Mateuzzzz 05.01.2019 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Na pewno mówił o folii paroprzepuszczalnej? A nie paroizolacyjnej? Folii paroprzepuszczalnej nie daje się od wew. pod karton gips. Bo niby po co? Paroizolacyjna ma właśnie za zadanie zatrzymać (opóźnić) przenikanie wilgoci w głąb izolacji. Albo ja tu czegoś nie rozumiem, albo ktoś coś pokręcił. przepraszam pomyliłem się. Chodzi o paroizolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Po pierwsze pianka w przeciwieństwie do wełny przylega szczelnie do desek i tworzy jednorodna przegrodę. Zatem kondensacji na styku pianki i deski nie będzie - tak samo jak nie skrapla Ci się woda w środku styropianu na elewacji. Dla styropianu współczynnik oporu dyfuzyjnego wynosi 30 - 300. Dla piany OK 4. Do tego styropian na elewacji jest jeszcze "chroniony" farbą, tynkiem wewnętrznym i materiałem konstrukcyjnym o oporach dyfuzyjnych większych, od piany OK. Więc to błędne porównanie. Piana OK przepuści parę - pytanie tylko, gdzie wystąpi punkt rosy. I jest spora szansa, granicząca z pewnością, że drewnu to nie będzie służyło. Generalnie - ja bym się nie odważył pozbawić drewno przykryte papą wentylacji od spodu. Ewentualna wilgoć jaka może się przedostać do pianki, to ta od środka pomieszczenia. Z każdej strony może się dostać. Lepiej przyjąć za pewnik, że gdzieś nastąpi przerwanie ciągłości papy (jakiś gwóźdź czy niedokładne zgrzanie). Ideały w naturze nie występują. I trzeba mieć plan B. Dlatego w przypadku pianki wykonawcy zalecają dac folie aktywną, która potencjalną wilgoć wypuści z powrotem do środka Żeby wilgoć "wróciła" to nie może się skroplić albo musi ponownie odparować. Ale co się stanie, jak w międzyczasie nie tylko skropli się, ale też zamarznie? Ale są to ilości śladowe, bo działa wentylacja w domu, opór tworzy płyta GK i właśnie ta paroizolacja aktywna. Nie są to ilości śladowe. Mam jeszcze nie obrobione wyjście na strych nieużytkowy. Mam płyty GK w których jest wyłaz dachowy - czyli nad wyłazem jest otwarta przestrzeń zabudowy GK. Nieszczelności niewielkie - tyle, co przez oprawy umieszczone w płycie (bo sam wyłaz z uszczelką). Strop mam przykryty już folią paroizolacyjną. Ale krawędzie wolno zwisają nad wyłazem. W domu wilgotność spada poniżej 40%. - a pod folią mokro.. Mi KB powiedział, że jak zrobię sobie szczelinę, to jeszcze sobie zaszkodzę. W zimie jak wejdzie lodowate powietrze w tą szczelinę, a przepływ powietrza bedzie słaby to deski lub membrana mogą się oszronić. A że nad tą membraną hula mróz to nie powoduje oszronienia? Ta membrana to termoizolacja? Oczywiście, że membrana może zamarzać i szronić się, jak jest duża wilgotność (po zamarznięciu nie jest paroprzepuszczalna a na pewno nie tak, jak w deklaracji). Wtedy tym bardziej przydatna jest szczelina, żeby woda pozostała na membranie, a nie wsiąkała w termoizolację (niezależnie od tego, czy to wełna, piana czy coś innego). Kto miał namiot z tropikiem wie, że lepiej, żeby dwie warstwy materiału się nie stykały. To ta sama fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 06.01.2019 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Tak więc trzeba robić szczelinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 06.01.2019 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Tak więc trzeba robić szczelinę. Dziwnę że przedstawiciel Icynene nie ma tak wystarczająco wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piana.Ok 06.01.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Tak więc trzeba robić szczelinę. Dziwnę że przedstawiciel Icynene nie ma tak wystarczająco wiedzy. Pan ok piany chce tylko sprzedać pianę. To czy Ci potem zgnije dach niezbyt go interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 06.01.2019 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Pan ok piany chce tylko sprzedać pianę. To czy Ci potem zgnije dach niezbyt go interesuje. Czy on mi powie że muszę zastosować siatkę czy nie to mu sprzedaż piany nie spadnie (bo i tak użyje pianę) Jedyne co to źle doradzając, zniechęci klienta do jego produktu i efekt będzie odwrotny. Więc chłop powinien się dokształcić moim zdaniem Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Mateuzzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 06.01.2019 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 To czy trzeba zrobić szczeline lub jej nie robić, nie wpływa przynajmniej moim wypadku na wybór piana vs wełna.Piane wybrałem z wielu powodów. W przypadku wełny to na 100% robiłbym szczelinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 06.01.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wtedy tym bardziej przydatna jest szczelina, żeby woda pozostała na membranie, a nie wsiąkała w termoizolację (niezależnie od tego, czy to wełna, piana czy coś innego) W przypadku gdy dach nie jest deskowany, membrana jest położona na krokwiach od zew. strony. Gdy dach jest deskowany to sytuacja jest inna - membraną jest położona od środka, tj. pod deskami - tu jeżeli woda zacznie się skraplać, to zacznie spływać na murłatę. W pierwszym przypadku będzie spływać na zew. w kierunku rynien. Dalej nie daje mi spokoju, dlaczego gdy domy szkieletowe są ocieplane pianą, to piana jest natryskiwana bezpośrednio na płytę OSB - nikt nie robi szczelin na ścianach. W przypadku dachów widziałem podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2019 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W przypadku gdy dach nie jest deskowany, membrana jest położona na krokwiach od zew. strony. Gdy dach jest deskowany to sytuacja jest inna - membraną jest położona od środka, tj. pod deskami - tu jeżeli woda zacznie się skraplać, to zacznie spływać na murłatę. W pierwszym przypadku będzie spływać na zew. w kierunku rynien. Jaki jest cel dawania membrany POD deskowaniem? Dalej nie daje mi spokoju, dlaczego gdy domy szkieletowe są ocieplane pianą, to piana jest natryskiwana bezpośrednio na płytę OSB - nikt nie robi szczelin na ścianach. W przypadku dachów widziałem podobnie. Te ściany są oklejone papą po drugiej stronie? Tu problemem jest, że trzeba wilgoci zapewnić drogę ucieczki - jakby na deskowaniu nie było papy, to mogłaby sobie wyjść tamtędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.01.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Jaki jest cel dawania membrany POD deskowaniem? Taki, żeby zrobić własnie szczelinę wentylacyjną miedzy deskowaniem a pianą lub wełną (w przypadku wełny mozna zrobić to za pomoca sznurka). Wtedy piana natryskiwana jest na tą membranę, a nie bezpośrednio na deski. Te ściany są oklejone papą po drugiej stronie? Tu problemem jest, że trzeba wilgoci zapewnić drogę ucieczki - jakby na deskowaniu nie było papy, to mogłaby sobie wyjść tamtędy. Nie ma papy, ale jest styropian, a na nim np siatka z klejem i tynk. Styro podobnie jak papa też nie wypusci pary na zew. Ja mam papę nie zgrzewaną, tylko na zakłady ok 10 cm. Zastawiam się czy to coś da pod katem ucieczki wilgoci przez tez szczeliny na styku dwóch warstw papy na zakładach. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez AG_home Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 07.01.2019 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Następna odpowiedz od przedstawiciela piany firmy Icynene. "W przypadku kanadyjskiej piany firmy Icynene natrysk piany na przegrodę papa/deski nie stanowi problemu. My jako wykonawca w tej przegrodzie zalecamy po natrysku piany zamontować folię paroizolacyjną na całości. W załączeniu przesyłam badania przegród z pianą Icynene. " https://www.easypaste.org/file/9CAyMNYf/WUFI.-.Badanie.przegrod.pdf?lang=pl Tak więc już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 07.01.2019 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Z tego wynika że piankę można śmiało aplikować na deski nawet jeśli jest papa. Pod warunkiem że się da wszędzie folię paroizolacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 https://www.easypaste.org/file/9CAyMNYf/WUFI.-.Badanie.przegrod.pdf?lang=pl Tak więc już nie wiem. 1. Manchester - "trochę" inny klimat, niż nasz. 2. Dziwna konstrukcja. Nieogrzewane, nieżytkowe poddasze odizolowane od niższej kondygnacji. I dodatkowa izolacja połaci. A w tym wątku mowa o izolacji połaci przy poddaszu użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.01.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 "My jako wykonawca w tej przegrodzie zalecamy po natrysku piany zamontować folię paroizolacyjną na całości. Był u mnie przedstawiciel ICYNENE, oglądaliśmy dach, rozmawialiśmy o natrysku piany bezpośrednio na deski. Doradził, aby nie stosować folii paroizolacyjnej, po to aby wilgoć która ewent. dostanie się do piany mogła wrócić w stronę pomieszczenia. Ponadto dodał, że przy 20 cm pianki nie trzeba stosować folii. No proszę - co człowiek to inna opinia. Mnie już bardziej przekonuje zastosowanie folii aktywnej, a na pewno w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 08.01.2019 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Był u mnie przedstawiciel ICYNENE, oglądaliśmy dach, rozmawialiśmy o natrysku piany bezpośrednio na deski. Doradził, aby nie stosować folii paroizolacyjnej, po to aby wilgoć która ewent. dostanie się do piany mogła wrócić w stronę pomieszczenia. Ponadto dodał, że przy 20 cm pianki nie trzeba stosować folii. No proszę - co człowiek to inna opinia. Mnie już bardziej przekonuje zastosowanie folii aktywnej, a na pewno w łazience. A może dać po całości folie aktywną ? nie tylko w łazience. Co o tym myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 08.01.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Wg mnie nie jest to głupi pomysł. Też rozważam taki wariant. W łazience to na 100% musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 08.01.2019 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Wg mnie nie jest to głupi pomysł. Też rozważam taki wariant. W łazience to na 100% musi być. A w części nieużytkowej też dać folie ? Czy tylko na stropie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 09.01.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Część nieużytkową rozumiem jako stryszek nad jętkami. Jeżeli pianę dasz do kalenicy, to powinna być ona zabezpieczona przed UV. Możesz dać na nią folię lub bezpośrednio np płyty OSB. W kazdym razie piana musi być zasłonięta czymś.Jeżeli piany nie dajesz do kalenicy, tylko dasz na strop oddzielajacy poddasze od stryszku, to ja był dał folię na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 09.01.2019 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Część nieużytkową rozumiem jako stryszek nad jętkami. Jeżeli pianę dasz do kalenicy, to powinna być ona zabezpieczona przed UV. Możesz dać na nią folię lub bezpośrednio np płyty OSB. W kazdym razie piana musi być zasłonięta czymś. Jeżeli piany nie dajesz do kalenicy, tylko dasz na strop oddzielajacy poddasze od stryszku, to ja był dał folię na strop. Czyli wystarczy że dam folie paroizolacyjnej aktywną na strychu która zabezpieczy piane przed promieniowaniem UV. A jeśli chciał bym dać tylko płytę OSB to wilgoć nie będzie się dostawać przez strop a potem na strych i do pianki ? Chciał bym dać pianę do kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 01.02.2019 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Co sądzicie o tym "W przypadku ewentualnego przerwania papy pianka zawilgotnieje i wystąpi przeciek do wnętrza. Niemniej jednak jeżeli zastosuje Pan jakikolwiek inny materiał izolacyjny taka sama sytuacja również może wystąpić. Ponadto tak jak Pan sam pisze „po x latach” – proszę mi wierzyć na odwiedzanych budowach dość często spotykamy się z założoną membraną która ma ponad 10 i więcej lat która w żaden sposób nie spełnia swojej roli – pęka w rękach bądź jest porwana lub dziurawa. Plusem w przypadku zastosowania piany jest fakt że jest to tworzywo sztuczne które po usunięciu źródła przecieku wyschnie i nadal będzie spełniać swoją funkcję termoizolacyjną. "Dostałem takiego maila od rekomendowanych fachowców od icyene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts