Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie skrzynki elektrycznej oraz zaworu gazu

mizerny

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem dom z tak umiejscowionymi mediami (prąd,gaz). Jak widać wcześniejszy inwestor nie przewidział tego do końca dobrze i problem polega na tym, że chciałbym sobie zagrodzić działkę wraz z bramą przesuwną jak naniosłem na rysunku. Do tego potrzebuje przenieść i skrzynkę i zawór gazu w inne wskazane miejsce ok 1-2m od aktuanego umiejscowienia. Dodam, że instalację będą musiały być skrócone a nie wydłużone więc powinien być mniejszy problem.

Miał ktoś podony problem? Z jakimi kosztami się to wiążę? Czy trzeba wszystko zgłaszać do gazowni/elektrowni?

Załączam 2 zdjęcia.

zdj1.jpg

zdj2.jpg

Formalnie - trzeba rozmawiać z właścicielami sieci.

Ja bym zaczął od znalezienia lokalnego, zorientowanego wykonawcy, żeby doradził, jak się do tego zabrać.

Z mojego doświadczenia - o polecaną ekipę warto zapytać właśnie w elektrowni czy gazowni.

A swoją drogą, takie skrzynki stawia się wzdłuż granicy działki, nie bardzo rozumiem ze zdjęć jak to chcesz zagrodzić, .

Może to trochę rozjaśni jaki mam pomysł:

Na tym opisie czarnym kolorem są zaznaczone granice działek, kolorem czerwonym jest zaznaczona droga dojazdowa do wszystkich działek. Moja działka jest ostatnia i nie ma przejazdu dalej. Ja mogę korzystać z tej drogi jako służebność przejazdu do mojej działki. Skrzynki na wszystkich działkach jak na ilustracji znajdują się w jednej linii (kolor zółty - gaz, kolor szary - prąd). Jak widać na mojej działce również zrobili to tak jak na poprzednich. Niestety nie byłem właścicielem jak to było robione... I teraz chciałbym je przenieść i zrobić sobie bramę przesuwną (kolor niebieski) a skrzynki usadowić przed bramą np. Jeszcze do końca nie wiem jak dokładnie ale na pewno chciałbym je przenieść bo są w fatalnym miejscu.

222.jpg

Droga do kogo należy?

A działka sąsiadująca z Twoją po przeciwnej stronie drogi to jest też Twoja?

Droga należy do sąsiadów. Jest to droga wewnętrzna. Leży na ich działce ale mają obowiązek służebności między innymi dla mnie. Po prostu deweloper jak budował te domy zrobił tak, że musi być dojazd do każdego z nich więc są spisane służebności. Działka przede mną nie jest moja niestety.

Droga należy do sąsiadów. Jest to droga wewnętrzna. Leży na ich działce ale mają obowiązek służebności między innymi dla mnie. Po prostu deweloper jak budował te domy zrobił tak, że musi być dojazd do każdego z nich więc są spisane służebności. Działka przede mną nie jest moja niestety.

To znaczy, że chcesz zagrodzić im swoim ogrodzeniem wjazd na działkę, czy może mają inny dostęp do drogi?

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Nie chodzi mi o dalej za Tobą, tylko obok jest działka z krzewami bez liści i czy oni mają wjazd na działkę?

Jak masz dużą działkę, to lepiej zrobić bramę głębiej niż przenosić skrzynki. Z tym jest masa ceregieli i jak jeszcze droga nie Twoja, to sąsiedzi-właściciele musieliby to załatwiać .