Kaizen 03.01.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Pomijając trudności z wypełnieniem tego, to powiedział bym że jest to błąd wykonawczy że nikt nie zadbał o to prędzej, jak jeszcze było dojście. Czyj? Wykonawca elewacji - nie jego broszka. Wykonawca izolacji stropu/dachu - nie ma dojścia. Błąd wykonawczy. Ale to moje zakamarki. Annatulipanna, Tomaszs131 i inni mieli błąd wykonawczy ekipy od piany? Podobno niemożliwy przy natrysku piany bo się tak rozpręża, bo wszystkie szczeliny wypełnia. Że tak zacytuję idealna szczelność - ale podobne ściemy wali chyba każdy producent i aplikator piany. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piana.Ok 03.01.2019 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Czyj? Wykonawca elewacji - nie jego broszka. Wykonawca izolacji stropu/dachu - nie ma dojścia. Błąd wykonawczy.. Może kierownika budowy, że nie zarządził we właściwym momencie: "tutaj trzeba zaizolować, bo później nie będzie dojścia!" Ale to moje zakamarki. Annatulipanna, Tomaszs131 i inni mieli błąd wykonawczy ekipy od piany? Podobno niemożliwy przy natrysku piany bo się tak rozpręża, bo wszystkie szczeliny wypełnia. Że tak zacytuję idealna szczelność - ale podobne ściemy wali chyba każdy producent i aplikator piany. Każdą robotę można zrobić dokładnie i bez ściemy, ale i każdą można spieprzyć. Problem w tym, że trudno dzisiaj o dobrą ekipę. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Piana.Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2019 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Może kierownika budowy Spotkałeś się z taką sytuacją? W całym procesie budowy termat energooszczędności jest bezpański. Nawet ekipy od poszczególnych izolacji mają w głębokim poważaniu ciągłość czy optymalizację rozwiązań. Powszechny jest np. brak izolacji poziomej na ścianie szczytowej czy nawet jej wyciągnięcie ponad dach - i nikt w całym procesie nie napomknie inwestorowi, że to wzorcowy, duży mostek. Sam za oknem mam sąsiada, co tak ma wyciągnięte ściany - i nawet jak na dachu leży śnieg, to na tej ścianie dawno stopniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 04.01.2019 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jak dużą szczelinę muszę dać po między deskami a pianą ? 2cm wystarczy ? nie chce zmniejszać grubości ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Ważne żeby przepływ powietrza w wentylacji dachu nie był zaburzony. Dwa cm zdaje się to takie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.01.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Murłatę masz zlicowaną ze ścianą i zaizolowaną razem z murem? Co na murłacie? Mostek? BK docinałeś pod skosem, żeby do dachu pasował i co na nim? Mostek? Nie. Murłata nie była właśnie zlicowana ze ścianą. Była nieco cofnięta względem wieńca. Dlatego dałem bloczek BK. Nie dojechałem nim do samego skosu, żeby zostawić miejsce na metriał izolacyjny. Mostków nie mam. Tu masz filmik jak można pianką uzupełnić szczelinę za murłatą (od 20 sek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 04.01.2019 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Ważne żeby przepływ powietrza w wentylacji dachu nie był zaburzony. Dwa cm zdaje się to takie minimum. Szczelinę wykonać z foli paro przepuszczalnej aktywnej tak ? Taką jaką się daje pod płyty GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Nie. Murłata nie była właśnie zlicowana ze ścianą. Była nieco cofnięta względem wieńca. Dlatego dałem bloczek BK. Nie dojechałem nim do samego skosu, żeby zostawić miejsce na metriał izolacyjny. Mostków nie mam. Jak izolujesz BK to masz. Ja w to miejsce właśnie wciskałem sytorpian. O ponad 3x lepszej lambdzie. A i tak mam mostek, bo mam tam po najkrótszej linii przez ten styropian co najmniej 25-50% mniejszy opór cieplny do świata zewnętrznego, niż w innych miejscach. Tu masz filmik jak można pianką uzupełnić szczelinę za murłatą (od 20 sek). Widziałeś moje zdjęcia? U mnie nie da się tak podejść. Ma dużo mniejszy kąt dachu i brak ściany kolankowej. A swoją szosą, to czemu zostawili dziurę między ścianą szczytową a krokwią? Bo że ściana szczytowa i działowa wymurowane za wysoko, to już nie ich "błąd wykonawczy" więc olali. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.01.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jak izolujesz BK to masz. . BK nie służył izolacji, tylko wyprowadzeniu ściany kolankowej. To lepsze rozwiązanie w moim przypadku niże ruszt z płyt GK, bo nie zabiera przestrzeni, ani nie będzie pękać(konstrukcjom GK nie ufam w 100%). A przy okazji BK też stanowi dodatkowy opór cieplny. Za izolacje będzie mi służyć ocieplenie zew. Przekrój sciany w miejscu murłaty bedzie u mnie patrząc od zew.: 20 cm ocieplenia styro, 2-3 cm styro na zlicowanie ściany z mułatą, 18 cm murłaty (mam grubsze niż standardowo), pustka powietrzna 5mm, bloczek BK 5cm, siatka z klejem + tynk gipso razem ok 1,5cm. Ciepło jak w uchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.01.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Widziałeś moje zdjęcia? U mnie nie da się tak podejść. Ma dużo mniejszy kąt dachu i brak ściany kolankowej. U Ciebie rzeczywiście podejście jest trudniejsze, ale czy uniemożliwiało ono wtryśniecie piany? Skoro dałeś rady przykleić tam styropian, to i pewnie gość z lancą dałby radę się tam wczołgać. Zawsze można wdmuchnąć np celulozę - pewnie byłoby szczelniej niż docinany styro. Swoją drogą szacun za gilotynę - ja tez sobie taką sprawiłem, gdy robiłem ocieplenie podłogi na gruncie. Bez tego to sobie nie wyobrażam roboty. A jak widziałem na filmach jak wylewkarze docinają styro (czasami wręcz łamią w rękach kawałki) to się aż płakać chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Szczelinę wykonać z foli paro przepuszczalnej aktywnej tak ? Taką jaką się daje pod płyty GK ? Pod KG daje się folię paroszczelną. Myślałem, że fachowcy zaproponowali Ci siatkę, a nie folię jako podstawa utrzymania przerwy wentylacyjnej połaci dachu? Jeśli siatka to dopilnuj by oczka były na tyle gęste by piana się przez nie nie przedostała. Jeśli folia to paroprzepuszczalna powinna być najlepsza. Jeśli chodzi o pianę ZK to zgadzam się z kolegą, nie nadaje się na izolację dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.01.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jak dużą szczelinę muszę dać po między deskami a pianą ? 2cm wystarczy ? nie chce zmniejszać grubości ocieplenia W przypadku ocieplenia pianką PUR OK, nie powinno się stosować szczeliny wentylacyjnej między deskowaniem i pianką. Ciekawa teoria - prawda? mnie ona dziwi i sam temu nie dowierzam, aczkolwiek argumenty jej bronią. Po pierwsze pianka w przeciwieństwie do wełny przylega szczelnie do desek i tworzy jednorodna przegrodę. Zatem kondensacji na styku pianki i deski nie będzie - tak samo jak nie skrapla Ci się woda w środku styropianu na elewacji. Ewentualna wilgoć jaka może się przedostać do pianki, to ta od środka pomieszczenia. Dlatego w przypadku pianki wykonawcy zalecają dac folie aktywną, która potencjalną wilgoć wypuści z powrotem do środka (na zew nie może bo jest papa). Ale są to ilości śladowe, bo działa wentylacja w domu, opór tworzy płyta GK i właśnie ta paroizolacja aktywna. Mi KB powiedział, że jak zrobię sobie szczelinę, to jeszcze sobie zaszkodzę. W zimie jak wejdzie lodowate powietrze w tą szczelinę, a przepływ powietrza bedzie słaby to deski lub membrana mogą się oszronić. Potem bedzie kapać i spływac na murłatę. Efekt zatem odwrotny do zmierzonego. Poza tym wpuszczanie zimnego powietrza w środek przegrody to słaby pomysł. w sumie to czemu przy ociepleniu styropianem sciany, nie wentyluje się muru. Patrzyłem na domy kandadyjskie gdzie sciany sa obite OSB - tam też nie robi sie szczeliny tylko pianka idzie bezpośrednio na OSB. Sciany nie są wentylowane. Ilu ludzie tyle teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.01.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jak się nie mylę to kolega właśnie z powodu braku miejsca postanowił natrysnąć pianę ZK? Wtedy szczelina jest konieczna bo deski będą mu gniły aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.01.2019 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jak się nie mylę to kolega właśnie z powodu braku miejsca postanowił natrysnąć pianę ZK? Wtedy szczelina jest konieczna bo deski będą mu gniły aż miło. Jak już pisaliśmy wcześniej, piany ZK nie daje się do ocieplenia poddasza. To poważny błąd. Kolega Mateuzzz niech lepiej poszuka innego wykonawcy piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piana.Ok 04.01.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Po wciśnięciu - 14cm więcej. Zaraz zaraz, teraz doczytałem. Wcisnąłeś tam 14cm styropianu? Bez problemu by tam wlał piany. Szału nie ma, mostek jest - ale pianą tak dobrze nie zrobisz. Nie tak, tylko lepiej. Musisz wiedzieć, że jeśli ty sądzisz że się czegoś nie da, to nie znaczy że tak jest. Ludzie którzy przy tym pracują na co dzień mogą wiedzieć lepiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2019 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Zaraz zaraz, teraz doczytałem. Wcisnąłeś tam 14cm styropianu? Bez problemu by tam wlał piany. Takiej wysokości mam murłatę. Szczelina ma szerokość ok 5cm. I prześwit nad niewielki. Zero ściany kolankowej - trzeba się czołgać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 04.01.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jak już pisaliśmy wcześniej, piany ZK nie daje się do ocieplenia poddasza. To poważny błąd. Kolega Mateuzzz niech lepiej poszuka innego wykonawcy piany. Jestem już przeciwny pianie ZK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 04.01.2019 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 W przypadku ocieplenia pianką PUR OK, nie powinno się stosować szczeliny wentylacyjnej między deskowaniem i pianką. Ciekawa teoria - prawda? mnie ona dziwi i sam temu nie dowierzam, aczkolwiek argumenty jej bronią. Po pierwsze pianka w przeciwieństwie do wełny przylega szczelnie do desek i tworzy jednorodna przegrodę. Zatem kondensacji na styku pianki i deski nie będzie - tak samo jak nie skrapla Ci się woda w środku styropianu na elewacji. Ewentualna wilgoć jaka może się przedostać do pianki, to ta od środka pomieszczenia. Dlatego w przypadku pianki wykonawcy zalecają dac folie aktywną, która potencjalną wilgoć wypuści z powrotem do środka (na zew nie może bo jest papa). Ale są to ilości śladowe, bo działa wentylacja w domu, opór tworzy płyta GK i właśnie ta paroizolacja aktywna. Mi KB powiedział, że jak zrobię sobie szczelinę, to jeszcze sobie zaszkodzę. W zimie jak wejdzie lodowate powietrze w tą szczelinę, a przepływ powietrza bedzie słaby to deski lub membrana mogą się oszronić. Potem bedzie kapać i spływac na murłatę. Efekt zatem odwrotny do zmierzonego. Poza tym wpuszczanie zimnego powietrza w środek przegrody to słaby pomysł. w sumie to czemu przy ociepleniu styropianem sciany, nie wentyluje się muru. Patrzyłem na domy kandadyjskie gdzie sciany sa obite OSB - tam też nie robi sie szczeliny tylko pianka idzie bezpośrednio na OSB. Sciany nie są wentylowane. Ilu ludzie tyle teorii. Rozmawiałem z konsultantem Icynene Polska i co mi powiedział "Można zastosować piankę H2foam lite plus lub H2foam lite na pełne deskowanie pod papą jeśli wilgotność w pomieszczeniach nie będzie przekraczać 70%." Tam gdzie przekracza wystarczy dać folie paro przepuszczalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Tam gdzie przekracza wystarczy dać folie paro przepuszczalną Co zmieni folia paroprzepuszczalna? Wpuści parę która skropli się na deskach - a przez papę nie ucieknie. Więc czy paroprzepuszczalna jest, czy jej nie ma - deski będą cierpiały. >70% masz latem na zewnątrz prawie cały czas. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416555 Wewnątrz szybciej dokładasz wilgoci - chyba, że osuszysz klimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.01.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Tam gdzie przekracza wystarczy dać folie paro przepuszczalną Na pewno mówił o folii paroprzepuszczalnej? A nie paroizolacyjnej? Folii paroprzepuszczalnej nie daje się od wew. pod karton gips. Bo niby po co? Paroizolacyjna ma właśnie za zadanie zatrzymać (opóźnić) przenikanie wilgoci w głąb izolacji. Albo ja tu czegoś nie rozumiem, albo ktoś coś pokręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts