, dlatego można sobie darować w szczególnych przypadkach odległość, a wstrzyknięty materiał jest pełnowartościowy. Jest mniejsza atomizacja, ale to akurat działa na korzyść klienta. Idzie trochę więcej materiału, dlatego wykonawcy jak nie muszą to się nie wychylają.

No to mogę Cię zapewnić, że takie zakamarki możesz i z odległości 5 cm psiknąć.

Tu nie ma nawet 5cm do rozpędzenia, jak popatrzyłeś na zdjęcie. Jak pisałem, było i gorzej.

No i powiedz mi, jak z tych 5cm psiknąć za tę murłatę na fotkach, gdzie jest do wypełnienia takie "U" o wysokości 14cm i głębokości (jak kto woli szerokości) 5cm? Gdy nie da się psiknąć inaczej, niż z przodu, bo z góry dach przeszkadza? Idę o zakład, że dół tego U ekipy od piany zostawiają niewypełniony.

Jak robisz w tym, to nagraj plizz filmik, jak to obrabiacie, to uwierzę. Ja sobie nie wyobrażam.

Edyta. Dla jasności fotka - po powiększeniu widać, że w zaznaczonych prostokątnymi liniami miejscach wystaje wciśnięty tam już EPS o wysokości murłaty (14cm). A w okrągłych piana zapuszczona przez wsadzenie tam jak najgłębiej pistoletu z przedłużką. Puszka musiała być pełna, bo trzeba było ją trzymać pod sporym skosem zamiast pionowo, bo krokwie i dach przeszkadzały A tam jest spora przestrzeń do wypełnienia - jak kto woli mostek do pozostawienia. Podobnie za murłatą. Jakbym nie wcisną EPSa za murłatą, to byłoby tam jakieś 5-9cm EPS o lambdzie 0,031 (czyli ze 20% lepszy od piany OK) oddzielających cieplutki strop od świata zewnętrznego. Po wciśnięciu - 14cm więcej. Szału nie ma, mostek jest - ale pianą tak dobrze nie zrobisz.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424195.

KrokiewNarożna_.jpg

Edytowane przez Kaizen

Widzisz, chodzi o to, że wszystko się da, ale pytanie czy się opłaca. Dla wykonawcy liczą się metry i nie będzie się bawił w zakamarki i wyjdzie, że się nie da.

Poradziłeś sobie z pianką pistoletową, tak samo właśnie można sobie poradzić w trakcie natrysku.

Np. można założyć inną dyszę i przedłużyć ją wężykiem. Doraźnie. Dla siebie. Ale na budowie realia są takie, że nikt się nie będzie tak bawił. Przeciętny pracownik nawet nie ma możliwości takich manewrów najczęściej.

A tam jest spora przestrzeń do wypełnienia - jak kto woli mostek do pozostawienia. Podobnie za murłatą. Jakbym nie wcisną EPSa za murłatą, to byłoby tam jakieś 5-9cm EPS o lambdzie 0,031 (czyli ze 20% lepszy od piany OK) oddzielających cieplutki strop od świata zewnętrznego. Po wciśnięciu - 14cm więcej. Szału nie ma, mostek jest - ale pianą tak dobrze nie zrobisz.

Pomijając trudności z wypełnieniem tego, to powiedział bym że jest to błąd wykonawczy że nikt nie zadbał o to prędzej, jak jeszcze było dojście.

Ale rozumiem, że mądry Polak po szkodzie. Mówię bez żadnej złośliwości.

Wrzuć filmik to uwierzę.

Może, kiedyś. Nie natryskuję, jestem bardziej u źródła, więc mogę czasem wiedzieć lepiej od wykonawcy co się da zrobić. Ale nie twierdzę, że wiem wszystko. ;p

Edytowane przez Piana.Ok